Šta je novo?

520W dovoljno za OC-ovani QuadCore i GTX295?

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
E pa verovali ili ne, radi bez problema više od 24h pod full opterećenjem. Quad-core oc-ovan na 4GHz i GTX295 u full load-u, 5xHDD 640GB, 4GB memorije, itd.

Kućište je solidno provetreni CM690, a napajanje je Corsair HX520. Svaka mu čast, "kuc, kuc" da ga ne ureknem...

Po UPS-u, u full-load-u napajanje vuče iz mreže oko 500W, tj. isporučuje oko 400W komponentama unutar kućišta. Dakle ima oko 120W lufta!!! Cenim da na GTX295 ode oko 200w, 120W na CPU, 40-50W na ploču i 40-50W na diskove.

Komentari?

Prilozi

• gtx295.jpg
    gtx295.jpg
    268.6 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
CPU - 120W, grafika 250W, mobo 50W, memorija 5W po shtapu, HDD i optika vuku po 25W, 4x hdd je samo 100W.... Ja bih se zamislio dobro pre nego sto bih nastaio ovako da ga cedim.....
Tih 120W lufta sto si izrachunao mi se ne chini bash pouzdanim :)
Tih 500W sto napajanje vuche sa UPS-a je njegov maximum, da moze izvuklo bi vishe, nemoj previshe da se igrash, ne prave ljudi bzw jaka napajanja, procitaj na guru3d test koliko ta grafika vuche. Bez zahebancije :)

Poslednja izmena:
120W lufta nisam onako bezveze rekao, nego mi UPS i prosta računica to daju... Pri efikasnosti od 80%, da bi dao 400W komponentama, napajanje iz UPS-a vuče 500W (dakle 100W "potroši" u sebi samom).

Ima elemenata ceđenja nije da nije, i verovatno ću ipak uzeti neko 700-750W napajanje uskoro, ali evo navelo me malo da razmislim koliko zaista ima elemenata marketinga kada relativno veliki broj ljudi uzima 700-850W+ napajanja, a ne koriste ni 400W u piku! Samo želim da potvrdim da dobro 520W napajanje MOŽE da pokrene ovakvu mašinu, ma šta neki tvrdili, činjenice su činjenice. Čak štaviše, i naponi su OK (12V grana je na 12.12V, 3.3V grana na 3.28V itd), vidi dole.

Inače HX520 je deklarisan da može da isporuči 520W max, zar ne? Ja ga držim na oko 400W. JohnnyGuru i mnogi drugi su ga cedili sa bukvalno 520W, i bilo je OK. Naravno, pitanje je koliko bi dugovečno bilo u takvom režimu, ali opet Corair daje 5 god garancije i ima kvalitetnije komponente unutra (elektroliti deklarisani na 105C itd).
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story2&reid=18

P.S. HDD nikako nisu po 25W, nego po 10-tak W u proseku, pogledaj malo po internetu. Čak i kada rade seek, vuku do 15-tak W, u idle-u oko 7-8W. Dakle 4xHDD računaj realno oko 50W.

P.P.S. Baš razmatram napajanje kao tvoje, Chieftec 750W sa 14C ventilatorom zbog povoljne cene (oko 110e). Kako si zadovoljan? Kakvi su naponi u idle, a kakvi pod maksimalnim opterećenjem? Da li je bučno?

Prilozi

• everest-gtx295.jpg
    everest-gtx295.jpg
    134.8 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Pada, nekažem ja ljudima džabe uzmite corsair...i onda se jave i vicu kako ima slabu 12V granu...mada ;)

Sto se tice corsa, mislim da baca peak na oko 650W, to mu je max koji moze da isporuchi, ne dugo, ali moze. :)
Chieftec nema mane, ne chuje se (komp mi je na stolu) za te novce stvarno vrh, svaka preporuka. :) Naponi dok linx radi su na 12V grani 12.01V, grana 5V je na 4.99V a onaj 3.3V je na 3.28V, mislim da je to OK. CWT je u svakom od ovih modela, nema greshke. :) :wave:

Poslednja izmena:
extra ti je konfiguracija, ali ja se stvarno ne bi igrao sa napajanje od 500w...

Baš mi došlo da se poigram... :) Al' zameniću za jače ovih dana, čisto da umirim savest...

U svakom slučaju, eto hteo sam da odradim eksperiment. Da sam prvo pitao, svi bi ovde u glas rekli nema šanse da uopšte proradi, a kamoli da radi stabilno... Al' eto radi...

BTW, Corsair HX520 daje punih 480W na 12V grani, što je tipično za 600W napajanja. Verovatno i to ima neke veze što eto radi... :)

Samo zameni za hx620 i uzivaj :-devil-: :d

Poslednja izmena:
Ja bi to terao ako zaista vuce 400W i ako se napajanje ne greje previse i ne dere se mnogo.:)

Jel bese ono da napajanja najoptimalnije rade kad su na 50-80% snage?

Ja bi to terao ako zaista vuce 400W i ako se napajanje ne greje previse i ne dere se mnogo.:)
I ovo je jako bitno, ako se napajanje ne zagrijava previse, onda ocito ima lufta. :)

A i to sto M_M rece, to napajanje ima 480W na 12V, sto je zbilja respektabilna brojka. Takodjer je opcepoznato da Corsair napajanja mogu isporucit vise snage nego sto je deklarirano, pocev od CX400 pa sve do HX1000.

Nevidim poentu da menjash napajanje osim onog shto sam kazesh "da umirish savest". Ako se napajanje negreje i nepokazuje znake slabosti samo teraj. Nisi dobio dzaba 5 godina garanciju - to samo pokazuje da je kvalitetno napajanje. A i ako sluchajno jednog dana napajanje nece moci da izvuche navedene komponente - ima sve zashtite da necrkne i nepovuche ostale komponente.
Nevidim poentu onih 1-1.5 kW napajanja - osim naravno za neke LN2 sesije...

:wave:

Vec po samom defaultu napajanje se greje kao TA pec!Kad se dobro optereti vent se cuje kao turbina od aviona!Cisto sumnjam da mu je ovo napajanje dovoljno?Drzace ga na samom limitu dok nesto ne crkne!

Ponovo racunajte, Hardovi "vuku" oko 10W, a optika oko 20 ;)
Tako da 4 harda pre dodju oko 40w, nego 100 :)

^^
Ali prilikom spin-up-a povuku dosta vishe...

Vec po samom defaultu napajanje se greje kao TA pec!Kad se dobro optereti vent se cuje kao turbina od aviona!Cisto sumnjam da mu je ovo napajanje dovoljno?Drzace ga na samom limitu dok nesto ne crkne!
Nije pominjao da se greje kao TA pec. ;)
Limit? 400W mu nije limit.;)

Nije pominjao da se greje kao TA pec. ;)
Limit? 400W mu nije limit.;)

Da ali obzirom da sam oba napajanja imao i HX520w i HX620w znam sta pricam.Ovaj od 520 se toliko uzari da se bukvalno oprzim na njega.
Druga stvar nece biti da ce tako malo da povuku njegove komponente.
Sa istim CPU-om doduse jacim clockom ali sa GTX280 Grafikom Full load negde oko 460w i to preko Zalman fan kontrolera koji jos i pokazuje manje!Da ne pricam koliko trosi tek GTX295!Mozda to sve radi ali pitanje je kako radi i do koje granice?!
Lufta siguran sam da nema,napajanje drzi u samom vrhu granice njegove snage koje moze da isporuci ,tacnije non stop je u piku kad je u full load-u!Ja se sa tim nebi salio na duze staze.
Cors jeste dobar ali ne moze ni on da izdrzi preteranu torturu.Ima i on dusu,crce i ode u vecna lovista:D

Poslednja izmena:
Evo jos jedan primer da su napajanja te snage dovoljna:
kod mog burazera stoji u masini CM 520W modularno a gura ovo:
Intel [email protected], 4Gb Ram,2xATI 4850 CF(obe klokovane na 700/2200), 1xhdd,2xoptika, 3xvent od 12cm, sve to na DFI X48 ploci.
Jeste u celom kucistu toplo, pa i napajanje izbacuje topao vazduh, najverovatnije zbog dve ati kartice, ali nema nikakvih problema sa stabilnosti (citaj igrice po ceo dan)...

