Šta je novo?

5.1 zvuk pitanje

The Shadow

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
319
Imam pitanje u vezi 5.1 zvuka. Naime, ove nedelje dobijam naručeni Home Theater System (u pitanju je Microlab X-10D zvučni sistem).
E sada, planiram da ga povežem na sledeći način: DVD plejer na optički digitalni ulaz, računar na koaksijalni digitalni ulaz, a TV na stereo analogni ulaz i još će mi ostati jedan slobodan analogni stereo ulaz.
Pošto sistem ima i DTS i Dolby Pro Logic, pitanje glasi: da li ću morati da menjam i zvučnu karticu na neku 5.1 karticu, pošto ja imam SoundBlaster Live karticu, koja nije 5.1, ali ima SPDIF izlaz, preko kojeg ću ga i povezati.
Mislim shvatam šta rade i DTS i Dolby Pro Logic, ali nije mi jasno da li ću u slučaju puštanja DVD-ova ili divx/xvid fajlova sa AC3 zvukom na ovaj način dobiti “pravi” 5.1 zvuk, ili samo “emuliran”, pošto sam izvor ne ume da pravilno “pošalje” višekanalni zvuk, pošto ni ne ume da radi sa njim, bez obzira što ću ja u softverskim plejerima uključiti stereo surround zvuk. Ako tako ne mogu dobiti “pravi” 5.1 zvuk, onda ću na žalost morati još da pazarim i novu zvučnu (na šta sam iskreno i bio zaboravio :wall: ), jer ako već dajem ovoliko novaca, onda želim i odgovarajući kvalitet zvuka, pa ću tada najverovatnije uzeti SounBlaster X-Fi Audio (manje-više kvalitetno i umereno skupo rešenje).
Čitao sam prethodne postove sa sličnom tematikom, a i google sam uposlio, ali za ovo pitanje sam dobio različite komentare, od kojih su neki bili sušta suprotnost prethodno iznetih komentara i stavova, pa sam sada na kraju postao zbunjen, pa bih molio nekog sam većim iskustvom da mi pomogne u rešavanju ove problematike.
Još jedno dodatno pitanje u vezi ovoga, da li eventualno neko zna gde u Novom Sadu (ili čak i u BGD) mogu da nađem kabel potreban za povezivanje 3,5mm SPDIF izlaza sa činč koaksialnim digitalnim ulazom (takozvani “RCA-to-miniplug cable”) na Microlab dekoderu, i to po mogućstvu veće (5m) dužine?
Hvala unapred na odgovorima! :)

Kupish chinch, kupish 3.5mm mono bananicu, 5 metara mikrofonskog kabla, neko ti to zalemi i vozi, tako su mene savetovali i ja sam tako odradio :)

Pa ako ti sama kartica nije 5.1 kao shto kazesh (taj live nije 5.1?), onda ne mozesh dobiti 5.1 nikako...ako vec imash dvd player koji cita divx, zapitaj se da li ti je to potrebno...iskreno, moj komp je povezan stereo na av risiver, dvd/divx player optichki i ni jednog momenta mi nije zafalio 5.1 sa kompa! mp3 je kao sht znash stereo, 95% divx filmova takodje...za dvd i divx ti toplo preporuchujem da ih gledas sa svog dvd playera...

Stvarno nemam pojma kakvi su ti zvuchnici, imam averziju prema jeftinim 5.1 sistemima (do 10000) za komp, tako da ti je mozda bolje da za prvu ruku kupis neki opticki kabl za 200-300 dinara (neces primetiti razliku izmedju njega i nekog od 1500din) i malo bolji stereo kabl za komp, vidish kako sve to radi i imash li potrebu za 5.1 sa kompa (dakle, upotreba se uglavnom svede samo na igrice)...a ako neces, pazari neku polovnu 5.1 karticu, povezi koaksijalno i pichi ;) (ako nemash trenutno optichki kabl, slobodno za prvu ruku povezi bilo koji chinch/chinch za dvd player, posluzice fino)

