Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Тако је сад Теленор сустигао Мтс, који након велике прошлогодишње предности, ову преспаваше...
Теленору још фале од већих градова: Ваљево, Лозница, Шид, Бачка Паланка, Бечеј, Нови Бечеј, Прибој, Нова Варош, Пожега, Ивањица; па Богатић, Велика Плана (ако нису), Мајданпек, Кладово, Књажевац, Сокобања, Бајина Башта, Бачка Топола, Сента, Кањижа, Кула...
Ja sam lepo rekao pre godinu i nesto kad je bila ona cuvena fama oko 4g,pa onda bla,bla,bla svi furaju sa pokrivanjem 4g,jedino telenor ima samo 3 grada i sl.,najskuplji,a najsporije pokrivaju i sl.
I sta ono bese tad ja rekoh,da ponovim otprilike "svi ce do kraja ove god imati priblizno istu pokrivenost" i to je evo i dokazano,cak sta vise verovatno su i presisali mts.
Dalje sam rekao da ce na kraju za neke godinu,dve kad se privremeno stane sa 4g pokrivanjem i telenor pusti brzine neta bez ogranicenja,na kraju ce opet njihov 4g biti najkvalitetniji,ovo ostaje jos da vidimo oce tako biti,mada tako je bilo i sa 3g i sa h+,na kraju njihov najbolji :)

Aman covece, sta ti znaci Telenorovo pokrivanje sa 4G kada ja u BG i NS izvucem po 8-12 Mbps najcesce za download... Pa to je jadno...

Uostalom, ako se dobro secam rekao si da ce ih Telenor sustici, ali da ce kasniti zato sto rade kvalitetno i da je tih 50Mbps limit da bi bila stabilna veza. Ja vidim da mts i VIP ubijaju kako rade, a Telenor 4G radi mi gore nego 3G sto se tice downloada...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Aman covece, sta ti znaci Telenorovo pokrivanje sa 4G kada ja u BG i NS izvucem po 8-12 Mbps najcesce za download... Pa to je jadno...

Uostalom, ako se dobro secam rekao si da ce ih Telenor sustici, ali da ce kasniti zato sto rade kvalitetno i da je tih 50Mbps limit da bi bila stabilna veza. Ja vidim da mts i VIP ubijaju kako rade, a Telenor 4G radi mi gore nego 3G sto se tice downloada...

Meni super sljaka. Nista ti ne brini. Pa jel nije stigao mts,vidis sta covek kaze?
Ovo je pocetak,isto je tako bila trka frka za 3g i vidis sta sad biva? Mts seta 3g pa h i sve tako u sekundama i toku sirfovanja,a telenor fura samo h+ ;)
Evo ti i ovaj primer,bio za vikend u Rozanstvu kod Zlatibora,tu telenor max 2 crte sto ima,a par puta i ispadao iz mreze,a mts imao oko 2-3 i nije nijednom ispao iz mreze. Isti telefon dual sim imam i koristio obe na 3g mrezi,mts bolji signal,a net duplo sporiji,o cemu pricamo?

Poslednja izmena:
To samo tebi kao i do sada :D

Apsolutno sam zadovoljan kako Telenor 4G radi. Ne znam kako je sa ostalim operaterima no ne vidim ni tamo previse zalbi. Otprilike jedino tebi lose radi.

Mrtva i 2 veka stara? (kao i Njegos :))

Sta bre da sustignu, ***, pa dve godine ih sustizu, to treba da ide brze. Telenor ima najveci rast data potrosnje, najvise data saobracaja u Srbiji (oko 50% prosle godine, mozda i vise ove), njima najvise u stvari treba 4G.
Ocigledno je da ne smeju puno da ulazu, jer im profit opada pa je to lose za investitore, koje libo pude za korisnike ;)

Ljudi, budmo realni. Za sada je vip definitivno najviše pokrio i moglo bi se reći da ima najkvalitetniji 4g. Telenor i mts su tu negde što se tiče pokrivenosti ali Telenorove brzine zaostaju solidno za druga 2

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Zasto bi sustizali ikoga ako vec imaju najvise data saobracaja od svih? Valjda oni koji imaju manje saobracaja treba da sustizu one sa vise?
Inace, nakon sto je Telenor preuzeo Mobtel, napravljena je ozbiljna analiza cele kompanije. Jedan od zakljucaka analize je bio da je kvalitet mreze previse (nepotrebno) visok.
Pozdrav

Zasto bi sustizali ikoga ako vec imaju najvise data saobracaja od svih? Valjda oni koji imaju manje saobracaja treba da sustizu one sa vise?
Pomesao si. Imaju najvise data saobracaja, tu nemaju sta da sustizu.
Imaju najmanje LTE baznih stanica - tu treba da sustignu.

Inace, nakon sto je Telenor preuzeo Mobtel, napravljena je ozbiljna analiza cele kompanije. Jedan od zakljucaka analize je bio da je kvalitet mreze previse (nepotrebno) visok.
:D

Ako sa najmanje baznih stanica i najsporijim LTE-om imaju najvise saobracaja, a mreza radi prihvatljivo dobro (ili prihvatljivo lose) zasto bi jos sirili mrezu?
Pozdrav

Ko kaze da radi? Ja vidim temu za NS, gde ispada kao T-Mobile u USA.

Uz to daju sve vise i vise saobracaja (Telenor Vise, Telenor Porodica, SBB SuperSet, 2/3x vise saobracaja u Surf paketima...), trebace im vise kapaciteta. Otprilike 2-3x vise kapaciteta do kraja ove godine.
Ako to ponude na 3G, i to ne pravi problem mrezi, njima je dobro, ali korisnici ce uvideti da druge mreze rade bolje, jer LTE stvarno bolje radi.

Вип је наравно највише покрио и има највише БС; Теленор и Мтс су исти сада (да ли један или други има 2% бољу покривеност потпуно је небитно), али већ за месец-два Теленор ће их престићи ако Мтс настави да не покрива.
Ево што су ми Мтс-овци одговорили за примедбу о очајној мапи покривености и неширењу 4Г ове године (мада се мејл-оператерима тешко шта може веровати, а није само ажурирање мапе лоше, него цела мапа):
„Obaveštavamo Vas da smo Vašu primedbu i sugestiju na ažuritanje mape pokrivenosti prosledili nadležnoj službi.
Nаpominjemo dа pored tehničkih uslovа, reаlizаcijа plаnovа mrežnog pokrivаnjа zаvisi i od nizа аdministrаtivno prаvnih i drugih poslovа koji nisu u nаdležnosti Telekomа.
S tim u vezi, iаko kontinuirаno rаdi nа proširenju postojeće zone pokrivаnjа, Telekom Srbijа ne može u potpunosti uticаti nа dinаmiku rаdovа koji obezbeđuju proširenje nаše mreže.
S obzirom nа to dа je poboljšаnje kvаlitetа mreže u obostrаnom interesu, Telekom Srbijа će uložiti sve nаpore kаko bi se kvаlitet mreže poboljšаo."

To samo tebi kao i do sada :D

Apsolutno sam zadovoljan kako Telenor 4G radi. Ne znam kako je sa ostalim operaterima no ne vidim ni tamo previse zalbi. Otprilike jedino tebi lose radi.

Ja nisam video da ste vi kacili speedtestove kada dokazujete kako radi. Za moj svaki speedtest se vidi stanje - signal (uglavnom sam merio sa 4/5 ili 5/5 crta na iPhone), brzina i tacna lokacija pa ti vidi tacno da je mereno. Ja iz vasih prica vidim samo super radi kao recenicu koja mi nista ne znaci... Da li vi uopste merite sa speedtest ili lupite onako odokativno? Ajde, okacite rezultat sa speedtest pa da vidimo koliko je bilo i na kojoj tacno lokaciji [emoji4]

Naravno da ne merim. Koristim megabajte za neke druge, meni bitnije stvari a ne za dokazivanje nekome ovde. Dokle god mi u trenutku na telefonu otvara ono na šta kliknem i dok nema one zadrške karakteristične za 3G - dobro je. A da li je download 30, 50 ili 100mbit, uz ovakve pakete totalno nebitno. Nevezano za mrežu.

Sent from my Le X820 using Tapatalk

Pa nekima je ovde to bitno, jer kada otvaras nesto vece itekako je bitno da li je 10Mbps ili 100Mbps i kako mozete uopste pisati da nesto sjajno radi ako to pisete na osnovu subjektivnog osecaja. Ovo je tehnicki forum pobogu, a ne ana.rs ili nesto slicno. Sjajno radi znaci da gura poprilican protok, da je ping ok i stabilna veza. Otvara stranice != sjajno radi

Tako što ovo što je nama bitno je bitno za 99.5% korisnika. Pa radi sjajno, brz odziv i otvara stranice u trenutku. Za to je kao što rekoh i 30mbit previše a kamoli 100. Popriličan protok će da bude bitan kada budemo imali pakete od 100gb. Do tada, ako imaš stvarno takve potrebe a ne foliraš ovde iz sebi znanih razloga, prosto moraš da prihvatiš da si u onih 0.5% korisnika i da si kao takav pa hajde da kažemo manje važan operatoru...

