Šta je novo?

50e

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
895
Sta pametno se moze uzeti za otprilike 50e?

Ja razmisljam u pravcu 6600 ili 9600xt. Ima li nesto bolje?

Za te pare ne.

6600 je oko 60% brzi od 9600xt, tako da ATI zaboravi.

i x700 i x1300pro su manje zastupljene nego ove dve pa ih je i teze naci i cena im je veca zbog toga. Pa i 6600 i 9600xt nemogu da nadjem za 50e
9600xt je 60e a 6600 je 70e sto je mnogo

Pricam o agp!

Potrazi jos malo, ja sam moju 6600 pre neki dan prodao za 65 evra mada mislim da mozes i za 60 da je nadjes.

Ja sam uvek bio tvrdoglav u tome da cu da igram i u 800x600 ili 640x480 dok god graficka to moze da tera, ali to vise nece moci, jer su se pojavile igre koje izricito traze Directx 9.0c specifikaciju a bice ih sve vise i vise... Fenomenalna ATI X800 serija kartica je tako dobrim delom obezvredjena jer nije Dx 9.0c kompatibilna. Mislim, ja sam problem resio tako sto vise necu da se igram... :S:

Konkretno, sto se teme tice, ako ces da se igras nadalje nije ti bas najpametnija kupovina Directx 9.0b kartice, a ta nvidia 6600 iako jeste 9.0c je isuvise slabasna za naslove koji tek dolaze. Za neku agp platformu definitivan (ima i jace doduse ali razuman) apgrejd je Nvidia 7600GS/GT ili ATI x1650 pro.

Posto to kod tebe nije slucaj a i koliko vidim ne mozes da se protegnes za 10 ili 20 eura, ja bih ti predlozio da pokusas, ako ikako uspes, da iskopas novu ili makar u garanciji, ATI Radeon 9550 128bit 128mb - imas garanciju, klokuje se svaka gotovo na nivo onih starih 9600 pro a 100 % na nivo ovih novi Radeon 9600 pro kartica. A na kraju krajeva, ako i "crkne" velika je verovatnoca da ces u zamenu dobiti nesto novije. Mislim da ih ima za 50 eura ili cak manje ,ako pcberza ne laze.
ATI Radeon 9600XT ni kao polovna a ni nova nije bila razumna kupovina - uvek je za malo vise para bilo moguce uzeti nesto bolje.
Razlike u snazi izmedju klokovanog 9550/9600pro/9600xt koje iznose oko 500-600 3d mark2003 poena vise nisu znacajne ako se uzmu u obzir hiljade 3dmark poena koje postizu novije kartice na kojima se vecina ljudi igra. S te strane gledano, pred tobom je prakticno kupovina modela graficke karte koja ce u vecini modernih igara ispunjavati tek "minimum requirements".
Ni to ne mora da bude tragicno: pre neko vreme sam na masini - Barton 2500/ Sapphire 9550@400/250Mhz sa dosta visokim podesavanjima (doduse u 800x600 rezoluciji) bez ikakvih problema i sa velikim uzivanjem zavrsio "Prey".

Napominjem, samo 128 bitni Radeoni 9550 sa 128 mb rama i to preporuka ASUS GE/TD ili Sapphire, obavezno sa aktivnim hladjenjem, ovi novi modeli sa 256 mb ram-a imaju memoriju jako neraspolozenu za klokovanje, pa nisu pametna kupovina.

ma necu ja da nesto opasno djuskam na kompu!
Cisto kada mi se nesto malo igra da bas ne bude slide show.
sa mojom 5200 je haos.
A za kupovinu malo jace graf imam para ali necu da dajem jer cu menjati ceo komp na leto (kada izadje E4300 i padne cena E6300)e onda ce pasti neki 8600GT.
Nervira me sto su trenutno graficke AGP = PCI+20e!

