Šta je novo?

5G mreža - Mreža prošlosti

Šta je po vama razlog ovog odlaganja?

• Nedostatak para zbog COVID-a

Glasovi: 8 15.4%
  • Nemogućnost nabavka opreme od kineskih kompanija

Glasovi: 22 42.3%
  • Zaštita Telekom od konkurencije

Glasovi: 26 50.0%
  • 5G nam stvarno ne treba, mi smo zemljoradnička zemlja

Glasovi: 10 19.2%

• Ukupno glasača
    52
Poenta 5G je da bager u rudniku 300m ispod zemlje voziš iz svoje dnevne sobe. Da te dobar hirurg operiše iz svoje kancelarije u Nišu, dok si ti u bolnici u Vrbasu. Da mašine u proizvodnji komuniciraju medjusobno u real-time, bez da si potrošio malo bogatstvo da napraviš komunikacionu mrežu. Da kola sama uspore/zakoče jer se po magli približavaš šleperu koji se izvrnuo na ...
5G, bager, 300m ispod zemlje .... ufff
Ovo za hirurga može i preko optike, čak i bolje.
Dok za fabriku, niko im ne brani da naprave privatnu 5G mrežu u fabrici.
Tako da poenta 5G da država shvati da od nje zavisi uvođenje 5G i da će ukupno ekonomija imati koristi.
A šta država mora da uradi?
Da organizuje licitaciju za 5G spektar i pri tome ne bude alava. U Velikoj Britaniji se niko nije javio na ponudu za aukciju 5G spektra. Još je rano?
Da se donese nov zakon o izgradnji i telekomunikacijama, da bi se olakšala izgradnja tolikog velikog broja baznih stanica. Sa postojećim zakonima, neće se daleko stići.
Treba da izdaje jedna dozvola, za određen tip bazne stanice. Jer će biti 40.000 istih baznih stanica, sa istim karakteristikama. Koliko bi trebalo vremena da se izdaju dozvole.
Onda i korisnici treba da shvate da za izlazak iz kamenog doba treba mesečno da izdvoje preko 50€. Svaka čast hirurzima, njih treba da slede i ostali.
I na kraju, ili na početku, treba da proizvođači opreme izbace na tržište 5G opremu. A još nisu, sem u Kini, gde ugrađuju testnu opremu. Pričam o 5G SA opremi, a ne o 5G NSA, pa ko hoće da razume nek prvo pogleda o čemu se radi.
I onda može da počne prvi korak. Jedva čekam.

Послато са Redmi Note 9S помоћу Тапатока

Najbolje da sačekamo da se to sve lepo istestira, pa kad ostali krenu u 8G, mi ćemo na AliBabaUsed da pazarimo polovan, al' jeftin i proveren 5G.
I kad stigne oprema na granicu, prvo da se pošalje u Jugoinspekt, da izmere zračenje i daju potvrdu da je u skladu sa JUS-om?
Pozdrav

Meni je krivo što makar i na papiru odustaju od 5G-a za sada.
Ne zato što mi 5G treba sad odmah, jer i 4G, pa i 3G završavaju posao. To su nekih 10+Mbit/s brzine (sa 4G naravno i više), koji su sasvim ok za navigaciju, socijalne mreže, striming u 720p, instant poruke i pozive.

Stvar je u tome da ne trebamo da prođemo kao BiH sa 4G ili Palestina sa 3G. Trebalo bi da držimo korak sa svetom. 5G je potreban privredi i biće sve potrebniji u budućnosti.

A generalno možemo da održimo korak sa svetom u telekomunikacijama kao što smo i do sada. To ne sme da bude politička odluka.

Poslednja izmena:
@rafiki

Vecinu stvari koje si naveo optika moze bolje da radi nego 5G, a opticka mreza je na dosta mesta vec rasporedjena kod nas.