Da ali obzirom da sam oba napajanja imao i HX520w i HX620w znam sta pricam.Ovaj od 520 se toliko uzari da se bukvalno oprzim na njega.
Druga stvar nece biti da ce tako malo da povuku njegove komponente.
Sa istim CPU-om doduse jacim clockom ali sa GTX280 Grafikom Full load negde oko 460w i to preko Zalman fan kontrolera koji jos i pokazuje manje!Da ne pricam koliko trosi tek GTX295!Mozda to sve radi ali pitanje je kako radi i do koje granice?!
Lufta siguran sam da nema,napajanje drzi u samom vrhu granice njegove snage koje moze da isporuci ,tacnije non stop je u piku kad je u full load-u!Ja se sa tim nebi salio na duze staze.
Cors jeste dobar ali ne moze ni on da izdrzi preteranu torturu.Ima i on dusu,crce i ode u vecna lovista:D
I ja ima HX620, kod mene je 'ladan k'o spricer, mada to i nije cudno s obzirom na malu potrosnju.
E sad, koliko masina zaista trosi tesko je reci (zalman nema veze sa zivotom), ako se ne greje mnogo mislim da je podaleko od maks. snage.:)

I ja ima HX620, kod mene je 'ladan k'o spricer, mada to i nije cudno s obzirom na malu potrosnju.
E sad, koliko masina zaista trosi tesko je reci (zalman nema veze sa zivotom), ako se ne greje mnogo mislim da je podaleko od maks. snage.:)

E vidi sad.U tome jeste stos.HX620 se ne greje .I da ga opterestis bude mlak u krajnjem slucaju topao kad je leto_Ovaj HX520 przi zaista bez i malo preuvelicavanja,opusteno mozes da se opeces i zadobijes rane,vrelo bukvalno!

Evo specifikacije Asus GTX295 da ljudi nebi usli u zabludu kako malo trosi i kako slabije napajanje to moze da gura bez problema!

Power Consumption

We'll now show you some tests we have done on overall power consumption of the PC. Looking at it from a performance versus wattage point of view, the power consumption is not as bad as I expected it to be. Again, the card according to NVIDIA has a TDP of roughly 289 Watts.

The methodology is simple: We have a device constantly monitoring the power draw from the PC. After we have run all our tests and benchmarks we look at the recorded maximum peak; and that's the bulls-eye you need to observe as the power peak is extremely important. Bear in mind that you are not looking at the power consumption of the graphics card, but the consumption of the entire PC.

From a performance versus wattage point of view, the power consumption is pretty good with the new 55nm products.

Sidenote: however, we recently upgraded our test-platform, which by itself utilizes a lot of energy.

It's Core i7 965 / X58 based and overclocked to 3.7 GHz. Next to that we have energy saving functions disabled for this motherboard and processor (to ensure consistent benchmark results).

The ASUS motherboard also allows adding power phases for stability, which we enabled as well. I'd say on average we are using roughly 50 to 100 Watts more than a standard PC due to these settings and then add the CPU overclock. Keep that in mind. Our normal system power consumption is much higher than your average system.
System in IDLE = 226 Watt
System with GPU in FULL Stress = 456 Watt

The monitoring device is reporting a maximum system wattage peak at roughly 450 Watts, and for a PC with this high-end card, this is excessive but remains within acceptable levels. You'll pay roughly 40 cents (EUR) for each two hours you will play games if the GPUs where constantly maxed out.

The IDLE Wattage is really good though, the card is clocking down massively, giving really good power consumption. We'll show you that in a graph in a minute.
Recommended Power Supply

So here's my power supply recommendation:

GeForce GTX 295
A GeForce GTX 295 requires you to have a 700 Watt power supply unit at minimum if you use it in a high-end system. That power supply needs to have (in total accumulated) at least 50 Amps available on the 12 volts rails.

There are many good PSUs out there, please do have a look at our many PSU reviews as we have loads of recommended PSUs for you to check out in there. What would happen if your PSU can't cope with the load?:
bad 3D performance
crashing games
spontaneous reset or imminent shutdown of the PC
freezing during gameplay
PSU overload can cause it to break down

Poslednja izmena od urednika:
E vidi sad.U tome jeste stos.HX620 se ne greje .I da ga opterestis bude mlak u krajnjem slucaju topao kad je leto_Ovaj HX520 przi zaista bez i malo preuvelicavanja,opusteno mozes da se opeces i zadobijes rane,vrelo bukvalno!
Po onome sto sam ja video na netu, bilo je primeraka sa ovim problemom, mislim da je na jonnyGURU testu zapao ovakav primerak, medjutim isprobavanjem vise primeraka, utvrdjeno je da se to ne javlja na svim primercima.;)

Evo specifikacije Asus GTX295 da ljudi nebi usli u zabludu kako malo trosi i kako slabije napajanje to moze da gura bez problema!

Power Consumption

We'll now show you some tests we have done on overall power consumption of the PC. Looking at it from a performance versus wattage point of view, the power consumption is not as bad as I expected it to be. Again, the card according to NVIDIA has a TDP of roughly 289 Watts.

The methodology is simple: We have a device constantly monitoring the power draw from the PC. After we have run all our tests and benchmarks we look at the recorded maximum peak; and that's the bulls-eye you need to observe as the power peak is extremely important. Bear in mind that you are not looking at the power consumption of the graphics card, but the consumption of the entire PC.

From a performance versus wattage point of view, the power consumption is pretty good with the new 55nm products.

Sidenote: however, we recently upgraded our test-platform, which by itself utilizes a lot of energy.

It's Core i7 965 / X58 based and overclocked to 3.7 GHz. Next to that we have energy saving functions disabled for this motherboard and processor (to ensure consistent benchmark results).

The ASUS motherboard also allows adding power phases for stability, which we enabled as well. I'd say on average we are using roughly 50 to 100 Watts more than a standard PC due to these settings and then add the CPU overclock. Keep that in mind. Our normal system power consumption is much higher than your average system.
System in IDLE = 226 Watt
System with GPU in FULL Stress = 456 Watt

http://techreport.com/articles.x/16229/5

Ova masina je sa GTX295 vukla 394W u loadu, sto ce reci da bio, po meni, Cors 520W bio OK.:)
http://techreport.com/articles.x/16229/13

Po onome sto sam ja video na netu, bilo je primeraka sa ovim problemom, mislim da je na jonnyGURU testu zapao ovakav primerak, medjutim isprobavanjem vise primeraka, utvrdjeno je da se to ne javlja na svim primercima.;)
[/url]

Ja probao vise komada a i imao sam dodira sa userima koji su ga imali i koji su isto iskustvo doziveli.Sad ne znam,mozda su kasnije neke tamo serije poslednje bile bolje!

http://techreport.com/articles.x/16229/5

Ova masina je sa GTX295 vukla 394W u loadu, sto ce reci da bio, po meni, Cors 520W bio OK.:)
http://techreport.com/articles.x/16229/13

Jako tesko,ostavio sam ti link sa Asus kartom koju on ima i generalno sve GTX295 toliko trose sa malim oscilacijama.Ako je Full load 450w gde su ostale komponente ???Nema tu sta da trazi napajanje od 520w.Ja nisam protiv ali cifre govore znatno drugacije.
Ne znam ti tacno reci koliko ce kod mene biti u Full load-u jer jos nisam dobio GTX295 ali cu znati za par dana pa cu postovati u ovoj temi..Ispod 600w ne moze da omane nema teorije jer kao sto rekoh sa GTX280 i sa istim CPU-om negde oko 460w sve zajedno taman toliko koliko trosi sam GTX295 a plus sam siguran da Zalman malo i laze tj pokazuje manje!

Ma zato cu na leto da kupim onak voltcraf-ov model 3000 koji meri snagu potrosaca i da jednom za svagda rascistimo koliko koja komponenta i ceo sistem trosi. Corsair je jedno od najboljih napajanja ( jedno i ja imam) ali ipak za kartice sa dva gpu i quad CPU OC ipak je min 620HX ili 1000VX optimalniji izbor.

120W lufta nisam onako bezveze rekao, nego mi UPS i prosta računica to daju... Pri efikasnosti od 80%, da bi dao 400W komponentama, napajanje iz UPS-a vuče 500W (dakle 100W "potroši" u sebi samom).

Ima elemenata ceđenja nije da nije, i verovatno ću ipak uzeti neko 700-750W napajanje uskoro, ali evo navelo me malo da razmislim koliko zaista ima elemenata marketinga kada relativno veliki broj ljudi uzima 700-850W+ napajanja, a ne koriste ni 400W u piku! Samo želim da potvrdim da dobro 520W napajanje MOŽE da pokrene ovakvu mašinu, ma šta neki tvrdili, činjenice su činjenice. Čak štaviše, i naponi su OK (12V grana je na 12.12V, 3.3V grana na 3.28V itd), vidi dole.

Inače HX520 je deklarisan da može da isporuči 520W max, zar ne? Ja ga držim na oko 400W. JohnnyGuru i mnogi drugi su ga cedili sa bukvalno 520W, i bilo je OK. Naravno, pitanje je koliko bi dugovečno bilo u takvom režimu, ali opet Corair daje 5 god garancije i ima kvalitetnije komponente unutra (elektroliti deklarisani na 105C itd).
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story2&reid=18

P.S. HDD nikako nisu po 25W, nego po 10-tak W u proseku, pogledaj malo po internetu. Čak i kada rade seek, vuku do 15-tak W, u idle-u oko 7-8W. Dakle 4xHDD računaj realno oko 50W.

P.P.S. Baš razmatram napajanje kao tvoje, Chieftec 750W sa 14C ventilatorom zbog povoljne cene (oko 110e). Kako si zadovoljan? Kakvi su naponi u idle, a kakvi pod maksimalnim opterećenjem? Da li je bučno?

Kako se tebi u Everestu 5.00 vidi amperaza nekih komponeti?Kod mene samo naponi se vide.

Jako tesko,ostavio sam ti link sa Asus kartom koju on ima i generalno sve GTX295 toliko trose sa malim oscilacijama.Ako je Full load 450w gde su ostale komponente ???Nema tu sta da trazi napajanje od 520w.Ja nisam protiv ali cifre govore znatno drugacije.
Ne znam ti tacno reci koliko ce kod mene biti u Full load-u jer jos nisam dobio GTX295 ali cu znati za par dana pa cu postovati u ovoj temi..Ispod 600w ne moze da omane nema teorije jer kao sto rekoh sa GTX280 i sa istim CPU-om negde oko 460w sve zajedno taman toliko koliko trosi sam GTX295 a plus sam siguran da Zalman malo i laze tj pokazuje manje!
I ja sam ostavio link, lepo pise i cime je mereno.;)

A pise i ovo:
The GT200 GPU has the highest dynamic range in terms of power use we've ever seen, and the 55nm version of the GT200 continues that tradition. At idle, the GeForce GTX 285 draws less power than the Radeon HD 4850, remarkably enough. Even the dual-GPU GTX 295 consumes less power at idle than a single Radeon HD 4870 512MB.
When running a game, the story changes, as the GeForce GTX cards' power use ramps up. Still, the GTX 285 draws less power than the card it replaces, the GTX 280. Disabling that ROP partition and keeping the clock speeds down on the GTX 295 seems to have had the intended effect, too: it pulls less juice than the Radeon HD 4870 X2, by over 50W.
:)

Poslednja izmena:
Vidim da su neki ljudi ovde u maloj zabludi, pa da korigujem...

520W napajanje kao što je Corsair 520HX, može da isporuči komponentama 520W kontinualne snage, u skladu sa svojom deklaracijom i ograničenjima po granama.

Pritom zbog svoje (ne)efikasnosti, ono će pri svom deklarisanom maksimumu od 520W isporučene snage, iz el. mreže će pritom vući (ukoliko je 80plus deklarisano, dakle efikasnost uvek veća od 80%) oko 520/0.8=650W. To je ono što će wattmetar ili UPS da pokaže!

Dakle ako na nekom testu vidite da mašina vuče (mereno wattage meterom) recimo 500W, toliko ustvari napajanje vuče iz mreže, a mašina ustvari troši oko 400W (a to je ono što proizvođaći napajanja deklarišu, koliko napajanje može da da, a ne koliko vuče iz mreže).

Poslednja izmena:
Vrh Dno