Šta je novo?

4um racunari - ponovo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jos samo malo :)
Ekonomska kriza je nastala zato sto su neki bahati krupni igraci suvise neozbiljno shvatili berzu. A itekako ima direktne veze sa kreditima jer su prvo banke i investicioni fondovi pukli u Americi, naravno samo one koje su bile za odstrel. Nesto slicno kao pre 8 godina WTC, ring a bell?
A kad se vratimo u nasu sredinu, da li je neko primetio da ovde nijedna banka nije osetila krizu? Ako vec kukamo kako se nasa Vlada nije pripremila za nadolazecu krizu, sta su uradile domace banke u vezi krize? Da li su spustile kamate na kredite, da li su povecali kamate na stednju? Da li su domace banke vise bahate nego americki brokeri?
glavni problem je bio subprime mortage odnsono davali su i klosaru ispod mosta kredu na koliko god pozeli .fanny mai : dajte kredit svima mi garantujemo svako ima pravo na dom.
Domace banke ne smanjuju kamatnu stopu . NBS je spustio referentnu kamatnu stopu za 1.25%. pre neki dan.
Ja bih o Ekonomiji najradije da razgovaram jer se time i bavim ali ovo je IT forum i vratimo se na forum racunare.
Ko nastavi e ekom moracemo da birsemo. :)

Poslednja izmena:
Skoro je drug servisirao jedan racunar kupljen u 4um-u. Vrednost racunara je oko 130000 imali smo i racun od tog kompa. E sad najveci fazon pishe na racunu stavka multimedija (a nije cak ni neki periferni uredjaj u pitanju) od 50000 dinara :d gledasmo i gledasmo i ne skapirasmo sta bi to moglo da bude otvorimo kuciste pogledamo komponente i vidimo da sve zajedno nije vise od
oko 80000 dinara.

Zar je moguce da su ti forumovci stavili nepostojecu stavku u rachun koju su i naplatili??? :d

E sad me podseti. Stavka Mlatimudija :D

Vidim da sam digao "prashinu". Iskreno mnogo puta mi se desilo da slichno otkucam i onda obrishem jer je ovo ipak IT forum al eto predjeh granicu nekako makar popio kaznu ili opomenu.

Nije samo Zeitgeist u pitanju. Ima tu mnogo toga. Jedna ob dobrih knjiga na slične teme su npr. Politička poneorologija od čuvanog nam Lobačevskog. Ko nije čuo njegovo najpoznatije - prave su krive?

Mnogo toga na temu psihopatije i psihologije gde može da se sazna kako i zašto.
Ljudi psihopate, egosti, sujetni i odsustvo altruizma. Slične nebuloze u religioznim stvarima da ne pominjem sad koje da me ne bi odmah "obeležili".

Prošle godine sam imao prilike da iskusim na svojoj koži čist egoizam i sujetu jednog čoveka. Ne prezaju od ničega. Dobijaju šta zacrtaju iako je to totalno suprotno zdravom razumu. Krenuti ispočetka i gaziti iako si uništio(ugasio), ali bukvalno, jedan život. Kako vreme sve više prolazi sve mi se čini da sam doživeo neku vrstu mobinga.

No eto 4um. Ako se ništa i ne kaže i učini onda se zlu dopusti da vlada. Tube is a gospel. Takav marketing ubija alternativu i uspostavlja tako samoodržavanje.
(Reklama na RTS-u kod Rade i Žike)

Vidim da sam moderatore uzbudeo ali zar i sam Peca ne priča o jednom lepom ekom IT projektu tipa Bench House koji bi možda mogao da bude svetionik i osvetli mračne puteve kojima mogu da krenu ljudi kad kupuju IT opremu. Možda neki project tipa Bench Tube i uspe jače da zasvetli npr. u odnosu na 4um. Pitanje je kako jeftino "utaknuti utikach" u Tube sistem?

Poslednja izmena:
:hair: Ovo pocinje da lici na horor za ljude koji se ne razumeju u IT pa ce ostale ˝manje˝ prodavce da gledaju sa dozom paranoje sto se tice cena ...

Poslednja izmena:
Ko reklamu za 4um racunare vidi na Grand show-u, Grand zabavi ili nekoj drugoj Grand emisiji, sto ce reci ko uopste i gleda Grandove emisije, i nakon toga pozeli da kupi racunar (a opcija je tu i nigde drugde, jer se verovatno samo oni reklamiraju na Grandu) - e tog i treba da oderu ko Pusa jarca.:smash:

Pa lepo bi bilo da se reklamiraju samo na grandu i da kod njih kupuju smao oni sto gledaju grand, nego je broj ljudi veci jer ima onih koji se bas ne razumeju u IT a nemaju koga da pitaju.

Nije tu stvar samo u neznanju pojedinih kupaca, vec i u stavu veceg broja prodavaca (kazem veceg, naravno ne svih) koji u svakom ko udje u prodavnicu vide potencijalnu ovcu za sisanje.:mad:
Koliko mi se samo puta desilo (a sigurno i vama) da odem u radnju kako bi neki od mojih kolega kupili racunar, ali ne njihovu gotovu konfiguraciju, vec sastavljen (generisan) od odredjenih komponenti. Onda pocinje ubedjivanje da je ovo bolje od onog itd., a ja samo cutim, slusam ih i pitam se dokle ce da idu sa pokusajim da uvale neki krs ili nesto sto imaju na lageru, a vise nije top proizvod jer je izaslo nesto bolje, a mozda cak uz to i povoljnije, pa onda da ga se rese sto pre. E onda mozes misliti njihovo iznenadjenje kad posle par reci skontaju da pred sobom nemaju totalnu neznalicu kojoj mogu da prodaju m*da za bubrege, vec nekog ko se ipak u nekoj odredjenoj meri (kol'ko - tol'ko) razume u racunare i uopstveno u hardware (cesto i vise od njih samih:smoke:), te da njihov plan uvaljivanja i dranja pao u vodu, a uz to su oni jos ispali i lajavi krelci sa narusenim kredibilitetom (ako su ga ikad i imali).

Pa jos ako pocnes da im postavljas neumesna potpitanja u vezi odredjenih proizvoda (performanse, proizvodjace...), a oni o tome nemaju blage veze pa pocnu da se brane i da lupaju kojesta - e to je vec dozivljaj.:-devil-:

Dosta o politici i ekonomskoj krizi! Da ne bi pali warnovi i lock! Politika i ekonomija nisu tema ovog foruma!

Upravo tako, sve "strane" banke koje posluju kod nas su u stvari domace banke. To ces vrlo lako da proveris tako sto ces da probas recimo Reiffeisen karticu da probas da koristis u Austriji.
Ja je koristio na Dominikani.:d
Prodavačica je pogledala, rekla da dam neku drugu, ja joj rekao da proba, ona probala i kartica glat prošla. Banke jesu domaće sa stranim kapitalom, ali...

A sada ontopic.
Što se tiče 4um-a, sve je ižvakano i prežvakano po 100x na benchu.
"Poslovna politika" ima je takva, sve je legalno, pa ko voli. Ja kada kupujem bilo šta pogledam bar na još 2 mesta, tako bi trebali i oni koji kupuju kompjutere, a ne razumeju se baš mnogo. Ili da pitaju nekoga ko malo više zna od njih ili da istog povedu u kupovinu.
"4um računari" postoje svuda u svetu i legalno posluju, a ovdašnji biznismen se samo prvi setio da popuni prazan prostor, ništa više.
Pozz

