Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

To je vrlo moguce i za ocekivati. Sta vise mislim da ce do tad sva 4g ogranicenja biti skinuta (omogucen i pripejdu,telenor puna brzina i ne znam jel kod mts i dalje omogucen samo za skuplje pakete ili su to ukinuli,ako nisu,verovatno ce ukinuti) ;)

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Ima već par meseci, kako je mts omogućio 4G i na ostalim paketima. Nema samo za Priču i Priču Plus.

HTC 820 via Tapatalk

Telenor je sa 4G pokrio i šumu Zvezdara. Signal nije nešto jak, najčešće je oko -100 do -105 na vrhu, ali je svakako odlična stvar da i tamo ima 4G. Uopšte ne prebacuje na 3G. Do pre samo nekoliko meseci nije bilo ni 3G kako treba, a i sa 2G su postojali problemi ponegde.
Vip je takođe pokrio sa 4G sve do malo iznad okretnice autobusa 65. Kasnije uzbrdo ide slab 3G i prelazi povremeno u 2G (koji je inače slab, kao i kod Telenora). Ovo je takođe pomak napred; do pre nekog vremena npr. već kod instituta M. Pupin nije bilo gotovo nikakvog signala.

Како побогу, од цирка 716 БС у Београду ;), у Звездарску шуму која је одмах до центра града, не добацује ниједна ;)

VIP, od kraja Kumodraske, do Bajlonija, sve u pokretu (auto). Ovih 90 je nesto pre Slavije. Celim putem nije spadao sa 4G, radio sam test za testom. (ima se visak GB na VIPu trenutno)
Samo testovi 06/07 su sa te trase.

Prilozi

• Screenshot_2016-07-07-05-52-09.png
    Screenshot_2016-07-07-05-52-09.png
    633.4 KB · Pregleda: 160
  • Screenshot_2016-07-07-05-52-15.png
    Screenshot_2016-07-07-05-52-15.png
    713.8 KB · Pregleda: 146
Poslednja izmena:
Imao je jedan skoro, ne bas 150, ali cini mi se 142.

У Ваљеву Вип поставио најмање шест БС 4Г (а Мтс само једну давно), али јачина сигнала, покривеност, није баш нешто; кад стављају на 1800...

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda Vip 4G autoputem od Subotice do Beograda. Snimljeno programom Network cell info lite. Počeo am snimanje kod Bačke Topole, ali i od Subotice do B. Topole je slična situacija.
Moj je zaključak da su lepo odradili posao; uglavnom je signal 4G, dosta manje 3G, a 2G samo mestimično.
Većim delom signal je jačine -95 do -110 (važi i za 3G i za 4G).
Svi snimci ekrana su ovde. Čisto da ne bude da sam izmislio :)

A lepo precrtano na mapi izgleda ovako: (teget-4G, crveno-3G, zeleno-2G)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    264 KB · Pregleda: 130
  • 2.jpg
    2.jpg
    207.4 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Subotica -Zrenjanin (preko Backe Topole i Beceja) do pre mesec dana izmedju nigde nije bilo 4G kod vipa.
Mapa.
Dobro napreduju... :)

To je lokalni put. Ne znam ima li tamo i sada. Verujem da autoput ima prioritet.

@desp da li bi mogao da izneses neki zakljucak oko 4g mts vs vip vs telenor ?

LG

To je lokalni put. Ne znam ima li tamo i sada. Verujem da autoput ima prioritet.
Hteo sam da kazem da su dosta uradili.
Posle petlje subotica istok skoro da nije bilo 4G (hvatao je to sto iz grada dobaci) a sada kako kazes ima dobrim delom, cak i Backa Topola...

Spremili se opasno za leto kad masa krene od horgosa kroz srbiju... roaming... lupanje po usima... (posto kod nas nevaze EU tarife za roaming)... :D

Nemam Mts, pa ne mogu da mnogo govorim za njih. Za sada Vip je bolje pokrio sa 4G mrežom od Telenora. Takođe, 4G brzine na Vip mreži su u proseku veće, mada su za moje potrebe sasvim dobre kod oba i tu sam zadovoljan.
Primetio sam da i jedni i drugi relativno brzo "popunjavaju" gradove gde imaju 4G. Npr. Zvezdara, Zeleno brdo; do pre neki mesec Vip je imao slab 3G signal, a sada ima odličan 4G. Telenor do pre par nedelja u npr. Mite Ružića (Zvezdara) nije imao 4G, sada je tu pun signal. Pisao sam i za zvezdarsku šumu; pre malo vremena Vip tamo nije imao praktično nikakav signal, sad jednim delom ima 4G. Telenor na istom mestu tek od pre 2-3 meseca ima stabilan 3G, a kad sam prošao pre par dana ima i 4G.
Vip je 4G pustio i na Avalskom putu, a prema njihovoj mapi i na autoputu BG-Niš.
Ovo što su većim delom pokrili autoput Su-Bg je super stvar, takođe. Ne znam koliko je tu uradio Telenor, nisam danas gledao. Pokrivenost se vidno uvećava bukvalno iz nedelje u nedelju.
Vip je ranije imao dosta lošiju pokrivenost od druga dva operatera, a sada je sa 4G najviše napredovao (barem od Telenora više).

Poslednja izmena:
Spremili se opasno za leto kad masa krene od horgosa kroz srbiju... roaming... lupanje po usima... (posto kod nas nevaze EU tarife za roaming)... :D
Masa uveliko krenula, zato sam i kružio preko Inđije, da ne čekam na naplatnoj rampi kod Pazove. :) Nikako da se setim da kupim tag za putarinu...

Poslednja izmena:
Hteo sam da kazem da su dosta uradili.
Posle petlje subotica istok skoro da nije bilo 4G (hvatao je to sto iz grada dobaci) a sada kako kazes ima dobrim delom, cak i Backa Topola...

Evo sad cu da ti kazem kako deru:
Danas sam sedeo sa Svedjaninom kada mu je stigao sms iz svedskog Telenora u kome ga informisu o cenama rominga u Srbiji:
Besplatni dolazni pozivi, njegov poziv 1eur po pozivu i besplatan sms. Net 9eur 24h neograniceno.

Poslednja izmena:
Evo sad cu da ti kazem kako deru:
Danas sam sedeo sa Svedjaninom kada mu je stigao sms iz svedskog Telenora u kome ga informisu o cenama rominga u Srbiji:
Besplatni dolazni pozivi, njegov poziv 1eur po pozivu i besplatan sms. Net 9eur 24h neograniceno.
Nije ti rekao da je kod njih na svakom postpaid paketu uracunato:
Explore the EU without additional cost.

Pa to svi znaju, ne mora nista da napominje :).
Poenta je da ovo u poruci i nije neko dranje u odnosu kakve cene rominga mi imamo.

Moze li Telenor negde da prebaci 50Mb u nekom gradu? Koliko sam video rezultate Vip ga svuda razbija, pa i MTS. O cemu se tu tacno radi ?

Moze li Telenor negde da prebaci 50Mb u nekom gradu? Koliko sam video rezultate Vip ga svuda razbija, pa i MTS. O cemu se tu tacno radi ?
Telenor je ogranicio u sistemu na max 50 brzinu i dok to ne ukinu nece moci vise od toga da potera ;) a ja ocekujem tokom ove godine da ce to ukinuti

Duz cele trase llinije 46 od Cvetka ka BAS stanici telenor 4g konstantno prisutan bez prebacivanja na slabije mreze,jacina signala u rasponu od 80-100 dBm,a na samoj BAS stanici -64 dBm,super net brzina

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
У Борчи 2, 3 и Греди, Теленор и Мтс имају просечан 4Г сигнал, а Вип само у траговима. Према новим земунском мосту Теленор има просечан до слаб сигнал, Мтс у траговима, Вип скоро ништа. У целом или великом делу Београда, Теленор сада има најбољу покривеност, а због покривања на 800 MHz. Али изван Београда (и НС, Су, Кг, Ни, НП, Коп, Злат.), практично не постоји.

Poslednja izmena:
Na Pupinovom mostu (počev od Zemuna) i na putu skoro sve do račvanja za Borču i Zr, Telenor i Vip imaju sasvim OK 4G signal.
Zatim jedan deo nema, pa onda bliže Pančevačkom putu Vip ima ponovo. Telenor na tom mestu nije imao poslednji put kad sam išao tuda, a to je bilo pre 2-3 nedelje.

Moj Telefon podržava samo 1800MHz LTE i računajući to ograničenje situacija je sledeća na tom delu: 4G od Pupinovog mosta je pun signal do pred samu petlju na zrenjaninskom putu gde obara na 3G. Po Borči već hvatam samo tragove i nigde u zatvorenom se ne prebacuje na 4G. Napolju zavisi od lokacije. Da li je nešto bolje na 800MHz ne znam... 3G sa druge strane je dosta popravljen na celom tom potezu ali to je već druga tema.

EDIT: Telenor mreža.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Хм, јесте да нисам баш гледао Вип близу моста, али близу Борче није имао уопште.

Nazad
Vrh Dno