Šta je novo?

5.1 risiver/pojacalo

• Začetnik teme Začetnik teme Sasa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Koji najjeftiniji valja i odradjuje posao 5.1 dekodinga ?

Pozdrav!

I ja razmisljam da uzmem receiver/pojacalo za potrebe decodinga 5.1, ali recimo da iako nadjem resenje, kakve zvucnike uzimati za to?

Da li postoje vec kompletirani 5.1 setovi, da li ih treba uzimati na komad?

Pomagajte oni sto se razumete u ove stvari.

Nisam audiofil i ne mislim davati nekoliko hiljada zapadnih novaca za sistem, treba mi nesto pristojno i sto stane u stan 😳

Hvala za pomoc....

Procitajte thread:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=26822
Receiver sa izlazima na 4/8 oma, i zvucnici na 6 oma

poz.

p.s. ...u medjuvremenu je izasla i Yamaha RX-V440 i uopste serija
RX-Vx40, sa jos nekim poboljsanjima, ali ce to sve kod nas debelo da naplate

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

E sad, ako ti je potreban samo dekoding, sto kvalitetniji, onda moze da se ide na varijantu da se kupi samo 5.1 dekoder (zaseban uredjaj sa napajanjem etc.). Ulazi digitalni signal, izlazi 6 analognih signala, koji nisu pojacani. Te varijante se koriste u skupim kucnim 5.1 sistemima i kvalitet tako dekodiranog 5.1 signala je vrhunski.
Pitanje je da li to kod nas moze da se nabavi. Drugo pitanje je da li tebi treba taj kvalitet, i za toliku cenu koliko to kosta.
Chini mi se da ne.
Onda neki 5.1 reciver, nizi model. Npr. NAD 5.1 reciver koji ima dekoder. Adresa svima vec poznata, u 4Audio.
5.1 setovi zvucnika postoje u nekoliko audio salona, ukljucujuci i pomenuti.

Ovaj put mislim da stvarno jesu:

-Dodata su dva komponentna ulaza / jedan izlaz (nije ih bilo uopste)
-Dodata je opcija A/B/A+B main speakers, koja je uzgred budi receno, postojala i na RX-V496 i RX-V420, pa su je skinuli ???
-pojacalo je za 6 kanala. Znaci i srednji zadnji.
-oni kazu da podrzava TOP-ART tj. Total Audio Purity, sto su do sada garantovali samo za skuplje modele, a sto MOZDA znachi da vise nema tog dosadnog shuma. Meni dosadnog, mnogi ga sigurno nikad ne bi ni culi, ali kad vec budzim sistem zvucnika od 1000 evra (ipak puno za nase-moje pojmove), hteo bih da sve bude u savrsenom redu. Zloglasne opaske tipa: sto nisi kupio bolji=SKUPLJI receiver ne dolaze u obzir, posto sam se i ovako jedva skrpio, a lakse cu da promenim receiver nego zvucnike. Da zivimo u normalnoj drzavi, a naglasavam NE ZIVIMO, kupio bih RX-V1300, ne razmisljajuci, posto mu je cena u Americi 530$, sto znaci 500evra, a kod nas je 1000 evra, pa vidite. Inace RX-V430 moze TAMO da se nadje za 200$. Tuga. Em dajemo poslednji (studentski) evro "For a good cause" (odavno sam prestao da ulazem u kompjuter, u stvari otkad sam upisao rac. i automatiku), em nam pola maznu ovi nasi "distributeri".

Inace, slusao sam i jedan od tih najjeftinijih NAD-ova i Harman Kardon-a. Kao prvo da kazem, kod njih shuma ima koliko i na njihovim stereo pojacalima (ko razume, shvatice - da pomognem - nema ga), ali su bogati opcijama, kao ta ista pojacala 🙂 . Mislio sam da su u stereo modu dosta bolji od Yamahinog "tankog" zvuka, ali sam onda Yamahu stavio u Dolby Pro Logic II mod - i kakva razlika - potuceni do nogu. I jos nesto racunaj da ti je za njih NEOPHODAN aktivan sub modul. Ne znam zasto, ali ne daju dovoljno jak bass na izlazu. Slusao sam i njih i Yamahu na Mission 783 zvucnicima, koji jesu mali (relativno), ali Yamaha ih odvaljuje.
Ako ti je presudan 5.1 (6.1) mod, pazari Yamahu.

poz.

p.s. ovo ne pisem da bi se pravio pametan, vec sam imao isti problem i isprobao sam sve moguce kombinacije, naravno u izlozenom cenovnom okviru.

Notaxe, taj NAD, koliko kosta ?
Dajte neki link za taj 4Audio

Dobro. Priznajem. Chak i kada se prica o 5.1 pojacalima, meni je stereo mod najvazniji, zato sam i preporucio NAD.

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Sve ovo sto su naveli stoji, ali pogledaj malo i halooglase, da ne prodaje neko polovnog Onkyo-a starog par godina. Taj ih dere u cemu god oces.

Najjeftinije 400-njak evra ? 🙂)

Pa to mora da ima za manje pare.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Najjeftinije 400-njak evra ? 🙂)

Pa to mora da ima za manje pare.

Pozdrav!

Tesko da mozes da izadjes ispod 250 eura. Recimo, Panasonic sa-he 70e je nedavno bio ~270 eura u Tehnikomu (kod podzemnog u Nusicevoj).
Postoji i neki Kenwood u tom cenovnom rangu, mislim da je model 4060.

Sad, koliko su dobri, nemam pojma - nisam ih "cuo". Mada je maltene pravilo da najjeftiniji 5.1 receiveri imaju relativno dobru 5.1 reprodukciju, ali los stereo.

A kad sam vec u kancelariji, da pitam i ja nesto: Mission M73 zvucnici? Ima li neko iskustva sa njima? Kakvi su? Ima li nekih boljih (od M73) "podnih" kutija, za 250-300 eura?

Nazad
Vrh Dno