Šta je novo?

4x4 gb 1866 problem, pomoc

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kad ubacim 2x4 gb bez problema ide na 1866, kad u biosu podesim onaj xmp, i radi sve normalno.

Cim probam sa 12 ili 16gb nece da udje u windows, prolazi boot screen i cuje se beep da je sve u redu ali ne ide u windows, pokrece recovery.

Probao sam bilo koja 2 od 4 sticka u oba dual channela, radi mormalno sa 8gb, ali cim probam sa 12 ili 16 nece da udje u windows.
Kad ubacim sva 4 bez paljenja xmp-a oni rade normalno i cita svih 16gb.
Memorija je mushkin redline cl9 2*2x4gb 1866.
Cpu klokovan stabilno na 4.3 ghz prolazi sve testove, probao sam i sa cpu-om na stock sa istim rezultatima..

Svaka pomoc je dobrodosla.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

bez xmpa...rucno...update biosa..ja bi npr bez xmp-a...vidi obavezno da li memorija podrzava xmp1 xmp2 i koji je u biosu mozda tu zeza..

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Kad uradim rucno na 1866 uopste ne prolazi ni bios screen, samo crashuje..

Ista prica.

Jesu li sve 4 iste? Postavi ih na defualt i vidi koje taktove i latencije ima RAM. Zatim odokativno podigni i jedno i drugo. Prvo stavi veće latencije. Ako ti se razlikuju moduli, ubaci prvo sporije/lošije i njih namesti, da znaš šta možeš da očekuješ. Ja sam upario Kingston i Patriot, pri čemu je Patriot malo stariji i sporiji. Tako da sam po njemu štelovao i završio sa sledećim postavkama:
Napon: 1.5V
Freq: 1866 MHz
Latencije
CL: 10
tRCD: 11
tRP: 10
tRAS: 31
tRC: 42

Sve 4 iste mushkin redline, latencije 9 9 10 27, napon 1.5v

Jesi li probao sa većim latencijama? Npr. sa istim kao što sam gore ostavio. Slobodno i veće, samo da vidiš da li će startovati bez problema.
Nece ni da cuje.

Ni sa 11 11 11 28 39 nije htelo da radi na 1866, sa 10 nije htelo ni da proba da radi.

Na 1600mhz stabilno radi sa 9 9 9 24 ispod 9 ne moze, crashuje, i to sa manualnim a ne xmp klokovanjem.

Nije do napona memorije, isto je na 1.5-1.65 probao skoro na po 0.01v.
Nije do napona nb core-a, ni na 1.3 nece da radi na 1866 ni sa xmp ni bez xmp.

Ne razumem,zasto silujes kad ti je drug Bogy sve objasnio u postu.Za tvoj cpu max je 2 stika na 1886 i to je to drugacije na toj brzini nece da moze.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ma pusti tabelu. I moj Kingston može na 2400, sa 1.65, mada sam ja držao na 2133MHz i standardnom naponu (1.5V). Druga je stvar što će zapravo na 1600 MHz i ovim gore latencijama biti brža nego na 1866 i sa većim, pa cela muka i jeste ni zbog čega. Ali nekad čovek hoće da zna kako i zašto nešto (ne) radi :)

@ivanbass1
Ja tRAS postavljam da bude kao zbir prve 3, eventualno -1. Zato mislim da je 28 premalo, ali ko će ga znati. Možda je do ploče :d

Bogyju hvala ali po njegovom linku ne mogu preko 1333 a kod mene rade na 1600 i prolaze sve testove, tako da je info netacan.

Space beer, sada je stabilno sto se prajma i windoesa tice na 9 9 9 24, videcemo sta kazu igre

Pa piše 4 modula single rank da može 1600, tebi to i radi. Sve ovo se odnosi na default napon za NB i RAM. 2 single rank modula ljudi guraju i preko 1866.
Stavi to na 1600c9 i uživaj.

Dual rank su i rade na 1600.

Hvala na odgovorima.

@ivanbass1
Ja tRAS postavljam da bude kao zbir prve 3, eventualno -1. Zato mislim da je 28 premalo, ali ko će ga znati. Možda je do ploče :d

nije ovo do memorije. ta memorija moze i manje od 3x, a klokuje se kao blesava . meni je (na intelu 1155 - 2600k, 2x4) radila 1866 cl7, 2000: 8-8-8-24-cr1. trenutno mogu da iskopam shotove gde sa gurao 4x4 na 2000, 9-10-9-24-cr1, ali to je samo jer sam fircao proc (3820) u nebesa.
memorija je vrh. platforma u koju je ubodena je s**nje.

I ja sam dosao do zakljucka da je memorija odlicna-zato sam je i uzeo.

S ovom platformom sam jos neko vreme sigurno, memoriju sam zamenio uz doplatu od 40ak evra od 10gb 1333mhz single channel.

Sad se razmisljam da li da ostsvljam 2x4 gb na 1866 i da radi kako treba sa xmp ili ovaj manualni overklok 4x4 gb sa nasviranim nb naponom na 1.25 i 9 9 9 24 latencijom..

Istestiracu par dana, ako vidim neku osetnu razliku na 1866 ili eventualno ako doguram na 2000 sa 8gb, idu drugih 2x4gb na dobos :D

Bacicu testove u gta v, witcher 3, fallout 4, far cry primal, tomb raider, ima vremena :)

Uh, ne deluje mi bas stabilno cak i na 1600.