Na stranu to sto najosnovnije stvari nemamo, imacemo remote-control bagere i masine za hirurgiju tako da ce bagerista i hirurg od kuce raditi? Imacemo za odrzavanje 5G mreze? Ovo je zemlja gde hirurzi primaju plate manje nego kasiri u razvijenim zemljama, upotreba 5G (ili optike npr.) za vecinu stvari koje si ti naveo je za nas misaona imenica i tu se nista nece promeniti u narednih 10 godina, u to budi siguran :)

Poslednja izmena:
5G na 700 MHz. Da to liči na priče za malu decu.
To je više marketing i prelazno rešenje, jer se već prodaju 5G telefoni, pa dok se ne izgradi 5G mreže na 3.4GHz i 26GHz, da se negde koriste.
U EU je rok 2025 da zaživi 5G, tj. da napredni 5G servisi budu dostupni.
A Huawei je Britancima rekao da će kasniti 2 godine, zbog odustajanja od saradnje sa njima.
Gde smo tu mi? Planirane aukcije za 3.4GHz su tek sledeće godine.
Pošto u Americi treći i četvrti operater, po broju korisnika, zajedno grade 5G mrežu, dok u Kini drugi i treći rade isto zajedno, postavlja se pitanje:
Koliko je Srbija bogata, pa može da ima koliko 5G mreža? U najboljoj poziciji za izgradnju 5G je mts, prvenstveno jer ima optičku mrežu, na koju bi se povezivale nove 5G bazne stanice.
Da li će se onda povezivati Telenor i VIP i zajedno graditi svoju? Da će se svi operateri zajedno graditi jednu mrežu? Onda se vraćamo na neki vid monopola.

Poslednja izmena:
Daljinski kontrolisane bagere nećemo imati, naravno, sve dok ne postoji mreža preko koje mogu da se koriste. Shvatite, telekomunikaciona mreža je infrastruktura - bez dobre infrastrukture nema napretka.
Optika kao fiksna mreža ne može da zameni bežičnu mrežu - jel' misliš da automobil, ili telefon, nosi sa sobom kotur od par stotina kilometara kabla, da se razmotava za njim? Jel' ti u kući kačiš sve uredjaje ethernet kablom na ruter, ili koristiš i WiFi?
Pozdrav

Optika će biti podloga za bezičnu mrežu, koja će biti u tom slučaju biti last mile segment, tačnije last hundred meters.

Pa da, "samo" tih par stotina metara kao krajnji segment. Džaba ti sva optika koju si razveo oko i ispod autoputa ako nemaš upravo taj "last mile" segment. Imam i ja optiku kući i mesh WiFi da ga arčim po celoj kući i dvorištu, mogu čak i do pekare da se prošetam a da ne izgubim signal, šteta što ne mogu da ga ponesem sa sobom kad odem u drugi grad poslom ili ako hoću da spustim bager par stotina metara pod zemlju.

Daljinski kontrolisane bagere nećemo imati, naravno, sve dok ne postoji mreža preko koje mogu da se koriste. Shvatite, telekomunikaciona mreža je infrastruktura - bez dobre infrastrukture nema napretka.
Optika kao fiksna mreža ne može da zameni bežičnu mrežu - jel' misliš da automobil, ili telefon, nosi sa sobom kotur od par stotina kilometara kabla, da se razmotava za njim? Jel' ti u kući kačiš sve uredjaje ethernet kablom na ruter, ili koristiš i WiFi?
Pozdrav

Optika - konkretno implementacija preko xPON tehnologija (gPON, 10gPON, ngPON2 itd) je odlična za internet velikih brzina kod kućnih i biznis korisnika na statičnim lokacijama. Pruža odlične performanse (sa trenutno dostupnim tehnologijama do 2.5/1.25Gbps odnosno do 10/2Gbps odnosno do 40/10Gbps po vlaknu - zavisno od tehnologije). Taj protok se deli na 32, 64, 128 korisnika, a cena infrastrukture je relativno mala - nema aktivnih delova između centralne lokacije provajdera i krajnjeg korisnika.

Ovo u kombinaciji sa 10Gbps Ethernetom i WiFi 6 tehnologijom može da bude odlična stvar za prenos ogromnih količina podataka sa statičnih lokacija kućnih i poslovnih korisnika.

Lično i u kući i u kancelariji svi desktop računari (a imam ih 6 kući - uključujući i 2 HTPCa, i 2 smart TVa), NAS i svi Wifi AP-ovi (kući ih imam 3, u kancelariji 1) su povezani kablom (10 ili 1Gbps). Na taj način ostvarujem velike brzine prenosa podataka u mreži - a ne trošim resurse wifi mreže, koja je trenutno u dual band režimu na 802.11n/ac standardima, što mi je sasvim dovoljno za 3 laptopa u kući, do 10ak telefona, i tu je brzina prenosa do oko 500Mbps. Jedino u izuzetnim slučajevima - recimo bekap velike količine podataka sa telefona ili laptopa - iste povezujem kablom.

E sad, ovo uopste nije resenje za prenos velike kolicine podataka uz malo kasnjenje kad ste u pokretu ili na lokaciji gde nemate "čvrstu vezu". 4G je doneo revoliciju u tome da u sred planine mogu imati privremenu kancelariju, uraditi dosta posla i sa lokacije koja je daleko od bilo kakve hardwired infrastrukture.

Problem je sto se kolicina prenetih podataka kroz mobilne mreze svake godine skoro pa duplira, i svi koji kazu da bi 3G bio dovoljan za danasnje uslove jednostavno nije u pravu. Da li se secate kad su paketi u doba 3G mreze bili sa par stotina megabajta mesecno? Najveci dostupni voice paketi su imali par GB. Jedino su dedicated internet paketi bili 10-20GB. Sada - samo zaslugom 4G mreze imamo pakete sa 10+ GB na telefonima - u poslednje vreme se pojavljuju i neograničeni* paketi za telefone. To ne bi bilo moguće na 3G mreži jer jednostavno nema ukupno dostupnog kapaciteta na celoj mreži za tu količinu podataka.

Kako idemo u budućnost, biće još bitnije postojanje 5G mreže. Pogledajte samo kolko su Bosanci izgubili što su prve 4G bazne stanice dobili tek u drugoj polovini 2019.

Po meni je sramota za mts konkretno što nemaju 4G na prepaidu. To je jednostavno sramota. Svi ostali (pa i Globaltel MVNO) imaju 4G za svoje prepaid korisnike.

Ne pitaju se ni korisnici ni ovi pajaci koji daju izjave za medije o 5G mrezi a jos ne znaju razliku izmedju WIFI i mobilnog intrneta kad ce poceti implementacija 5G mreze. To iskljucivo zavisi od prodavaca opreme na mobilnu telefoniju. Oni diktiraju tempo zato sto kad kupite opreme potrebnu za bazne stanice ona ima ograniceno vreme podrske bez koje nije moguce funkcionisati. Kad istekne obicno se vise isplati preci na noviju tehnologiju nego skupo placati podrsku za nesto zastarelo.
A prica o brzinama je smesna cak i u gradovima je situacija da nemas konstanatan protok od 5-10 mega zbog preopterecenja ili lose pokrivenosti.
Ko sto je vec neko konstatovao kvalitetan H+ je sasvim dovoljan ali je prosto jeftinije bilo preci na novije nego prosirivati staro.
Industrija gura svoje mora da se prodaje novo u sto vecem broju. U teoriji brzine sve vece ali pokrivenost sve losija sto zahteva visestruko veci broj baznih stanica...i tako bez kraja.

5G je stopiran zato sto je zna se ko potpisao i da nece koristiti Huawei opremu za 5G u USA. Sad to ne sme zvanicno kinezima da se kaze zbog kredita i drugih projekata i onda ide ono "nema para", "nesiplativ" je i slicno. To se desi kad hoces zadnjicu da drzis na dve stolice... Naravno da mogu da bi uveli 5G i da ima i da nema para, i da je isplativ ili nije, jer svaki posao i tender u Srbiji znaci procenat za neke likove i to je jedino bitno.
To pismo o namerama sa Trampom je, njegovim porazom, mrtvo slovo na papiru.

Pa nije Huawei lud da sad bas Srbiji daje 5G za male pare.

Isto ovako možemo i sa Putinom da potpišemo da necemo kupovati F35 avione od USA.

Meni samo nije jasno kako to nema para, tj. ko nema para pošto operateri plaćaju državi za 5G licence. Osim ako se pod nema para misli na nesrećni MTS, a izgleda da je nepristojno da neko drugi (ko drugi :d) bude vodeći u uvođenju nove tehnologije.
Nemaju operateri para za takvo inicijalno ulaganje. Naše tržište je tržište malih paketa i malih troškova, a Mts da ne komentarisem, oni su entitet za sebe.

