Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Па то није то, опет потенцирање неких небитних ствари у целом тексту! Уопште не сматрам да је Вип „крш мрежа", ни било која, нити да је нека друга бајна, баш ме брига да навијам за неке тамо оператере... Ко може дати неку генералну оцену наших оператера, кад је сваки у нечему бољи/лошији од других или у неком крају. А у многим стварима су опет тако изједначени и копирају једни друге. Још мало па су све базне станице прекопирали једни од других, али ниједан не покрива преостале „рупе" у покривености...

Poslednja izmena:
Preostale rupe neće nikad ni pokriti

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Nemas MTS I VIP a procas o pokrivenosti
Ne zezaj...

ЛГ Спирит хвата, односно показује јачине 4Г сигнала, ознаке БС и слично, код све три мреже без икаквих проблема! Већ пар пута сам писао...

Poslednja izmena:
Moze da pokazuje sta hoce dok se ne kaci i ne bacis merenja.

Svaka cast na trudu za BS i lokacije ali to nema veze sa radom :(

Има везе итекако! Или има за огромну већину корисника, којима (за сада) нису неопходне те јако велике брзине или неки други посебни параметри... (Најбитнија је брзина сурфовања тренутно.) И прво и основно, битно је да имају 4Г сигнал, посебно кад крене VoLte.
Плус што видимо да је и сама брзина (даунлоуд/аплоуд) на једном истом месту неретко врло променљива, зависно од више фактора...
(А за неке друге стручније ствари из техничког угла постоје други форуми и места на интернету где се о томе говори, па немојте смарати овде)

To sto ima signal ne znaci da radi, ako je slab, ne znaci da nije dovoljan. Zato treba iskustvo a ne teorija.

Ево за veljadj и остале кога занима. Вип је поподне пустио још (најмање) једну БС у околини Ибарске, Лазаревца или Барајева...
(И један скриншот, чисто да више пута поновљена неистина не постане истина.) Други сигнал је из Црљена. А за задњих пар постављених Випових БС апликација ми не показује положај на мапи, па не могу да видим где је бар приближно.

Prilozi

• Screenshot_2016-09-14-22-29-32.png
    Screenshot_2016-09-14-22-29-32.png
    83.1 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Ajde praksa... -122dBm nije koristivo na VIPu ako nije lte800. Jer na 113 prebacuje na 3g ili 2g.

To sto ima signal ne znaci da radi, ako je slab, ne znaci da nije dovoljan. Zato treba iskustvo a ne teorija.

Ово јесте искуство, барем исто онолико колико и други износе о брзинама, итд! Не постоји више од 1% (или тог реда величине) места у Србији где је сигнал на 4Г -100 и бољи, а да интернет не ради у најмању руку као 3Г. Ти већи „кварови" су најчешће само локални или трају краће време. И веће је искуство од твог да је нпр. на Дорћолу била одлична брзина, а сад не ваља, и ко зна како ће даље бити; и што нема или не мора да има везе са другим местима... И не бих даље о томе.

To sto ima signal ne znaci da radi - ne znaci da uopste moze da se koristi u smislu da nije BS dostupna.

Moje iskustvo jeste potkrepljeno Speedtestovima, to si vec slagao :) (ili za slucaj MTSa prosto - nema 4G unutra vise, pa nema ni koji test da se odradi)
To sto ti nisi ispratio moje postove i pricas napamet je tvoj problem. A tvoje postove su svi ispratili - i niko nije video rezultate iz prakse.

То је све нетачно што пишеш (или већина нетачно или дискутабилно и постоји друга страна са контра-разлозима), а посебно сасвим нетачно извртање онога што ја пишем, демантовање ствари које ја уопште нисам написао или никако у том контексту, итд. И већу више одговарати на све то.

Poslednja izmena:
Вип је након само три дана од постављања БС у Великим Црљенима, већ ажурирао своју мапу покривености!
Као чиста супротност Теленору и Мтс-у, у позитивном смислу. Једино ова „црвена" индор покривеност у стварности је мало редукована на аутдор (за разлику од Теленорове мапе где исту треба мало проширити, јер су баш уска подручја уцртали).

Вип је такође покрио и Тополу, Платичево у Срему, делове Сомбора и Келебију!
Они ће заиста до краја године покрити тих 77% становништва, само што једно 20% њих неће имати задовољавајући индор сигнал, неки и само аутдор слабији...

Poslednja izmena:
Telenor je definitivno pokrio Rakovicu, od Vidikovca ka Rakovici duz Pilota Mihajla Petrovica pun 4G signal, zatim na Miljakovcu i Kanarevom brdu isto. U zgradi RFZO-a na Miljakovcu u ulici Bogdana Zerajica pun 4G signal takodje! Uzbrdica od Kanarebog brda ka Banjici je takodje pokrivena 4G signalom, Banjica takodje (bar deo kod bazena i Radovog stadiona).

Ne znam samo sta cekaju na Petlovom i Labudovom brdu...

Чекају, ваљда да се не удаље превише од цент(а)ра град(ов)а ;)
Јел и на Канаревом баш добар сигнал или онако?

Poslednja izmena:
Bas dobar, duz cele Borske. A u zgradi RFZO-a sam se bas prijatno iznenadio. U istoj MTS jedva u tragovima ima 3G, dok Telenor ima 3G 3/5 i pun 4G. Garant je u pitanju LTE 800.

У делу Борске и Канаревог је био баш лош пре 3-4 недеље (као и Вип, а Мтс-а углавном није ни било), значи да су покрили целу трасу до Бањице са неколико БС. Онда чак није постојала ниједна БС од једног до другог брда (Видиковац, Церак - Бањица) или барем не у близини те трасе....

Na soliteru u Borskoj 70 Telenor ima 3G baznu stanicu. Pretpostavljam da je pusten 4G na njoj. Mislim da Telenor ima BS i na dimnjaku toplane u Vareskoj ulici.

То је све нетачно што пишеш (или већина нетачно или дискутабилно и постоји друга страна са контра-разлозима), а посебно сасвим нетачно извртање онога што ја пишем, демантовање ствари које ја уопште нисам написао или никако у том контексту, итд. И већу више одговарати на све то.

Ja sam postavljao screenshot sa brojkama. Ti si samo pisao.

Jedan interesantan podatak iz RATELovog izvestaja za 2015.god: VIP je do kraja 2015 postavio onoliko LTE baznih stanica, koliko i druga dva zajedno!

Kolicina podataka je mnogi veca nego 2014.godine, sto je i za ocekivati. Oko 50% data protoka je u Telenoru!

Ja sam postavljao screenshot sa brojkama. Ti si samo pisao.
I u 2 navrata, ako se ne varam, su pokazali da nisi bio u pravu, vec si debelo pogresio :) I to je poglavicas primetio, koji gleda dosta detalja - koliko li je tek gresaka napravljeno..

Po tome se vidi ko daje na kašičicu ;)

Telenor ima paket " Telenor više "

Vip je do juče davao 3GB zauvek

A šta daje MTS?

Poslednja izmena:
Za podatke na obicnim paketima - nista. Realno :) I stvarno nije cudno da se ljudi zale na net kod njih onda :)
S' tim da Telenor Vise kosta MNOGO vise nego MTS obicni paketi, jer nema 50% popusta uz Telenor Vise.

