Šta je novo?

4K TV

Jovan_NS

Cenjen
Učlanjen(a)
31.07.2013
Poena
151
U poslednje vreme drasticno pada cena 4K modela televizora. Ima li pameti u kupovini jednog takvog recimo 42" dijagonale i koji model nudi najbolji odnos cena/performanse?

kupovina 4k televizora i dalje kod nas ne predstavlja toliko dobar izbor obzirom da niti jedan kablovski ili digitalni operater ne nudi takav sadrzaj programa za 4k kao ni vecina sadrzaja na internetu

sa druge strane u prodavnicama tv gde se prodaju 4k imaju posebne cd-ove sa 4k sadrzajem tako da je slika stvarno ocaravajuca :)

Mozda ce da ga koristi za 4k gaming

Mozda ce da ga koristi za 4k gaming

To necu sigurno, prodajem masinu i prelazim na mid range laptop :)

Pitam cisto iz ugla da kad kupim TV necu ga menjati narednih par godina. Znam da se ne nudi 4K materijal. Druga stvar koja me zanima kakva je situacija sa pustanjem HD ili full HD materijala na 4K televizoru? Da li se gubi nesto na kvalitetu slike, kako radi rescaling itd?

Ja mislim da se itekako isplati uzeti 4K televizor sada, ako ne planiraš da menjaš TV sledećih par godina.
Počinje da se pojavljuje sve više 4K sadržaja na netu, a čak se i na mom 2,5K monitoru primeti razlika u odnosu na 1080p, tako da ću svakako da skidam te UHD verzije kad god sam u mogućnosti.
Da ne pominjem da sve više mobilnih telefona i kamera snima 4K, pa će ti i za neke lične snimke uskoro trebati viša rezolucija displeja.

pa ne bih ga menjao sigurno 3-5 godina. Mozda i vise, zavisi... A kakav je kvalitet slike kad se gleda recimo osnovna ponuda SBB-ovog programa? ili kad se gleda full hd film?

Ovim tempom, 4K ce postati standard tek za 5 godina. Cena pada jer je mala je potraznja, proizvodnja panela nije vise toliko skupa a poceli su da se ukljucuju i jeftini brendovi. Period sisanja early adoptera je prosao, vise nije novo svetsko cudo i nesto sto ce da raspameti komsiju od ljubomore.

4K tehnologija ide ispred industrije, i to poprilicno. Na bitsoup-u nema ni 4K kategorije, a jedini 4K filmovi su Robokap i Isterivaci duhova. Za PC 4K gaming moras da posedujes izuzetno jak hardver, dok konzole sledece generacije, verovatno nece pre 2020 i moja predvidjanja su da ce biti okrenute VR tehnologiji pa ce TV postati suvisan za gaming.

Oni kojima je sada do 4K PC gaminga, ipak, tvrde da jednom kada probas, nema vise povratka na full HD. Postoje jos nekoliko tehnologija koje se "utrkuju" za rupu u novcaniku, a to su i G-sync/Freesync, curve screen, 144Hz monitori. Sve su to cool novotarije, ali izgleda da ne mogu tako lako da zamene obican, 60hz jeftini IPS pa cak ni stari TN panel.

Za domaci TV, situacija je jos gora, s obzirom na to da je ponuda obicnih HD kanala u kablovskim paketima nezadovoljavajuca, da je tek pocela "digitalizacija", 4K sadrzaji nece stici u srbiju do 22. veka.

Poslednja izmena:
Tako se govorilo i za 3d,i gde je 3d sada ,ja ga imam 4-5 godine vise se i ne secam-samsung d6000-,i pogledao sam par filmova kada sam ga kupio i to je to ,po meni bacanje para za 3d ,a tek za 4k.

Nije bas bacanje para, nego se svodi na to ko ima finansijskih mogucnosti i ko moze sebi da ga priusti. HD televizori postaju polako proslost. Ko sada kupuje tv treba da gleda 4k modele. Bolji modeli imaju odlican upscaling. Imao sam plazmu i bio izuzetno zadovoljan sa slikom, presao na 4k i ne bih se vise vracao na HD televizor.

Najbolji je definitivno UHD OLED, ali nije jeftin :)

OLED ne bi ga uzimao i tako da mi ga daju jest da ima fantasticne boje ali mana mu je burnin panel gori kao od sale

U poslednje vreme drasticno pada cena 4K modela televizora. Ima li pameti u kupovini jednog takvog recimo 42" dijagonale i koji model nudi najbolji odnos cena/performanse?

Sve zavisi za sta ces primarno da ga koristis. Ako je to prevashodno gledanje (kablovske) televizije onda se to ne isplati. Ako imas nameru da mu pustas u buducnosti neki kvalitetni 4K materijal i da gledas tv sa razdaljine ne vece od 3m onda uzmi 4K.

