Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Pisao sam u drugoj temi. Imas sajt koji vidi sa kakvom vezom pristupas i umesto 3G "sadrzaja" ti vrati 4G "sadrzaj" (slike veceg kvaliteta, jaci kvalitet klipova, text sa mnogo vise formatiranja, itd.).
Ili ti bilo koji stream, cak i YT koristi veci kvalitet, a da nisi svestan toga (a vecina ljudi nije).
Pristupas vezi koja je brza i YT ti servira mnogo vise reklama, kao i sajtovi.

Ovo za YT i reklame je konkretan primer iz iskustva (na 10/1 mi skoro nikada ne pusta reklame, na 30/2 mi je pustao cesto - opet manje kada sam vratio na 20/1). Za sajtove ne znam kako tehnicki moze, osim da vidi da li uredjaj podrzava LTE ali ne i da li je veza LTE (mada sigurno moze barem kroz flash/HTML5, ili barem kroz neko merenje brzine).

Hvala nebesima pa nemam LTE :smash:

Zaboravljas da je mts smanjio net megabajte.Stariji l paket ima vise megabajta od sadasnjeg Xl-a.
Sadasnjih 1gb nije doraslo 4G ponudi.

Sacekati jos neko vreme da se vidi ko ce sta ponuditi i kako ce to sve funkcionisati .

Znam prijatelju, ali stvarno ako neko ima dovoljno para da kupi telefon koji podrzava LTE, valjda ima tih 1000 dinara (8.3 eura) mesecno za Miks XL na 50% popusta...
Zasto bi prelazio na taj paket kada npr vec ima mixnet L koji ima 1500mb za razliku od tog koji ima 1000mb ?

Znaci po tvom razmisljanju lik koji ima pare za lte telefon mora da bude dovoljno glup da predje na gori paket za isto kesa ?

Poslednja izmena:
Obican surf ne verujem da ce da poveca protok za npr 100% u odnosu na 3G. 20% mi izgleda realnije.
Ako mogu samo slike da daju veceg kvaliteta, moze lagano mnogo vise.
Ono sto vecina ignorise je psiha - nama se cini da isto koristimo, medjutim, kada je sve brzo, mnogo cesce se proveri FB/Twitter/IG... mnogo vise se sajtova poseti, mnogo cesce.
Mantra "isto koristim" je najveca laz u tom kontekstu ;) (i prvo sebe lazemo)
A uz to trenutno u BG-u recimo, u centru, skoro da svugde ima UniFi hotspot. Telefon se automatski prikaci, ne primeti se, ti furas.. na kraju meseca ti se cini bas malo si potrosio! Ugasi se UniFi da bude besplatan... a obican korisnik ni pod razno nece shvatiti to ;)

Znam prijatelju, ali stvarno ako neko ima dovoljno para da kupi telefon koji podrzava LTE, valjda ima tih 1000 dinara (8.3 eura) mesecno za Miks XL na 50% popusta...
Mozda ima, ali zasto da placa ako mu ne treba?

Zasto bi prelazio na taj paket kada npr vec ima mixnet L koji ima 1500mb za razliku od tog koji ima 1000mb ?

Mixnet L je paket koji vise ne postoji. Da li je on gori ili losiji od ovih novih nije bitno. Ako je njima racunica da mogu da zadrze dovoljno potrosaca i na njima zarade vise pored onih koji ce otici, to je njihova stvar. Opet ponavljam, trziste je odavno otvoreno. Za svaku odluku svakog provajdera neko ce se naci u situaciji da nije zadovljan.

Znaci po tvom razmisljanju lik koji ima pare za lte telefon mora da bude dovoljno glup da predje na gori paket za isto kesa ?

Ne, taj lik treba da pogleda ponudu sva 3 operatera, pa da napravi najbolju odluku. Ako je jos pod ugovorom, onda moze samo da ceka (kukanje je gubljenje zivaca).

Kako ne postoji ? Ako si uzeo mob uz postpejd pre lupam 6,7,8,9,10meseci itd itd . ti i dalje imas mix net L . jos sigurno preko god dana.

Stvarno mi nije jasno kako razmisljas po ovom pitanju..

Pa postoji samo ako vec imas taj plan. Novom koriniku mts-a ili meni sa Miks Net XL taj paket ne postoji i ja mogu da ga sanjam... Isto kao sto je taj neko kada je potpisivao na jos dve godine mixnet L-a na 50% trljao ruke i smejao se jadnicima koji moraju da uzmu nove losije pakete...Sve je relativno...

Zaboravljas da je mts smanjio net megabajte.Stariji l paket ima vise megabajta od sadasnjeg Xl-a.
Sadasnjih 1gb nije doraslo 4G ponudi.
Upravo. Ako su planirali pustanje 4G mreze, onda su totalno omasili sa revizijom paketa. Ebale ih poruke, nakrcali mi ih milion, ali su mi zato smanjili net i ukinuli njegovo prenosenje u naredni mesec. Pogresna taktika u svakom slucaju.

Telenor kod Beogradjanke LTE radi kao sat samo da prijavim....

Telenor lepo radi na celom potezu od Hrama do Trga pa naniže Bulevarom desp. Stefana do Cara Dušana. Takođe, blokovi 21, 23, Sava Centar.

Evo provereno Vip ne registruje (ne skida vam megabajte iz paketa) kada koristite internet tamo gde ima 4g.

Inace vozio sam se od Zemuna do Karaburme pa sam gledao sta je Vip pokrio 4g signalom.
Zemun - od Policijske akademije ulicom Cara Dusana ka centru Zemuna, centar Zemuna, Zemunski pakr, hotel Jugoslavija, Stari Merkator, Fontana, Usce, Brankov most negde do pola.
Zeleni venac samo kod Meka, kada se krene prema Beogradjanki nema signala.
Bulrvar despota Stefana do supa 29.novembar ali ne celom duzinom.
Karaburma nista.

Poslednja izmena:
Upravo. Ako su planirali pustanje 4G mreze, onda su totalno omasili sa revizijom paketa. Ebale ih poruke, nakrcali mi ih milion, ali su mi zato smanjili net i ukinuli njegovo prenosenje u naredni mesec. Pogresna taktika u svakom slucaju.

I poruke su smanjili.

Vip izgleda ne updatuje stanje za net. I za 3g mi jos uvek nije sva potrosnja registrovana.

Samo da prijavim da sam se konektovao na LTE kod Beogradjanke i da je jako dobar signal...DL 48 UL 25...ping26ms

Ovi iz telenor podrske i dalje salju obavestenja da je sa 4G pokriveno samo "delovi Novog Beograda oko Airport Citija i Delta Citija, centar grada oko Skadarlije I Cetinjske ulice, deo Zemuna oko Prvomajske. Takođe, pokriveni su i deo Galenike kao i Aerodrom Beograd. Pored Beograda trenutno su 4G-om pokriveni I centar Subotice kao i turističke lokacije na Kopaoniku I Zlatiboru".
A ono vi navodite jos i Beogradjanku,trg,terazije,Bezaniju,Despota Stefana,hram,NBgd blokove,Sava Centar itd.
Al` su azurni ovi iz njihove podrske ubilo se ;)

Izgleda mora da se aktivira LTE usluga u mts. Kada sam uzeo karticu lik mi je samo zamenio, i nije aktivirao, tek kada sam dosao sutradan da se zalim jer ne radi internet kad sam na LTE, dali su mi da potpisem "aktivaciju" LTE usluge. Stagod, i sada cekam da je "aktiviraju"

Pa da treba otići do antene i prevezati kablove za svakog korisnika pojedinačno.

4g kartica na 3g telefonima mi radi samo u 3g modu. U 2g nece. Na G2 (koji je 4g) radi bez problema. Je l' probao neko drugi 4g kartice u ne lte telefonima?

4g kartica na 3g telefonima mi radi samo u 3g modu. U 2g nece. Na G2 (koji je 4g) radi bez problema. Je l' probao neko drugi 4g kartice u ne lte telefonima?
U S3 Neo I9301I radi normalno, i u 2G i 3G modu. Mts je u pitanju... [emoji3]

Poslednja izmena:
Само да додам и Теленор ради и на Калемегдану... Добар сигнал.. Брзине не мерим ;)

Nazad
Vrh Dno