Šta je novo?

64-bitni procesor - preporuka za kupovinu

drfedja je napisao(la):
Ako imas pristojnu 865 ili 875 plocu toplo bi ti preporucio da ne pratis trend Intelovih extravagancija po pitanju podnozija i novih tipova memorije sa kojima je dobitak/gubitak u performansama diskutabilan. Ja razmisljam ovako iz ugla Intelovca. 865/875 je stabilna i brza platforma. Ako ti treba PCI express, sacekao bih malo da stigne nForce4 pa bih ipak presao na A64. Realno gledano, zaista je primetno brze, a da ne pricamo o fragilnosti socket-a i samih maticnih ploca za P4.
Trenutno gledano, A64 3200+ Winchester S939 je brza, modernija i tisa kupovina od PressHot-a i daleko vise Hi-End, ako ne racunas DDR-2 kod Intel 915/925 chipsetova sa kojima se ne dobija realan pomak u performansama.

Ja imam dobar komp (abit IC-7 MAX3,P4 2,6Ghz (NW FSB800),MSI FX5900xt,Kingston HyperX 512 (pc400),itd...) kupljen pre godinu dana i nemam nameru nista da menjam skoro jer mislim da za tim i nemam potrebu,ali moj ortak koji trenutno ima P3 (i grci se da ga proda sto je uslov za kupovinu novog racunara) hoce da kupi novu masinicu slicnu mojoj na intel ili amd platformi.Pita me za savet ali posto nisam neko vreme pratio ispao sam iz fazona i sad nemogu da se snadjem u svim ovim varijantama.

Nebi isao na ddr-2 a sto se tice PCI-E nije poterbno tj. gledamo da uzmemo konfiguraciju koja ce da izdrzi dosta do sledeceg Upgrade-a....nebi da kupimo sad nesto sto je isplativo a sto ce mozda da sledece godine bude dno,zato bi i izdvojio malo vise para jer mu ovakve transakcije ne upadaju cesto.

Dali bi mozda znao da mi kazes koliko bi "A64 3200+ Winchester S939" izaslo para?Winchester S939 je sta,ploca?

Camsy je napisao(la):
Ajde probacu i tako!
Mada sam mislio da i vi amd-ovci znate nesto o intelu kako bi mogli da vodite polemiku "intel-amd".... :D
Ili ste mozda prosli tu fazu?

Ma da, posle pressHot-a smo totalno digli ruke od intela i maltene zaboravili na tu firmu... :d (da ne pominjem menjanje podnozja svakih 2 meseca i sl...)

ps. winchester/s939 - jezgro/tip socketa....

I ja razmisljam o prelasku na AMD64. Trenutno imam bartona 2500+@2350 MHz i Epox 8RDA+. Vredi li prelazak?

E sad, ja sam razmisljao da uzmem bolju plocu (mozda najbolju) i da uzmem Athlon 64 2800+. Njega mogu da nabavim po ceni od 126€ dok mi je 3000+ 144€. E sad zbog ogranicenosti budzeta mogu da biram:

1. Da uzmem Chaintech NF3 plocu i 3000+ ili

2. Da uzmem MSI K8N Neo i 2800+. Razlike u ceni su taman tu negde. Sad oko ove ploce razmisljao sam da li se isplati dati dodatnih 10-12 € za platinum verziju ove ploce. Sta se uopste tim dobija (osim FireWire-a)?

Koji od ova dva procesora se bolje overklokuje? Bi li isla Corsair ValueSelect memorija uz ovo? Koliko sam gledao ona radi na 1t setovanju.

uNesc0 je napisao(la):
E sad, ja sam razmisljao da uzmem bolju plocu (mozda najbolju) i da uzmem Athlon 64 2800+. Njega mogu da nabavim po ceni od 126€ dok mi je 3000+ 144€. E sad zbog ogranicenosti budzeta mogu da biram:

1. Da uzmem Chaintech NF3 plocu i 3000+ ili

2. Da uzmem MSI K8N Neo i 2800+. Razlike u ceni su taman tu negde. Sad oko ove ploce razmisljao sam da li se isplati dati dodatnih 10-12 € za platinum verziju ove ploce. Sta se uopste tim dobija (osim FireWire-a)?

Reci mi,jel ta MSI ploca kako nesto besnija od ovog Chaintech-a kad ih vec tako compare-ujes?

I jel taj amd64 3000+ o kome pricas i koji kosta 144€ u stvari onaj winchester/s939 ili ne?Ako nije koliko to moze da kosta?I gde onda tu spada ono NewCastle i onaj stariji/losiji slicnog imena?

Nemoze za te pare s939 procesor , da moze " i tata bi sine " :)
Newcastle (512KB- L2 cache i Clawhammer - 1MB L2 cache) su socket 754
procesori , kao sto su gore pomenute ploce Chaintech i MSI isto s754
Pozdrav

Zar nije pametnije sacekati da 3500+ pojeftini (sada je vec ispod 250e dilerska), ako bas necete da cekate Winchester... ? Ti 2800+ nisu nista brzi od najboljih Mobile Bartona ovde... :)

Nije brzi sutra malo :D U cemu gledas - LamerSoft Sandra! 2800+ radi kao Barton na 2.3-2.4 Ghz, a pored toga se klokuje bolje od 99.9% mobilaca, ukoliko je CG revizija. A na 2.4 Ghz, sa 1.4v se itekako primecuje razlika u odnosu na Bartona. Evo upravo mi je u masini sa A64 2800+ @2.5 Ghz, moj hard disk sa mojim operativnim sistemom koji radi i na Abitu AN7. Mogu da kazem da je primetno brze.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Nemoze za te pare s939 procesor , da moze " i tata bi sine " :)
Newcastle (512KB- L2 cache i Clawhammer - 1MB L2 cache) su socket 754
procesori , kao sto su gore pomenute ploce Chaintech i MSI isto s754
Pozdrav

Da,da,da....videh bas to juce....bogami cena je paprena i neznam zasto mi covek to i preporuci ali ajde!
Zanima me samo zasto je taj Newcastle bolji\preporucljiviji kad ima manje L2 kesa?
Za socket znam da nemoze taj procesor na ovu plocu ali opet mi nerekoste dali je taj MSI bolji od chaintech-a?

Pozdrav!

Evo upravo ovde imam jedan 2800+! Mozete mi reci kakav je primerak - dokle moze:

ADA2800AEP4AX

CBAZC 0434VPHW

I je li iko probao ovaj 64-bitni Windows? Ja ga upravo skidam i recicu vam kako radi kalkulator :D :D

Newcastle 3200+ radi na 2.2GHz (ima 512KB L2 cache)
Clawhammer 3200+ radi na 2 GHz (ima 1MB L2 cache)

E sad..... ljudi kazu da vise uticaja ima tih + 200 MHz nego jos 512KB
dodatog L2 cache-a
Ja sam probao Newcastle , nisam Clawhammer-a tako da ne mogu
da ih poredim
Clawhammer je starije A64 jezgro , pa ces ga malo teze naci
Newcastle je nova revizija tog jezgra.
Postoji jos jedna stvar , a to je "Newcastle" - samo tako nazvan
a u stvari je Clawhammer kome su iskljucili pola neispravnog
L2 cache-a pa sada ima samo 512KB
Po recima ljudi sa stranih foruma ,ipak je pravi Newcastle malo bolji
Potrazi oznake jezgra za A64 da bi mogao medjusobno da razlikujes
ova jezgra , i da bi ti to olaksalo eventualnu kupovinu
Probao sam taj MSI , i mogu reci da sam svoje nade polozio u
Chaintech-a definitivno ....naravno zbog svojih razloga
Da se razumemo , ploca je za default rad sasvim dobra ,ali sto se tice
overclock-a mislim da ipak neke druge rade bolji posao.

Pozdrav

Newcastle 3200+ radi na 2.2GHz (ima 512KB L2 cache)
Clawhammer 3200+ radi na 2 GHz (ima 1MB L2 cache)

E sad..... ljudi kazu da vise uticaja ima tih + 200 MHz nego jos 512KB
dodatog L2 cache-a
Ja sam probao Newcastle , nisam Clawhammer-a tako da ne mogu
da ih poredim
Clawhammer je starije A64 jezgro , pa ces ga malo teze naci
Newcastle je nova revizija tog jezgra.
Postoji jos jedna stvar , a to je "Newcastle" - samo tako nazvan
a u stvari je Clawhammer kome su iskljucili pola neispravnog
L2 cache-a pa sada ima samo 512KB
Po recima ljudi sa stranih foruma ,ipak je pravi Newcastle malo bolji
Potrazi oznake jezgra za A64 da bi mogao medjusobno da razlikujes
ova jezgra , i da bi ti to olaksalo eventualnu kupovinu
Probao sam taj MSI , i mogu reci da sam svoje nade polozio u
Chaintech-a definitivno ....naravno zbog svojih razloga
Da se razumemo , ploca je za default rad sasvim dobra ,ali sto se tice
overclock-a mislim da ipak neke druge rade bolji posao.

Pozdrav

Ahaa....ok...hvala za informacije o procesorima,a kakvo je misljenje o via chipset-ovima?Dali nforce3 ipak zauzima prvo mesto?Gledao sam neke testove na nekom,neznam ni ja vise na kom sajtu i delovalo mi kao da VIA ima bolje rezultate...
Meni nekako NF3 chipset uliva vise poverenja ali nisam upoznat da npr. Abit ima takvu plocu.Na kupovinu Abita bi opet isao....kad bi tebalo da stigne Abit NF8?

nForce3 je ipak malo bolji cipset.....

Je li genije a kako da ubode s754 procesor u s939 plocu ?
E jesi strucnjak :)

mcekovic je napisao(la):
Na ovom i vise drugih testova 90nm A64 postizu nesto bolje rezultate nego 130nm A64 na istom kloku, sa isto cache-a i isto dual-chanel. Jel neko zna zasto?

to sam i ja primetio,mozda su malo nize latencije mem kontrolera na procesoru?

Je li genije a kako da ubode s754 procesor u s939 plocu ?
E jesi strucnjak :)
E kako? Lako! Lako je kad ima više rupa na socketu nego pinova, onda može nekako i da se uglavi procesor, al je problem kad ima više pinova no rupa na socketu. :D

uhh........ma ja bi to na silu gurao(silovanje) pa posle premazao majonezom da bolje ladi'.ima da pichi ko ludo! :crash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno