Šta je novo?

64bitno ubrzanje!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Bogami, Athlon64 je bas na Nitro pogonu sa 64-bit optimizacijom. Zanimljivo bi bilo kako bi se X86-64 adaptirao na Pentium M arhitekturu.

Zaista veliki doboitak, ostaje da se nadamo da ce tako biti i u igrama i ostalim programima koje svakodnevno koristimo. Kad smo vec kod toga, koliki dobitak ocekujete u igrama ?

Moso je napisao(la):
Zaista veliki doboitak, ostaje da se nadamo da ce tako biti i u igrama i ostalim programima koje svakodnevno koristimo. Kad smo vec kod toga, koliki dobitak ocekujete u igrama ?
Dobitak u igrama ce iskljucivo zavisiti od kvaliteta drajvera.
Ono na sta treba obratiti paznju, jeste da ce veliku ulogu za vlasnike AGP ploca igrati Gart drajver. Nazalost, programeri grafickih nece programirati svoje 64bitne Gart drajvere, vec ce se iskljucivo koristiti Microsoftovi genericki. Upravo iz ovog razloga ce vlasnici PCI Express platforme biti u velikoj prednosti i za to je prelazak na PCI Express od velike vaznosti za AMD i u ovom momentu, cini mi se, apsolutno je promasena tema uzimati non-PCI Express plocu za Athlon64!

Srecom, mislim da gresis za GART:
This nForce WinXP 64-bit driver package contains the below components: Audio driver version 4.34 Audio utility version 4.34 WinXP ethernet driver version 4.33 WinXP ethernet NRM driver version 4.33 Network management tools version 4.33 GART driver version 4.33 IDE 2.5 driver version 4.33 SMBus driver version 4.33 Installer version 4.34
Kopirano iz readme-a NF chipset drivera koje sam instalirao na Win64

[Mancha] je napisao(la):
Srecom, mislim da gresis za GART:

Kopirano iz readme-a NF chipset drivera koje sam instalirao na Win64
to je onda odlicna vest, ali samo za vlasnike nForce3 ploca! VIA sigurno nema niti ce razvijati Gart drajver! Tako je barem do skora tvrdio njihov marketing!

Koliko znam, glavna prednost nF3 cipsetova u odnosu na VIJU su bas optimizovani 64-bit AGP gart drajveri.
Dobro, naravno nF3 ima jos prednosti, ali to je jedna od brojnih.

Probao sam poslednju verziju NForce drivera za Win64 i poslednje Catalist-e i dobitak pod istim setovanjima je oko 10% u 3dMarku 2001 (32bitni naravno). Bas lepo, sticem utisak da ce kad igre budu optimizovane, a driveri doradjeni, dobici biti blizu 50% u nekim slucajevima.

Ja nisam dobio bas toliko. Ako ti je sa 32-bitnim 3DMarkom tolika razlika onda je to stvarno super. Doduse, ja sam dobio samo neznatno bolje rezultate, ali i to je super.

Da, da... Razlike su ogromne... Posebno kad se gledaju aplikacije koje vise zavise od CPU-a nego od ostalih stvari u masini. Kompajliranje najrazlicitijih source-ova bukvalno leti!

Recimo, u 32-bitnom modu se mc-4.6.0-r12 kompajlira
4m i 16.3s
a na istoj masini u 64-bitnom modu se kompajlira za svega
2m i 25.5s
Naravno, ovde treba uracunati i gomilu pristupa disku koji su podjednako spori kod oba moda, tako da bi CPU-only razlika bila jos veca...

😉

trx je napisao(la):
Da, da... Razlike su ogromne... Posebno kad se gledaju aplikacije koje vise zavise od CPU-a nego od ostalih stvari u masini. Kompajliranje najrazlicitijih source-ova bukvalno leti!

Recimo, u 32-bitnom modu se mc-4.6.0-r12 kompajlira
4m i 16.3s
a na istoj masini u 64-bitnom modu se kompajlira za svega
2m i 25.5s
Naravno, ovde treba uracunati i gomilu pristupa disku koji su podjednako spori kod oba moda, tako da bi CPU-only razlika bila jos veca...

😉

Jesi li cuo za RAMDISK? 😀

Naravno da sam cuo i /tmp mi je na tmpfs-u, ali ne mogu da racunam na to da mi se sve kompajlira samo u memoriji posto ponekad kompajliram i KDE, OpenOffice i slicno. Na kraju krajeva, bitno mi je realno ubrzanje u radu koje ukljucuje i rad sa hardom a ne sinteticki uslovi stvoreni za lozenje po forumima. 😉

Nazad
Vrh Dno