Zao mi je, ali nisi u pravu, a reci cu ti i zasto. Protok i kako tacno radi je jako bitno jer je trenutno u Srbiji izuzetno mali broj uredjaja koji podrzavaju 4G i koji koriste isti. Zamisli kako ce se tih 10Mbps raspodeliti kod vise korisnika, a kako 100Mbps. Iz tog razloga je jako bitno cak i ako ti je dovoljno 10...

Dare pa bitni su jer od tih 0.5% najsladje zarade.

Ali Nitro, kako tebi radi VIP na istim lokacijama posto si valjda testirao barem nekoliko dana?

Na lokacijama u gradu je ubijao (samo u NS sam probao), a van grada gde je Telenor samo 3G, VIP-ov 3G je radio stabilnije u velikoj vecini slucajeva (oba su se vrtela od 15-20Mbps, ali bi Telenor povremeno padao na 7-8 Mbps, ping je bio jako slican kod oba). Medjutim za razliku od Telenora na tim lokacijama se na pojedinim mestima i hvatao 4G sa min signalom i izvlacio od 12 do 22 Mbps sa 1/5 "crtica"...

Do kad ce se raspravljate? :D
VIP kvalitetnije radi 4G pokrivanje od Telenora. To nije nagadjanje, vec cinjenica.

Mrtva i 2 veka stara? (kao i Njegos :))

Sta bre da sustignu, ***, pa dve godine ih sustizu, to treba da ide brze. Telenor ima najveci rast data potrosnje, najvise data saobracaja u Srbiji (oko 50% prosle godine, mozda i vise ove), njima najvise u stvari treba 4G.
Ocigledno je da ne smeju puno da ulazu, jer im profit opada pa je to lose za investitore, koje libo pude za korisnike ;)
Ulagali su celu 2015. i prvi kvartal 2016. u 3G.
4G su poceli ovog proleca, brze ne moze.

Ja nisam video da ste vi kacili speedtestove kada dokazujete kako radi. Za moj svaki speedtest se vidi stanje - signal (uglavnom sam merio sa 4/5 ili 5/5 crta na iPhone), brzina i tacna lokacija pa ti vidi tacno da je mereno. Ja iz vasih prica vidim samo super radi kao recenicu koja mi nista ne znaci... Da li vi uopste merite sa speedtest ili lupite onako odokativno? Ajde, okacite rezultat sa speedtest pa da vidimo koliko je bilo i na kojoj tacno lokaciji [emoji4]

Evo.
e8a51fc829507dfbaf59af1100073c09.jpg

Beograd a da podsetim da je ograničenje na mreži Telenora 50/15 pa ti sam prosudi da li je dobar net i mreža.

Zao mi je, ali nisi u pravu, a reci cu ti i zasto. Protok i kako tacno radi je jako bitno jer je trenutno u Srbiji izuzetno mali broj uredjaja koji podrzavaju 4G i koji koriste isti. Zamisli kako ce se tih 10Mbps raspodeliti kod vise korisnika, a kako 100Mbps. Iz tog razloga je jako bitno cak i ako ti je dovoljno 10...

Reći ću i ja tebi zašto tvoje teoretisanje(i to ne mislim ništa pogrdno, da ne shvatiš pogrešno) nije bitno. Jasno je to što kažeš i tako je "by the book". No dokle god je situacija u praksi, ja kliknem a on u trenutku otvori, ok smo. A za sada je apsolutno svuda tako gde se ja krećem a ima LTE signala i nisu one -120dBm situacije. Ako kapacitet ne prilagode većem broju korisnika kada za to dođe vreme, naravno da ću da kažem da ne valja.

Što se tiče 4G mreže, na testovima na Vip mreži (u odnosnu na Telenor) se dobijaju veći rezultati u proseku za 50-100℅. U korišćenju telefona, barem kada je u pitanju surf, otvaranje/slanje fotografija i dokumenata sa i na cloud, muzika i sl. nisam primetio neku razliku. Za download velikih fajlova, tu bi već morala da bude vidljiva razlika.
U proseku, kod Vip je izraženija razlika indoor/outdoor, u smislu da je outdoor recimo 70Mbps, a unutra padne na 25Mbps ili da vrlo brzo pređe na 3G ili 2G.

Poslednja izmena:
Zavisi gde se kreces. Po BGu je lte vipov dovoljno dobar da retko prelazi na 3g i unutra.

Zavisi kako gde, negde je super, negde odmah pređe ili radi dosta slabije (slabije u odnosu na outdoor). Uglavnom sam najviše u BG, za sada :)

Indoor (kancelarija) kod Šumica, VIP:
42ac797161200f17eb72a8376c8feb69.jpg

znam da ima posebna tema ali je vezano za raspravu. Signal je pun na 4g.
Lte discovery kaže - 94db

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno