Šta je novo?

5.1 sistem vs 2.0(2.1)+soundbar

rzeljko

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
695
Trebalo bi da sklopim jedan sistem za kuću pa me interesuje vaše mišljenje :
1. 5.1 zvučnici sa avr
2. 2.0 ili 2.1 zvučnici i pojačalo + sounbar za tv.
Zašto ova dilema - pa generalno više slušam kvalitetnu muziku nego što gledam kvalitetan tv program. Šalim se. Muzika bude flac ili neki internet strimer a tv ili kablovska ili stremio ili neki striming servis.
Da li prvi slučaj može da dobro "svira" kad je samo muzika? Gledao bih nešto polovno, u drugom slučaju podnostojeće zvučnike, a ispružio bih se do jedno 2k eur (nadam se da može). U prvom slučaju neko pojačalo koje ima i striming u sebi (imam yamahu rn-402d i zadovoljan sam, nešto tako bi došlo u obzir).

Svakako je lepše i prijatnije učestvovati u raspravama kada imaš šta da slušaš NA SVOM sistemu SA SVOJIH izvora nego samo gledati slike tuđih uređaja i čitati tuđa pisanija o njihovim iskustvima. Ja sam posle toliko decenija stigao samo do par pravila:

1. Imaš i dalje samo dva uha.
2. I ona se vremenom habaju.

Kreni sa 2.0, prostri se koliko ti buđelar dopušta pa proceni sam na dalje. Naravno da ima sistema sa X.Y zvučnika koji su bolji od tog tvog i za muziku, i za film a i za tišinu, ali ....

Yamaha NS-F51 serija ima full 5.1 set up.

1734536915716.png

5.1 је застарео концепт канала. Данас атмос и дтс:х праве полулопту звука. Добар такав систем је неупоредиво бољи од било каквог соундбара али и приметно скупљи. Данас су цене поготову високе. Мене је хисенсе соундбар изненадио звуком и доживљајем који прави. Није уопште близу хифи суроунд система али је за 30к дин одличан. Тако да бих што се сурр тиче ишао пре на соундбар попут Самсунг 990 модела, ако се не улаже приметно више новца.
Све то, ни авр ни сб нису поредиви са засебним стерео системом. Ако волиш хифи музику, онда нема компромиса. Можеш извући пристојан стерео звук из авр додатком снагаша, све то диже цену.

Pojačalo (stereo ili avr) i zvučnici jesu skuplji, u početku, ali imaju svojih prednosti.

Fleksibilniji su nego soundbar, a i malko, ipak, bolje zvuče.

Nezgodno, osim cene, je što zauzimaju i više prostora, a traže i malo zezanja oko pozicije - sounbar samo turiš i gotovo.

Na kraju, kao i uvek, stvar je ukusa, neko barove nemož da smisli, a drugima su prava stvar.

Ako možeš, probaj neki bar pa ćeš videti malo bolje

Definitivno je najbolje ono sto ti je receno da bi saznao sta ti odgovara moras prvo da cujes.

Ako idemo nekom logikom i razmisljanjem soundbar u plasticnom kucistu npr. Samsung Q990D sa svojih 11 minijaturnih zvucnika po meni ne moze da zvuci bolje za slusanje muzike nego npr neki 5.1 sistem u cenovnom rangu od 2000e (pricam o polovnim zvucnicima i risiveru/pretpojacalu) sa podnostojecim trosistemcima koje ces u stereo modu koristiti za slusanje muzike, a 5.1 ili 5.0 (sve zavisi od tvog ukusa i potrebe) da koristis za tv serije i filmove.
Za filmove bi i ja sam voleo da cujem kako rade slicni soundbar-ovi. No i za to verujem da je stvar sta ljudi vise preferiraju. Jer verujem da soundbar dalje bolje efekte i ali opet 5.1 sistem verujem ako imas iole vecu prostoriju da odlicno popuni zvukom istu. Da ne poredimo npr koliko jace udara i trese prostoriju vufer koji ti kupis posebno i jacine je 150-200w umesto nekog na soundbar-u koji je npr 70-80w maksimum. Narocito sto kod vecine vufera iz tog sistema/cenovnog ranga imas cut off, reverse i volume da podesis sebi onako kako bas tvom uhu odgovara, a to kod vecine soundbar-ova nema.
Kao sto su ti naveli za soundbar nemas toliko cimanja. Kupis isti, samo ga ubacis ispred TV-a, vuferi su im cesto bezicni u tom visem rangu, a kod nekih su cak i zadnja dva zvucnika bezicni ili komuniciraju jedni izmedju drugih, a povezani su jednim kabelom sa soundbar-om.
Sa 5.1 ili 5.0 sistemom je to ipak daleko komplikovanije. Treba ti odredjena kvadratura za odredjenu velicinu zvucnika (ne bih preporucivao iole jace zvucnike od 100w na prostoriju koja je manja od 15-16 kvadrata), opet tu dolazi ono sto se spominjalo, a to je ukus. Neko voli vise basa, neko voli neutralan zvuk, neko voli ovako, neko onako.. Trebas naci set zvucnika koji tebi odgovaraju i onda tek ide igranka naci risiver koji ces detaljnije moci da podesis, a i oni ne zvuce isto ili slicno na svakom setu zvucnika.. Sve u svemu jako puno istrazivanja i vozanja ako ces da uzmes neki polovan sistem ne bi li dobio ono sto tvojim usima odgovara. Imas lep budzet da sebi skockas neki solidan sistem, nemoj da te mrzi da ukoliko si u prilici da cujes neki dobar soundbar, 5.1/5.0 set da odes i da se provozas i da poslusas isti. Takve stvari se tesko kupuju iz fotelje ili na slepo iz oglasa i da ce bas da ti odgovara 100% kada stigne.

