Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

На неким страним мрежама може да се види фреквенција или „банд", на пример на Самсунг телефонима преко кода *#0011#. Али пробао сам на једном Самсунгу, Теленор мрежа и не показује тај податак.

Licenca je placena po principu "mora drzavi da se plati". Pitanje je da li ih 800MHz uopste zanima toliko.

Telenor i 1800MHz limitira na 50/15 (tako bese?), koliko bi tek 800 limitirao?:)

Poslednja izmena:
800mhz ih sve interesuje. Kao i 900mhz za 3G. Čitam ponekad forume u Nemačkoj gde ljudi kukaju što npr. Xiaomi telefoni ne rade na 800mhz. Tamo je mnogo toga pokriveno baš sa 800mhz, kao i u Madjarskoj, Norveškoj, a verovatno i u Švajcarskoj.

Poslednja izmena:
Ali mi jos uvek nemamo toliko 4G telefon da im je to zanimljiv target. 3G je nesto drugo, svi imaju 3G fon danas maltene.

Pa jeste, možda su zato i krenuli da prvo srede 3G sa 900mhz.

Da, 1800MHz

Note 4 :

LTE band
1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 17(700), 20(800)

А то да су фреквенције прескупе, рекли су сами представници оператера, а такође сам читао на блогу једног нашег стручњака за телекомунинације који каже да ће то успорити ширење 4Г. Сад видећемо како ће бити, али знамо да обично испадне лошија варијанта, по кориснике ;) Само да не чекамо 8 година да све покрију као са 3Г!

Pa jeste, možda su zato i krenuli da prvo srede 3G sa 900mhz.

Zato sam i rekao ovim Telenor-mrzcima jos kad su se ova 2 operatera primila da pokrivaju sa 4g po dobijanju licenci prosle god.,Telenor je odigrao na pravu kartu,pokriva Srbiju sa 3g koju koriste svi i onda ce laganica tokom ove godine polako pokrivati sa 4g koju ne koristi ni 20% ljudi jos uvek.
Ova 2 se primili ko slepci,kad ono dzabe pokrivanje,kad se mreza jos uvek ne koristi u dovoljnom broju.
Nije sve u onom biti prvi,treba biti prvi i odigrati pametno,sto volim kad sam u pravu.

Poslednja izmena:
evo kraj marta, a ja poboljsanje 3g telenor mreze ne vidim u mojoj opstini (irig). ovde i dalje imaju 2 bazne stanice sa 3g signalom u celoj opstini..

Stena, Telenor se hvalio sve vreme kao pametna mreza, stalno ste je nesto u nebesa dizali... oni su sa 3G trebali da pre 5 godina imaju pokrivenu Srbiju, a ne da "do kraja 2016" imaju najbolju 3G mrezu.

Alo... cuj sebe vise :)

MTS siri 4G iz dva razloga:
- da rastereti net saobracaj na 3G, jer imaju prepoterecenja negde
- jer moraju :) (citaj, naredjeno im je)

Cak i nesto ne reklamiraju ni VIP ni MTS posebno 4G, iako nista pametno od reklama i promocija ne izbacuju realno vec dugo vremena.

Nisam bio "u svih 124780 ulica", a u onih nekoliko gde sam prošao, sasvim je ok. Prošao sam bio tuda i pre nedelju dana, nije bilo skoro nigde 4G signala.
Signal se gubi u potpunosti ka izlasku na autoput za Beograd i na drugoj strani blizu Rakovca. Naravno, treba i dalje da se radi, jer nije signal svugde baš dobar.

map1.jpg

mapa.jpg

Poslednja izmena:
Pa ni ja nisam bio u svih milion ulica Beograda, i svugde mi je MTS/VIp radio, ali imam dovoljno razuma da ne kazem da "svugde u Beogradu radi odlicno" ;)

Ljudi, to je kao da prodjete Knezom, vidite samo imucne ljude i street performere, i kazete kako je cela Srbija imucna ili street performer.. (a u stvari 90% ljudi u Knezu su stranci vec godinu/dve ;))

Ja i dalje ostajem pri svom da ceo NS ima 4g, ko ne veruje? sta reci, njegov problem.

Naravno da nije svuda FULL signal, ali ga ima.

