Šta je novo?

4pinski prikljucak za cpu kuler

bora bora

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
imam problem sa pomenutim prikljuckom i morao sam da prikljucim hyper212 na 3pinski i sad se kuler vrti non stop na max obrtajima sto je uzasno iritirajuce jer je bila tisina a sad vise nije a ulozeno je dosta para da bude tisina, dakle nije do kulera nego do maticne, pa me zanima da li je to dovoljan razlog da se posalje ploca na reklamaciju posto je uzeta pre manje od godinu dana? izvinjavam se ako je tema na pogresnom mestu pa bih zamolio moderatore da je prebace gde trebe. hvala. ;)

Cetvrti pin bas sluzi za regulisanje br. obrtaja, cini mi se...Ne znam dal moze nesto da se uradi sa tri pina.

pa to i kazem, ne moze 3pina da mi zavrsi posao i zameni 4pinski, zato i zelim da reklamiram plocu, poslao sam email prodavnici, pa ce da vidimo sta ce da kazu ;)

Čisto sumljam da će da ti zamene ploču jer nije falična, ti si je takvu kupio, nego možeš da staviš conntroler na taj vent i da biraš brzinu sam.

Mislim da bi trebao da pogledaš dali u biosu ploče imaš izbor za tip ventilatora , ako nepostoji takav izbor onda ti nepreostaje ništa drugo nego da odabereš neki dobar ventilator sa 4 pina i zameniš .

A kako se manifestuje problem tacno na tom 4-pinskom prikljucku za kuler procesora. Ne radi skroz ili nesto baguje?

2 count, pa normalno da sam je takvu kupio, i kad se nesto poremeti posle odredjenog vremena, zato i sluzi garancija, zar ne? fan kontroler ne dolazi u obzir, previse sam para spucao da bi imao tisinu i da sve bude po ps, i necu da me neki glup problem prca u mozak i izbija dodatne pare iz dzepa, koliko sam samo jurio hyper212evo i arctic f12 thermal control kulere, pa onda kuciste itd, da bi mi sad 4pinski prikljucak bacio sve u vodu - nece moci, previse sam tvrdoglav da to dozvolim...

2 gozno, sto bi menjao ventilator kad je postojeci 4pinski i nista mu ne fali...

2 lucky, kad upalim komp, krene da zavrti vent i samo ga malo mrdne i stane, i opet proba i nista...

hm sad nesto razmisljam, moze biti da je do sobne temperature, nisam zalozio pre nego sto sam upalio komp, bilo je prilicno hladno, pa mozda kuler nije imao potrebe da se vrti mada mi to deluje malo nestvarno...

evo temperatura u tom trenutku:

a evo sad kad se zagasila vatra ali sam ja i dalje u majici

inace kad fino podlozim, cpu ide do 40c... sad kad ugasim, pa upalim, sve se pali normalno...testiracu i sutra u razlicitim uslovima pa cemo videti ;)

2 lucky, kad upalim komp, krene da zavrti vent i samo ga malo mrdne i stane, i opet proba i nista...

Čekaj ne vrti se uopšte, ili je ovo problem što si naveo gore?

Imam gigabyte ploču (doduše intel), koristim oba 4pinska (cpu-excallibur i sys fan-blademaster), cpu fan kontrolišem preko Easy tunera , a sistemski ploča kontroliše (klasično mesto ispod napajanja - gornje napajanje) i vrlo sam zadovoljan kako sve radi, u idle to recimo ovako izgleda na 22C u sobi.

E sad, pošto svaki ventilator ima određeni min broj obrtaja da se pokrene (odnosno min voltažu), kad uključim komp, onako hladnom treba jedno 5 minuta da pokrene ovaj sistemski ventilator, jer je njegov min broj obrtaja negde oko 350-400, a dok ne poraste temp. u čipsetu da senzor registruje i pošalje potrebnu voltažu da se vrti punim krugom, dotle jedno 5 min krene/stane/krene/stane, onako jedva, ali to je sve normalno.
Da li si pustio sistem da radi, ili si ubrzo ugasio kad si video da se vent ne okreće. Staviš u biosu onu opciju da se ugasi komp ako pređe recimo 65 ili 70C i ostavi ga da radi, dok si u biosu proveri temperature, ako se čine normalnim, pusti da uđe u windows, u winu opet pogledaj temperature, ali sad bi već morao da se vrti vent... Ako senzori pogrešno očitavaju, to može uticati da ne dobije dovoljno napona, itd... treba ići redom i ustanoviti šta je po sredi.

na koji konektor si povezao vent? koliko vidim, na toj ploci je cpu fan konektor 4pin pa ne bi trebalo da bude problema.

imaš u biosu ploče pod "pc health" izbor 3-pinskog ili 4-pinskog cpu ventilatora.

3-pinski je "voltage" , 4-pinski je "pwm"

sub, na drugoj slici je prikljucen na 4pinski a na prvoj na 3pinski u nezagrejanoj sobi.

salenjak, bas tako se desava u hladnoj sobi, krene pa stane, krene pa stane, plasio sam se da ga pustim tako pa cim podigne windows odma ga ugasim...znaci poradi jedva jedan minut i za to vreme se ne zavrti ...uplasio sam se jer mi prosli komp, asus ploca i intel cpu, kolko god da je hladno, upali cpu kuler, jes da renda ko blender prvih 2 minuta ali posle se ne cuje...kao sto rekoh bila mi je ova tvoja teorija u malom mozgu ali ipak nisam vidjao tako nesto do sad pa rekoh da se konsultujem ovde sa vama. sad sam bas upalio pre lozenja, mada je mlaka soba od sinoc, i vrti se onako penzionerski da kazem, na 475 obrtaja, cpu temp 24c...znaci ipak je sve u redu, hvala Bogu :) Hvala svima na pomoci ;)

2 count, pa normalno da sam je takvu kupio, i kad se nesto poremeti posle odredjenog vremena, zato i sluzi garancija, zar ne? fan kontroler ne dolazi u obzir, previse sam para spucao da bi imao tisinu i da sve bude po ps, i necu da me neki glup problem prca u mozak i izbija dodatne pare iz dzepa, koliko sam samo jurio hyper212evo i arctic f12 thermal control kulere, pa onda kuciste itd, da bi mi sad 4pinski prikljucak bacio sve u vodu - nece moci, previse sam tvrdoglav da to dozvolim...
Sorry, mislio sam da ploca nema cetvoropinac ....

2 gozno, sto bi menjao ventilator kad je postojeci 4pinski i nista mu ne fali...

Sorry, mislio sam da ploca uopste nema cetvoropinac.....

sub, na drugoj slici je prikljucen na 4pinski a na prvoj na 3pinski u nezagrejanoj sobi.

salenjak, bas tako se desava u hladnoj sobi, krene pa stane, krene pa stane, plasio sam se da ga pustim tako pa cim podigne windows odma ga ugasim...znaci poradi jedva jedan minut i za to vreme se ne zavrti ...uplasio sam se jer mi prosli komp, asus ploca i intel cpu, kolko god da je hladno, upali cpu kuler, jes da renda ko blender prvih 2 minuta ali posle se ne cuje...kao sto rekoh bila mi je ova tvoja teorija u malom mozgu ali ipak nisam vidjao tako nesto do sad pa rekoh da se konsultujem ovde sa vama. sad sam bas upalio pre lozenja, mada je mlaka soba od sinoc, i vrti se onako penzionerski da kazem, na 475 obrtaja, cpu temp 24c...znaci ipak je sve u redu, hvala Bogu :) Hvala svima na pomoci ;)
Znas li koliko ima tema sa istim "problemom" i identicnim "resenjem"?:D
Cim sam procitao "nezagrejana soba", znao sam sta je...

pratim dosta forum, skoro svaki dan prelistam nove postove, ne bas iz svih tema, ali nisam do sada naleteo na slican problem...moze delete teme sto se mene tice. ;)

Vrh Dno