Nije tu stvar samo u neznanju pojedinih kupaca, vec i u stavu veceg broja prodavaca (kazem veceg, naravno ne svih) koji u svakom ko udje u prodavnicu vide potencijalnu ovcu za sisanje.:mad:
Koliko mi se samo puta desilo (a sigurno i vama) da odem u radnju kako bi neki od mojih kolega kupili racunar, ali ne njihovu gotovu konfiguraciju, vec sastavljen (generisan) od odredjenih komponenti. Onda pocinje ubedjivanje da je ovo bolje od onog itd., a ja samo cutim, slusam ih i pitam se dokle ce da idu sa pokusajim da uvale neki krs ili nesto sto imaju na lageru, a vise nije top proizvod jer je izaslo nesto bolje, a mozda cak uz to i povoljnije, pa onda da ga se rese sto pre. E onda mozes misliti njihovo iznenadjenje kad posle par reci skontaju da pred sobom nemaju totalnu neznalicu kojoj mogu da prodaju m*da za bubrege, vec nekog ko se ipak u nekoj odredjenoj meri (kol'ko - tol'ko) razume u racunare i uopstveno u hardware (cesto i vise od njih samih:smoke:), te da njihov plan uvaljivanja i dranja pao u vodu, a uz to su oni jos ispali i lajavi krelci sa narusenim kredibilitetom (ako su ga ikad i imali).

Pa jos ako pocnes da im postavljas neumesna potpitanja u vezi odredjenih proizvoda (performanse, proizvodjace...), a oni o tome nemaju blage veze pa pocnu da se brane i da lupaju kojesta - e to je vec dozivljaj.:-devil-:

Ko ti je kriv što mnogo znaš.:d
A sada ozbiljno.
Ti definitivno nisi njihova ciljna grupa, a ceo biznis se sastoji u fokusiranju na jednu ciljnu grupu koja se unapred odabere i na osnovu te ciljne grupe postavi strategija.
Većina ljudi u ovoj zemlji ne posećuje IT forume i praktično je IT nepismena, pa je većina IT kompanija tako i postavila strategiju nastupa - kada čovek uđe u prodavnicu pretpostavlja se da je potpuna neznalica i tako mu se pristupa, sa težnjom da mu se oblikuju potrebe, s obzirom da on iste nema, tj. njegove potebe su da kupi računar, ali koji, to ni on sam ne zna. E, tu nastupa nadobudni prodavac koji će da oblikuje potrebe shodno tome šta hoće da proda, tj. shodno stanju na lageru. I to je to. Ovaj princip funkcioniše u praktično svakom segmentu života, pri čemu se ne ponašaju svi prodavci prema svim kupcima kao Ajnštajni prema Kromanjoncima.
Meni se desilo da ulaskom u jednu poznatu ovdašnju IT radnju i par razmenjenih misli sa mlađanom prodavačicom ukapiram da ja defakto više znam od nje o proizvodu koji ona prodaje (što je najgore za bilo kog prodavca), a kada je i ona to ukapirala, jednostavno se okrenula prema drugom potencijalnom klijentu, a ja sam ostao da razgledam galanteriju- jednostavno, ja nisam njena ciljna grupa, tačka.
Da više ne tupim, tržište se kreira, ali dosta i ono samo kreira.
Ni napolju nisu mnogo bolji, za utehu, proverio sam to pre nedelju dana u MediaMarkt-u u Beču.
Pozz

Dosta o politici i ekonomskoj krizi! Da ne bi pali warnovi i lock! Politika i ekonomija nisu tema ovog foruma!
Pa dosta sa ovim topikom koji se ponavlja i gde ama bash nishta konkretno i korisno necje niko saznati, sem da iskali svoj gnev i da se pretvori u gnar-trolla ..

Ja bih ovo lock-ovao pa i sticky kao primer shta ne treba post-ovati na forumu gde 4um rachunari ako nishta u najmanju ruku vredjaju inteligenciju usera koji isti i posecjuju.

:wave:

Pa dosta sa ovim topikom koji se ponavlja i gde ama bash nishta konkretno i korisno necje niko saznati, sem da iskali svoj gnev i da se pretvori u gnar-trolla ..

Ja bih ovo lock-ovao pa i sticky kao primer shta ne treba post-ovati na forumu gde 4um rachunari ako nishta u najmanju ruku vredjaju inteligenciju usera koji isti i posecjuju.

:wave:

I ja, ali nisam mod.
Potpuno bespotreban tread, a ja dobio insiraciju pa se raspisao....
Lock (u najavi).

thumb_3067_image1_pink-handcuffs.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno