Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

@MisaLion
Već smo pričali o ovome, mada možda u Vip temi. Meni na tim lokacijama u Zemunu, koje ti pominjeś, telefon nikad nije ispao iz LTE, najslabije što imam je 3 crtice signala kad se zavučem duboko u stan (spoljni zidovi 50cm)

Edit: Hajde da se nadjemo sad za vikend u Zemunu na toj lokaciju što pominješ i proverimo signal na mom i tvom telefonu i okačimo fotku ovde na forum kao dokaz? Šta kažeš na to?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
E hit mi je kada dezurni dijagnosticari kazu da je problem do telefona, a ne do VIPa.
Tako su i meni pametovali, a to sto sam promenio minimum 5 dual sim telefona zadnjih godinu dana, nema veze :d
A mene zivo zanima kolikom procentu vas koji drvite o brzinama preko 100mbps toliko i treba i da li uopste mozete da primetite razliku...
E bravo care, to je to.

Sent from my Tapatalk

@nemanja,
Nije poenta u trenutnim brzinama i da li se iste koriste, vec u ovome:
VIP nece imati problema sa POSTOJECOM 4G mrezom kako se povecava broj 4G korisnika, cak i da svi korisnici (i pre i postpaid) pocnu koristiti 4G. Ali i da svi postpaid korisnici Telenora pocnu da koriste 4G, nece biti problem za trenutnu mrezu Telenora uglavnom, naravno pod uslovom da se prosek 4G potrosnje/korisniku ne poveca.

Kada ima vise korisnika, ne deli se direktno bandwidth, vec ima mnogo vise "skarta". Mislim da sam kacio u ovoj temi link ka sajtu gde ima i racunica kako. Otprilike, da 10 korisnika u isto vreme koristi BS od 50/15, nece dobiti po 5/1.5 svako, vec dosta manje, a priznaces to nije prihvatljiva brzina vec.
Skroz je realno da se 10 korisnika nakaci i KORISTI jednu BS kada 50% korisnika mreze (svi postpaid otprilike) budu na 4G. Zato sada imamo brzine od po 1Mbps na 3G, cak i na odlicnom signalu ponekad.

Trenutno se kaci po jedan korisnik aktivno (inace brzine od 100-150 ne bi bile moguce uopste ni na kom signalu).

Poslednja izmena:
@MisaLion
Već smo pričali o ovome, mada možda u Vip temi. Meni na tim lokacijama u Zemunu, koje ti pominjeś, telefon nikad nije ispao iz LTE, najslabije što imam je 3 crtice signala kad se zavučem duboko u stan (spoljni zidovi 50cm)

Edit: Hajde da se nadjemo sad za vikend u Zemunu na toj lokaciju što pominješ i proverimo signal na mom i tvom telefonu i okačimo fotku ovde na forum kao dokaz? Šta kažeš na to?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne radi se samo o lokaciji u Zemunu vec i kod mene kuci na Zvezdari, kod matorih na BK...

Sent from my Tapatalk

Nadjite se na toj jednoj lokaciji u Zemunu kada ste vec obojica tamo, da ne bi slusali samo prepucavanja vise.

Вип никад није користио национални 3Г роминг, бар нигде где сам се ја кретао, нити је писано негде...

А Теленор је пустио 4Г+ у БГ, НС (скоро цео град), Ниш, Крагујевац, Суботица, Зрењанин, Панчево, Чачак, Краљево, Нови Пазар...

VIP koristi nacionalni roaming sa MTS-om u Novom Sadu na primer.

Poslednja izmena:
^Ne mora da znaci da @synn nije u pravu. Jedan operater moze istovremeno koristiti mreze vise drugih operatera, a , opet, to su stvari koje se mogu promeniti. Danas koriste jednog, sutra drugog.
Naprimer, sada i VIP i Telenor koriste MTS mrezu na KiM.

Pozdrav

Stoji.

BTW, kada sam u NS, vidim 2 VIP i MTS mrezu, pa bih rekao da koristi Telenor roming. Jedino ako na bas specificnim lokacijama koristi MTS. Medjutim MTS nema vise nacionalni roming pod prihode u konsolidovanom izvestaju.

@nemanja,
Nije poenta u trenutnim brzinama i da li se iste koriste, vec u ovome:

Kada ima vise korisnika, ne deli se direktno bandwidth, vec ima mnogo vise "skarta". Mislim da sam kacio u ovoj temi link ka sajtu gde ima i racunica kako. Otprilike, da 10 korisnika u isto vreme koristi BS od 50/15, nece dobiti po 5/1.5 svako, vec dosta manje, a priznaces to nije prihvatljiva brzina vec.
Skroz je realno da se 10 korisnika nakaci i KORISTI jednu BS kada 50% korisnika mreze (svi postpaid otprilike) budu na 4G. Zato sada imamo brzine od po 1Mbps na 3G, cak i na odlicnom signalu ponekad.

Trenutno se kaci po jedan korisnik aktivno (inace brzine od 100-150 ne bi bile moguce uopste ni na kom signalu).

Sve je to lepo alfa, onda se postavlja pitanje sto merite, ako je po jedan korisnik?
Po ukupnom broju korisnika, onda moze da se kaze da mts radi najbolje, posto izvlaci protok4g iako ima korisnika koliko vip i telenor zajedno!?
Ili recimo Telenor koji ima net protoka kao mts i vip zajedno moze da kaze isto?
Isto tako, Telenor moze da kaze i da ima najvise baznih stanica, pa opet ispada najmanje opterecenje...
Tako moze u nedogled.
Kada vidis ono sve gore, rekao bih da je VIP taj koji nema cemu da s enada jer nema drasticno vece brzine od druga dva provajdera, od kojih jedan ima 50% korisnika, a drugi 50% net protoka..

Stoji.

BTW, kada sam u NS, vidim 2 VIP i MTS mrezu, pa bih rekao da koristi Telenor roming. Jedino ako na bas specificnim lokacijama koristi MTS. Medjutim MTS nema vise nacionalni roming pod prihode u konsolidovanom izvestaju.

Kod rucnog izbora mreze u NS, meni izlista 2x Vip i 1x Telenor. MTS mreze nema.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo alfa, onda se postavlja pitanje sto merite, ako je po jedan korisnik?
For fun. A uzjedno za sada moze da se koristi umesto DSL/Cable za nekoga, pa ima smisla ko radi bolje, a VIP je ubedljivo bolji.
MTS ima malo BS, ali nije slabo opterecen njihov 4G. To sto ima poneki jaci rezultat, ne znaci da ima dobar prosek.

A mozda je i Telenor izmenio politiku jer nismo cutali. Nazalost, takve stvari necemo znati, ali ne znaci da treba cutati :)

Kod rucnog izbora mreze u NS, meni izlista 2x Vip i 1x Telenor. MTS mreze nema.
Ne znam, ali ne postoji vise nikakva nadoknada MTSu za nacionalni roming, zadnja je bila 2009.

Kukate na MTS... sad kad se trgnu pa 2018. sabiju 3000 LTE baznih stanica :)

To bi bilo odlicno.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

For fun. A uzjedno za sada moze da se koristi umesto DSL/Cable za nekoga, pa ima smisla ko radi bolje, a VIP je ubedljivo bolji.
MTS ima malo BS, ali nije slabo opterecen njihov 4G. To sto ima poneki jaci rezultat, ne znaci da ima dobar prosek.

A mozda je i Telenor izmenio politiku jer nismo cutali. Nazalost, takve stvari necemo znati, ali ne znaci da treba cutati :)

Ne znam, ali ne postoji vise nikakva nadoknada MTSu za nacionalni roming, zadnja je bila 2009.

Pa nije bas for fun, posto se hvatate toga ko je najbolji iskljucivo na osnovu toga. Ne mislim samo na tebe, ali okrecete cinjenice onako kako vam je volja iz ne znam kog razloga.
Ono su bili argumenti, koji su skroz u kontra smeru od toga.

Ne može jer MTS ne omogućava 4G na pripejdu (osim Turist SIM-a i Net paketa).

Ali omogucava 100gb neta i najvecu slobodu koriscenja. i sta sada?
A inace se i 4g mnogo koristi na prepaidu posto je net jezivo skup...

Pa nije bas for fun, posto se hvatate toga ko je najbolji iskljucivo na osnovu toga.
Hmmmmm, ne direktno. Gledasmo i pokrivenost, broj BS, broj korisnika.
VIP je definitivno prednjacio sa 4Gom. Sada izgleda slicno kao Tln.
Ne mislim samo na tebe, ali okrecete cinjenice onako kako vam je volja iz ne znam kog razloga.
Zar nisi primetio da ja ne diram Tln 4G od kad je prestao da limitira brzine? Zezam ih za broj BS, ali to je iz drugog razloga :)
Opet ce on imati najvise problema od sva tri po pitanju 4Ga kada vise korisnika predje na 4G, jer em ima najvise protoka (mada mislim da to vise nije slucaj po korisniku), em ima slicno BS kao VIP, a daje ipak vise neta nego MTS i na nizim paketima (uz digitalne dodatke u Play paketima).

Naravno, to je pod uslovom da ne dodaju primetan broj BS u Beogradu, NS, Nisu, tj. mestima gde ce biti najveceg opterecenja (mozda i neko manje, ali mislim da se slazes da je to retkost).
Jer, kao sto rekoh, ako je ovo trenutno stanje, zamisli kako ce biti kada se poveca broj korisnika 4G neta 5-10x. Brzina se ne smanjuje samo 5-10x, vec dosta vise.

Pod uslovom da su mape dobre, BTW, uporedi Tln i VIP mapu za LTE. Telenor izgleda solidno pokriven, ali skoro cela Srbija je ZUTA, dok je kod VIPa prilicno solidna kolicina teritorije CRVENA (jaci signal od ZUTA, tj. najjaci). Kada imas signal -100dBm, jeste odlican za 4G, ali ako bude 5 njih u isto vreme na toj BS, dobices jedva 3G brzine.

U JK ne mogu da postave dovoljno LTE baznih stanica u gusto naseljenim mestima, i zato su javni/besplatni/carrier WiFi-evi dostupni svima/svugde maltene. Bez njih LTE ne bi radio, ionako je jos 2013. se spalo na 25Mbps u kasnim vecernjim satima, a kad svi puste YT u podzemnoj - kvrc :)

Kukate na MTS... sad kad se trgnu pa 2018. sabiju 3000 LTE baznih stanica :)

Па ни стубова са 2Г немају толико, него 600-700 мање ;) А више и нису тако лоши, покрили су већину главних путних праваца, негде на мањим деловима и претекли Теленор. Ако Теленор има 1400-1500, и они имају бар 1000 4Г.

Poslednja izmena:
Jesu pokrili NisBG autoput?

• Like
Reagovanja: M J
Koliko sam čuo, uskoro će se uraditi terensko snimanje stanja sve tri mreže, pa ćemo imati realniju sliku pokrivenosti i kvaliteta. Naručioc posla je RATEL.
Pozdrav

E da, dobro si podsetio, imali smo na forumu tu najavu.

Nadam se da ce profi da se odradi posao, mada mogu i da zamislim kakvi ce sve pritisci da se vrse, npr. na Twitteru :).

Jesu pokrili NisBG autoput?

Био сам само у близини аутопута, Марковац, Лапово, Багрдан, Јагодина, и ту су најбољи од сва три, па очекујем да су „разбили" на великој већини аутопута (као што су Ибарском експресно поставили до Чачка, па преко Златибора до Ц. Горе).
Али по „унутрашњости", ка Крагујевцу преко Сабанте, Тополи, Аранђеловцу, Лазаревцу, изван градова једва да имају неку БС (Вип опет за нијансу бољи од Теленора, мада нисам баш свугде гледао, али у просеку као и свуда по Србији, први Вип, 10% лошије Теленор, још 20-25% лошији Мтс).

Poslednja izmena:
MTS pre mesec i koji dan skoro ceo autoput nije imao 4g, mozda na 5 minuta ukupno. Bice dobro ako su ga tako pokrili barem.
VIP je odavno ceo pokrio ali kod Bubanja Potoka ume da predje na 3g cesto.
Tln je barem jos decembra pokrio dobar deo autoputa bgni.

Nazad
Vrh Dno