Poslednja izmena:
pa uglavno kablovska i naravno filmovi u full HD formatu. Eventualno klipovi sa telefona... Guglao sam juce po netu 4k materijala nema uopste u free download varijanti, eventualno po neki stream. Naravno da bih gledao i 4K materijal ukoliko postane sire dostupan. 3D jeste ispao zanemaren na kraju. Pogotovo sada kada se sve vise prica o VR-u

A ima i XXX u 4K ako te zanima. :d

pa uglavno kablovska i naravno filmovi u full HD formatu. Eventualno klipovi sa telefona... Guglao sam juce po netu 4k materijala nema uopste u free download varijanti, eventualno po neki stream. Naravno da bih gledao i 4K materijal ukoliko postane sire dostupan. 3D jeste ispao zanemaren na kraju. Pogotovo sada kada se sve vise prica o VR-u
Sada reci koji i kakav HD skidaš da gledaš? Ako je išta ispod transparenog ripa ili remux, ne koristiš ni FullHD kako treba. Tako da ti UHD ništa ne donosi.

tih nekoliko xxx strimova sa croatia on demand adona nisu pravi 4k cim ih otvara moj stari tosiba laptop

Nema 4K sadržaja i narednih par godina ga neće biti dovoljno da kažeš da si pogrešio ako ne uzmeš 4K tv. Bolje uzeti kvalitetan 1080p, to je moje mišljenje.

Kako bre nema? Šta ja onda gledam ovih dana? Fatamorganu? :D

Pa bre YouTube ima već gomilu 4K sadržaja, da ne pominjemo neke druge streaming servise.

Ja trenutno zivim preko velike bare i ovde ima puno serija i filmova u UHD rezoluciji na Amazonu, Netflixu, YouTube.... Bice materijala sve vise i vise. Sa druge strane HD slika sa kablovske posle upscalinga na UHD izgleda u najmanju ruku odlicno.

Pozdrav ljudi. Moj trenutni plan je da kupim običan 1080p TV sa dijagonalom od 55-60 inča zbog poveće sobe u kojoj bi TV bio, SMART mogućnost zbog DLNA i bez 3D funkcija. Nakon moje pretrage ispalo je da je najjeftinija 4K verzija televizora, tačnije LG 55UF772V za 134k dinara. Interesuje me da li neko ima iskustva sa upskaliranjem signala niže rezolucije na 4k, kakav je kvalitet generalno? Iz posta iznad mogu zaključiti da za 1080p nema problema, pa me najviše interesuje kvalitet slike sa 720p i kod SD TV kablovskog signala.

Unapred hvala!

Poslednja izmena:
4K se ne isplati, i generalno ćeš jedva da vidiš razliku i ako je vidiš.
Kupi FullHD OLED ako možeš. Daleko bolja reprodukcija boja, koja ti donosi više nego veća rezolucija.

Pozdrav ljudi. Moj trenutni plan je da kupim običan 1080p TV sa dijagonalom od 55-60 inča zbog poveće sobe u kojoj bi TV bio, SMART mogućnost zbog DLNA i bez 3D funkcija. Nakon moje pretrage ispalo je da je najjeftinija 4K verzija televizora, tačnije LG 55UF772V za 134k dinara. Interesuje me da li neko ima iskustva sa upskaliranjem signala niže rezolucije na 4k, kakav je kvalitet generalno? Iz posta iznad mogu zaključiti da za 1080p nema problema, pa me najviše interesuje kvalitet slike sa 720p i kod SD TV kablovskog signala.

Unapred hvala!
Skaliranje naviše radi sjajno, kao i umetanje medjuslika. Kvalitetan 720p sadržaj nema problem skaliranja, iako može da se uoči razlika u odnosu na 1080p. Nominalna 720p rezolucija sa niskim bitrejtom ne vredi da se gleda (ipak je to 16:1 odnos rezolucija i osakaćen video se primeti).

Digitalni (576i) kanali takodje izgledaju sjajno, a čak su i analogni (SD) bolji na UltraHD nego na HD ready, a kamo li na CRT TV.

xxUF77xx serija je best-buy 4K u 40-43, pa i 49" segmentu, za veće dijagonale se nisam interesovao. Išao, gledao, puštao isti moj sadržaj na LG, Samsung, Panasonic, Sony. LG all the way. UF6xxx serija ima nedostatke koji, po meni, ne vrede razlike u ceni (samo nedostatak magic remote-a je dovoljan minus).

P.S. Ako se interesuješ i blizu si kupovine, do 17. januara je akcija 5 godina garancije kod LG Srbija (tačnije, LG Kft - prestavništvo Srbija).

Bas da su analogni dobri na 55" tesko, jedino ti skupi modeli mozda bolje rade redukciju suma pa onda slika deluje bolje.

Nisam rekao da su dobri, nego da su bolji nego na HD ready. Vide se smetnje, ali slika jeste bolja.

Pa upravo to, ti 720p modeli su uglavnom budzet varijanta i oni bas nemaju neke napredne opcije i zbog toga slika deluje losije.

@mLaki

Ako mozes, najbolje bi bilo da odes do neke radnje i da vidis tv uzivo koji nameravas da kupis, ipak nisu to bas male pare (za moje standarde :) ) da bi kupovao nesto napamet :)

Kod nas nema ni jedan OLED ispod 2500e, cak i 2000e kod madjara mi je van domašaja. Za 55" LG što sam naveo zadovoljava osnovne zahteve što se tiče veličine i fičera, ali jedino tih 4k rezolucije mi je nepoznata zemlja.

Ovaj TV svakako ne bih uzimao zbog 4K, već zato što je najjeftiniji SMART TV sa dijagonalom od 50 do 60 inča a da nije VOX i ostala boranija.

Vrh Dno