Šta je novo?

500GB - WD, Samsung, Seagate... [spojene teme]

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
Dilema:
WD Caviar® SE16 , WD5000AAKS ~500GB
ili
Samsung 500GB SpinPoint T166 , HD501LJ ~ 500GB

-Koji je kvalitetniji.... citao sam testove, ali niko nije rekao nista konkretno.
Po osobinama su maltene isti, s tim sto je samsung neznatno tisi (kazu da novi WD diskovi sa 3 ploce tj. ovi sa AA u imenu su jos tisi nego raniji WD diskovi, odnosno da je tih gotovo kao samsung...

WD ima tradiciju, reputaciju, sve...
Samsung ima reputaciju.... ali da li verovati firmi koja proizvodi sve zivo ukljucujuci frizidere, klime, televizore, da znaju da naprave kvalitetan HDD. Na netu sam citao da ljudi sumnjaju u dugovecnost i izdrzljivost Samsunga bas iz ovih razloga... Dzabe meni sto je tih u radu ako mi iznenada crkne posle godinu dana. Ja nemam nameru da menjam HDD svake godine iz pomodarstva.. Ako ne moze da radi barem 3-4 godine (i vise).. ne vredi mi nista...

Upravo zbog toga sam i mislio da pitam sta ostali misle, i kakva iskustva imate (na dugi rok) sa samsung hard diskovima... i s obzirom na istu cenu, sta je bolje?

pa dobro, ovo sam zaboravio.. ali to nije bilo direktno poredjenje AAKS i T166. nego KS i T166 a posle KS vs AAKS ...

i niko nije dao odgovor na drugi deo pitanja o dugovecnosti/izdrzljivosti i sumnji koje su neki izrazili u testovima koje sam juce procitao na internetu a koji sumnjaju da firma koja pravi sve zivo od igle do lokomotive moze da napravi HDD koji je pouzdan na duge staze...?

da stvar bude jasna, ja sam bacio oko na samsunga, ali moram da budem siguran! :)

Poslednja izmena:
pa kako nije, uzmes test rezultate iz AAKS i test iz T166 i uporedis.

Evo ti ukratko, na istoj masini Samsung je brzi od WD, hladniji i tisi.

Sto se tice izdrzljivosti i pouzdanosti to ne moze niko da ti garantuje.

Poslednja izmena:
Ja dajem glas Wd?u, koristim wd diskove zadnjih nekoliko godina i nikad nisam imao kvarove a polovne sam lako i brzo prodavao ipak je wd kompanija kojoj su primarni proizvodi hard diskovi tako da pouzdanost i izdrzljivost ne treba dovoditi u pitanje nisu najbrzi najtisi i sl. ali nisu ni najslabiji. Sa samsungom nemam iskustva a na internetu ih dosta hvale. Razmisli i kupi ono sto ti se vise svidja da se ne bi kajao posle, ako imas srece radice oba dosta godina a pouzdanost je po meni veca kod wd-a...pozdrav

Ja sam svoj samsung kupio u Eurolinku.

Da ne zaboravim na sajtu im je pogresna oznaka, pise T80, a ustvari je T166

Poslednja izmena:
Dilema:
WD Caviar® SE16 , WD5000AAKS ~500GB
ili
Samsung 500GB SpinPoint T166 , HD501LJ ~ 500GB
Uuuuu... jako zeznut izbor :)
Diskovi su prakticno kao blizanci (iako su ih napravile razlicite firme :d), oba su sjajna... po brzini su tu negde, slicno je i sa grejanjem... ali bogami i po buci (Samsung je reper, bio i ostao... medjutim, WD se sa novijim SE16 serijama (AAKS) opasno problizio Samsung-u i njihovim P80/T166 serijama, cak su po nekim testovima i nesto tisi)
Te price oko toga sto jedni prave samo hardove, a drugi klime/diskove/monitore/televizore... batalite, to su glupe price. To zaista nema nikakve veze, bar ne u ovom slucaju. Uostalom, i jedan i drugi proizvodjac daju istovetnu garanciju na svoje HDD-ove u trajanju od 3 godine... tako da tu diskusija prestaje. Sto se same trajnosti uredjaja tice, tj. eventualnih kvarova - to se ne moze reci tek tako, napamet, vec bi se morale konsultovati neke ozbiljnije analize koje se upravo time i bave.

BTW, ja sam se razmisljao da uzmem hard od 500GB, i izbor je bio upravo izmedju ova dva modela... medjutim, ne mogavsi da se odlucim, jer su zaista oba odlicna, presekao sam tako - sto sam se odlucio za 750 giga :d
I to WD Caviar SE16 AAKS, koji je ipak brzi od ovih diskova, kako od svog "manjeg" brata, tako i do Samsung-a... a pritom je i mozda i trenutno najbrzi - ako ne, onda je u top 3 - 7200RPM disk (ne racunajuci RE2 verziju istog tog diska), pritom samarajuci i neprikosnovene Raptor-e u vecini testova.

hm, hm...
pa zar nije 750GB AAKS isto sto i 500GB AAKS samo sa vise ploca unutra?
ili sta vec... ako 500GB ima 3x166GB ploce.. sta onda ima u sebi 750GB.. tj da li je u pitanju ista tehnologija, ili 750GB model krije jos po nekog keca u rukavu?

evo screen sa nekog drugog foruma. WD7500AAKS

750aaksmm6.jpg

evo i Samsunga od 500GB

hdtunebenchmarksamsunghxo5.png

WD od 500 GB AAKS

hdtunebenchmarkwdcwd500lk4.png

Poslednja izmena:
Ispravio sam :D,

Samo da napomenem da je samsung ovde na 38C, sto mu je max temperatura koju sam video.

