Šta je novo?

61Hz RR - bili glava! Kako povecati refresment rate Samsung 957p monitora u UBUNTU?

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Heh, nov sam u Linuxu, za pocetak me bole glava od 61 mhz refresment ratea u Ubuntuu koga sam upravo instalirao. U win XP mi po defaultu dozvoljava do 85Hz a ja ga sa Ati Tool-om koga sam dobio uz plocu intergrusu FORCE-nem na 100-120 Hz i raqdi ko bombona. PLIZ HELP, od ovoga ode glava za 5 minuta, ne smem ni da gledam u ekran! :S::S::S:

Ima li neko ideju kako na povecam osvezavanje ekrana na min 100 Hz?

:wave:

Najverovatnije treba da dodaš jednu liniju u xorg.conf fajl ukoliko imaš NVIDIA grafiku, postovano je na ovom forumu bar desetak puta.

Najverovatnije treba da dodaš jednu liniju u xorg.conf fajl ukoliko imaš NVIDIA grafiku, postovano je na ovom forumu bar desetak puta.

Ne, u pitanju je integrisana ATI RADEON X1250 grafika, preturam po netu al ... sam pocetnik u Linuxu pa cak i da trebam da dodam samo 1 crticu - ne znam kako :S: Pretpostavljam da fali driver. Imam Ubuntu 7.10 najnoviji, pokusavam da ovo ispravim pa da instaliram Beryl ili Compiz ali ...ne znam kako a ni dapokusavam ne mogu jer oci bole ko da gledam u svajs aparat :trust:

Anyone?

E ne znam kakav je interfejs kod GNOME-a, u KDE-u jednostavno odeš u kontrolni centar -> periferije -> ekran i podesiš. Bez po muke! (Ne znam kako ljudi smatraju Ubuntu sa GNOME desktopom lakšim od nekih distroa kao npr. PCLOS sa KDE desktopom...?!?!#/=%") Inače, Radeonovi drajveri su malo problematični...

E ne znam kakav je interfejs kod GNOME-a, u KDE-u jednostavno odeš u kontrolni centar -> periferije -> ekran i podesiš. Bez po muke! (Ne znam kako ljudi smatraju Ubuntu sa GNOME desktopom lakšim od nekih distroa kao npr. PCLOS sa KDE desktopom...?!?!#/=%") Inače, Radeonovi drajveri su malo problematični...

Ubuntu trenutno ima možda najbolju alatku za konfigurisanje xservera (mislim da se zove displayconifg-gtk,stavka Screens and Graphics).U pitanju je grafički front-end za xrandr koji bi trebao da napokon pošalje u "penziju" zezanje sa xorg.conf-om u (valjda) sledećoj verziji xservera.

Problem ovde je što je X podignut u vesa modu jer grafička nije prepoznata.Mora da se instalira poslednji Catalyst 7.11 za tu karticu.Skini driver i isprati ovo uputstvo(bukvalno copy/paste teksta u uputstvu).Posle reboota pod Applications->Accessories pojaviće se Catalyst control center.U njemu odaberi rezoluciju.

nemoj da se ljutiš ali...nemaš pojma o linuxu a odma' bi kompiz i beryl... ne ide baš tako...

Ma ne ljutim se, sto? PA ni moja mama nema pojma o Visti ali je koristi, ni ja necu vise :)

Downloadov'o sam catalist 7.11 i ne radi, prijavljuje neku gresku. Na netu sam nasao da se jos neki covek zalio i kaze da ni njemu ne radi na integrusi radeon x1250... E sad, dal je to tako ne znam, na XP kod mene geaficka radi savrseno, jos da sredim u linuxu rezoluciju pa da krenem u ucenje istog. Ovako - ne ide podiz'o sam sistem par puta al posle par munuta gasim....uzas 1 :)

Koji god forum za linux da otvorim svi govore "ukucaj to i to u konzolu", bla bla bla...a ja pojma nemam ni sta je konzola ni kako se otvara ni sta je SUDO ...nit bilo sta... Sad razumem caleta kako mu je bilo kad sam ga silom prilika poducavao da se snalazi na mailu i skypeu :)

Dal neko znam link za pocetnike...al STVARNO za pocetnike sa Screen shotovima...il nesto slicno... ?

Nije MIsko, nije to problem, jednostavno NECE da pokrene instalaciju kATALISTA, KAZE NESTO U STILU "OVO SE NECE POKRENE BRE, JES SIGURAN DA NE POKUSAVAS DA POKRENES BINARNI FAJL", il tako nesto, sad sam gledao ponovo.

Hvala na informaciji MOrbiuse, bio sam tamo, preturao sve redom al je mlogo glupo sto sajt nema search, il ga bar ja nisam nasao... Doci cu samo da ugrabim malo vremena :)

Ja cu sutra ili prekosutra da sklapam masinu za Ubuntuom i x1250 grafikom pa cu javiti iskustva.

