Šta je novo?

60 Hz ili 85?

unnamed

Čuven
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poena
630
Da li je bolje (zdravije) raditi na rezoluciji od 60 Hertz-a ili od 85 Hertz-a ili
je to svejedno, zavisi kako kom odgovara?

spusti na 43hz i sam ces dobiti odgovor na svoje pitanje
btw. kolicina herca zavisi i od toga da li imas crt ili tft monitor

Ako je u pitanju CRT nikako nije isto. Što je veća frekvencija odnosno obnova slike tim bolje za oči dok je kod TFT monitora druga priča.

Kod losijih crt-ova sto je veca frekvencija osvezavanja to je mutnija slika, tako da je pametnije staviti recimo 85 Hz i imati ostriju sliku nego 100 Hz i mutnu.
Kod tft-a 60 Hz radi posao kako treba.

Kod CRT-a obavezno podigni refresh rate što više jer manja frekvencija oštećuje oči kada se dugo gleda u monitor (kao što Filo reče, spusti refresh rate na 43hz i vidi sam). Ja prvo što uradim kad odem kod nekoj je da podignem refresh rate (a kod 50% njih stoji na 60hz :wall: )

unnamed je napisao(la):
Da li je bolje (zdravije) raditi na rezoluciji od 60 Hertz-a ili od 85 Hertz-a ili
je to svejedno, zavisi kako kom odgovara?

Kod CRT monitora ne bi trebalo da spustas Refresh Rate ispod 72Hz (ispod toga steti ocima sigurno), sve preko toga je super ako ne gubis na kvalitetu slike, mada ako je u pitanju noviji monitor ne bi trebalo toga da bude. Ja licno uvek drzim na 85Hz...

Doktori kazu da je apsolutni minimum na CRT-ovima 70Hz,dakle dizi frekvenciju dok god nije mutna slika a bolje je da bude sto visa -po principu Sto bolje, to bolje :d

A u cemu je razlika mozes najlakse da vidis ovako:

Stavi na desktop belu pozadinu,pa spusti na 60Hz,e onda gledaj u donji levi ili donji desni ugao,e sad ne pomerajuci oci primeti krajickom oka (perifernim vidom) koliko slika teperi,a posle toga podigni frekvenciju na na primer 85Hz pa ponovi postupak pa ces videti kolika je razlika.

Ma koja bela pozadina i uglovi, mene bole oči posle pola minuta na 60hz (možeš zamisliti kako mi je kad uđem u Safe mode 😀).

shto vishe, to bolje..
biraj shta ccesh da shtedish, ochi ili monitor😉

pozdrav

Tako je, uvek ces moci da kupis drugi monitor 😉
Kad kod sam kupovao novu konfiguraciju davao sam najvise para za monitor...

Ja sam uvek stavljao maksimum kod mene (100Hz) jel to ispravno?

Naravno, kao sto rece H.U.D. "shto vishe, to bolje.."

Da li ste primetili da se covek vise nije ni javio nego je samo pitao da se pita....
Zar je vazno uzmi i probaj sta ti vishe odgovara,vise herca = bolje za oci,sem naravno ako se ne muti slika.
@Wolfman Ja sam drzao na 22incha 120hz na 1024x768 Jel to ispravno ?? 🙂
ako mozes drzi i 200hz.

Nedavno sam kupio Samsung 713N i ovaj monitor bi trebao da radi sa maksimalnih 75 Hz, medjutim kod mene je maksimalna frekvencija 72 Hz. Trenutno ga drzim na 60 Hz. Interesuje me da li jos neko ko je kupio ovaj monitor ima ovu situaciju i koja je razlika izmedju 60 Hz i 75 Hz kod LCD monitora.

Nazad
Vrh Dno