Šta je novo?

5.1 Zvucnici do 250 evra

Maler_BG

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2006
Poena
304
Koje aktivne 5.1 zvucnike preporucujete do 250 evra? Pre bih uzeo neku univerzalnu varijantu (drvene kutije recimo) na koje bih nakacio DVD,tjuner,dek,komp,tv i slicne komponente.Znaci sa sto vise ulaza,da budu podnostojeci sateliti sa jakim i masivnim vuferom..Za sada sam jedino video neke Xwave Maestro II i JS 9940,oni zadovoljavaju gore navedeno.Ali ovo su stari modeli pitanje da li mogu da se jos uvek nadju i po kojoj ceni...Neko ce reci da je mnogo bolja varijanta AV Risiver+neki pasivni 5.1 zvucnici ali takva varijanta je mnogo mnogo skuplja!

Ovi Microlab bas izgledaju mocno.Steta sto su samo dva prednja zvucnika podnostojeca.Kod JS i XWave su sva cetiri! Nego koliku ukupnu RMS snagu imaju ovi Microlab i koliko kostaju? P.S Da nemaju mozda i radio integrisan u sebi?

Takodje glas za Microlab H-600 imam ih i za cenu od 215e mislim da nema boljeg zvuka, jako lici na skuplje Hi-Fi sisteme, inace po specifikaciji kazu 360W RMS

Glas za pojačalo i dva Hi Fi stereo zvučnika, po kvalitetu daleko ispred ovih i sličnih kompleta. Ako se ima nešto više keša uzeti umesto pojačala AV risiver i u narednih par meseci/godina kompletirati 5.1.

Ako je covek trazio 5.1 za 250€ onda sigurno zeli 5.1 zvuk a ne stereo. U rangu do 400€ Logitech Z-5500 bije cak i komponentske 5.1 sisteme (za iste pare) a kupiti AV Receiver sada i 2 zvucnika pa kroz godinu dana ostale zvucnike je bzv. Ako bas tako zeli bolje stereo pojacalo i stereo par a kasnije dodatno surround pojacalo sa ostatkom zvucnika + onda moze neka bi-wire opcija za prednje. Receiveri kako god to neki priznavali ili ne zastarevaju zbog podrzanih standarda i prikljucaka. Idelano bi bilo kupiti posebno pojacalo, a posebno procesor zvuka ali ono.... odosmo cenovno mnogo iznad tih 250€.

Koje to sisteme "bije" taj Logitech i to do 400 evra? Pa taj Logi nemože da stane na crtu ni najjeftinijim sistemima Denona ili Yamahe. Optimum za te računarske zvučnike je 50-60 evra, mogu da razumem da se neko izuje do 100-tke. Sve preko toga je čisto bacanje para. Kao što sam pročitao review u nekom domaćem časopisu ili ovde na Bench-u kako je neki Logi 5.1 sistem lepo ispunio zvukom prostoriju za prezentaciju koja je imala 40-50 kvm. Takve gluposti i jedino mogu da se napišu u računarskom časopisu/forumu i to od ljudi koji nemaju baš puno veze sa audiom.
Elem, ja sam dečku predložio ovo imajući u vidu šta je napisao kao želju: "univerzalnu varijantu (drvene kutije recimo) na koje bih nakacio DVD,tjuner,dek,komp,tv i slicne komponente". Ako se zakopa sa nekakvim 5.1 kompletom koji nije modularan teško će nešto kasnije moći da poboljša u tom sistemu.

moj savet - koristio sam 3 godine Genius 3600W (znam da nije klasa do 250e, ali radi poređenja) koji sam kupio jer "izuva" za te pare :d

šalu na stranu, posle 3 godine shvatio sam sledeće - od filmova sam uglavnom gledao DivX, muzika koju slušam naravno je stereo i kao takva najbolje zvuči na stereo sistemu, jedina prednost koju sam imao bile su igrice, a i njih više ne igram :)

i ja bih mu preporučio da ide na kombinaciju stereo zvučnika (za početak) i ako insistira na surround-u nek uz njih kupi 5-okanalni AV Receiver, ostale zvučnike može i kasnije da dokupi :)

ako baš želi 5.1, možda za početak i nešto ovako (malo premašuje 250e, ali je modularno);
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=00001296
u kombinaciji sa:
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09018238

ovo je samo primer, pošto sam ja skoro uzeo sebi zvučnike u tehnomarketu (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=136640), a znam šta je tesan budžet :d

P.S. ne znam kako zvuči taj (a i bilo koji drugi) panasonic, ali valjda će ga u početku zadovoljiti :wave:

Poslednja izmena:
@Vlada
Navedi kombinaciju do 400€ Yamahe ili denona sa odgovarajucim kompletom 5.1 zvucnika i neka daju bolji zvuk od Z-5500 za filmove ili igrice, pa i muziku. Z-5500 kod nas je oko 400€ i uopste nije neki smesni sistemcic. Ako bi neko racunao recimo Mission m3 komplet zvucnika + najjeftiniji receiver ispalo bi 800+€. A oni najslabiji kompleti po 150€ pa Z-5500 zvucnici se nose sa njima i siju ih. Pogledaj reviews po netu i licno preslusaj Z-5500 pa iznosi takve zakljucke.

Denon AVR-1306 (250e) + Jamo komplet http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09011147 (9.200 din.) i woofer ako pretekne keša http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=00001167 (7.500 din.), sve zajedno oko 460 evra ili 365 evra bez woofera, polovno može i za manje para zavisno od toga na šta se naleti. Ili neki bolji komplet ali bez woofera http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09018238 (15.500 din.). I bez woofera ima dovoljno basa a pričamo o sistemu koji je modularan i može se menjati stvar po stvar.
Ako govorimo o polovnoj stereo varijanti neko pojačalo oko 150 evra i Mission m32i ili nešto slično do 230-250 evra i biće zadovoljan godinama.
Inače, ko ne veruje, ima u Megastores Electronica izložen Z-5500 koji je sada kao na nekoj akciji povezan preko externe Creative kartice i stvarno je bruka kako zvuči, bruka jadno za taj keš. Ko ne veruje, neka se prošeta do Arene i sam se uveri u ovo što pričam.

Poslednja izmena:
Cene Z-5500 sada su oko 370€ po nasim radnjama, a taj kompet sve ide 460€, opet jet skoro 100€ razlike a kako onda bez woofera. U 5.1 kombinaciji Z-5500 je bolje resenje, a ako zeli samo stereo za te pare onda je naravno pojacalo + stereo par bolji, ali 5.1 za te pare nije!! I osvrnuh se na naslov...250€......ajde da vidimo da li se Yamaha RXV661 + Mission m34,m32,m3c2 + neka ide Yamaha sub YST012 isplate za nekih 1500€...heh, odosmo u offtopic totalno, ali opet do 400€ Z-5500 je Best Buy u 5.1 varijanti.

Za 365e imaš komplet koji sam naveo bez woofera, za 460 isto to sa woferom. Woofer se u sistem dodaje zbog šugavih satelita da se dobije na basu. Kod ovog Jamo sistema i bez woofera imaš dovoljno basa, više nego kod Z5500. Drugi sistem koji navodiš (Yamaha + Mission) nije uopšte za poređenje, ni zvučno ni cenovno.

Uostalom moja preporuka nije da neko kupi ovo ili ono, moja je preporuka da posluša obe varijante i kupi onu koja mu odgovara, kako sam ja to svojevremeno uradio. Z5500 ima u Megastores Electronica pa ko ima volje i vremena neka posluša i vidi koliko jesam ili nisam u pravu.

Muzici ne treba sub-woofer ali filmovima (i igricama) itekako treba. Slazem se da treba sam preslusati i ono sto odgovara njegovim usima kupiti pa makar to bio najobicniji tranzistor. Z-5500 ne treba slusati u velikim dvoranama vec u prostorijama do 30kvm.

Slazem se da je varijanta sa zasebnim pojacalom/risiverom i kvalitetnim pasivnim zvucnicima tipa Jamo/Yamaha ili ne daj Boze Mission smesno(citaj besmisleno) poredjivati sa Logitech Z5500 i slicnim kompjuterskim zvucnicima.To mi je odavno jasno kao dan,ali nazalost takva varijanta kosta minimum 550-600 evra.Znaci da bude neki minimum ne da krparim najgori risiver i neki krs zvucnici pa da menjam kad skupim pare,bez vufera i tako to. Sta znam meni ne treba sad neki ekstra kvalitet,hocu 5.1 varijantu sa vuferom i da sistem ima bar 3-4 stereo audio ulaza za razne komponente i da sistem ima veliku izlaznu snagu,volim da gruva samo tako ali da ne probija ili susti kad pojacam malo vise.Ne trazim sad neki profi zvuk ali da kad pojacam u sobi od 30 kvadrata da sve zveci.Slusao sam kod drugara JS 9940 i cuju se bas sasvim ok,naravno ne mogu da se porede sa hi-fi pojacalom i zvucnicima ali obzirom na tajvansko poreklo,da su predvidjeni kao kompjuterski zvucnici i cenu sasvim su ok,mozda da imaju malo vecu izlaznu snagu za moj ukus.

Z-5500 je top ponuda komp zvucnika, nema krivljenja zvuka i sve se trese, ali sam kvalitetnim izvorom naravno. Drugar je kupio te zvucnike par meseci pre mene i stavio ih na integrusu i maltene hteo da ih ili vrati ili polomi. Onda je isao na forume i preporucili mu X-Fi (Xtreme Music pa nagore) sto je on i nabavio i.......totalno druga prica. Kasnije sam ja nabavio doduse prvo X-Fi i koristio sa Geniusom (zvuk je bio neuporedivo bolji od prethodne integruse) a onda dodao i Z-5500 i... imam samo reci hvale.

Sta je tu cudno? Pitanje se odnosi na 5.1 sistem, i rekao sam da je za filmove i igrice odlican, pa i za muziku. Ovo pa i za muziku ne znaci da je bolji od komponenti ali da za te pare jeste odlican u kompletu. Pusti polovno, onda ce Z5500 da bude 200€, nego pricamo za novo. Opet dosta zavisi od izvora zvuka, da li je integrusa ili ne.

Poslednja izmena:
Maler BG, samo ti znas sta tebe zadovoljava, ako ti je taj logi super, uzmi ga i ne razmisljaj. Eto npr, moj ortak kupio xoro 5.1 sistem za 10k dinara, posle 5 minuta me bolela glava...zvuk je kao zilet koji seche mozak...odvratno odvratno odvratno...ali njemu je to do jaja i on se odushevio. Samo ga obavezno dobro poslusaj. I naravno, zvuchna karta od 20-30e kolje integrushe... (za novije integrushe stvarno nisam upucen)...

Shto se tiche kombinacije sa av-om, i ja sam takodje za tu varijantu, i imam tu varijantu, i zadovoljan sam...eventualno bih zamenio kutije poshto su teshki horor. Kao shto Vlada reche, a mogu da potvrdim, sub i te kako ima smisla u 5.1 sistemima, poshto sateliti ubiju utisak basa...Za filmove znachi, ali i za stereo signal koji se procesuje kao 5ch (ne pricham o kojekakvim budzevina efektima, nego chisto npr, stereo front, 50% snage stereo rear, centralni mono signal) zna da ima prilichno dushe, i podigne zvuchnu scenu na vishi nivo, koji prevazilazi ono shto bi bilo potrebno platiti za stereo sistem da bi se dobilo takvo neshto...shta bi mi srbi nego da krpimo i pravimo neshto iz nichega.

Nazad
Vrh Dno