Na putu od Zemuna ka Zrenjaninu, VIP je 4G signalom pokrio i novi Pupinov most, put do ukrštanja sa Zrenjanincem, dalje preko Padinske skele, pa sve do skretanja za Besni Fok. Pokriveno je i mesto Čenta (na oko pola puta BG-ZR), a zatim 4G se opet pojavljuje kod mesta Stajićevo pred Zrenjaninom i praktično sve vreme ga ima do Zrenjanina. Mestimično se tragovi signala pojavljuju uz put.
U Padinskoj skeli, Čenti, Stajićevu koriste LTE800 (Band20), a na ulazu u ZR pokazivao mi je i Band20 i Band3. Nisam ovog puta ulazio u ZR.
To su lepo odradili, i gde ima 4G stvarno dobro radi. Nije uopšte kao prema mapi pokrivenosti na sajtu, gde su praktično obeležili ceo taj put.
Problem je tamo gde nema 4G; tamo skoro nema NIČEGA! Telefon pokazuje 3G koji je dobrim delom potpuno neupotrebljiv, dok na trenutke radi od nekako do pristojno. Koliko sam zadovoljan sa 4G, još više sam razočaran sa 3G.
Dalje od Ečke prema mestu Orlovat jednim manjim delom je 4G dok se put malo ne odvoji od Zrenjaninskog, gde zatim pada na (opet poluupotrebljivi) 3G, koji se kod mesta Orlovat gubi i prelazi na Edge. Ma mapi je i skoro celim tim putem ucrtan 4G! :S:
Ako nekog interesuje, može na ovom linku da pogleda kako otprilike izgleda 3G na putu gde nema 4G signala. Ima svega nekoliko merenja, jer sam često dobijao rezultat "network communication issues" ili pak krene, pokaže neki DL, pa se zaglupi na UL i sl. Onda sam odustao.
Merenja na 4G su u za to predviđenoj temi.

Telenor 4G je dosta manje prisutan. Ima ga na mostu i sve do ukrštanja sa Zrenjaninskim putem, ali čim se od petlje krene ka Padinskoj skeli, prelazi u 3G. 4G se sledeći put pojavljuje par kilometara pred ulaz u Zrenjanin.
Na ostalom delu puta je 3G koji je najvećim delom sasvim dobar i vrlo upotrebljiv. Od oko 20 merenja, dva-tri puta je pokazao loš rezultat a opet je posle par stotina metara bilo dobro.
Koga zanima, 3G merenja su na ovom linku.

Poslednja izmena:
I u 2 navrata, ako se ne varam, su pokazali da nisi bio u pravu, vec si debelo pogresio :) I to je poglavicas primetio, koji gleda dosta detalja - koliko li je tek gresaka napravljeno..

Па пошто не престајеш да лажним тврдњама „оповргаваш" моје тачне, више уопште нећу читати шта пишеш. (Мада то уопште није лако јер се свугде мешаш и настојиш да сваку тему упропастиш.)

A ti si pokazan kao neko ko je pisao netacno :D

Na putu od Zemuna ka Zrenjaninu, VIP je 4G signalom pokrio i novi Pupinov most, put do ukrštanja sa Zrenjanincem, dalje preko Padinske skele, pa sve do skretanja za Besni Fok. Pokriveno je i mesto Čenta (na oko pola puta BG-ZR), a zatim 4G se opet pojavljuje kod mesta Stajićeno pred Zrenjaninom i praktično sve vreme ga ima do Zrenjanina. Mestimično se tragovi signala pojavljuju uz put.
U Padinskoj skeli, Čenti, Stajićevu koriste LTE800 (Band20), a na ulazu u ZR pokazivao mi je i Band20 i Band3. Nisam ovog puta ulazio u ZR.
Они и иначе на мапи мало „растегну" покривеност, посебно индор, али (скоро) увек га буде аутдор у траговима (значи тешко употребљив и често нестаје), мада се то пре свега види на Lte only моду, а ти си вероваатно био у ауту и на аутоматском избору.
Једино, гледајући мапу, код Перлеза би требао да буде добар сигнал, вероватно и БС ту негде? Јер и пре једно три недеље (пре него што су и уцртали на мапи), неко је овде поставио нормалан резултат са раскрснице за Перлез... (тешко да би БС из Ченте добацивала добро или је негде између)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno