Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

U HR se vidi da su lepo pokrili samo primorje, dok Slavoniju, iako je ravna, mnogo lošije

Razlog je jednostavan :D Isto kao što operateri u Srbiji prvo pokrivaju BG, tako i ovde pokrivaju prvo naseljenije delove. Slavonija jeste ravna, ali relativno slabo naseljena. Ima dosta sela, i par većih gradova. Prioritet je naravno primorje zbog turista koji uzimaju naše lokalne kartice i troše na net i pozive.

E pa da to sam i ja rekao njemu, dobro je da se javio neko sa "prve linije" sto se kaze tj, koji koristi to i zivi bas u HR.
Glupo je uporedjivati nekog koji postavlja opremu 5 godina i nekog koje to krenuo nedavno.
Nije realno.
Jos jednom hvala na javljanju.

Nema na čemu :D

Значи нико се није усрећио са Вип-ом ;) А наши онда треба да се угледају на тај Tele2, пад да крену брзо ;)

Poslednja izmena:
Na Samsungu se vidi na *#0011# odmah band koji je.
Za ostale jedino softver tipa LTE discovery

Ја писах да се на LG-евима све види фантастично преко кодова за скривене меније (плус за ознаке ћелија и положаје БС преко апликација као Нетмонитор). Тако има и за већину других марки, само треба наћи. А ни тај код 0011 не ради ни на свим самсунзима...

Poslednja izmena:
Значи нико се није усрећио са Вип-ом ;) Али значи наши треба да се угледају на тај Tele2, пад да крену брзо ;)
Pusti snovi, nemamo primorije kao Hrvati :p lepo covek kaze, turizam i kartice, eto brze love.

Значи нико се није усрећио са Вип-ом ;) Али значи наши треба да се угледају на тај Tele2, пад да крену брзо ;)
Pa nije Tele2 krenuo brzo vec postavljaju opremu 4-5 godina unazad.

My Samsung S6 sent this

Jok, ovde je uvek važio za najskupljeg operatera, ali i najkvalitetnijeg. Važio... Sada su samo ostali najskuplji, jer ne ulažu toliko u mobilnu telefoniju.

Tele2 opet za 10 godina jedva da je uložio u izgradnju mreže. Stalno su se šlepali s nacionalnim roamingom. Nakon 10 godina su eto uložili i postavili bazne stanice koje omogućuju i 3g i 4g, i kao rezultat povećali cene. Treba vratiti uloženo...

Pa nije Tele2 krenuo brzo vec postavljaju opremu 4-5 godina unazad.

My Samsung S6 sent this

Јесте, за мање од годину, бар тако каже човек. А HT i VIP су почели од 2012. (читах баш вест из те 2012. кад Теле2 кажу да им се не жури...)

Napasce te da si provokator i da si Telenor fan kako bi se reklo kod nas. Jer telenor jeste najskuplji ali i najbolji operater kod nas sa najboljom pokrivenoscu 3G u Srbiji.
4G je jos uvek "mlad" kod nas i normalno da je slaba pokrivenost. Ono sto je bitno je da je 3G odlicno pokriven jer je 3G telefona gotovo 98% ostali su 4G dakle 2% mizerno znaci.
Bolje sto su odlucili da odradi savrseno 3G pa da posle napadnu 4G za razliku od druga dva operatera.
Ali su ostavili i ljudima koji imaju 4G telefone a zive u velikim gradovima(jer vecina tih koji imaju te telefone su bas iz tih vecih gradova) neku kolku tolku pokrivenost cisto da uzivaju kao "napredni" korisnici mobilne telefonije.

My Samsung S6 sent this

Ne znam ko se u regionu usudio da instalira 4G opremu a pre toga nabavlja istu pre nego sto dobije licencu.

Рател објавио дозволе за ове „леве" фреквенције, ваљда за унутрашњу комуникацију, а што је Теленор покрио Петроварадин, Футог и вероватно још неко насеље, ништа, нерадници стари. (и за друге два оперетера слично, само овакве фреквенције)
http://registar.ratel.rs/cyr/reg203...dJedinica=3&freqDo=&freqDoJedinica=3&page=585

Malo off, ali mnogo je jaka slika :D

Prilozi

• uploadfromtaptalk1464202989831.jpg
    uploadfromtaptalk1464202989831.jpg
    45.7 KB · Pregleda: 195
Svasta nesto moze da se vidi u ratel registru, pa na primer i ovo:

Telenor van BGD-a 4G skoro i da ne planira uskoro na 1800MHz.

Niš, Kragujevac i Novi Sad, sve same dozvole na 800MHz, ne videh ni jednu na 1800...

Ako nemate telefon sa WCDMA 900 i LTE 800 a koristite Telenor, moje saučešće.

Дозволе иду после постављања БС, барем њихово објављивање на сајту. А то што је све на 800 и 900, па тим боље :)

Telenor Says Will Launch 4G Services in India Within 6 Months
(Press Trust of India, 24 February 2016)

http://m.gadgets.ndtv.com/telecom/n...h-4g-services-in-india-within-6-months-806382

Кад ли ће Индија имати добру покривеност?! После неког времена ће рећи на пример, покрили смо преко 100 милиона становника. ;) 10% целих

Poslednja izmena:
Microsoft Lumia 640 LTE
Vip Mobile - Nova 4
Najlon pijaca, Novi Sad

0d0d232cfb188492c9db97d6b0f5ea51.jpg

Message delivered via unladen European swallow

104... E moj Telenore...

Ping cesto nije realan u tim testovima, i da znas kako se u praksi testira ping na linku i da se razlikuje za TCP i UDP saobracaj i cak da za odredjene portove dosta mreza deklarise prioritete ne bi na svakoj temi gde se pljuje Telenor pricao kako Telenor ima bolji ping. Mogu ti ja pokazati mrezu u kojoj ce ping na takvom testu biti 500ms jer je nebitan kada skidas nesto a kada se povezes na server za online gaming ili video streaming bude 10ms...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ping cesto nije realan u tim testovima, i da znas kako se u praksi testira ping na linku i da se razlikuje za TCP i UDP saobracaj i cak da za odredjene portove dosta mreza deklarise prioritete ne bi na svakoj temi gde se pljuje Telenor pricao kako Telenor ima bolji ping. Mogu ti ja pokazati mrezu u kojoj ce ping na takvom testu biti 500ms jer je nebitan kada skidas nesto a kada se povezes na server za online gaming ili video streaming bude 10ms...

Nemoj mi nista objasnjavati veruj mi da me ne zanima. Cak i da je slagao ovaj test i to 4 puta,opet je ping ocajan ;)

Nemoj mi nista objasnjavati veruj mi da me ne zanima. Cak i da je slagao ovaj test i to 4 puta,opet je ping ocajan ;)

Ti bas ne umes da citas ili ne zelis da citas vec samo po svome... Nije poenta koliko je slagao puta - tu moze pisati i 2000ms i da opet bolje radi od Telenorovog. Ukucaj na Google QoS pa mozda budes razumeo jednog dana :)

Ne shvata on nista. Samo cekam kad ce da kaze, imate lose telefone, uzmite neki bolji :d

Ovi iz mts-a malo pozurili sa mapom pokrivenosti, gledam 4g u zrenjaninu ni u gradu ni u okolini nista od signala...

Sent from my Vodafone Smart 4 max using Tapatalk

Proveri APN podešavanja. APN treba da bude gprswap da bi 4G radio.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

I meni.

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Meni 4G nikako nije radio dok nisam ručno napravio APN sa gprswap (a već sam počeo da mi slim da mi je zafrknut telefon) :d

Tražio sam neke informacije o telefonima i naišao sam na zanimljiv tekst gde se, između ostalog, pominju propušteni pozivi prilikom prebacivanja telefona sa 4G na 3G mrežu na mrežama gde VoLTE nije podržan.
Po ovom tekstu, to zavisi i od samog uređaja...

LTE.png

Ceo tekst: http://www.androidauthority.com/best-4g-galaxy-s6-v-huawei-p8-v-lg-g4-612827/

Edit:
Ne znam šta se dešava ukoliko recimo korisnik A (u mreži koja ima VoLTE) prima poziv ili poziva korisnika B (u mreži koja nema VoLTE); odnosno da li telefon korisnika A mora u tom slučaju da se prebaci u 3G mrežu ili ne?

Poslednja izmena:
Vrh Dno