Šta je novo?

4G antena za Huawei 529s

ExYu Sport

Poštovan
Učlanjen(a)
29.03.2015
Poruke
71
Poena
70
Molim vas za preporuku za antenu za prijemni 4G signal za Huawei 529s ruter.
Koristim ga za Yettel kućni internet (selo) sa gradskog predajnika udaljenog otprilike 3-4km. Hvala.
 

Prilozi

  • IMG20231021091017.jpg
    IMG20231021091017.jpg
    70.2 KB · Pregleda: 21
  • IMG20231021090948.jpg
    IMG20231021090948.jpg
    70.6 KB · Pregleda: 21
pogledaj ako mozes da nabavis neke lte iskrine samo sa TS9 konektorom on je na B529 fabricki.
 
I ja sam u potrazi za 4G antenom i nakon priličnog istraživanja došao sam do zaključka da bi jedino ovakav par antena radio posao.
https://www.iskra.eu/en/MIMO/antenna_set_p-56_unicom_mimo/
E sad pošto nisam našao to kod nas, verovatno ću uzeti dve loga antene i kablove da iskopiram...
Vidim po internetu da i to daje solidne rezultate
 
I ja sam u potrazi za 4G antenom i nakon priličnog istraživanja došao sam do zaključka da bi jedino ovakav par antena radio posao.
https://www.iskra.eu/en/MIMO/antenna_set_p-56_unicom_mimo/
E sad pošto nisam našao to kod nas, verovatno ću uzeti dve loga antene i kablove da iskopiram...
Vidim po internetu da i to daje solidne rezultate
Ovo imas u hrvatskoj pa ako moze ti neko donese a sa Logama ne bih ti preporucio kao radioamater nisu za taj opseg.Nekima je mozda davalo ali to je mnogo kilavo da znas.
 
Jeste da nije baš najbolje rešenje i da treba da se pravi karabudž s konektorima, ali šta drugo da se radi sa signalom -105db 🤪
Probaću i tu varijantu iz HR, mada te dve loge i 7-8m kabla ne koštaju više od 25e
 
Evo da se javim ponovo oko ove tematike. Nakon dužeg istraživanja odlučio sam da napravim 3d corner antenu https://forum.benchmark.rs/threads/3d-korner-antena.295628/
Koliko vidim ima proračun za dimenzije, ostaje samo da se nađe materijal, koji nije teško naći osim ovog za pasivni/aktivni element. Naime tu bi prema proračunu za 1800MHz trebala bakarna/mesingana šipkica debljine 5.4mm, a koliko sam uspeo da nađem imaju od 5 i 6mm da se kupe. Da li ću morati da tanjim ovu od 6 sa šmirglom ili da stavim približnu meru od 5mm?

I da li se ove antene takođe postavljaju po dve MIMO na nosaču sa dva kabla u modem ili samo ide jedna antena?
 
Nije baš toliko osetljivo, približno je sasvim dovoljno, takve antene ne mogu da se našteluju na tačnu frekvenciju, uvek je to neki opseg of bar +/- 20% ili više.
4G ima 2 frekvencije, ulazna i izlazna pa idealno treba dve antene il dual feed kao na satelitskim antenama. ne "gađaš" dve frekvencije nego onu između ulazne i izlazne, opseg i onako poništava finije razlike.
Pošto je MIMO veza trebaju dve antene ili dual feed sa dva kabla i kako rekoh idealno svaka za svoju frekvenciju. Kada smo već kod cabla, pazi koji je preporučen za svaku antenu. Kabl treba da ima isti Impendance (frekventni otpor) kao i antena i prijemnik (modem/ruter) da se postigne SWR (Standing Wave Ratio) 1:1 inače sa gubi ekspotencijalno.
1716790093195.png
Mislim da je bolje napraviti dobru omni antenu jer provajderi te "šetaju" između više predajnika koji mogu da budu u suprotnim pravcima pa bi morao da okrećeš usmerene antene za naj bolji signal svaki put kada te prebace.
U domaćoj radinosti, naj usmerenije antene su tkzv. "Cantena" i lakše se pravi i ima bolji dobitak. Pravi se od metalne conzerve.
Potraži na Google "Home made 4G antenna"

 
Kod mene su na okolnim baznim stanicama dostupne frekvencije 800, 1800 i 2100MHz. Za 800 idu one Iskra antene kao Loga antene, od tih sam odustao jer nemaju da se kupe kod nas, a ove TV antenske loge imaju impedansu 75oma i onda ne mogu posle na 75oma coax da nabudžim SMA konektor za ruter...
E sad ove BiQuad nisu loše, ali bojim se da im je suviše mali dobitak (reda 6dbi), dok kod ovih 3d corner antena ide i do 18.
E sad ono što mi sad nije jasno je ta polarizacija Mimo antena. Ove dve Iskra loge se recimo postavljaju +-45°, međusobno su pod 90°.
Ne znam sad kako to ide sa ovim 3d corner antenama...
 
Polarizacija treba da bude ista kod tebe kao i kod predajnika da bi ostali u fazi što je u glavnom vertikalno. 45 stepeni se postavlja kada su 2 antene blizu ili da pokrije vertiakalno i horizontalno polje kada se nezna koja je polarizacija i/ili da pokupi talase odbijene od raznih metalnih predmeta koji pomere faze a toga je prilično. To su već sitnice koje moraju da se rešavaju lokalno. Što se tiče tih TV antena sa 75 Ohma kablovima tu je dobitak manji nego sama antena jer je otpor viši a modem je naštelovan za 50 Ohma pa raste SWR i kvari prijem i predaju. Na kratke dužine (oko 1- 1.5m) nije toliko veliki problem ali duže raste brzo.
Naj efikasnije su i naj jednostavnije omni antene su "Dipol". jedna strana polovina talasne dužine. To se bar lako pravi. Ja sam ih pravio kao radio amater i za CB radio kao i za WiFi. Trimovanjem može da se dobije idealan, 1:1 SWR. Tu su negde oko -9dBm. Trenutno nemam SWR metar za ove frekvencije, možda bi mogao da se posavetuješ sa nekim radio amaterima.
 
Nazad
Vrh Dno