Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Moj Telefon podržava samo 1800MHz LTE i računajući to ograničenje situacija je sledeća na tom delu: 4G od Pupinovog mosta je pun signal do pred samu petlju na zrenjaninskom putu gde obara na 3G. Po Borči već hvatam samo tragove i nigde u zatvorenom se ne prebacuje na 4G. Napolju zavisi od lokacije. Da li je nešto bolje na 800MHz ne znam... 3G sa druge strane je dosta popravljen na celom tom potezu ali to je već druga tema.

Sent from my A0001 using Tapatalk
Е то ти је огромно ограничење за Теленор, у Борчи је на 800...

Iskreno apsolutno mi je nebitno ako 3G radi kako treba...

Za Vip; pred petlju se gubi 4G signal, prvo prelazi u 2G, pa posle par stotina metara ide na 3G.

Iskreno apsolutno mi je nebitno ako 3G radi kako treba...

За велику већину корисника није битан, док не дође VoLte. Једино у руралним подручјима кад крене Теленор (догодине биће) на 800, имаће значај због мало бољег покривања од 3Г.

Do tada ćemo da promenimo telefon, dakle opet OK :)

Imam drugi telefon koji ima LTE 800 ali ga ne koristim, baš ću da stavim karticu u njega da vidim ima li razlike. Prijatelj mi radi u Telenor baš na tim poslovima i ako se sećam, Borča ima i 800 i 1800 ali ne znam gde je šta. Pitaću baš.

I moj G Pro 2 podrzava samo 1800, zato na Grbavici u Novom Sadu ja hvatam 3G dok drug sa G3 ima pun 4G, taman dok se to prosiri zamenicu i ja telefon :D

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

У целом или великом делу Београда, Теленор сада има најбољу покривеност, а због покривања на 800 MHz. Али изван Београда (и НС, Су, Кг, Ни, НП, Коп, Злат.), практично не постоји.

Kako me nervira kada neko ovako nesto izjavi, a niti je mogao 1% Beograda u zivotu celom preci, jos manje od kako postoji 4G.
To sto ima LTE800 je teorija, u praksi se vidi da VIP ima odlicnu pokrivenost Beograda, tako da Telenor nema sta bolje od toga imati :)

Ево конкретно, Теленор сигнал најбољи у Борчи, на излазу аутопутем ка Шиду, у Вишњичкој бањи и на Рушњу, значи са све четири стране света! (а наравно да није баш у сваком насељу или делу насеља најбољи).

Poslednja izmena:
Kako me nervira kada neko ovako nesto izjavi, a niti je mogao 1% Beograda u zivotu celom preci, jos manje od kako postoji 4G.
To sto ima LTE800 je teorija, u praksi se vidi da VIP ima odlicnu pokrivenost Beograda, tako da Telenor nema sta bolje od toga imati :)
Hm, a da li bi te nerviralo da je napisao obrnuto?
Inače ima ljudi koji su u svom životu prošli i preko 90% Beograda.

Poslednja izmena:
Ако је веровати сајту Ратела, Теленор покрио Чачак добро, Нови Пазар и Суботицу још додатно, Зрењанин део, Батајницу и Земун поље, Врњачки бању и Врање са по пар БС и што је најчудније - Прешево.

Poslednja izmena:
Hm, a da li bi te nerviralo da je napisao obrnuto?
I za obratne sam se zalio :)

Inače ima ljudi koji su u svom životu prošli i preko 90% Beograda.
Nema. Garantujem da ne postoji takva osoba - znas nekoga ko je bio u 90% stanova u BG-u? Znas nekoga ko je bio u barem 10% u stvari? Najblize tome su radnici hitne pomoci verovatno, ali ni oni ne predju toliko stanova tokom zivota.

Poslednja izmena:
Ево конкретно, Теленор сигнал најбољи у Борчи, на излазу аутопутем ка Шиду, у Вишњичкој бањи и на Рушњу, значи са све четири стране света! (а наравно да није баш у сваком насељу или делу насеља најбољи).
A to je Beograd? Pa to nema ni 5% stanovnika Beograda... prodji mali guste delove, vidi koliko je VIP dobar, pa mi javi sta moze biti bolje od toga.

Ja gde god sam bio u BGu, ove godine, VIP je imao 4G. Skoro svgude i u zgradama u nizim delovima cak. To nije uopste dovoljno da kazem da je pokrio ceo BG, ali nema tu sta da moze biti bolje vise.

Мислио сам пре свега на јачину сигнала, не квалитет (ни немам Вип и Мтс картице), мада је то врло повезано.... (А био сам иначе у више великих и малих Бг насеља него многи Београђани, наравно не ради испробавања 4Г... ;) )

Nije Beograd samo krug dvojke... Postoje i BG naselja koja su van tog kruga, a u kojima žive ljudi koji koriste telefone. Da li je to 5 ili 15%, nije tako ni bitno.
Btw, kad se krene ka Ripnju ili Rušnju, tamo Vip ima 4G. U Visnjici takođe, u V. Banji nisam siguran.

Poslednja izmena:
Добро, нека буде оцена да је Теленор сад достигао друга два оператера са 4Г у Бг (а био је доста у заостатку), да се не увреде ови што не воле (благо речено) Теленор ;)

Мислио сам пре свега на јачину сигнала, не квалитет (ни немам Вип и Мтс картице), мада је то врло повезано....
Znaci nemas VIP i MTS, nego tvrdis da je Telenor bolje pokrio BG, samo na osnovu toga sto Telenor negde ima LTE800?
Jel' ovo ozbiljna izjava? U rangu je "Svi cete dobiti po 1000e od akcija" ;)

Ja se uvredim sto tvrdis nesto sto se lako pokaze netacnim, ili barem se lako pokaze da si napamet rekao :) Konkretno prvim pitanjem u ovom odgovoru.

Javi ti slobodno gde su nove bazne stanice, a ostavi temu sa rezultatima da pokaze pokrivenost :)

Poslednja izmena:
Znaci nemas VIP i MTS, nego tvrdis da je Telenor bolje pokrio BG, samo na osnovu toga sto Telenor negde ima LTE800?
Jel' ovo ozbiljna izjava? U rangu je "Svi cete dobiti po 1000e od akcija" ;)

Ja se uvredim sto tvrdis nesto sto se lako pokaze netacnim, ili barem se lako pokaze da si napamet rekao :) Konkretno prvim pitanjem u ovom odgovoru.

Javi ti slobodno gde su nove bazne stanice, a ostavi temu sa rezultatima da pokaze pokrivenost :)

Мој телефон уз програм Нетмонитор (или сличан) показује јачину сигнала било које мреже коју изаберем! (А фреквенцију у скривеном менију телефона)

Poslednja izmena:
Мислио сам пре свега на јачину сигнала, не квалитет (ни немам Вип и Мтс картице), мада је то врло повезано....
Ne bih rekao da je vrlo povezano - ima mnogo stvari koje uticu na rad mreze - nije sve samo u jacini i kvalitetu samog signala. I slobodno kada uporedjujes nemoj izostaviti ovakvu stvar jer to tvoje uporedjivanje cini nevalidnim. Ja uvek kada sam merio, merio sam sa 2 telefona na drugim mrezama i uglavnom ista ili jako slicna...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne bih rekao da je vrlo povezano - ima mnogo stvari koje uticu na rad mreze - nije sve samo u jacini i kvalitetu samog signala. I slobodno kada uporedjujes nemoj izostaviti ovakvu stvar jer to tvoje uporedjivanje cini nevalidnim. Ja uvek kada sam merio, merio sam sa 2 telefona na drugim mrezama i uglavnom ista ili jako slicna...

Па ниједна наша мрежа није толико лоша да је мало повезано ;) Само локално кад има неких проблема...

Zato i kazem, on gleda papir. U praksi konfiguracija mreze mnogo vise moze da zezne :( (famozni glupi rollover na 2G iako je 3G dovoljno jak)

У Ваљеву Вип поставио најмање шест БС 4Г (а Мтс само једну давно), али јачина сигнала, покривеност, није баш нешто; кад стављају на 1800...

Ево и потврде на сајту Ратела, у Ваљеву седам БС Вип-а. Покрили су и Смедерево добро, Сремчицу и Рушањ једна. Суботицу и Крагујевац са још нових БС, али нема (још) ништа за друге делове означене на мапи у Бачкој и Поморављу (уз аутопут).

Poslednja izmena:
Da li sva 3 operatora koriste 800mhz?
Za telenor sam siguran

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Па ниједна наша мрежа није толико лоша да је мало повезано ;) Само локално кад има неких проблема...

Druze, sad si kao DZOSUA postao - samo slepo se drzis necega. Nemoj da lupas stvari ako se ne razumes u tu tehnologiju - dakle, jednostavno nije tako kao sto kazes i svako ko razume shvata kakvu nebulozu pricas. Dakle, ako ces validno da pricas isprobaj sva 3 sa karticama koje nemaju bandwidth limit pa javi rezultate.

За велику већину корисника није битан, док не дође VoLte.
Ja sam vratio telefon (Lumia 735, Telenor) na 3G.
Previše puta ispadam nedostupan dok on prebaci tip veze.
Jeste za nijansu sporiji odziv mreže, protok je sličan, a pokrivenost super. Javite kad uključe VoLTE... :)

Добро, нека буде оцена да је Теленор сад достигао друга два оператера са 4Г у Бг
U Bg su tu negde (Vip i Telenor), ja nemam nekih zamerki ni u kom slučaju.
Pročitao sam negde i postavio sam ovde link ka članku oko prelaska iz 4G u 3G kad nema Volte. Prema tom članku, dosta zavisi i od samog modela telefona. Koliko ima isrine ima u tome, ne mogu da znam.

Poslednja izmena:
Druze, sad si kao DZOSUA postao - samo slepo se drzis necega. Nemoj da lupas stvari ako se ne razumes u tu tehnologiju - dakle, jednostavno nije tako kao sto kazes i svako ko razume shvata kakvu nebulozu pricas. Dakle, ako ces validno da pricas isprobaj sva 3 sa karticama koje nemaju bandwidth limit pa javi rezultate.

Auuu evo mreznog "strucnjaka".
Pomiri se sa tim da telenor skoro pa odlicno privodi i 4g posao kraju.
Bas kao sto sam i rekao,pametno uradjeno prvo pokrivanje sa H+ i taman dok neki solidan broj pocne koristiti 4g i oni ce pristojno pokriti gradove.
Bgd su super odradili,verovatno ce i ostatak do tih 50% stanovnistva da zavrse do pred kraj leta i opet je na istom-slicnom kao i ostala 2,samo sto su H+ bolje odradili od njih i opet su na slicnom ili boljem u odnosu na druga 2 gledano u globalu tj.ceo posao sirenja mreze

Poslednja izmena:

Па баш вас тројица сте означени као пристрасни... па наставите се препирете око бесмислица.

Poslednja izmena:
Jel Telenor pokrio Vidikovac 4G signalom? Nemam 4G telefon da isprobam, a bas me zanima. Vidikovac, Cerak, Labudovo brdo, Petlovo brdo?

VIP - u Bg gde se krećem svuda 4G (čak i u podrumu teretane gde MTS i Telenor imaju 2G), internet radi odlično i nema izbacivanja. Prema jugu do Merošine auto put 90% pokriven sa 4G. Sve ukupno dosta bolje radi od MTS, dosta brže prebacivanje posle poziva sa 3G na 4G (gotovo u sekundi), nisam do sada ni jednom bio nedostupan. Za sada sam jako zadovoljan sa VIP i 4G, nadam se da pošto postane virtuelni operater (iznajmljuje BS) neće oboriti kvalitet, jer zaista se sada smorom kada vidim 3G a ne 4G, pogotovo ako nešto šaljem 4G brzina dosta znači.

Nazad
Vrh Dno