Šta je novo?

64, 128, 256, 512???

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Iz mozda zbunjujuceg naziva krije se sledece:

U zadnje vreme mnoge kartice dolaze sa 128 pa cak i sa 256 mb memorije. Postavlja se pitanje da li je tolika kolicina memorije zaista potrebna?
Ako za primer uzmemo Eagle gf4mx sa 128 mb memorije (koje tom 4mx-u NIKAKO ne mogu koristiti), da li iz toga mozemo zakljuciti da je to vie neka vrsta marketinga ili zaista potreba (u sta ne verujem ni malo)?

Dosadasnje iskustvo pokazuje da je za bilo koju kartu zadnjih 3-4 godine optimalna kolicina memorije ona najmanja sa kojom se isporucuje. Gf1-32, GF2-32, GF3-64, GF4-64, Ati Radeon DDR-32, 8500-64, sve ostalo - 128. Prevelike kolicine memorije na kartici uglavnom retko cemu sluze, jer dok se pojave igre koje zahtevaju toliko memorije tada jezgro postaje preslabo da ih tera + sto uglavnom rade na nizim taktovima.

Da Ji to je istina. Ali sam ja prvenstveno mislio na igre...

Naravno, ja sam gornji post pisao pretezno imajuci na umu igre, 3dmax je nesto sasvim drugo

OptiPlex, uglavnom si u pravu za memoriju. S tim sto treba imati u vidu cinjenicu da ako guras igricu na slaboj kartici sa vise memorije ona ce seckati daleko manje nego na istoj takvoj kartici sa upola manje VRAMa. Ako je igrica optimizovana za 64 MB VRAMa i GF3 recimo, ona ce bolje raditi na GF2 sa 64 MB, nego na GF3 sa 32 MB (kada bi takva postojala). Svi su ranije kupovali 4Ti 4200 sa 64 MB VRAMa i tvrdili da im 128 MB nije ni potrebno (tada stvarno nije ni bilo), dok sada svi kupuju modele sa 128. Treba misliti unapred.

morbius je napisao(la):
OptiPlex, uglavnom si u pravu za memoriju. S tim sto treba imati u vidu cinjenicu da ako guras igricu na slaboj kartici sa vise memorije ona ce seckati daleko manje nego na istoj takvoj kartici sa upola manje VRAMa. Ako je igrica optimizovana za 64 MB VRAMa i GF3 recimo, ona ce bolje raditi na GF2 sa 64 MB, nego na GF3 sa 32 MB (kada bi takva postojala). Svi su ranije kupovali 4Ti 4200 sa 64 MB VRAMa i tvrdili da im 128 MB nije ni potrebno (tada stvarno nije ni bilo), dok sada svi kupuju modele sa 128. Treba misliti unapred.

Vrlo diskutabilno. To bi mozda vazilo za karte slabije klase, ali za premium ipak ne. Uostalom sam si rekao - kad bi postojao GF3 sa 32 rama 😛 a takvoga nema. Naravno da ce igre bolje raditi na recimo GF4 sa 128mb rama nego na gf4 sa 64, ali zaboravljas da je konkretno na GF4Ti razlika u kloku prevelika. Sto dobijes na mostu - izgubis na cupriji 😀

pa danas je nepotrebno/neisplativo uzimati sa 256mb grafichke

Offtopic nije dozvoljen. Sve sto ste pisali o igri nasih kosarkasa sam obrisao (dzabe ste kucali 😀 ).

Filipenku sam editovao tri posta, a nekima sam i obrisao postove. Ili nastavite o grafickim karticama, ili se skupite negde u gradu pa pricajte o basketu do mile volje.

delimir je napisao(la):
Offtopic nije dozvoljen. Sve sto ste pisali o igri nasih kosarkasa sam obrisao (dzabe ste kucali 😀 ).

Filipenku sam editovao tri posta, a nekima sam i obrisao postove. Ili nastavite o grafickim karticama, ili se skupite negde u gradu pa pricajte o basketu do mile volje.

A zasto nije dozvoljeno s vremena na vreme off, mislim jednom mesecno, pa ljudi smo valjda nemozemo samo o hardveru da pricamo.

ma nije ni vazno mi smo rekli jedan drugom shta smo imali.. sa pravom je izbrisano ai offtopic je glupo praviti u ovako popularnom delu foruma da su mali oglasi pa i nekako

pozdrav

Jednom i da Delimir ucini nesto ispravno :d
BTW razumemo se G!!! i ja :wave;

Nazad
Vrh Dno