@frrka:

Recimo da te potpuno razumem jer sam i sam u slicnoj situaciji a i znam da za 20 ustedjenih evra moze da se kupi i nesto pametnije. Otkako sam nabavio ovog Radeon-a iz potpisa zaista je odlicno posluzio i prevrnuo sam s njim prakticno sve najzahtevnije naslove kojih sam mogao da se dokopam, cak i je Oblivion isao u medium/low podesavanjima i izgledao sasvim OK. Moje poimanje igranja je doduse malo drugacije u odnosu na vecinu gamer-a na ovom forumu: 800x600 mi je dovoljno bilo i pre 7 godina a i sada, AA i AF su mi retko bili potrebni, a mogu da podnesem i FPS izmedju 20 i 40.
No da se vratimo na temu: za 60 i malo vise evra Nvidia 6600 je verovatno pravi izbor ali ako vec zelis da ustedis tih 15-20 evra sto je po meni sasvim pametno razmisljanje uz ovo obrazlozenje koji si naveo, trebalo bi da razmislis o mom predlogu, ako ni zbog cega drugog onda zbog cinjenice da ces za te pare moci da je dobijes novu karticu i pod garancijom. Sve ostalo, malo jace a da valja ces naci samo polovno uz eventualne rizike koje takva kupovina sa sobom nosi.
Cinjenica je da dolaze igre koje Radeon 9xxx serije nece moci da pokrene, poslednji Splinter cell je primer. Ipak, za povremeno igranje mislim da ce ti ovo sto sam ti predlozio moci da posluzi, sve dok se broj igara koji ne mozes da pokrenes zbog Directx 9.0C podrske ne poveca na neki nivo koji ce poceti da te nervira, a to sumnjam da ce biti pre leta ove godine a do tada ce i nova konfiguracija poceti da ti se smesi.
Iako ce skok peformansi biti znacajan u odnosu na Nvidiu 5200, od Radeon-a 9550 ako se ne klokuje na 400/250 je slaba vajda, konkretno moci ces da se igras ali uglavnom na LOW. To moras da imas na umu.
Cisto onako ako ti bude znacilo i ako budes odlucio da trazis Radeon-a 9550, evo ti nekih rezultata U 3D Marku2003 na slicnim platformama koje sam benchmarkovao:

Barton 2600+ /ABIT AN7/ CLUB3D 9600 PRO (400/300MHz) - 3650
Barton 2500+ /ABIT NF7-S/ Saphire 9550 (400/250MHz) - 3100
Sempron 2400+@1900Mhz (priblizno 2700+)/ ABIT NF7/ ASUS GE TD (400/250) - 3450

i cini mi se da mi je jedan drug pricao da je njegov 9600XT na Bartonu 2600+ na Epox 8RDA imao blizu 4000.

Dakle, sve je to vrlo slicno ali mislim s obzirom na razlike da ne treba juriti 9600XT. Nvidia 6600 jeste bolji izbor ali u kontekstu svega ovog gore napisanog i tvoje namere koju si naveo, a cinjenice da kupujes polovno i da si kraci za pare koje ti trebaju, mislim da nema neku veliku prednost.
Mozda, kazem mozda bi mogao u obzir za 50 eura da dodje stari provereni Radeon 9600 pro sa BGA memorijom koji radi na 400/300Mhz po default-u, ali to ce gotovo 100% biti model van garancije jer se vec odavno ne proizvode.
Da te ne bih zbunjivao dalje, jer mi to ni najmanje nije namera, mozda je najbolje da sve ovo probas kod nekog drugog kako radi, uveris se sam i doneses odluku.

@Atila K:

Mislim da nisam ni u cemu pogresio. Slazem se da je ATI X800 serija fenomenalna sto se sirove snage i kvaliteta tice,a i svega ostalog, i meni konkretno SM3 ne treba, ali tvorci novih igara nazalost ne misle tako. Poslednji Splinter cell je samo pocetak necega sto ce tek doci, to jest navala takvih igara tek treba da pocne. Mozda jesam preterao kvalifikacijom "obezvredjena" , barem se nadam da jesam, ali se plasim da se istorija ponavlja. Silni ATI X800 ALL IN WONDER modeli koji su planuli skoro za nedelju dana u PIN-u su nesto sto se desilo i sa Powercolor AIW 9800 PRO Radeonima prosle godine. Plasim se da nije u pitanju bio samo kontingent kartica nabavljen pod posebnim povoljnostima i stoga popularne cene, vec zelja proizvodjaca da se na vreme otarasi inace jako kvalitetnog hardvera koji, zbog nemogucnosti da pokrene igre koje obavezno zahtevaju SM3, niko kasnije nece hteti da kupi.

Poslednja izmena:
Mikele u pravu si... Sto se tice kupovine kartice, pazi da ne uzmes ove nove pro modele koji su slabiji od 9550! Moze i polovni 9600XT da se nadje za oko 50e...

mali offtopic

Cackao sam nesto po oglasima (pc berza). I video da lik prodaje HIS Radeon 9600XT sa spire bakarnim kulerom i full opremom kartice za 50e... Posto sam ja imao tu karticu (sa tim kulerom)! Iz zezanja ga pitam da ne pise na kutiji od kartice Linkom KS... I on odgovara Pise! Karticu sam prodao u maju prosle godine ortaku iz grada, a ona je posle manje od godinu dana zavrsila u Zajecaru... Vrlo zanimljivo... :d

Jeste offtopic, ali mi je bas bilo nekako zanimljivo kad sam provalio da je kartica moja... Ali je i ontopic jer mozes da nadjes 9600xt za 55e

Huh, ima jedno pitanjce, da se nadoveze na temu (poshto imam slichnu dilemu) :D
Takodje imam 5200 karticu i takodje planiram da neku skromnu sumu ulozim u malo jachu grafiku od sadashnje...
Rekoste da bi 6600 bilo pametno ulaganje, pa mene sada zanima, koliko bi bio bolji izbor da se kupi neka nova 7600gs/gt kartica u odnosu na 6600 karticu i koliko bi koja poboljshala performanse procentualno u odnosu na sadashnju 5200 karticu?

Posto je zemljak u pitanju (rodjen sam u Raski :D ) da pokusam opet ja da malo pomognem. S obzirom da je u pitanju masina iz potpisa koja bi, cak i overklokovana, verovatno bila usko grlo za nvidiu 7600 a i Radeon 1650, mislim da ne bi bilo pametno ici ni nasta preko nvidia 6600 ili Radeon-a 9800 pro. Mada, postoji tu i drugi momenat, slican kao kod momka koji je zapoceo temu, a to je da bi za razliku od 20 eura mogao da pazaris slabiju karticu a uz te pare koje si ustedeo i mozda malo preko toga kupis jos memorije koja ti je zaista neophodna. 512mb RAM-a je apsolutni minimum za igranje modernih igara, s tim sto ima vec sada naslova za koje je i ta kolicina nedovoljna, pa je potreban 1gb.
Drugo, ako je u pitanju ona "jaka verzija" fx 5200 mozda i ne moras da je menjas. A u svakom slucaju bi neka Radeon 9600/9550 kartica tu odlicno "legla".
Ne zaboravi i da cemo, najverovatnije pred kraj ove godine, o sada best-buy modelima nvidia 7600 i Radeonima 16x0 pricati verovatno kao i sada o Radeonu 9550 i Nvidi-i 6600. Verovatno ce doci do sire implementacije Dirext 10, izaci ce Stalker relativno skoro a mozda i Crysis, mada verovatno znatno kasnije, nisam bas pratio kada je release date. Sve ce to znacajno da poveca hardversku zahtevnost modernih igara i ozbiljno ispreturati redosled grafickih karti u onoj podeli po kategorijama "entry-mid-high".
U svakom slucaju, pametno s novcem, i pre svega vidi sta su ti prioriteti.

Poslednja izmena:
Kupujem računar pa sam dobio ponudu za grafičku neku RX1300 PRO ATI Asus... i to za oko 80eur
Šta vi kažete... to ili nešto drugo?
Mislim da mi nije preterano bitna grafička kartica, jer se računar neće koristi za neke zahtevne igrice... ali bih voleo da mi posluži bar nekoliko godina....
Takođe, kakvo vam je mišljenje o ovim "silent" grafičkim... Jel to OK?

Kupujem računar pa sam dobio ponudu za grafičku neku RX1300 PRO ATI Asus... i to za oko 80eur
Šta vi kažete... to ili nešto drugo?
Mislim da mi nije preterano bitna grafička kartica, jer se računar neće koristi za neke zahtevne igrice... ali bih voleo da mi posluži bar nekoliko godina....
Takođe, kakvo vam je mišljenje o ovim "silent" grafičkim... Jel to OK?
Ako se neće koristiti za igre uopšte, slobodno uštedi kintu i uzmi 7300GS za ~60e. Ako će se ipak nešto koristiti onda 7300GT DDR3, po mogućtsvu Gainward GLH model za ~100e.

Pa, hvala puno na savetu, zemljak :)
Svestan sam da mi je memorija usko grlo, i vec neko vreme ostavljam evrice na stranu za reshenje tog problema ;)
Ali, shto se tiche grafichke, usled zastarelosti AGP slota, postavljalo se pitanje opravdanosti kupovine jache kartice, kada je vec ochigledno da cu za godinu dve vec sklapati potpuno novu mashinu :)

Znachi, savet je uzeti 6600 :)

Ako vec imas novca za vise rama, sto da ne, mada moram da primetim da bi za nvidia 6600 trebalo imati malo jaci sistem nego tvoj, kod tebe tim pre jer ti je i cipset na maticnoj ploci sporiji od novijih socket a resenja (VIA KT333, KT400, NFORCE2). Doduse, moje je misljenje da je uvek pametniji izbor imati slabiji procesor a jacu graficku kartu.

Evo ti jednog linka koji bi bio nesto kao rang lista grafickih kartica po snazi slicno kao ova sto postoji na ovom forumu, doduse ova za koju ti dajem link je mnogo detaljnija, i po meni korisnija. Iako je na nemackom jeziku, mislim da ces se snaci i bez nekog on-line servisa za prevodjenje, a obrati paznju posebno na poslednju kolonu desno koja bi trebalo da predstavlja preporucenu snagu sistema (brzinu procesora konkretno) na kojoj bi ta graficka kartica dala svoj optimum.

http://www.3dchip.de/Grafikchipliste/Leistung_Graka.htm

:wave:

Poslednja izmena:
R 9600 je 2-3 puta brzi od fx 5200 a 6600 jos toliko od radeona. Splinter Cell je uvek forsirao nove shadere iz nastavka u nastavak kao da imaju procenat od prodavaca hardvera ali vecina proizvodjaca igara nastoji da pokrije sto veci deo trzista. Masa igara moze da radi i u dx 7 modu.

Čak ni 6600GT nije 2x brži od R9600PRO dok se pošteno ne nasvira. U svakom slučaju je bezvezno uzeti karticu sporiju od 6600GT, X700pro ili x7300GT. To je jednostavno minimum za iole podnošljivo igranje.

Evo ti jednog linka koji bi bio nesto kao rang lista grafickih kartica po snazi slicno kao ova sto postoji na ovom forumu, doduse ova za koju ti dajem link je mnogo detaljnija, i po meni korisnija. Iako je na nemackom jeziku, mislim da ces se snaci i bez nekog on-line servisa za prevodjenje, a obrati paznju posebno na poslednju kolonu desno koja bi trebalo da predstavlja preporucenu snagu sistema (brzinu procesora konkretno) na kojoj bi ta graficka kartica dala svoj optimum.

http://www.3dchip.de/Grafikchipliste/Leistung_Graka.htm :wave:

R 9600 je 2-3 puta brzi od fx 5200 a 6600 jos toliko od radeona. Splinter Cell je uvek forsirao nove shadere iz nastavka u nastavak kao da imaju procenat od prodavaca hardvera ali vecina proizvodjaca igara nastoji da pokrije sto veci deo trzista. Masa igara moze da radi i u dx 7 modu.

Zahvaljujem ljudi, ona tabela i ovo poredjenje je bash ono shto mi je trebalo trebalo :banana:

Nema vidljive razlike. Ako i pise na chipu niko ti nece dozvoliti da skidas cooler. Instaliraj riva tuner ili ati tool pa vidi koliko je aktivnih pipelines 4 ili 8.
Čak ni 6600GT nije 2x brži od R9600PRO dok se pošteno ne nasvira
Koliko dobijes kad 8000 3dmark03 podelis sa 3500? Ili 6500 sa 2700? Ili 3500 3dmark05 sa 1800, 8 pixelpipeline sa 4. Fx 5200 64bit oko 900 u 03 a 128 bit 1400 ali to zovu fx 5500.
Imao sam 9600, 9550 i x700pro je u svemu 2.5 brzi - 20 fps prema 50. Mislim da vredi tih dvadesetak evra vise. x700 i gf 6600 su jako slicnih performansi.

Poslednja izmena:
ne zaboravite samo da 6600(gt) zahteva kao prvo mnogo jače napajanje (što stariji računari uglavnom nisu u stanju da isprate) , a i ako uspe napajanje da izdrži , tu onda može da dođe do novog problema , a to je da se AGP-slot na nekim starijim pločama PREGREVA usled veće potrošnje kartice ...

sve ovo vam govorim iz ličnog iskustva kad sam prešao na 6600gt ...

Nazad
Vrh Dno