Šta je novo?

5.1 - DVD - PC - Potreban savet

vertelnekeer

Cenjen
Učlanjen(a)
20.11.2012
Poena
151
Pozdrav svima.

Imam vec neko vreme 5.1 sistem (blueberry) i bio mi je spojen sa racunarom putem AUX kabla. Medjutim neznam kako jednostavno jedan "ulaz" je prestao da radi i to me sada MNOGO NERVIRA.
Razmisljao sam o jednoj opciji ali nisam siguran u istu, pa sam resio pre nego sto bacim pare na kabal da postavim pitanje ovde.

Da li je moguce povezati PC sa DVD-ijem, a DVD sa 5.1 sistemom da bih imao reprodukciju zvuka sa PC-a i da bi mi radili svi zvucnici a ne 4 kao putem AUX-a i direktno povezivanja 5.1 -> PC

Evo malo informacija o opremi koju posedujem.

1) Zvucna Kartica - Poseduje S/PDIF Out i podrzava (2/4/5.1/7.1-channel)

2) DVD Player:

Ovde nastaje problem. Imam neki stari DVD koji sam izvukao iz podruma samo radi ovog "pokusaja"
U pitanju je neki "Neo F61Z" koji nekim slucajem ima isto opticki dzek samo sto nigde ne mogu da nadjem informaciju da li je IN ili OUT. Uglavnom slikao sam pa mi vi recite ukoliko mozete da skapirate.

DVD jacks.jpg

Eh sada, nisam siguran da li je sve to izvodljivo bas zbog kineskog DVD Playera.

Cilj svog ovog povezivanja je da mogu da slusam zvuk sa racunara preko dvd plejera koji povezan sa 5.1 sistemom.

E sada, stvarno se izvinjavam ako je nesto logicno ovde, a ja nemam pojma. Stvarno se ne razumem u ovakve stvari.

U krajnjem slucaju da li je moguce povezati 5.1 sistem direktno sa racunarom preko "dvd kablova".
Nemogu nikako da skapiram celu noc za sta sluze ostali dzekovi na zvucnoj kartici.

Da li je moguce nekako povezati ovu zvucnu karticu
Specifikacija:

1. VIA VT2021 codec
2. High Definition Audio
3. 2/4/5.1/7.1-channel
4.Support for S/PDIF Out

Zvucna.jpg

Sa ovim zvucnicima:

Zadnji Panel Woofera

Woofer dzekovi23.jpg

Sto bi znacilo PC -> AUX OUTPUT.
Nije mi problem da kupim neke kablice, konvertore, itd. Samo da ovi zvucnici prorade do veceras.
Celu noc nisam spavao, guglao, ali bez uspeha. Zato sam morao da dodjem i da se obratim vama u nadi da cu naci pomoc.

Poenta cele price je da moram da napravim da mi rade svih 5 zvucnika + woofer. Nije bitan nacin.

Unapred Zahvalan

Poslednja izmena:
To što kažeš da ti jedan "ulaz" ne radi, pitanje je šta ti to tačno ne radi. Možda nije u pitanju "bacanje" para na kabl već na zvučnu karticu ili zvučnike.

Postoji kabl koji na jednom kraju ima jedan muški TRS 1/8" (tzv. stereo 3,5 mm bananica) a na drugom dva muška RCA (tzv. činč). Često se prodaje komplet od povezana tri takva kabla što tebi i treba. Ubaciš "bananice" u, pretpostavljam, crni, narandžasti i zeleni izlaz na PC a "činčeve" u odgovarajuće ulaze na subwoofer-u. Svaki od ta tri izlaza na PC "pokriva" dva zvučnika (6 zvučnika u 5.1 sistemu), napominjem ovo da te ne zbunjuje kako to 3 na 6 itd. Na tebi je da ih pravilno povežeš.

Drugi način je da uzmeš optički kabl i povežeš PC i DVD pa onda DVD i zvučnike sa muškim RCA-RCA kablovima (treba ti šest komada). Naravno, pod uslovom da DVD radi.

Ti hoćeš da ti rade svih 6 zvučnika. To prvo zavisi od materijala koji puštaš. Ako puštaš muziku, stereo, onda ostani pri postavci koju si imao na početku. Ako ti to nije dovoljno, možda da upotrebiš neki softver ili ako DVD ima tu mogućnost da ti upmixuje stereo na 5.1 pa da tako iskoristiš svih 6 zvučnika. Ako puštaš film ili muziku koja je rađena surround (npr. 5.1), onda nešto od ona dva načina povezivanja koje sam ti spomenuo.

Poslednja izmena:
To što kažeš da ti jedan "ulaz" ne radi, pitanje je šta ti to tačno ne radi. Možda nije u pitanju "bacanje" para na kabl već na zvučnu karticu ili zvučnike.

Ulaz je danas resen, tj malopre. Elektroliti su bili u pitanju, zamenjeni su i taj jack sada radi. Nije bio problem do zvucne jel su drugi zvucnici radili sasvim normalno.

Postoji kabl koji na jednom kraju ima jedan muški TRS 1/8" (tzv. stereo 3,5 mm bananica) a na drugom dva muška RCA (tzv. činč). Često se prodaje komplet od povezana tri takva kabla što tebi i treba. Ubaciš "bananice" u, pretpostavljam, crni, narandžasti i zeleni izlaz na PC a "činčeve" u odgovarajuće ulaze na subwoofer-u. Svaki od ta tri izlaza na PC "pokriva" dva zvučnika (6 zvučnika u 5.1 sistemu), napominjem ovo da te ne zbunjuje kako to 3 na 6 itd. Na tebi je da ih pravilno povežeš.

Koliko to povezivanje sa adapterom utice na kvalitet zvuka? Verujem da smanjuje kvalitet, ali da li se taj nedostatak kvaliteta moze vratiti ako uzmem "kvalitetnije kablove" ili ima jos neka solucija da ne gubim puno na kvalitetu?

Drugi način je da uzmeš optički kabl i povežeš PC i DVD pa onda DVD i zvučnike sa muškim RCA-RCA kablovima (treba ti šest komada). Naravno, pod uslovom da DVD radi.

Ovaj deo i mene vise privlaci jer sam danas od kada sam napisao posto citao/trazio o ovom problemu koji ja imam po internetu. Saznao sam da opticki kabal daje veoma kvalitetan zvuk,
ali jednostavno nemogu da nadjem nigde na internetu da li je ovaj jack na DVD-u OUTPUT ili INPUT. Cak sam negde procitao ali nisam siguran da sam skapirao
da je svaki opticki jack univerzalan (OUTPUT+INPUT= ALL IN ONE) i da sve zavisi od kabla npr: Muski = Output, Zenski = Input. Medjutim nigde nisam nasao potvrdu za tu informaciju.
Tako da i dalje cekam sto se tice DVD opcije.

Ti hoćeš da ti rade svih 6 zvučnika. To prvo zavisi od materijala koji puštaš. Ako puštaš muziku, stereo, onda ostani pri postavci koju si imao na početku. Ako ti to nije dovoljno, možda da upotrebiš neki softver ili ako DVD ima tu mogućnost da ti upmixuje stereo na 5.1 pa da tako iskoristiš svih 6 zvučnika. Ako puštaš film ili muziku koja je rađena surround (npr. 5.1), onda nešto od ona dva načina povezivanja koje sam ti spomenuo.

Bas kao sto si naveo. Najvise zbog muzike/filmova/igrica. Skoro sam dobio 3D televizor od 42' sa 4 para naocara. I to sam nabio sve u jednu sobu u koju moze da stane 6 ljudi (4 kada se izvali).
Zato zelim da muzika bude 5.1.
Kupio bi nove zvucnike, ali znam da necu biti u mogucnosti da to uradim u narednih 4-5 meseci 🙂.

U svakom slucaju VELIKO HVALA na savetu. Ali nadam se da ce jos neko uspeti da mi da neki "tips&tricks"

Pozdrav

Predpostavljam da su u pitanju blueberry m50 koje i ja posedujem. Da bi ih povezao sa zvucnom trebaju ti tri 3.5mm na cinc kabla (na slici). Kupi najjeftiinije kablove, ne zamajavaj se sa skupim jer ti sistem nije skup.
700-001.jpg

Optika na DVD uredjaju je 99% izlaz kao i na zvucnoj karti racunara (pise SPDIF out). To znaci da neces moci optikom povezati ta dva uredjaja. Mada ako imas opticki kabl, probaj, nikad se ne zna.

Da imas digitalni ulaz na racunaru ne bi bilo problema.
Pogledaj i ovako nesto http://www.itsvet.com/proizvod/icidu-mi-707210/comp_comp_soundcard/896/148. Jeftina je a ima opt in i out. Povezes dvd i racunar optikom a posle preko cinceva i kablova sa slike povezes zvucnike i pc

Poslednja izmena:
Znaci kvalitet kabla nece uticati na smanjene kvaliteta zvuka?

Zanima me da li mozete da mi kazete koji je bolji od ova dva kabla za to, tj ako uopste ovi kablovi odgovaraju za to sto meni treba.
KABAL 1 ili KABAL 2

Znaci kvalitet kabla nece uticati na smanjene kvaliteta zvuka?

Zanima me da li mozete da mi kazete koji je bolji od ova dva kabla za to, tj ako uopste ovi kablovi odgovaraju za to sto meni treba.
KABAL 1 ili KABAL 2

Ta dva linka pokazuju isti kabl. U tvom sistemu, koji je nižeg kvaliteta, nećeš dobiti ništa ako kupiš neke skupe kablove. Za tebe, bitno je samo da su mehanički izdržljivi jer oni sa pijace lako prestanu da rade.

Mnogo pre kablova, kvalitet zavisi od DA konvertera, pojačavača i zvučnika. Za kablove je najbitnije da su dobro oklopljeni i ljudski urađeni. Ne bih da sada ulazim u polemike oko toga "kako sviraju kablovi". Za mene, to je ogromnim delom mit.

ppredrag je napisao(la):
...Optika na DVD uredjaju je 99% izlaz...

+1

Za tebe, bitno je samo da su mehanički izdržljivi jer oni sa pijace lako prestanu da rade.
Za kablove je najbitnije da su dobro oklopljeni i ljudski urađeni.

Razumeo sada 🙂.

Uglavnom, posto se ja bas ne razumem u proizvodjace, kvalitet, itd.. Da li mozes da mi linkujes neku preporuku, tj koji kabal da kupim?

Da li je ovaj kabal odgovarajuci, tj da li je kvalitetan, itd?

http://www.itsvet.com/proizvod/vivanco-41030-3.5-mm-(m)-na-2xrca-(m)-1.5m/cableadapters/713/1441

Poslednja izmena:
Deluje u redu. Lepša je slika onog sa player sajta 🙂 Mislim da će ti i ovaj raditi posao a ja da uzimam za sebe, uzeo bih pre onaj iz "muzičarstvene" radnje 😀.

Pa bas to 😛. 200 dinara su skuplji, ali verujem da su bolji mnogo. Mislim.. Sta ja znam.E sada ako sam ovo resio, jos jedna maka pomoc mi treba.
Da li neko moze da me uputi na neki forum ili kako vec, gde ima neki "uradi sam - guide" kako da okacim zvucnike po coskovima sobe. Domaca radinost itd.

Nazad
Vrh Dno