Eh, hvala na odgovoru, samo da javim da su stigli zvučnici. Fenomelnano zvuče, i dovoljno su jaki i za mnogo veći prostor od ovog mog. Elem, samo da napomenem da ovaj set zvučnika nije nimalo naivan a ni jeftin (200€), ali zato ima jako lep zvuk, kako u standardnom stereo režimu slučajući muziku sa CD-a, tako i u 5.1 režimu gledajući neki DVD, tako da sam u potpunosti zadovoljan. :guitar:
Izrada je sasvim OK, a i dodatni plus je što u kompletu dolaze i metalni stalci za dva prednja zvučnika (dodatni par se po potrebi može dokupiti), kao i plastični držači sa pokretnim elementima za montažu na zid sa sve šrafovima, kao i gomilom kablova (20m za zvučnike) i svim ostalim za povezivanje. Definitivna preporuka za svakog ko za cenovni rang do 200€ želi kvalitetni sistem sa 2 digitalna (optički & koaks) (i 2 analogna) ulaza.
Za one zainteresovane, više detalja možete naći na: http://www.microlab.cn/product/speakers/home system/X10 D.htm

Na kraju sam ga povezao sa DVD plejerom preko optičkog kabla (koji dolazi sa zvučnicima 1,5m dužine), a za konekciju sa računarom sam našao “custom made” kablove “RCA-to-miniplug” u Tehnotroniksu (u NS).
Sada još jedino da pazarim SoundBlaster X-Fi Audio, pa će sve biti cakum-pakum. Znam da nije neki “deluxe” model, ali budžet mi je itekako ograničen (posebno što sam prethodno i bio zaboravio na ovu stavku…). Tako da to je to, hvala na pomoći!
Pozdravi! :wave:

Ej, nemoj X-Fi Xtreme Audio iscooliraj malo i uzmi minimum Xtreme Music veruj mi imam tu i tacno znam koje su razlike, pozz.

Ej, nemoj X-Fi Xtreme Audio iscooliraj malo i uzmi minimum Xtreme Music veruj mi imam tu i tacno znam koje su razlike, pozz.

E? Nisam znao da je toliko ogromna razlika u pitanju izmedju Audio i Music modela! Kako sam gledao na sajtu Creative-a, po teh. specifikacijama nisam uocio toliko izrazene ili za mene vazne razlike, ali moguce je da sam nesto prevideo ili pogresno protumacio.... pa bih te molio za dodatno pojasnjenje, ako ti nije tesko! :type:
A kakva je situacija sa Gamer verzijom? Ona je po ceni i specifikacijama tacno izmedju Audio i Music modela, tako da me onda mozda vise privlaci taj model - naravno zbog cene!
Hvala unapred na svim sugestijama i objasnjenjima! poz. :wave:

<snip>

Pošto sistem ima i DTS i Dolby Pro Logic, pitanje glasi: da li ću morati da menjam i zvučnu karticu na neku 5.1 karticu, pošto ja imam SoundBlaster Live karticu, koja nije 5.1, ali ima SPDIF izlaz, preko kojeg ću ga i povezati.

<smip>

Naravno da ne moras da menjas karticu, SVAKA kartica koja ima SPDIF izlaz je ujedno i 5.1. Ostavi sto sto imas i bice OK.

Sorry nisam mogao ranije, ali razlike izmedju X-Fi Audio i Music ogledaju se u hardwerskoj podrsci, nemoguce da na njihovom sajtu nisi mogao naci razliku u specifikacijama, a ako mislis na Fatality Gamer razlika je pored dodatnog modula u X-ramu, koji primenu ima u igricama. Izmedju X-Fi serije i prethodnih ja primecujem razliku u obradi zvuka i efektima, X-Fi ima svoj procesor snage P4, a to nije malo.

Izvini ako mogu da te pitam, da li ti zvucni imaju dolby digital decoder ???
Jer mi je ta cena prevelika, za te zvucnike... koliko se secam, Neo tj. blueberry i microlab su imali takve ali su kostali oko 120-130 evra, ali bez dolby digital dekodera. Pa kapiram da je u tome razlika ili gresim ?

Kako si se bas za njih odlucio ? 200 evra je cena microlab H500 modela, koji bi trebao da je bolji od tih. H500 nema dekoder.

Uhh-uhh, vidim da je thread jos uvek itekako ziv, izvinite sto ovako kasno odgovaram, ali bio sam zauzet gledanjem filmova... :D

