Šta je novo?

512 kb u Beogradu za 2000 dinara

LaKosta je napisao(la):
@veratnet
Kako je mogu da vam pomognem da postavite ap u bloku 70a?
Imate preradjenu andjelkovu sliku sa mojom pozicijom.Ako stavite ap na moju zgradu bice pokriven ceo blok 70a i moguce neke zgrade preko puta(19 blok recimo).

Pozovi sutra 011/3065427 vezano za postavljanje AP-a pa cemo smisliti vec nesto.

@goksa
Ovako, ovaj Ap sam za sada probao samo u AP modu i mogu ti reci da za mesec i kusur dana nisam imao ama bas nikakvih problema(zaglupljivanje...). Posto sam u Omladinskih brigada 10 (13 sprat - odlicna vidljivost) kacio sam se na Veratov AP - Zemun(zgrada sa reklamom Heinekena) koja je udaljena oko 2-2.5 km i jacina signala sa ovim AP-om i yagi antenom je bila oko 50% ali je kvalitet signala bio odlican.Medjutim "inteligencija" od kucnog saveta iz zgrade na uglu Pariske komune i bulevara Mihajla Pupina resila da na krov zgrade postavi reklamni pano za "Hypo A.A banku" tako da je sad nalo gore kad se uzme u obzir da gledam prema Bezaniji, ali sve i dalje radi. Nisam jos uvek probao kako radi u AP-modu, niti ripiter. Sto se konektora tice na samom AP za externu antenu je muski konektor RP-SMA za CDF 200 kabal

Predlog za Verat - mozda ne bi bilo lose ono sto je Miroslav predlozio da se postavi neki AP u O.brigada 2 jer je ipak YBC okruzen visokim zgradama tako da to "ubija" signal dok ova zgrada u O. Brigada ima 14 spratova i pokriva celu okolinu. Jos nesto, da li Verat prelazi na PPPoE i da li ce postojati neka opcija za uredjaje koji ne podrzavaju PPPoE protokol.

Poslednja izmena:
@VeratNet
Za Save kovacevic je receno "uskoro", jel to potpada pod jul? Ili "uskoro" kao kod Tehnicoma za Genex, pa prodje vec skoro 9 meseci...

Jos nesto, manje bitno, ali moze da bude korisno, kada se jednom plati 4k pristupna taxa, koristi se NET neko vreme i onda se napravi pauza od 2-3 (ili vise) meseci da li zadrzavamo svoje pravo na ponovno povezivanje ili se "nalog" ubija? Posle koliko vremena?

goksa je napisao(la):
(samo da nije dlink sa kojim mnogi imaju problema oko zaglupljivanja i sl.).
Poz!

radi i d-link samo ne sme da se cima previse software u njemu koji je katostrofa nestabilan, inace je uredjaj dobar i radi posao ako ga konfigurises i ostavis da radi...
ako vec nesto moras na 900+ da podesavas onda pustas svaku stranicu da ucita do kraja i ne brzas, na taj nacin nema problema.

problem sa PPPOE kod tog uredjaja je do chipseta koji koristi (cuo od ljudi iz albicom.co.yu) mada njihov ap sa istim realtek 8181 chipset-om propusta PPPOE od nove verzije fw-a tako moze da se ocekuje da to sredi i pheenet.

inace ovi svi skuplji propustaju PPPOE i rade bez problema al cena je :smackbum:

pozdrav.

Bas taj rad
smackbum.gif
za cenu. Imam neki FW 3.1 za Pheenet011rt ali nikad nisam imao herca da ga probam posto nije skinut sa njihovog sajta.. Ako neko ima petlju da proba....

Poslednja izmena:
Ser_Zile je napisao(la):
to je prava antena.

nakaci bilo koji AP koji ima client mod i propusta PPPOE pakete, kolko se secam taj pheenet ne odradjuje posao, vecina provajdera postavlja d-link 900AP+ pa ako ga nadjes nema greske samo ga ne cimaj previse preko wifi veze da se ne zaglupi...
cekaj samo da razjasnim, antena ima konektor koji se kaci u ap? kako im dovodim struju?

dobro de, evo gledam ovu antenu:

Pheenet WL-118C+ Wireless Access Point 11 Mb/s, 802.11b - Intersil PRISM 2.5 chip sa 200 mW izlaznom snagom, senzitivnost -90 dBi, ugrađen Power Over Ethernet (POE) - napajanje preko UTP kabla, Web management, najbolji uredjaj na trzistu testiran na blizu 1000 instalacija - LAN-to-LAN point-to-point / point-to-multipoint bridge / ISP, AP/AP klijent, prikljucak za eksternu antenu RP-TNC, sa panel antenama dobacuje preko 20km - sa većim Grid antenama preko 30km, WEP 64/128 bita, MAC access liste, izuzetan domet i stabilnost veze, kompatibilan praktično sa svim drugim WLAN uređajima i softverima...
ima i POE sto meni treba, moze i grid antena na nju da ide, a nije onaj jeftini pheenet :) vredi li ova? dlink AP ne mogu da nadjem, a i vidim da se dosta ljudi zali na njega...

PJ je napisao(la):
@VeratNet
Za Save kovacevic je receno "uskoro", jel to potpada pod jul? Ili "uskoro" kao kod Tehnicoma za Genex, pa prodje vec skoro 9 meseci...

Jos nesto, manje bitno, ali moze da bude korisno, kada se jednom plati 4k pristupna taxa, koristi se NET neko vreme i onda se napravi pauza od 2-3 (ili vise) meseci da li zadrzavamo svoje pravo na ponovno povezivanje ili se "nalog" ubija? Posle koliko vremena?

Sto se tice Save kovacevica, mislim da ce biti montirana bazna stanica u Avgustu mesecu.

Sto se tice otvaranja naloga, slicno je kao kod dial-upa, otvoris nalog i posle uplacujes pakete po zelji ako ne uplatis duze od godinu dana gubi se pravo na nalog.

pozdrav,

Walker je napisao(la):
@goksa

Predlog za Verat - mozda ne bi bilo lose ono sto je Miroslav predlozio da se postavi neki AP u O.brigada 2 jer je ipak YBC okruzen visokim zgradama tako da to "ubija" signal dok ova zgrada u O. Brigada ima 14 spratova i pokriva celu okolinu. Jos nesto, da li Verat prelazi na PPPoE i da li ce postojati neka opcija za uredjaje koji ne podrzavaju PPPoE protokol.

Sto se tice YBCa i okoline tu cemo postaviti 'vise' baznih stanica tako da nece biti problema tog tipa ali ako ima neko 'vezu' da zakupimo krov u O.Brigada sto da ne.

Sto se tice protokola, za sada se razmatraju i uveliko testiraju opcije VPN i PPPoE bice objavljeno cim informacioni sistem bude gotov, trenutno nemam informaciju sta ce se od toga koristiti.

Miroslav je napisao(la):
cekaj samo da razjasnim, antena ima konektor koji se kaci u ap? kako im dovodim struju?

99,9% antena ima zenski N konektor na sebi i na tebi je odlucis sta ces tu da zakacis.

struju dovodis do ap-a dal preko POE-a ili ako je tu negde mrezna struja onda samo preko adaptera...

ima i POE sto meni treba, moze i grid antena na nju da ide, a nije onaj jeftini pheenet vredi li ova? dlink AP ne mogu da nadjem, a i vidim da se dosta ljudi zali na njega...

ovo nisi primetio (odmah ispod u cenovniku):
Pheenet POE injector 48V za WAP-ove 200mW (WL-118C/G) - za napajanje preko UTP kabla dužine do 100m ----------34€
inace je dobar.
ako ti nije mnogo para uradi to kako treba pa ces moci i da "gadjas" kog hoces provajdera u gradu pored toga sto ce da ti radi savrseno.

VeratNet je napisao(la):
Pozovi sutra 011/3065427 vezano za postavljanje AP-a pa cemo smisliti vec nesto.
Danas sam zvao oko 2 sata i devojka Jasmina mi je rekla da su svi na terenu i da ce mi se neko javiti.Ostavio sam i telefon ali do 6:30 niko nije zvao tako da ne verujem da ce me zvati danas ako me uopste budu zvali.
Evo da ostavim i mobilni pa me zovite da se dogovorimo oko ubrzavanja i da na nasu i vasu srecu svi imamo broadband net u Beogradu.
064/2501240 Kosta

@email
Postovani,

Zahvaljujemo Vam se na interesovanju za nase usluge.
U narednih par nedelja planira se postavljanje bazne stanice u ulici Ljutice
Bogdana.
Mesecni iznos za uslugu Stalnog pristupa Internetu posredstvom bezicnog
sistema prenosa, bez ogranicenja protoka......... bla bla bal
-------------------------------------------------------------

Znaci bazna stanica ce se nalaziti izmedju stadiona crvene zvezde i partizana na jednom od ona 4 solitera .
pozdrav

"Pheenet WL-118C+ Wireless Access Point 11 Mb/s, 802.11b - Intersil PRISM 2.5 chip sa 200 mW izlaznom snagom, senzitivnost -90 dBi, ugrađen Power Over Ethernet (POE) - napajanje preko UTP kabla, Web management, najbolji uredjaj na trzistu testiran na blizu 1000 instalacija - LAN-to-LAN point-to-point / point-to-multipoint bridge / ISP, AP/AP klijent, prikljucak za eksternu antenu RP-TNC, sa panel antenama dobacuje preko 20km - sa većim Grid antenama preko 30km, WEP 64/128 bita, MAC access liste, izuzetan domet i stabilnost veze, kompatibilan praktično sa svim drugim WLAN uređajima i softverima..."

Zanima me dali ovaj moze da uhvati kvalitetan signal na 11 km sa 24dB grid antenom ako na drugoj strani (kod provajdera) nije grid antena. I moze li i kako da se prikaci i omnidir. antena na njega (istovremeno sa ovom grid antenom) pa da radi i kao klient i kao bazna stanica ili bi morao da se dokupi jos jedan koji bi signal "sirio" po komsiluku. Podrzava li ovaj PPoE , sta god to znacilo? Izvinjavam se unapred ako je vec odgovoreno na ovo drugo pitanje, ja nisam primetio.
@Veratnet: jos jednom: ako je potrebno da i kod mene i kod vas bude grid antena da bi se dobio kvalitetan signal na ovoj daljini, dali ste vi voljni da takvu postavite na svoju baz. stanicu na, recimo, Banjici? Naravno mi bi obezbedili antenu, kablove, splitere i ostalo sto je potrebno za takvu operaciju.
Mozes li da u jednom postu sumiras sve aktivne baz. stanice i one koje su plainirane sa nekim okvirnim datumom pustanja u rad?

soko je napisao(la):
"
@Veratnet: jos jednom: ako je potrebno da i kod mene i kod vas bude grid antena da bi se dobio kvalitetan signal na ovoj daljini, dali ste vi voljni da takvu postavite na svoju baz. stanicu na, recimo, Banjici?

Na zalost ne.

1. To ne radimo za rezidencijalne korisnike
2. Imamo problem sa kucnim savetom na Banjici tako da nije ni zgodno.

@VeratNet

Kako stoje stvari sa sirenjem prema NS?
Ko su vasi zastupnici za NS ako ih ima?
Da li se planira snizenje cena?

Hvala!

Poslednja izmena:
nIce Cream je napisao(la):
@VeratNet

Kako stoje stvari sa sirenjem prema NS?
Ko su vasi zastupnici za NS ako ih ima?
Da li se planira snizenje cena?

Hvala!

NeobeeNet je jedan od nasih partnera/korisnika iz Novog sada i mozes pogledati kod njih. Mislim da su i oni smanjili cene za wifi pristup na metrohiveu.

Ima li nekog APa kod Gradske bolnice i(ili) Cvetkove pijace, ili Okretnice 28,40,77???

Nego, ne razumem se u wi-fi, ali imam jedno pitanje... Shta se deshava ako npr. Telekom postavi neki bolesno jak generator shuma na 2.4GHz? Jel onda prestaje pricha sa wireless-om ili???

jox je napisao(la):
Ima li nekog APa kod Gradske bolnice i(ili) Cvetkove pijace, ili Okretnice 28,40,77???

Nego, ne razumem se u wi-fi, ali imam jedno pitanje... Shta se deshava ako npr. Telekom postavi neki bolesno jak generator shuma na 2.4GHz? Jel onda prestaje pricha sa wireless-om ili???

Ima Verat AP na Istocnoj kapiji koliko ja znam. A ako neko bolesno stavi pojacivace kao npr. "Dedinje5" koji hvatam, naravno da ce zagusiti sav saobracaj. Elem, novi wifi uredjaji treba da rade na vecim frekvencijama pa ce se valjda ipak naci resenja ali ipak, Telekomu istice monopol za manje od godinu dana pa mislim da ce situacija biti povoljnija nego ikada za net i sl.
Nisam siguran, ali mislim da ne postoji zakon oko 2.4GHz tako da moze da radi svako sta hoce.

p.s.
Ako bilo ko recimo postavi pojacivac od 200mW zagusice saobracaj u svojoj okolini a ne zabaravi da postoje pojacivaci i od par W (ako bi neko to postavio ode wifi=mast u propast) ;)

p.s.2
Pozajmi od nekog opremu pa skeniraj etar i vidi sta hvatas.

jox je napisao(la):

Ako postave tako nesto to je onda bolesno jak generator gluposti koju mogu da naprave. Mislim da se tako nesto nece desiti. A i osim toga sve korisnike i na pocetku upozoravamo na tako nesto a i prihvatamo konekcije do 300 metara pa se nadam da tu nece biti takvih problema.

soko je napisao(la):
Zanima me dali ovaj moze da uhvati kvalitetan signal na 11 km sa 24dB grid antenom ako na drugoj strani (kod provajdera) nije grid antena. I moze li i kako da se prikaci i omnidir. antena na njega (istovremeno sa ovom grid antenom) pa da radi i kao klient i kao bazna stanica ili bi morao da se dokupi jos jedan koji bi signal "sirio" po komsiluku. Podrzava li ovaj PPoE , sta god to znacilo? Izvinjavam se unapred ako je vec odgovoreno na ovo drugo pitanje, ja nisam primetio.

Lichno mislim da moze da dobaci tu razdaljinu, ali moras dobro da se potrudis da tacno pogodis njihov prijemnik. Takodje mislim da oni ne moraju da imaju grid antenu sa druge strane da bi uhvatio signal (neka me isprave vishe strucni ako greshim). Sa ovim ap-om mislim da nemozes da u isto vreme radis i u client i u ap modu, tako da bi morao da dodas jos jedan ap da pokrije komsiluk.

Danas sam bio do verata i mocno sam zadovoljan postignutim.Ljudi su bili vrlo ljubazni i odgovorili su na sva moja pitanja.Dakle da bi se ap podigao na vasoj zgradi potrebno je da clanovi kucnog saveta potpisu ugovor sa veratom o zakupu dela krova za 2-3000 din mesecno + struja.Pozeljno je da posedujete neku prostoriju ispod krova u kojoj bi stojao ap i switch(najverovatnije 24 portni) i oni bi onda razvukli ethernet kablove po zgradi.Ova solucija je znacajno jeftinija i bolja(manji ping)od povezivanja wireless karticama i antenama.Sto se tice dovodjenja signala on ce do Novog Beograda najverovatnije dolaziti optikom tako da se ovaj nacin povezivanja vec moze nazvati kablovskim(ako ste ethernetom povezani na switch)
Jos jedna nezvanicna informacija u bloku 70 ce ap najverovatnije(70%) biti postavljen na zgradi sa brojem 97(to je zgrada u kojoj se nalazi igraonica cvrcak) najkasnije za mesec dana.
Ponavljam sve informacije su nezvanicne i plod su moga razgovora sa gospodinom Tomislavom Veljovicem.

Pitanje za Verat:

gde vam se nalazi na YuBC-u AP? Juce sam bio na krovu i vidim samo jedan mali deo... evo ga na slici... izgleda da ja ispadam iz igre:(

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    208.7 KB · Pregleda: 78
  • 2.JPG
    2.JPG
    218.5 KB · Pregleda: 75
Miroslav je napisao(la):
Pitanje za Verat:

gde vam se nalazi na YuBC-u AP? Juce sam bio na krovu i vidim samo jedan mali deo... evo ga na slici... izgleda da ja ispadam iz igre:(

Neispadas :) bas na tom (ja mislim koliko sam uspeo da vidim sa slike)

Mozemo u skorije vreme da slikamo mi tebe sa YuBC-a pa da pogledas. Inace uskoro cemo postaviti i na zgradu gde pise coca cola i na jos jednu iza Baznu stanicu tako da svakako neces ispasti iz igre.

'Ajd kad svi pitaju...

Ima li nade i za nas u okolini Genexa (zapadna kapija), tačnije pored Studentskog grada? Jeste, imam KDS uveden u zgradu ali sam se zainatio da se ne priključim kod njih...

VeratNet je napisao(la):
Neispadas :) bas na tom (ja mislim koliko sam uspeo da vidim sa slike)

Mozemo u skorije vreme da slikamo mi tebe sa YuBC-a pa da pogledas. Inace uskoro cemo postaviti i na zgradu gde pise coca cola i na jos jednu iza Baznu stanicu tako da svakako neces ispasti iz igre.
nista, jos samo da ugrabim vremena da odem do netiksa... i eto mene :)

ps. jel se u test fazi, kad je koriscenje free, placa pristupna taksa?

Miroslav je napisao(la):
nista, jos samo da ugrabim vremena da odem do netiksa... i eto mene :)

ps. jel se u test fazi, kad je koriscenje free, placa pristupna taksa?

Sada je trenutno bazna stanica u test fazi ali internoj. A zatim cemo napraviti eksternu test fazu u smislu da korisnici testiraju neko vreme. To cemo objaviti i na nasem websajtu.

ZorMi je napisao(la):
'Ajd kad svi pitaju...

Ima li nade i za nas u okolini Genexa (zapadna kapija), tačnije pored Studentskog grada? Jeste, imam KDS uveden u zgradu ali sam se zainatio da se ne priključim kod njih...

Ima ali za jedno 2 meseca.

VeratNet je napisao(la):
Sada je trenutno bazna stanica u test fazi ali internoj. A zatim cemo napraviti eksternu test fazu u smislu da korisnici testiraju neko vreme. To cemo objaviti i na nasem websajtu.
cek, znaci ne vredi da se sad pontram po krovu nego tek kad dodje ta eksterna faza? :(

Vrh Dno