Morao sam da oborim NB sa 2400 na 2200, kloknuo sam ga zajedno sa ramom, i nb napon sam morao da povecam da bi radilo, sad je na 1.25 i deluje stabilno, videcemo sutra dalje..

Ako ne moze ni 1600 da odrzi sigurno ostajem na 2*4 1866 ili 2133..

Ne znam što se se zezaš sa taktom NB-a. I mislim da je 16 GB sporije memorije bolje nego 8GB brže. I ja sam smanjio takt sa 2133 na 1866 kada sam dodao još 2 modula, i ne žalim zbog toga, jer često napunim 10-ak GB i neću da razmišljam da li će da krene da swapuje na disk

Zbog testova koje je kolega Caridze izbacivao da se na fx-u dobija na performansama klokovanjem rama i nb-a.

Edit: ali dobro, taj north bridge je bio klokovan za 2133 i vise brzine rama..

Poslednja izmena:
Ja nikad nisam dirao NB, niti povećavao bilo kakav napon. Jedino za RAM na 2400, ali to je bio samo test. Svi naponi su mi na defaultu, jedino sam CPU množilac povećao na 40, i isključio turbo (a ostavo CnQ). Tako da sad sva jezgra mogu da rade od 1.7GHz do 4GHz. I dok sam koristio IGP, bio je na 920 MHz (čini mi se), sad je ugašen.

Tamo gde je gta pada na ispod 50, do 44-45 sa 1333 single channel, sada je minimalni fps 56-7 sa dual channel ramom, cak i na 1600..

Edit: na nekim mestima ide do 50.

Poslednja izmena:
Update:

Nakon citanja da se oc procesora moze bolje postici oc-ovanjem Bus-a i multipliera u isto vreme, krenuo sam polako.

Sad je trenutno na 4.55ghz, fsb na 222 i multoplier na koliko god je potrebno za taj takt, ne secam se koji sam stavio.

Napon na cpu je 1.406, na 4.5 je radio stabilno sa 1.4 a na 4.55 izgleda trazi i 0.006 majku mu poljubim da ne bi crashovao.

Memorija je na 1776 trenutno, fsb-om klokovana sa 1600 dotle sa 9-9-9-24 tajminzima.

Nb klok i ht klok sam podesio da budu na default vrednostima, trudio sam se da nadjem fsb koji mi odgovara da ih podesim na default, a da je priblizno memorija na 1866.

Cim NB klok predje 2000, njegovu stock vrednost, sistem je apsolutno nestabilan, nebitno koji je cpu napon ili Nb napon.

Naterao sam ga da butuje sa sva 4 sticka, sada samo da de stabilizuje.
Edit: crashuje opet, vratio fsb na 200 i multiplier na 22.5. sutra se nastsvlja!

Poslednja izmena:
drugari da se nadovezem , vidim da vec neko vreme pricate o tome. Moj problem je taj isti imam plocu ovu https://www.asus.com/Motherboards/M4N78/overview/ do skoro sam imao 4 modula po 2 gb tj ukupno 8 gb rama ddr2 na 800 mhz. Esad naleteh na neki kingston od 4 gb modul i uzeo sam prvo dva modula pa onda kasnije jos dva ista takva. Esad ploca ima dula chanel sto se i na slici vidi. memorije koje sam uzeo te od 4 gb su samo za amd procesore ne pasu tj ne rade na intelovim plocama. Ubodem dve od po 4 gb na dva slota , komp radi besprekorno , i uzmem da dodam jos druga dva da bih imao 16 komp nece da se upali. ili ga nekako prevarim upali u bios ocita svih 16 ali kad krene u sistem posto je vindos 10 odma pise recovi mod i neki problem ili se restartuje ponovo i ponovo. Procesor je phenom 2 x4 965 sa grafikom r9 2 gb ddr5 al to nije bitno . Drugar mi da jednu njegovu od 4 gb da dodam cisto da probam isti problem cim upali vindovs restartuje se kao da ne da vise od 8 gb da imas. U cemu je problem danima vec ludim iskreno .A citao sam dosta toga sta ste pisali kako ovo da resim .Pomognite mi ako mozete ovo su memorije koje imam
http://www.upslike.net/image/bQ6vW
http://www.upslike.net/image/bQwAU
http://www.upslike.net/image/bQhLp
http://www.upslike.net/image/bQBID slike memorija

Kada uspeš da ga "prevariš" da uđe i BIOS, smanji im frekvenciju i povećaj napon pa probaj tako. 1333 MHz je prirodna frekvencija za taj processor a kad su oba kanala angažovano možda i niže.

Da, baš tako, da mu daš neku početnu šansu da radi uopšte a posle možeš malo FSP da digneš ako treba i može.

Uspeo sam da ga prevarim da ne zabode pri paljenju kompjuter. Smanjio sam frekvenciju na 667, vidi 16 gb u biosu sve ok ali ia dalje kad krene da loaduje vindovs ili se restartuje ili kresuje sistem pa izbaci plav ekran..Pogledao sam u biosu kod mene posto sam i abdejtovao bios na zadnju verziju. Isto se desava i sa abdejtovanim biosom. Pogledoa sma napon meni pise tamo kao ddr ram voltaze kao od 1.85 do 2.4 kao podeseno za sve ram portove odjednom... Sta to moze da ga zeza , ima li nekog ko je imao slican problm?

Nazad
Vrh Dno