Nije MIsko, nije to problem, jednostavno NECE da pokrene instalaciju kATALISTA, KAZE NESTO U STILU "OVO SE NECE POKRENE BRE, JES SIGURAN DA NE POKUSAVAS DA POKRENES BINARNI FAJL", il tako nesto, sad sam gledao ponovo.
Aj reci da pokušavaš da instaliras .exe fajl pod GNU/Linuxom :) Idi ponovo na AMD/ATI sajt i skini drajver za Linux. Obavezno pročitaj i uputstvo. Inače baš od skora ATI drajveri se normalno instaliraju i rade, dok je ranije bila muka.

Aj ce proverim Ostres, Misko, s nestrpljenje cekam iskustvo :)

"OVO SE NECE POKRENE BRE, JES SIGURAN DA NE POKUSAVAS DA POKRENES BINARNI FAJL"

Ahahahaaha!!! :laugh: Legenda si, odavno se nisam nečemu na forumima ovako nasmijao!!! :D :d ;)

Kao što ti reče ostres:

Aj reci da pokušavaš da instaliras .exe fajl pod GNU/Linuxom :) Idi ponovo na AMD/ATI sajt i skini drajver za Linux. Obavezno pročitaj i uputstvo. Inače baš od skora ATI drajveri se normalno instaliraju i rade, dok je ranije bila muka.

koristi direktno ovaj link:
http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html

Ako budeš trebao pomoć oko instalacije - javi.
Sretno! :)

Hehe...pa exe nego sta :) Otkud ja znam da .exe nije .exe za Linux :)

Aj...niko se nije naucen rodio...shvatam sta pokusavam :)

Nego, frka je izgleda u downloadovanom fileu... Downloadovo sam jos jednom i sada je odradio instalaciju...ili otpakivanje fajla (oko 45 MB ima, to je verovatno taj file) i onda mi na kraju kaze da se moram ulogovati kao "power user..." Sta dalje?

EDIT: sad sam video tvoj link, da to je taj fajl, skinuo sam ga, startovao i sad trazi da se ulogujem ko taj power user...mada sam administrator...ne znam nizasto to trazi, zar nije Admin glavniji od power usera...i sta dalje i kako da se ulogujem/izlogujen..

Poslednja izmena:
Hehe...pa exe nego sta :) Otkud ja znam da .exe nije .exe za Linux :)

Aj...niko se nije naucen rodio...shvatam sta pokusavam :)

Naravno da nije, zato slobodno pitaj. ;)

Nego, frka je izgleda u downloadovanom fileu... Downloadovo sam jos jednom i sada je odradio instalaciju...ili otpakivanje fajla (oko 45 MB ima, to je verovatno taj file) i onda mi na kraju kaze da se moram ulogovati kao "power user..." Sta dalje?

EDIT: sad sam video tvoj link, da to je taj fajl, skinuo sam ga, startovao i sad trazi da se ulogujem ko taj power user...mada sam administrator...ne znam nizasto to trazi, zar nije Admin glavniji od power usera...i sta dalje i kako da se ulogujem/izlogujen..

Ma moras ga pokrenuti u super user modu. Pokusaj ovako: prebaci taj fajl u neki folder. Zatim udji u taj folder i pritisni F4 da ti se otvori školjka (ili konzola), pa zatim ukucaj "sudo ./ati-driver-installer-7-11-x86.x86_64.run" i onda bi trebalo da može. :D

Ja sam s tim drajverom imao velikih problema, jer nije htio... ma nešto da odradi. :D Ako zapneš, javi!
Pozdrav!

Naravno da nije, zato slobodno pitaj. ;)

Ma moras ga pokrenuti u super user modu. Pokusaj ovako: prebaci taj fajl u neki folder. Zatim udji u taj folder i pritisni F4 da ti se otvori školjka (ili konzola), pa zatim ukucaj "sudo ./ati-driver-installer-7-11-x86.x86_64.run" i onda bi trebalo da može. :D

Ja sam s tim drajverom imao velikih problema, jer nije htio... ma nešto da odradi. :D Ako zapneš, javi!
Pozdrav!

Evo, napravio sam folder TMP, prebacio instalacioni file u taj folder, slomio F4 od pritiskanja al terminal nece da se otvori. Trazio sam na netu i u helpu sa keywordima "open terminal" i sl. al nista. Da nije neki bug u ? ??

'si probao Applications > Accessories > Terminal

Nisam probo, evo sad cu da probam. Nisam bio kod kuce cele prosle nedelje, necu ni ove verovatno. nemam vremena al evo cu da probam odmah.

Probo i nista, fajl se zove ati.run, napisem sudo ati.run i nista... Da nisam nesto zezno? Sintaxu?

otvori terminal

sudo
posle toga unesi root password
sh ati.run

Vrh Dno