Kod mene je u dnevnoj sobi trenutno drugarov set sa Yamaha RX-V765 risiverom i Jamo S606 podnostojecim, S60 centralnim i zadnjim zvucnicima. Koristio sam zvucnike nekih 35-40 sati sto gledajuci filmove, sto slusajuci muziku. Risiver nije skroz podesen jer nije dobio daljinski za isti, a cekamo ga vec par nedelja da stigne sa Alija. Ovako koliko smo uspeli podesiti zvuk je kao i da odes u bioskop i pogledas neki film sto se samog Surround osecaja tice. Ne mogu reci da me je oduvalo iz carapa jer znam da ima i bolje ali veoma pristojan set za jednu kucu. Za muziku mi doduse nisu toliko nalegli ali verujem da je to do Risivera i manjka daljinskog. Jer ovi preseti koji se mogu namestiti bez daljinca su nevidjeno muljavi. a ako se ide na True Direct da Yamaha izbaci sto bolji zvuk onda je za neku Pop/RnB muziku zaista lep zvuk, drugar je pustao neke Live Session-e sa par instrumenata ali dok je muzika sporija to se sve lepo cuje. Ja slusam tesku kontru od toga, brzu i dinamicnu Metal muziku i tu se oseti kao da je neko isekao Mid frekvenciju, pojacao Treble, a Bas se najvise cuje preko duple bas pedale na bubnju i to nekada bas smeta kada se svira brze jer mulja zvuk i nadjacava ostale instrumente.

Можда пре 10 год и могло за 2000е полован добар сурр комплет са авр и суб, данас тешко. Цене половне опреме углавном нису нормалне тј скоро па као кад та роба била нова. Све зависи колико желиш да улазиш у причу. Најбиље јесте да сам чујеш и одлучиш.

Hvala svima na predlozima. Ovako, možda se nijesam dobro izrazio, kad sam napisao 2.0 + soundbar, mislio sam na dva nezavisna sistema, jedan 2.0 ili 2.1 sa svojim pojačalom novije generacije, sa strimerom i dac u sebi i posebno soundbar za tv. Ovo razmatram zbog toga što ne znam kakvi su (jeftiniji) 5.1 sistemi po pitanju muzike. Btw, ovaj sistem koji je predložio megaskot, sa avr https://4audio.rs/shop/yamaha-rx-v4a-ns-f51-ns-p51-ns-sw050/ mogu da dobijem za 1150 eur, što je, mislim dobra cijena. Generalno, kod nas u cg je baš mnogo manja ponuda stvari koje mogu da se probaju a tek polovna - to baš ide na kašičicu.

Iskren odgovor, ne znamo. Zvuk je subjektivna stvar moraš probati. Moje iskustvo je takvo da sam se ATMOS vratio na 2.0 sa snagašima. Prvo sam prebacio slušanje muzike onda i TV i filmove, provalio sam da mi bočni/zadnji kanali unose dozu nervoze, ponavljam ovo je čista lična preferencija.
Što se surround tiče Yama komplet je skroz OK ali prvo poslušaj za muziku Yama ima izvanredno čist precizan zvuk. nekima ne prija.
Za stereo ako će tv i sistem za muziku biti u istoj prostoriji soundbar ne bih ni razmatrao, izvučeš optički iz TV i u DAC ako ga pojačalo nema ali ga skoro sva bolja novija imaju

Srećna Nova i svima i sve najbolje.
Gledajući sve ove vaše predloge a naročito uzevši u obzir moju prostoriju koja je povelika, ima blizu 40 m2, doduše nije sve dnevna soba, ona je oko 25. Jedna prostorija, oko 5x10m je zajedno kuhinja, trpezarija i dnevna. Naravno da ne mora sve da se ispuni zvukom, dnevna je ono što je bitno. E sad pošto plafon nije ravan nego je krov sa dvije kosine, koji je i dosta visok, ima sigurno 4m u vrhu a na krajevima oko 3m, dolby atmos ne može (mislim može al da kačim zvučnike po plafonu nema šanse), onda se sve kreće ka 2.0 ili eventualno 2.1 sistemu. Pošto su mi iskočili dali spektor 6 jako povoljno, čovjek ih uzeo skoro, mislim da ih je i "usvirao" a sada su mu višak pa se evo dogovaramo oko cijene, vjerovatno ću uzeti njih. Onda gledam neki Denon dra-900h i možda dodam neki vufer zbog ps5.

Коси кров је добра опција, атмос спк можеш да постављаш. Простор није мали, нисам пре видео о којој квадратуре је реч. Зависно од буџета најбоље авр, снагаш и звучници. Мин соундбар је нешто попут 990, ради посао добро али је класа испод хифи сурр система.

Vrh Dno