WD AAKS ide oko 40, dok je model KS koji sam imao do skora isao i do 55C.

Poslednja izmena:
Ni ja nisam mogao da se odlucim, pa sam uzeo oba :D
:D:D:D
btw koliko te je izasao doticni od 750 gb?
Nije jos, tek ce da me izadje... tj. jos ga nisam uzeo :)

Skupo parce hardvera, treba skupiti kintu... :)
Ali jako ******* disk.

hm, hm...
pa zar nije 750GB AAKS isto sto i 500GB AAKS samo sa vise ploca unutra?
ili sta vec... ako 500GB ima 3x166GB ploce.. sta onda ima u sebi 750GB.. tj da li je u pitanju ista tehnologija, ili 750GB model krije jos po nekog keca u rukavu?
Perpendicular tehnologija zapisa ;)

BTW, WD7500AAKS ima 188GB po platter-u...

Poslednja izmena od urednika:
igre bez granica!
taman snimis sta ces da kupis odnosno taman kupis jedan
kad ono pojavi se sutra jos bolji :)

btw.. sta ima samsung da ponudi u rangu 750GB a da se takmici sa 7500 AAKS?
ajd sad!?

Kol'ko ja znam - nemaju nista. Jos uvek... ;)

Dok se ne pojavi Spinpoint F1. A to ce biti ******* disk.

Poslednja izmena:
koliko li ce kostati....
sudeci po informacijama (vise lice na "pricao mi mlekadzija") ima ih u prodaji tu i tamo, ali su skupi kao vatra...

(mislim na te spinpoint F1)

koliko li ce kostati....
sudeci po informacijama (vise lice na "pricao mi mlekadzija") ima ih u prodaji tu i tamo, ali su skupi kao vatra...

(mislim na te spinpoint F1)
Tesko... bas sam juce trazio i malo se informisao, jos uvek su na cekanjima, "paper-launch"-ovima... takozvani vaporware. (sjajan izraz! :))
Eventualno ako ih ima negde na preorder-u...

U sustini, slicna prica kao i za onaj Hitachi-jev 1TB disk, koji je "izbacen" jos u januaru, ali se u prodaji mogao naci tek u julu...

½ TB - WD vs Seagate

Hit igre izlaze jedna za drugom, uveliko se torrentuje i ponestaje prostora na hardu; sa druge strane stari maxtor drlja kao traktor, pojavljuju se bad sektori; ukratko - doslo vreme za upgrate...:banana:
Dakle treba mi kvalitetan hard od 500GB u cenovnom rangu ~100e. Presudni su sledeci faktori:
- brzina citanja i upisivanja podataka kako za male, tako i za velike fajlove
- podrazumeva se brz rad u windowsu (posebno vazno) ali i u igrama (ali nesto manje)
- zagrevanje harda - iako kuler na prednjoj strani kucista uduvava vazduh direktno na hard, ne bih zeleo da dodajem jos kulera niti da imam eventualnih problema po ovom kriterijumu
- bucnost - stari maxtor me je dobro iznervirao zbog toga sto prakticno drci, tako da zelim da sad imam tih hard, ali nista toliko preterano
- podrazumeva se sataII
Licno se dvoumum izmedju 2 modela:

Seagate Barracuda 500GB (SATA2/16MB/7200.10) - ST3500630AS
Western Digital Caviar SE16 500GB (SATA2/16MB/7200) - WD5000AAKS

Oba imaju 3 ploce gustine zapisa 166GB po ploci i cenovno su otprilike u istom rangu. Hitachi deskstar i Samsung spinpoint modele za sada jos nisam uzeo u razmatranje zbog nesto vece cene, posebno ove druge.
Svi komentari i preporuke vezano za neki od 2 pomenuta ili neki drugi od hardova su dobrodosli.

ps Ne zelim da se tema pretvori u bilo kakvu WD vs Maxtor vs Seagate prepirku uz komentare "izmi **** ja ga imam pet godina i radi k'o sat", vec me prvenstveno interesuju vasa iskustva (ako ih ima) ako ne sa konkretnim modelima, onda makar sa istim verzijama manjeg kapaciteta.
HVALA ;)

Ja sam skoro kupio Seagate 320GB SATA2 hard i bio je toliko bučan da sam ga odmah zamenio za Western Digital 400GB SATA2 uz doplatu. Western Digital je značajno tiši, podržan je Acoustic Management (na Seagate-u nije) koji nikako ne uspevam da aktiviram (nemam floppy, ne uspevam da pokrenem alatke sa Hirens Boot CDa verovatno zbog SATA CDROMa).

Ja sam nedavno sebi uzeo Western Digital Caviar SE16 500GB (SATA2/16MB/7200) - WD5000AAKS i mogu ti reći da je tih.Što se brzine tiče meni je ok, ali mi služi kao HDD gde skladištim igre (ISO fajlove) i filmove, tako da ti ne mogu reći kako se ponaša ako je na njemu sistem.

Vrh Dno