Telenor i Vip imaju nula ambicija da ulože nekoliko milijardi evra u "Srbija 5G" budućnost.

Što su onda ulagali u 4G? I to je nekad bila nova tehnologija i trebali je uložiti ogromne pare. Po 7 miliona evra je svaki operator uložio samo za korišćenje spektra u startu.
Za 5G treba više baznih stanica, ali to ne znači da sutra moraju da roknu 5000 novih baznih stanica. Neće se pokrivati mala moštanica 5G-om na početku sigurno. Pokrivaće se oni delovi gradova u kojima ima najviše data saobraćaja kako bi se rasteretio 4G. Jedna od prednosti 5G-a je što može da opsluži daleko veći broj korisnika nego 4G po km2.
Neko je spominjao UK, oni inače imaju 5G odavno, i to poprilično dobar 5G. Pokrili su dosta lokacija baš.
4G im je takođe baš dobar, uz 5CA moguće je dostići brzine od 400+mbps bez problema.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Shenzhen ima 20 miliona stanovnika, pa sa njima ne mozemo da se uporedjujemo, pogotovo privrede. Da iznesem samo jedan podatak, posto smo mi 'poljoprivredna' zemlja: pre 40 godina smo navodnjavali 2,5% obradivih povrsina, a danas 3%. Ljudi, to smo mi, o kakvim Shenzhenovima pricate? Pa daj boze da u sledecih 10 godina kako treba pokriju teritoriju i sa 4g. Citao sam komentare i ispod tih linkovanih clanaka, ljudi kazu: napravite prvo kanalizaciju :) pa zar nisu u pravu ?

Sto se tice zagovornika 5g mreze, to mi lici na one pojedince koji kazu da im osiromaseni uranijum nista ne moze. O toj 5g mrezi bi trebala da se sprovede dobra debata zdravstvenih strucnjaka uz veliki oprez u odlucivanju da ili ne. Nije sve jedno kakve posledice po zdravlje stanovnistva mogu uslediti.
jesam i ja kupio 5g telefon, ali ne zbog 5g (to sam odmah i iskljucio, jer mikrotalasnu imam pa je ne koristim) nego zbog procesora i novijeg hardvera uopste. A da nam sad puste i 10gbps, sta bismo imali od toga na telefonima osim dobrog rezultata na speedtestu ? I za automobile i upravljanje saobracajem uopste, treba imati i takva prevozna sredstva, znaci sve sto imamo da zamenimo ? I koliko servera u svetu mogu da rade tom brzinom ? Eto neki provajderi vec nude 2Gbps, pa kome treba neka plati...

Ako nisi primetio ne ulaze se više ni u 4G. Sada je plan da ta ulaganja vraćaju 20 godina. O tome kako je ovo tržište govori i bekstvo Telenora iz celog regiona.

Kao zemlja nazadujemo u mnogim stvarima, ali sektor telekomunikacija nije jedna od njih. Imamo poprilično dobru infrastrukturu na kojoj mogu da nam pozavide i dosta razvijenije zemlje.
A za ovo ^^ ne znam šta bih ti rekao prosto. Ako tako posmatraš svet, daj da batalimo razvoj bilo kakve tehnologije u zemlji..mislim, prvo da obezbedimo kanalizaciju svima..pa posle centralno grejanje, pa onda tek da razmislimo eventualno o 5G-u? Svet ne funkcioniše tako.
Što se zdravstvenog aspekta tiče, ne moramo baš te gluposti na ovom forumu. Više će te ozračiti sunce tokom 5 minuta nego mobilne mreže za ceo život.
Cilj 5G-a nije da 'imamo 10gbps na mobilnom'..ali mrzi me da pišem stvarno.
Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nemoj, uzaludno je...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

mrzi te da pises jer nemas argumenata, a prava istina je: ne daj Boze da padne kisa, morace opet Rusi da dolaze sa amfibijama da nas pecaju da se ne podavimo ;) Spominjete primenu 5g za hirurske intervencije... pre 20 dana sam 4 dana zvao hitnu pomoc i kucno lecenje za komsiju da ne umre, ovde u sred Beograda. Kada su najzad dosli, odvezli su ga pravo na operaciju i hirurg pita sto se nisi na vreme javio, sta si cekao... Da li bi tu nesto pomogao taj 5g, kad kucno lecenje nema sanse da dozoves nego moras da odes do njih. Sta da kazemo za one van Beograda ? Nasi vozovi ce "brzim prugama" juriti 150 na sat, steta ako ne budu imali i 5g, samo jos da se zavrsi "Prokop" koji se gradi vec 43 godine... Rusi lete po Kosmosu vec preko 60 godina, a mi ne mozemo da kupimo ni 2 nova aviona, ali nam je neophodan 5g. Sto se mene tice, bilo bi dovoljno da urade dobru optiku na celoj teritoriji, tome su bar danas relativno niske cene, a i da poboljsaju 4g, kako bi i sela imala nesto od toga. Nismo mi toliko gusto naseljeni kao Shenzhen, niti cemo u skoroj buducnosti imati industriju poput njihove.
O zdravstvenom aspektu te jos uvek nedovoljno ispitane tehnologije necu ni da trosim reci.

Poslednja izmena:
Kao ni sada, ni sredinom '90-tih nisu sva mesta imala kanalizaciju, niti nam je zdravstvo bilo funkcionalno. Ali neke firme/ljudi su imali hrabrosti da pare ulože u telekomunikacije/internet umesto u kanalizaciju i bolnice. Da nisu, ti sad nebi ni mogao da se na forumu žališ na stanje u zdravstvu. Niti bi imao kako da pristupiš forumu, niti bi forum postojao. Mogao bi samo da pošalješ pismo "Dragoj Saveti" u TV reviji, pa ako ga objave, OK.
BTW, zdravstvo se finansira iz ekonomije. Što jača ekonomija, to više para može da ode na zdravstvo. A ekonomija se ne jača generacijskim zaostajanjem u novim tehnologijama.
Pozdrav

Velika je prica oko 5G mreze, ali niko nije usao u detalje.

Znate li kakav je to 5G koji se sada pusta po svetu ?
Onaj na niskim frekvencijama, prakticno istim kao 4G.

O onim visim, od 30, 60 ili 90GHz se uopste ni ne prica, niti su Ericsson, Huawei, ZTE ili Nokija uopste razvili opremu za to. A to je pravi 5G, gde je pored velikih brzina ostvariv i taj zeljeni 1-2ms ping.
Tek tada mozemo da pricamo o industrijskom pomaku.

Ovo sada sto se instalira po evropi je mazanje ociju.
Ne prave se nigde nove bazne stanice, vec se samo na postojecim 2G, 3G i 4G dodaje 5G (i u nekim zemljama radi kompletan swap opreme na stanicama, na primer sa Huaweia na Ericsson, zbog uticaja USA).

Znaci nigde se ne pusta pravi 5G, vec samo ova kvazi verzija, koja omogucava dosta veci protok, nekih 5-10 puta brzi nego 4G.
Ali tu nema pomaka sa industrijskog aspekta.

Da ne bude da pricam napamet, to mi je profesija, zivim od radiokomunikacija i mobilne telefonije.

Pravi 5G na papiru deluje fantasticno, ali nece to skoro ni u svetu, a kamoli kod nas.
A za ovaj lite 5G koji samo daje vecu DL/UL brzinu, i ne vidim da moramo toliko da zurimo sa njim.
Vise je u pitanju cista komercijala, i potreba vendora opreme da uzmu novu turu love, prodajuci novu opremu, software i licence... Prica se vrti trenutno samo oko love, a mazu se oci nekim "tehnoloskim napretkom"

Poslednja izmena:
mrzi te da pises jer nemas argumenata, a prava istina je: ne daj Boze da padne kisa, morace opet Rusi da dolaze sa amfibijama da nas pecaju da se ne podavimo ;) Spominjete primenu 5g za hirurske intervencije... pre 20 dana sam 4 dana zvao hitnu pomoc i kucno lecenje za komsiju da ne umre, ovde u sred Beograda. Kada su najzad dosli, odvezli su ga pravo na operaciju i hirurg pita sto se nisi na vreme javio, sta si cekao... Da li bi tu nesto pomogao taj 5g, kad kucno lecenje nema sanse da dozoves nego moras da odes do njih. Sta da kazemo za one van Beograda ? Nasi vozovi ce "brzim prugama" juriti 150 na sat, steta ako ne budu imali i 5g, samo jos da se zavrsi "Prokop" koji se gradi vec 43 godine... Rusi lete po Kosmosu vec preko 60 godina, a mi ne mozemo da kupimo ni 2 nova aviona, ali nam je neophodan 5g. Sto se mene tice, bilo bi dovoljno da urade dobru optiku na celoj teritoriji, tome su bar danas relativno niske cene, a i da poboljsaju 4g, kako bi i sela imala nesto od toga. Nismo mi toliko gusto naseljeni kao Shenzhen, niti cemo u skoroj buducnosti imati industriju poput njihove.
O zdravstvenom aspektu te jos uvek nedovoljno ispitane tehnologije necu ni da trosim reci.
Omašio si poentu. Tako kako ti kažeš da je sada (a jeste tako) će biti dokle god ne budemo išli u korak sa svetom. Kako tehnološki, tako i kulturološki.

pa da, jos je to u eksperimentalnoj fazi, a sta ce se jos u medjuvremenu izdesavati mozemo samo da nagadjamo. Uglavnom, provajderi sigurno nece bacati novac na eksperimente ako od toga nemaju profita, pa ni drzava.

O onim visim, od 30, 60 ili 90GHz se uopste ni ne prica, niti su Ericsson, Huawei, ZTE ili Nokija uopste razvili opremu za to. A to je pravi 5G, gde je pored velikih brzina ostvariv i taj zeljeni 1-2ms ping.

Ne prave se nigde nove bazne stanice, vec se samo na postojecim 2G, 3G i 4G dodaje 5G (i u nekim zemljama radi kompletan swap opreme na stanicama, na primer sa Huaweia na Ericsson, zbog uticaja USA).

Znaci nigde se ne pusta pravi 5G, vec samo ova kvazi verzija, koja omogucava dosta veci protok, nekih 5-10 puta brzi nego 4G.

Da ne bude da pricam napamet, to mi je profesija, zivim od radiokomunikacija i mobilne telefonije.

Pravi 5G na papiru deluje fantasticno, ali nece to skoro ni u svetu, a kamoli kod nas.
A za ovaj lite 5G koji samo daje vecu DL/UL brzinu, i ne vidim da moramo toliko da zurimo sa njim.
Vise je u pitanju cista komercijala, i potreba vendora opreme da uzmu novu turu love, prodajuci novu opremu, software i licence... Prica se vrti trenutno samo oko love, a mazu se oci nekim "tehnoloskim napretkom"
Bravo.
Konačno neko ko zna ili makar pročita o nečemu, pa tek onda da komentariše.

pa da, jos je to u eksperimentalnoj fazi, a sta ce se jos u medjuvremenu izdesavati mozemo samo da nagadjamo. Uglavnom, provajderi sigurno nece bacati novac na eksperimente ako od toga nemaju profita, pa ni drzava.
Slažem se sa tobom, pa da se nadovežem na priču.
Naime, juče je izašao intervju sa ministarkom i tu je iznesen "delimično" podatak da je država planirala da na aukciji za frekvencije zaradi 150 miliona eura. Delimičan, jer nije ni rečeno za koji period, a ni za koje frekvencije.
Verovatno se misli da opseg 3.6 GHz koji bi se koristio za 5G, kao i za već postojeće frekvencije za 4G i 3G, a za koje ugovori za korišćenje ističu.
Elem ta cifra je znatno veća od prethodnih cifara sa licitacija i pokazuje nameru država od 5G masno zaradi. Oni ne vide da tako guše re razvoj 5G.
A ta cifra je veća od godišnjih zarada svih operatera, tako da ne znam kako će oni pronaći interes da investiraju.
S druge strane, to bi bila licitacija za deo spektra najnižih frekvencija koji će se koristiti za 5G.
Koliko će tek onda država tražiti za više delove spektra, one sa milimetarskim talasima, npr 26GHz??
Tek na tim delovima spektra će doći do izražaja 5G sa brzinama i malim kašnjem. To će biti veliki delovi spektra sa puno radio kanala i tu će biti cena zakupa frekvencija mnogo veća!
A to je posao za ekonomiste, što im prepuštam. Mene najviše zanima šta će biti posle toga, kada dođe na red izgradnja mreže, jer sam inženjer.
A tu tek ima problema i izazova.

