Šta je novo?

5.1 integrated sound

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
Naime, reinstall-irao sam prijatelju WinXP + SP2. Sve radi ok. Međutim, on ima Creative 5.1 zvučnike (nisam pitao koje) koji u Win-u ne rade kako bi trebalo!
Ima Asus ploču sa integrisanim zvukom (6-kanalni) i nikako ne mogu da namestim
da se u Winamp-u čuje prilikom reprodukcije .mp3 fajlova 4+1 (znam da centralni ne radi, jer .mp3 standard to ne dozvoljava); takođe je problem i u filmovima...!

U čemu je problem?

P.S. Izvinjavam se, ali nisam navikao da radim sa integrisanim varijantama zvuka.

Kartice jesu 5.1 ali samo zato sto imaju toliko izlaza.
One ne umeju same da dekodiraju DTS/DD pa se mora koristiti posebna verzija programa PowerDVD koja radi to za njih i salje na svih 6 kanala.

To znaci i da u igrama ne mozes dobiti "5.1 surround".

Pozdrav!

Mozes i u mp3 da imas centralni zvucnik u funkciji, sve je u drajverima... koju Asus plocu ima, tacnije koji cipset i zvucnu...
Ja imam Nforce2 cipset sa podrskom za soundstorm, kao sto vidis u mom potpisu nakaceni su Geniusi 5.1 i slusam mp3 iz vinampa u 5.1, tojest levi prednji i zadnji su identicni kao i desni prednji i zadnji (to bi bilo 2 kanala mp trojke) a centralni i woofer generise zvucna kartica...
ako imas DVD film sa originalnim 5.1 zvukom tu naravno nema sta da radi zvucna osim dekodiranja (razdvajanja kanala) i pusta svaki kanal na svoj zvucnik....

Znaci pitanje je koja je zvucna (cipset) i koji drajveri su instalirani?

Pozdrav
Turbo

Turbo je napisao(la):
Mozes i u mp3 da imas centralni zvucnik u funkciji, sve je u drajverima... koju Asus plocu ima, tacnije koji cipset i zvucnu...
Ja imam Nforce2 cipset sa podrskom za soundstorm, kao sto vidis u mom potpisu nakaceni su Geniusi 5.1 i slusam mp3 iz vinampa u 5.1, tojest levi prednji i zadnji su identicni kao i desni prednji i zadnji (to bi bilo 2 kanala mp trojke) a centralni i woofer generise zvucna kartica...
ako imas DVD film sa originalnim 5.1 zvukom tu naravno nema sta da radi zvucna osim dekodiranja (razdvajanja kanala) i pusta svaki kanal na svoj zvucnik....

Znaci pitanje je koja je zvucna (cipset) i koji drajveri su instalirani?

Pozdrav
Turbo
Chipset je VIA, drajveri... ne mogu da se setim! :wall:
Pitanje: Postoji li software koji se bavi proverom 5.1 sistema, pošto onaj koji ide uz tu integrisanu zvučnu izgleda prilično jadno!?

pa zar mogu ploce sa integrisanom zvucnom da reprodukuju 5.1?lik iz servisa mi je neki dan rekao da podrzavaju samo 4.1,a da naravno na svima njima pise 5.1.kaze da je 100% tako...

Turbo je napisao(la):

Koliko moja praksa pokazuje, integruse ne mogu da dekodiraju zvuk.
Za to im je potrebna pomoc dodatnog software-a, konkretno sam pomenuo PowerDVD za DVD naslove.

Da je tako kako ti kazes, EAX, A3D i slicne igre sa "okruzujucim zvukom" bi tako i radila, to bez Live!-a ili SoundStorma ne moze.

Tuzno je koliko ljudi veruje u taj 5.1 i misle da kupovinom ploce od 40€ sa integrisanom 5.1 zvucnom trazi "jos samo 5.1 zvucnike" i eto ga Home Theatre.
Sreca u nesreci je sto se svi najcesce "samo loze" na to 5.1, po mojim iskustvima jedan od dvadeset kupaca takvog kompleta stvarno gleda DVD filmove na racunaru. Svi vrte divx za koji ni ne znaju da ima podrsku za 5.1 pa ne prave problem sto im radi samo stereo dok ide takav film.

A fore sa WinAmp-om i sviranjem svih 5 zvucnika. Ok, podize nivo buke, ali kvalitativna razlika je nula.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Koliko moja praksa pokazuje, integruse ne mogu da dekodiraju zvuk.
Za to im je potrebna pomoc dodatnog software-a, konkretno sam pomenuo PowerDVD za DVD naslove.

Da je tako kako ti kazes, EAX, A3D i slicne igre sa "okruzujucim zvukom" bi tako i radila, to bez Live!-a ili SoundStorma ne moze.

Tuzno je koliko ljudi veruje u taj 5.1 i misle da kupovinom ploce od 40€ sa integrisanom 5.1 zvucnom trazi "jos samo 5.1 zvucnike" i eto ga Home Theatre.
Sreca u nesreci je sto se svi najcesce "samo loze" na to 5.1, po mojim iskustvima jedan od dvadeset kupaca takvog kompleta stvarno gleda DVD filmove na racunaru. Svi vrte divx za koji ni ne znaju da ima podrsku za 5.1 pa ne prave problem sto im radi samo stereo dok ide takav film.

A fore sa WinAmp-om i sviranjem svih 5 zvucnika. Ok, podize nivo buke, ali kvalitativna razlika je nula.

Pozdrav!
1. EAX ili A3D nisu obavezan uslov za "okruzujuci zvuk" u igrama
2. realtekove integruse imaju softversku podrsku za EAX/A3D (sa drajverima v3.29+/v3.37+)
3. sto ne bi bio HomeTheatre na ploci od 40 evra?

Stoji da je kvalitet zvuka i jadan i bedan... i zato
4. fora sa Winampom i 5.1 nije kvalitativna nula vec debeli minus :d

t.o. je napisao(la):
1. EAX ili A3D nisu obavezan uslov za "okruzujuci zvuk" u igrama
2. realtekove integruse imaju softversku podrsku za EAX/A3D (sa drajverima v3.29+/v3.37+)
3. sto ne bi bio HomeTheatre na ploci od 40 evra?

Stoji da je kvalitet zvuka i jadan i bedan... i zato
4. fora sa Winampom i 5.1 nije kvalitativna nula vec debeli minus :d

Nisam primetiop ovo pod 2. nikada.
3. takodje, bes powerdvd-a

Vrh Dno