Poslednja izmena:
Tvoj je problem kada izjavis nesto tog kalibra, sto je matematikom pobijeno :(

Nije moj problem, bavi se ti matematikom i cime god hoces, signala ima. Nisam ja kriv sto BG nije ceo pokriven, a NS jeste.

Nije meni poenta ili cilj hvaliti bilo kog od postojeca 3 provajdera, naprotiv, Telenor nije nista radio u NS po pitanju 4G punih 12 meseci, od Marta 2015, do Marta 2016.

Jednostavno se vodim kao emisija SAT kada ide u patroli, Hvalis ono sto primetis, zameras ono sto nije dobro.

Nisam isao prema auto putu ali u gradu gde god sam bio poslednja 2 dana, uvek 4 ili 5 crtica 4G, da li je to liman, liman2, Detelinara, Novo Naselje, Centar, i ostali delovi nigde nisam gubio signal. Matematika, Fizika ili sta god, signala ima. a neverne tome ostaju to sto jesu.

Poslednja izmena:
To ne vidis razliku? Ne sumnjam ja da ima signala gde god si bio, nimalo. (pogtovu sto sam video da si kudio signal do pre 3-4 dana)

Medjutim tvrdnja da je "ceo NS" pokriven na osnovu ulica kojima si prosao? Razmisli malo bolje koliko to suludo zvuci.

Ti govoris o ulicama non-stop, ja sam rekao ceo grad, i to je tacno, a za ulice nisam rec rekao. To ti pominjes ulice ne ja.

Nemam ja nista od toga da lazem, ili da izmisljam, sve se lepo videlo na telefonu, Signal uvek pun ili jedna ispod pune, gde god u gradu.

E sad, ako se u nekoj ulici izgubi u to ne ulazim, to je mali procenat.

Poenta cele price jeste da od pre 2 dana u NS je 4G neuporedivo bolji, i na dosta mesta je dostupan. Sto je pohvala jer do pre 2 dana je bilo na 4-5 mesta, sada mnogo mnogo vise.

Poenta cele price jeste da od pre 2 dana u NS je 4G neuporedivo bolji, i na dosta mesta je dostupan. Sto je pohvala jer do pre 2 dana je bilo na 4-5 mesta, sada mnogo mnogo vise.

Auuu prijatelju poznato je odavno da alfa laprda svakakve gluposti samim tim sto tvrdi da je MTS kvalitetniji od telenora sve ti je jasno onda dalje,veruj mi iskuliraj njegove kometare.
Ja iskreno jos nemam 4g da vidim jesu sta po Bg radili,ali ti veruje za NS,sem toga i meni su rekli da ce tokom ove god krenuti sa pokrivanjem 4g.
Dovoljan ti je samo dokaz koja mreza puca,a koja ne i sve ti je jasno o kvalitetu. Telenor nijednom,MTS bar par puta u godini pukne,od toga gotovo uvek za Novu god.Bozic,Uskrs,ali ajde da to oprostimo,ali u normalnim uslovima kad pukne onda ti je sve jasno.
Jednostavno mreza kojoj je bitan samo sto veci broj korisnika,a da pri tom ne mogu da obezbede neophodne kapacitete za toliki broj i nesmetan rad.

Poslednja izmena:
Neko je gore spomenuo da u ovoj godini odavno su trebali imati 3g pokrivenost,to nema nijedan operater,pa sto se tice hspa MTS je supalj po celoj Karaburmi,tako da je svaki komentar suvisan.

MTS se ne hvali, niti ga iko hvali da ima po celoj Srbiji dobar signal :)

Telenor u NS kod Tempa - ako se ovo moze uopste nazvati 4G

e671d9d7b8954bc572e45ebf4c21e3b9.jpg

Ja iskreno jos nemam 4g da vidim jesu sta po Bg radili,ali ti veruje za NS,sem toga i meni su rekli da ce tokom ove god krenuti sa pokrivanjem 4g.

Knez, Terazije, Slavija, Vuk, Đeram, Lion, Komanda, Dedinje, Senjak, Sajam, ceo NBgd, Zemun centar, Prvomajska, Galenika, dobar deo Surčina, Šumice, Vračar ceo... To je ono što sigurno znam. Za sad. ;)

Nazad
Vrh Dno