Ako nisi primetio ne ulaze se više ni u 4G. Sada je plan da ta ulaganja vraćaju 20 godina. O tome kako je ovo tržište govori i bekstvo Telenora iz celog regiona.
Telenor je otišao iz regiona zbog velikih troškova na drugoj strani (širenje u Aziji) i uopšte promena planova. Uz to, Telenor i nije imao svoje kompanije nigde u Evropi osim u našem regionu. Tu ne računam Švedsku i Dansku i matičnu Norvešku gde i danas posluje.
Prosto njima je sada pik na Pakistanu, Bangladešu i uopšte tim azijskim tržištima gde ima ogromnog potencijala za širenje.

HVALA!
Ovo je pravi pogled na 5G, profesionalac u branši, ima znanje i direktan uvid u tehnologiju.
Zato svi navijači 5G po svaku cenu, malo prikocite i razmislite o gore navedenom.

Hvala za šta? Nepotpune i netačne informacije?

Visoke frekvencije o kojem DBraveZ se nije ni govorilo, High Band ide 20-40GHz i on je veoma loš za masovnu primenu zbog slabog proboja kroz prepreke tako da je on pogodan za otvorene lokacije sa velikim brojem korisnika - Koncerti, tržni centri, glavne pešačke ulice itd.

Low i Mid band su ono što će opšta raja videti u stvarnosti - Low band je u suštini veoma sličan po brzinama 4G mreži ali je Mid Band ono što će doneti pravu promenu - Brzine u teoriji idu i do par gbps dok će u praksi veoma verovatno ići do 1Gbps.

To što se odmah ne uvodi najnovija i najbolja verzija 5Ga ne znači da se uopšte ne treba uvoditi.

Evo moj 4G download radi na brzina 3G signala, moja bazna stanica nema CA već je najosnovnija moguća - trebaju li da je sruše pošto je ista kao 3G? Nope, upload je mnogo bolji, lag isto.

Kanalizacija i prečistači voda ili 5G, ja kazem kanalizacija i prečistači.
Vodovod sa pijaćom vodom, zastita od bujičnih poplava i velikih vodostaja ili 5G, ja kazem 'EBES 5G.
"S300", "S400", "FK-3", još mnogo "Pancir S1", barem neki "BUK M2" (može i "BUK M3" kao najnoviji i moćniji) ili 5G, ja kazem PVO.
Krpljenje rupa i popravka puteva, gradnja i završetak autoputeva ili 5G, ja kazem putevi.
Bolnice i oprema za bolnice ili 5G, ima li iko da kaze da nam je preči 5G?
Toliko toga još ima da je prece od 5G...

Da li ima neko da moze na brzaka izbaciti racunicu za nekoliko najvecih gradova u Srbiji, koliko od prilike treba baznih stanica za "laki 5G", koliko ih ima sad i koliko bi trebalo jos da ih se dogradi, koliko kosta oprema potrebna za ugradnju u sve bazne stanice, koliko to košta?
Evo nek proceni za BG, NS i NI.
Na osnovu toga neka neko proceni da li mts "u ratu" sa sbb ili druga 2 mobilna operatera imaju interes ili mogucnost da toliki novac pojedinacno ili sva 3 zajedno uloze u uvodjenje jedne zajedničke 5G mreze...

Sta nam fali sto smo preskocili DVB-T1 i poceli sa DVB-T2 digitalizacijom tv signala?.
Ja bi vise voleo da skoro svuda bude dobar 4G signal (i svuda barem 2G), a imamo podrucja u kojima nema nikakvog signala.
Pa jesu neki dan trazili ono dvoje po planini, a oni signala nemaju da jave gde su, kud su, da pomoc pozovu...

5G... hmmmm

Nazad
Vrh Dno