Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

U Kruševcu LTE radi jako lepo i ceo grad je solidno pokriven.
Obratite pažnju na net podešavanja za Windows Phone.
Morate imati APN postavljen kao gprswap da bi 4G radio, inače će dolaziti do stalne rekonekcije mreže.
Meni su oba profila, za internet, bila difoltno podešena APN: gprsinternet i mreža se rekonektovala na svakih 5-6s dok nisam napravio protokol u kom mi je APN: gprswap i sve drugo je ostalo isto a LTE proradio iz 1ve (dotle ni od korova)...

А Теленорци неће стићи до свих општина до краја наредне године. Изговор су им као административно-технички проблеми у држави задње 3 године, а што се нису припремили па сад кренули стварно...
И 100% примењују принцип „покривања већине становништва", а то становништво већином већ има безбројне друге могућности за брз интернет!

Poslednja izmena:
Telenor pokriva sa 3G 900, tako da nije do drzave za 4G. (mozda koriste postojee stanice, ali su iste stvari potrebne od drzave za novu frekvenciju na postojecim lokacijama)

Ма они кажу да је 4Г каснио у Србији јер држава није обезбедила услове, дозволе, фреквенције...
3Г 900 свакако јесте јако добар потез, али нећу да их хвалим, него само да критикујем ;)
Хвалићу их ако покрију 99% територије са 3Г или 4Г и кад појефтине телефоне.

Poslednja izmena:
Da li je normalno? Kada stavim podešavanja prijema signala na LTE, MTS kartica, da rade net i poruke, ali ne može da se razgovara. Ne mogu ni da zovem, ni da me zovu, stalno izbacuje.

Naravno, nemaš VoLTE nego samo LTE. Moraš da staviš automatic ili LTE/UMTS/2G preffered

Za sve tri mreze je tako, i bice jos koji godinu! Posto nema voice preko 4G kod nas.

Tako sa nemojte se paliti kada vam one tetkice u Mts/vipu i telenoru onako pod impresijom kazu: ovaj aparat podrzava 4G uzivajte :-D
Meni je... a i vecini jak 3G zaista dovoljan, brzine dl i uploada su odlicne..

3G radi odlično, kako god ga okreneš, i pokrivenost je fenomenalna ali pod 4G baterija duže traje.
U tome je poenta ;)
3G ručka bateriju...

Znam da je i u VIPu poceo, ali da ce biti sledece godine - nece, samo ako neki veliki badza ne pogura to kao dodatnu zaradu za budzet :(

Inace, odziv (neta) na 4G je primetno bolji! U stvari meni 4G na VIPu radi bolje nego kucni net i VDSL i SBB (isprobao sam doduse na 4 lokacije. MTS je bolji od VDSLa, nisam imao 4G na SBB lokaciji da probam).
Baterija da li traje duze to ne verujem, ali verovatno traje duze u smislu da LTE krace radi DL/UL pa se manje koristi :) Ali ako se buffering pretera, sto je sasvim normalno na LTEu, onda ce LTE i vise potrositi MB i vise baterije.

Znam da je i u VIPu poceo, ali da ce biti sledece godine - nece, samo ako neki veliki badza ne pogura to kao dodatnu zaradu za budzet :(

Jel moze neko da pojasni sta je to toliko problem kod VoLTE da im toliko vremena treba da ga ubace,poceli ove god,a sanse da do sledece dobijemo su ravne nuli?
Sta ih to toliko koci ili oni sami odlazu sto vise?

Ево за ову недељу Теленор је „фуриозно" покрио Клису и Адице у Новом Саду, а Вип нешто мало 3Г...

koliko sam primetio, telenor u ns ima solidnu pokrivenost sa 4g. bolju nego mts. adice su pre dve nedelje bile slabo pokrivene sa 4g ali pojavljivao se. ne znam sad kakvo je stanje. blize centru je telefon uglavnom na 4g. (telenor)

Poslato sa Note 3

НС је тренутно најбоље покривен, 30 или више БС и то већином на 800; не верујем да има још много БС у самом граду да поставе (сем Каменице и Петроварадина), а с обзиром да су и на 800 и да је све равно, требало би то бити и боље у пракси! :)
А још кад додамо да још нису мрднули даље од 5-6 највећих градова и два планинска центра...

Poslednja izmena:
Мтс је до Нове године имао 4Г у 47 градова, а сада у још 20-30. Само што је то негде/често само 50% покривености града. До јануара покривени: „Apatin, Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kikinda, Knjaževac, Kopaonik, Kostolac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Negotin, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Požega, Priboj, Prokuplje, Smederevska Palanka, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara planina, Subotica, Šabac, Tara, Tutin, Užice, Valjevo, Velika Plana, Vranje, Vrnjačka Banja, Vršac, Zaječar, Zlatibor, Zrenjanin."
У Шапцу на пример имају 3 БС, у Лазаревцу 2...
А мапа покривености са 4Г им ажурирана ваљда пре скоро годину дана.

Poslednja izmena:
MTS još uvek ne koristi 800MHz ili grešim?
Inače u NS konkretno je MTS imao prvi 4g i bolju pokrivenost u samom početku

Poslato sa Xperia Z3 pomoću Tapatalk-a

Мтс још не користи 800 MHz на 4Г, ни 900 на 3Г, а нити 1800 на 2Г. Не знам „који им је ђаво" са некоришћењем тих (корисних) фреквенција ;)

Poslednja izmena:
НС је тренутно најбоље покривен, 30 или више БС и то већином на 800; не верујем да има још много БС у самом граду да поставе (сем Каменице и Петроварадина), а с обзиром да су и на 800 и да је све равно, требало би то бити и боље у пракси! :)
А још кад додамо да још нису мрднули даље од 5-6 највећих градова и два планинска центра...
Ja sam pre neki dan uhvatio 4G kod Matijevica na Sajlovu i nije se nijednom vise prebacio na 2G/3G kako sam isao prema centru grada. Cak ni u liftu na Bul. Mihajla Pupina nije pao na 2G/3G.

U pitanju je Telenor.

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

MTS, Nis, iznad Kole Rasic skole - celo brdo ima 4G. Doduse, signal je slabiji -113 pri vrhu skoro, ali radi odlicno. (nisam imao vremena da probam SPeedtest, bio sam zacudjen sto uopste ima)

Mirijevo, signal na 800Mhz. Na otvorenom. Ne znam gde se tačno nalazi predajnik.
Screenshot_2016-05-18-11-47-44.png

Poslednja izmena:
Ево у НС, сигнал Теленора од аутопута до Лимана свугде добар до изузетан. Немам баш мегабајта да мерим брзину, али је брзина отварања страница доста лоша, странице форума отвара за целих 6 секунди, док је у Бг једно секунд и по бржи, а мој адсл 2...

Можда код неког и отвара за 3 секунде, код мене нема шансе ;)
Него, пробао сам даунлоуд при слабом сигналу и удаљеној БС на 800. Прво, Теленор је покрио и цео Петроварадин (као и Вип), а од истог сигнала има и у Карловцима на отвореном. Карловци су удаљени 6,5 км, сигнал око -100 dBm, већ на -110 (ако не и мање, тј. више) је на граници пуцања. Значи ништа од оних -120, -140, евентуално на малој даљини са пуно препрека да нешто ради, али тешко. И резултати теста су 27/6 кбпс, пинг 21, отвара странице исто као и у сред НС, 6 секунди. На другом месту, у другом правцу, можда још километар више удаљеном, сигнал -103 dBm, на граници пуцања, тест 4/6 кбпс, пинг исто 21.

Poslednja izmena:
И тако и даље нисам сигуран да ли ће Lte 800 успети да достигне покривеност 2Г 900. Успут на Стражилову сам ухватио RO Vodafone Lte ;) (мада сам и некад давно на Петроварадину хватао мађарске и румунске 2Г)

Meni se na Telenoru nebrojeno puta dešavalo da budem nedostupan za pozive dok surfujem na 4G. Jednostavno pozivalac dobije obaveštenje da nisam dostupan, a meni posle stignu poruke da me je neko zvao. Isto se dešava i prijateljima. Štaviše, kad nekog pozivam (isto u okviru Telenora), a taj isto ima upaljen 4G, treba mnogo duže da se uspostavi veza. Kao da mreža, odnosno moj i njegov telefon, prvo moraju da pređu na "voice" režim (sa "data" režima), pa onda da se uspostavi veza. Ovo sve važi za pozive između dva Ajfona na Telenoru, o drugim kombinacijama i mrežama ne mogu ništa da kažem.

U svakom slučaju, to je razlog zašto na Telenoru držim isključen 4G do daljnjeg.

Meni se na Telenoru nebrojeno puta dešavalo da budem nedostupan za pozive dok surfujem na 4G. Jednostavno pozivalac dobije obaveštenje da nisam dostupan, a meni posle stignu poruke da me je neko zvao. Isto se dešava i prijateljima. Štaviše, kad nekog pozivam (isto u okviru Telenora), a taj isto ima upaljen 4G, treba mnogo duže da se uspostavi veza. Kao da mreža, odnosno moj i njegov telefon, prvo moraju da pređu na "voice" režim (sa "data" režima), pa onda da se uspostavi veza. Ovo sve važi za pozive između dva Ajfona na Telenoru, o drugim kombinacijama i mrežama ne mogu ništa da kažem.

U svakom slučaju, to je razlog zašto na Telenoru držim isključen 4G do daljnjeg.
Pa to je zato sto nase mreze jos ne podrzavaju volte. Trebalo bi da budes dostupan, ali izgleda da iphone daje prioritet data, a ne voice. Ako gresim neka me neko ispravi.

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Isto se dešava meni na Telenoru u poslednje vreme na S7 Edge i HTC One M8.

Cekajte, sad ce Stena da objasni kako to nije tako ili je u stvari to dobro i bolje od druge dve mreze :)

MTS i VIP, na istoj lokaciji u Nisu (prilicno uzvisenje u odnosu na baznu stanicu, koja je oko 1km udaljena mozda, manje vazdusnom linijom!), VIP na -110dBm obavezno prelazi na 3G (doduse odlican je), i 4G nije toliko bas odlican. MTS, isto oko -110dBm ima signal, ali ne prelazi na 3G uopste na istoj lokaciji (mada je i 3G slabiji od VIPa primetno ovde).
Upravo bacam i MTS rezultat u temi, VIP vec ima.

Vrh Dno