@ Hektor:
Da, ovi zvucnici imaju Dolbi Digital dekoder.
Zasto sam odabrao njih ispred Neo/Blueberry-ja? Pa veoma jednostavno: Blueberry samo koristi "gotovo resenje" i proivodnu liniju Microlab-ove fabrike (zato i izgledaju isto kutije, samo u drugoj boji), medjutim Blueberry je zapravo bulja od brenda (u stvari zapravo cak i nije pravi brend, nego samo Pin-ov kvazi-brend, jer zvanicno sem Srbije nigde i ne postoji/ili se prodaje), ali tu prestaju sve slicnosti. Nije razlika samo u nedostatku DD dekodera, nego i u jeftinijim ugradjenim zvucnicima i pratecoj elektronici (zato na primer na Blueberry-ju nema optickog ulaza cak ni na najjacem modelu (Blueberry SW-X55SL) koji je "kao" ekvivalent ovom mom Microlab-ovom sistemu, a kosta 160€), a i kvalitet zvuka je slabiji... tako da u pincipu i nije bilo tesko da odaberem ovu drugu varijantu. Mislim nekima sa malo manjim zahtevima moze i taj Blueberry da posluzi i da zadovolji neke osnovne potrebe, ali za mene jednostavno ni iz daleka nije... a i mozda se treba zamisliti, da ako vec dajes 160€ za "noname macku u dzaku", a za 195€ mozes dobiti znacajno kvalitetniju stvar, da li se zapravo isplati ta manja cena, za poprilicnu razliku u krajnjem slucaju..... :trust:
Iskreno receno, u pocetku ni ja nisam verovao da cu na kraju dati toliko para na ovakav sistem, ali malo-pomalo, uporedjivajuci ih (i "zvucno", i tehnicki) i gledajuci sve (meni vazne) detalje, na kraju uvideo, da ta razlika u ceni u principu znaci manje, od razlike koja se na kraju dobija u ovoj varijanti, tako da sam ipak dao vise prilikom finalnog izbora, i mogu ti reci da uopste nisam zazalio. Ovako sam za ne tako znacajnu razliku (naspram Blueberry-ja na primer) dobio komplet koji ima sve to sto je meni potrebno, a drugi slicni nemaju (neki cak i za veci iznos nude manje!), tipa DTS i Dolby Pro Logic, dva digitalna ulaza (opticki i koaks), stalke i nosace za zid, opticki kabel velike duzine, daljinac koji ima sve funkcije koje su mi bile potrebne, kao dovoljnu jacinu (sistema) za moj prostor.
Zato na primer i nisam uzeo model H500 – (razlika u ceni je bila cca 8-10€ visa za H500), ali nema dekoder – znaci da dam tolike pare, a posle jos i da kupujem dodatni eksterni dekoder? Ne dolazi u obzir! Zatim, taj sistem je znacajno veci po gabaritu, sto meni vec predstavlja problem za montazu, posto sam itekako ogranicen prostorom u prostoriji gde se sistem montirao, pa bi to prouzrokovao dodatni (nepotrebni) problem, dodatnu kupovinu (vecih+skupljih) nosaca za zid (kojih u tom kompletu nema) itd. itd. Tako da, kada sam sve sabrao, ipak je ovaj sistem bio najblizi potrebama i ocekivanjima....

@ gvlada:
Ja sam zapravo mislio na X-Fi Xtreme Gamer, koji je i po ceni, i po karakteristikama izmedju X-Fi Xtreme Audia i X-Fi Xtreme Musica, ali cu ipak poslusati tebe. Definitivno cu se strpiti (i ustedeti) malo (vise) para, pa cu na kraju ipak uzeti X-Fi Xtreme Music, ali za sada ostajem pri Live!-u, posto sam sistem povezao preko SPDIF-a na koaks digitalni ulaz sistema (“RCA-to-miniplug” kabel od 7m), pa tako dobijam pravi DD 5.1 zvuk (naravno, kada pustam izvorne materijale divx/DVD sa AC3 zvukom, a sve ostalo sto nema AC3/5.1 izvor mogu da biram standard stereo ili ProLogic surround zvuk), tako da je to “to”.

Hvala na svim odgovorima i sugestijama! Ako neko ima jos neki dodatno pitanje ili komentar, slobodno neka postuje, pa da se i dalje edukujemo medjusobno.... ;)

X-Fi Xtreme Music ti je odlicno resenje ako ti ne trebaju dodatni ulazi i izlazi na kompu, iskoristis analogne i digitalne konekcije, slusalice na sistemu i to je to.

X-Fi Xtreme Music ti je odlicno resenje ako ti ne trebaju dodatni ulazi i izlazi na kompu, iskoristis analogne i digitalne konekcije, slusalice na sistemu i to je to.

Da, da, bas sam gledao da su konekcije programabilne, pa zato da nema poseban mikrofonski ulaz i tako to ("3-in-1 function (Digital I/O1 / Line In / Microphone) via 3.50mm mini jack"), ali kao sto sam to i ranije napomenuo, to ce malo morati da saceka zbog trenutne finansijske situacije..... ali bice-bice... ;)

Nazad
Vrh Dno