Šta je novo?

4870 1 gb overclock

doggmania

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
390
Overclockovao sam graficku na 790/960 i probao ati test i prosao sam.
Onda sam krenuo da igram GTA 4 i posle 10ak min je pocelo da mi secka, alt tabovo sam se i video da su temperature normalne. Ne znam zbog cega bi seckalo? Temperature mislim da su ok:
Untitled-19.jpg

I jos jedno pitanje, kako da namestim da mi linije (anti aliasing valjda) ne budu ovako bezveze http://i413.photobucket.com/albums/pp215/MC_Dule/Untitled-20.png , sve sam stavio na high/highest znam da ima opcija u ccc ali stavio sam application controled. Ovo pitam jer na 8600 m gt su mi bolje linije na sve low podesavanjima

Poslednja izmena:
Overclockovao sam graficku na 790/960 i probao ati test i prosao sam.
Onda sam krenuo da igram GTA 4 i posle 10ak min je pocelo da mi secka, alt tabovo sam se i video da su temperature normalne. Ne znam zbog cega bi seckalo?
Ne verujem da ti je to do graficke. Nesto drugo tebe zeza, mislim da grafa ovde nema sta da trazi. I temperatura je odlicna, nije to.

Jedino ako eventualno nisi odsrafio sve zivo tamo na max, pa se "pojela" video memorija, nakon nekog vremena...
Nisam probao igru, pa ne znam kako se ponasa, da li krece da sece odmah ili nakon nekog vremena.
I jos jedno pitanje, kako da namestim da mi linije (anti aliasing valjda) ne budu ovako bezveze http://i413.photobucket.com/albums/pp215/MC_Dule/Untitled-20.png , sve sam stavio na high/highest znam da ima opcija u ccc ali stavio sam application controled. Ovo pitam jer na 8600 m gt su mi bolje linije na sve low podesavanjima
Ako u CCC-u stavis na "Application controlled", onda, logicno, sve podesavas u igri... znaci, trazi tamo opciju za Anti-aliasing.
A ako pak toga nema (sumnjam... ali kako rekoh, nisam probao igru), onda forsiraj iz drajvera, odstikliraj ono da aplikacija kontrolise, pa rucno namesti koliki ces AA.

BTW, mozes ti da forsiras svejedno, ja tako u vecini slucajeva radim i to uglavnom radi posao bez problema, retko koja igra ignorise to (prvo sto mi pada na pamet jesu Crysis i NFS2... tamo mora bas in-game podesavanje)

Pa pisalo je crvenim da je kriticna memorija, mada 1 gb se potrosi na 1280x1024 rezoluciji. Juce mi je krenulo da secka na malo vise od pola sata igre, a danas posle 10ak min. U biosu mi je za pci-e freq stavljeno auto, jer kad stavim na 100 mhz ne moze da podigne sistem (ne znam da li ima neke veze posto sam za to noob ). Inace bez overclocka mi se to ne desava da secka.....gledao sam i temperaturu harda, procesora i sve je u normali.

Evo sad sam u CCC stavio sve 16x 4x AA i opet je onako bezveze slika, sve u kockicama. Ne znam sta da radim. Na nvidi je bez icega podesenog sve glatko iako je sve na low, nije onakva slika kao u mom prehodnom postu.

Pa pisalo je crvenim da je kriticna memorija, mada 1 gb se potrosi na 1280x1024 rezoluciji. Juce mi je krenulo da secka na malo vise od pola sata igre, a danas posle 10ak min. U biosu mi je za pci-e freq stavljeno auto, jer kad stavim na 100 mhz ne moze da podigne sistem (ne znam da li ima neke veze posto sam za to noob ). Inace bez overclocka mi se to ne desava da secka.....gledao sam i temperaturu harda, procesora i sve je u normali.
Aha, znaci to ti se desava samo sa klokovanom kartom? Jesi li bas siguran?

Mislim, nije da ti ne verujem, nego mi je bas cudno... a temperatura ti je odlicna, ovih 50 stepeni je super (cak mi je i suvise nisko :trust:... imao 4870, sad imam 4890, znam kako sta ide, ler bude na 50-60 u najboljem slucaju), sami klokovi ti nisu neki preterani... ne znam, bas cudno. Ajd' probaj jos jednom na default-u, vidi ima li seckanja. Ovo sto se tebi desava, nakon nekog vremena, deluje kao da *nesto* pocinje da throttle-uje usled pregrevanja...

Nego, sad gledam onaj GPU-Z shot... a sto se tebi klok jezgra dize onako "stepenasto"? Nemas klasican skok, sa 240 (ili bese 500MHz na 4870 u 2D?... zaboravih) na 790, koliko si namestio... vec nekih 5, bogami i 6 koraka... :trust:
Evo sad sam u CCC stavio sve 16x 4x AA i opet je onako bezveze slika, sve u kockicama. Ne znam sta da radim. Na nvidi je bez icega podesenog sve glatko iako je sve na low, nije onakva slika kao u mom prehodnom postu.
Hmmm, ako tako nece, onda sama igra, tj. engine ne prihvata forsiranje preko drajvera... kao sto rece i colt.

Dakle, samo podesavanje iz igre.
Kako je u cetvorci, ima li podesavanja Anti-aliasing-a? I koje su opcije?

Pa do sada mi se nije desavalo da secka na defaultu, juce sam tek krenuo da overclockujem kartu. Ovo je shoot posle 10 min igranja. Inace posle 30 min na 790/950 juce mi je bilo 65 max i 78 ova 2 poslednja. A jbm li ga posto nemam kontrolu fana mislim da nije prelazio 5%, bar mi je tako pisalo u gpu-z za fan speed (max).
Skok je sa 600 mhz.
A to sto secka da nije do drajvera mozda (9.1 su mi jedini valjali za GTA 4, sad koristim 9.4)?
Ili mozda do memorije, zauzeto mi je 997 mb http://i413.photobucket.com/albums/pp215/MC_Dule/Untitled-21.png
Da li je GTA 4 zahtevniji tj vise opterecuje GPU od Crysisa?

A to sto secka da nije do drajvera mozda (9.1 su mi jedini valjali za GTA 4, sad koristim 9.4)?
Ili mozda do memorije, zauzeto mi je 997 mb http://i413.photobucket.com/albums/pp215/MC_Dule/Untitled-21.png
'Ajde ti prvo ugasi VSync, blago meni, pa onda da vidimo secka li i dalje ;)
Da li je GTA 4 zahtevniji tj vise opterecuje GPU od Crysisa?
Ne. Crysis je smrt, 10-ak stepeni vise greje od GTA IV. (utvrdjeno u drugoj temi :D)

Zato se GTA razbaskari na visejezgrenim procesorima, za razliku od Crysisa. :)

Zato se GTA razbaskari na visejezgrenim procesorima, za razliku od Crysisa. :)
Tako je, GTA bas profitira od Quad Core-a i slicnih mudrolija :), dok Kriza realno koristi tek pola jezgra :D

2 doggmania:
Probaj bez VSync-a... zato sto sa Vsync-om ukljucenim lako padaju frejmovi, najpre na pola od maximalnog (najcesce 60fps, ako se ima TFT), dakle na 30, potom na pola od toga itd...
To je vec posao za Tripple buffering, to pomaze...

Mada, ovo je ipak prica koja vazi u svim scenarijima, bila ti karta klokovana ili ne... tako da mi, opet, ne deluje da je u ovome problem :(
Al' 'ajd deder, probaj, da vidimo jesmo li sta postigli.

Igrao sam bez Vsinca i secka sa vremena na vreme, tako da je to sad verovatno do ucitavanja mape. Jedino ne znam sto imam malo fps, oko 20-30 na otvorenom. Isprobavacu i drajvere, jel 8.612 9.1 ccc? Pa probacu da vidim prvo na 790/950 da vidim da li cu imati problema. Jel bi trebao da menjam voltazu za neke vece frekfencije?
Edit: Evo sad sam igrao 50 min, i sa manjim seckanjima ali nisam se alt tabovo, i evo temp:
Untitled-22.jpg
Sta mislite jel ima tu jos prostora?
E sad ovo me buni 56 ampera je max povukla karta, wtf? Obicno oko 30 ampera bude.

Poslednja izmena:
Igrao sam bez Vsinca i secka sa vremena na vreme, tako da je to sad verovatno do ucitavanja mape. Jedino ne znam sto imam malo fps, oko 20-30 na otvorenom. .
Zahtevna igra? :) :p
Isprobavacu i drajvere, jel 8.612 9.1 ccc? .
Ne znam sta si ovde pitao :d, ali stavi u svakom slucaju zvanicne oficijalne, v9.5.
Jel bi trebao da menjam voltazu za neke vece frekfencije?
Jok, do 800-820MHz bi u sustini trebalo da moze sa default voltazom.
Sta mislite jel ima tu jos prostora?
Crysis u sake, pa meri prostor :)

Nema igre koja tako brzo ustroji kartu, samo joj je FurMark ravan... ostale igre igram sa po 20-30MHz visim klokovima u odnosu na ono sto prolazi u Crysis-u.
E sad ovo me buni 56 ampera je max povukla karta, wtf? Obicno oko 30 ampera bude.
Ma opusteno, da vidis samo kako OCCT povuce i celih (i fatalnih :D) 82-83A... :d

Probao sam Furmark, bas je zahtevaN, na oko 50% krene UPS da mi pisti :D
Ma probao bi ja Crysis ali mi je to tooooliko glupa igrica, a i GTA, ali makar vozim po gradu.
A mrzi me da trazim RivaTuner ili neki program da povecam preko 790 mhz (to mi je max koliko mogu da povucem).
A pitam koji su 9.1 drajveri, posto za GTA 4 samo oni valjaju.

Probao sam Furmark, bas je zahtevaN, na oko 50% krene UPS da mi pisti :D
Da, prilicno je to zahtevna igra :p
Ma probao bi ja Crysis ali mi je to tooooliko glupa igrica, a i GTA, ali makar vozim po gradu.
Meni Kriza sasvim OK... bas mi fino legla, sto graficki (naravno :)), sto atmosferski. A igrao sam je pre mesec dana.
Ali dobro, u svakom slucaju (ne)kvalitet Crysis-a nije predmet ove price, poenta je samo u tome da ta igra maximalno opterecuje GPU, vise nego bilo koja igra. Skoro kao FurMark. I to cini za jako kratak vremenski period, vec nakon par minuta mozes da vidis artefakte ako si preterao (ili VPU recover, ako si *BAS* preterao :d).

A i GTA videh, najzad, pre neki dan, kod drugara... meni se bas dopao, na prvi pogled. A nije bilo ni sve na max :)
Ali smek je tu, ipak je to dobri stari GTA...
A mrzi me da trazim RivaTuner ili neki program da povecam preko 790 mhz (to mi je max koliko mogu da povucem).
Pa gre'ota je ne videti kol'ki je max... ;)
A pitam koji su 9.1 drajveri, posto za GTA 4 samo oni valjaju.
Ne znam odakle ti to da samo 9.1 Catalyst-i valjalju za GTA... valjda bi trebalo da je bas obrnuto, staviti sto novije, sa vise optimizacija i boljim performansama za tu (i sve ostale novije) igru...
Turi ti 9.5 i uzivaj. Ili cekaj jos malo, pa metni friske 9.6 ;)

CAR-e
Vrisnula mi ona Gainward 4870 512MB, na defaultu izbacivala artefakte... :smash:.
Odneo sam je na reklamaciju, i kazu dodji po novu, kad ono ijopet Gainward GS :d :p.
Videcemo kako ces se sad ova nova klokovati...

CAR-e
Vrisnula mi ona Gainward 4870 512MB, na defaultu izbacivala artefakte... :smash:.
Odneo sam je na reklamaciju, i kazu dodji po novu, kad ono ijopet Gainward GS :d :p.
Videcemo kako ces se sad ova nova klokovati...
Da, procitah na par mesta da si pisao... i nikako da te pitam sta i kako.

Pu, majku mu, kud opet GS... a priznaj da si se ponadao da nece imati na stanju, pa da ce te obestetiti nekom lepom 4890-kom, makar i sa fabrickim 'ladjenjem ;)
Nista, vidi kakva je, pa javi... a seti se da pustis i CCC (odnosno, Overdrive) da ti nadje max klokove, znam da je meni na GS-u uvek, ali *UVEK* nalazio za 10MHz nize od onih koji su mogli da se setuju u samom Overdrive-u, tj. 780/1040 (onaj default bios), odnosno 780/1090 (Turbo bios).
Doduse, to je sve bilo sa starijim drajverima, 8.11, 8.12 i sl. Ono kada si mogao da gledas kako dize klokove. Ne sa ovom novom Overdrive aplikacijom, koja je bese uvedena sa Catalyst-ima v9.4, taj ne stigoh da probam, udomih kartu pre toga :)

P.S. Cenim da ce biti isto sr@nje, u 5 MHz gore-dole kao i prethodna... po tom pitanju, "GS" (mora to pod navodnike) mi je bio tesko razocarenje.

Bar sam dobio noviju reviziju dual slot kulera. Manji kuler je povezan na veci i zajedno na tropinski prikljucak na PCB-u. I backpanel je drugaciji, ranije je bilo dual dvi i hdmi i zatvoren jedan slot, a sada imam dvi izlaz, vga, 2 hdmi, i jedan slot sa prorezima.
Testirao sam je na defaultu sa 3DMark06 i sada je dosta hladnija nego ranije, 15100 poena, a ventilator se max vrteo na 60% pri gpu T = 67C i mem T=75C (mereno sa GPU-Z), znaci skoro da se nije ni cula :guitar:.
Naravno da se nije ni cula, kada se kuler na procesoru vrteo kao lud :p.
Bez zezanja, grafa je sad dosta bolje hladjena, pa samim tim i kuler nema potrebe da se brze vrti i pravi vecu buku ;).
Idem da stavim Turbo mod, pa da vidim koliko moze da se overklokuje, ma meni ce biti dovoljno i 800/1100MHz ;).

Poslednja izmena:
Sreca sreca radost radost al zamalo :D.
Memorija nece vise od 1000MHz, artefaktuje, gpu stabilni takt me i mrzi da trazim.
Ostaje 775/1000MHz, zadovoljicu se fabrickim overklokom, do kupovine neke Nvidia-e :p.

Poslednja izmena:
Untitled-24.jpg

OCovo sam 790/950 mhz i dobio rezultat 13.883
A sa 790/1020 mhz sam dobio 13.859 .... ne znam zasto je to tako, obicno kad se pretera bude za po 2k manji score...
Ne znam zasto ali meni ne pokazuje GPU-z tacno maximalne temp....u everestu sam imao neku temp 80 (mislim da je VRAM, ostale temp su bile manje)...u GPU-z to nigde nije zapisano.. Jel moze neko da mi kaze kad povecavam GPU clock koja se tacno temperatura povecava? Jel GPU Diode ili sve?

Poslednja izmena:
Bar sam dobio noviju reviziju dual slot kulera. Manji kuler je povezan na veci i zajedno na tropinski prikljucak na PCB-u.
Aaaaaa, da castis, sad ne moras da budzis nista sa onim manjim fanom... :p
Idem da stavim Turbo mod, pa da vidim koliko moze da se overklokuje, ma meni ce biti dovoljno i 800/1100MHz ;).
Nema nista od toga, kao sto videsmo u narednome postu :D:D:D

Jeeeeebote, neverovatno koliko je razocarenje taj "GS"... aj' sto mu core ne ide nikako, tuga, jad i beda... bar se memorija klokovala odlicno (iako, realno, *ama bas nista* se nije dobijalo time), islo i preko 1150MHz... ali ovo tvoje, sto nece ni preko 1000!!! :zgran:
Strasno... i neka su otisli od ATi-ja, ne trebaju nam! :d

E, a sta ti kaze Overdrive, zivo me zanima... jesi li probao?

2 doggmania:
Moguce da to to samo taj run tako povukao, ipak su to suvise male razlike, mozda bi sledeci put bilo vise za tih 20-ak poena... ipak, ne mozes da ubodes identican score dva puta, uvek ima varijacija ;)

A kazem ti zato sto ti u sustini tu nista nisi menjao, brzina jezgra ti je ostala ista, samo si malo pojacao memoriju (i to za mizernih 70MHz... dobro, x4, ipak je to DDR5 :D), a kao sto vec napisah gore, dizanjem samo memorije se ne dobija nista, programi/igre to uopste ne konstatuju, samo se jezgro racuna.

Kako mislis sta mi kaze Overdrive.
On prijavljuje normalan takt, 750/950MHz na Normal modu.
Turbo sam batalio, za mizeran overklok, podigne mi T graficke za 6-7C.

Kako mislis sta mi kaze Overdrive.
On prijavljuje normalan takt, 750/950MHz na Normal modu.
Ma ne to, nego onaj njegov Auto-Tune, bem ti lebac! :)

Sta ti on kaze, koliki su max "safe" klokovi koje on nalazi?
Rekoh vec, meni je uvek nalazio za 10MHz manje od maximuma koji moze da se izabere u Overdrive-u, na onim slider-ima... deset puta sam vrteo, uvek isto :)
Samo se klok memorije razlikuje, u zavisnosti koji od dva biosa je aktivan (pa se i slajder za memoriju "oduzi" :))... core je uvek nalazio na 780MHz max (790MHz max na slajderu... sto je, kada si na Turbo biosu, prilicno smesan "overklok" od celih 5MHz :d:d)
Turbo sam batalio, za mizeran overklok, podigne mi T graficke za 6-7C.
Hmmmm, interesantno... toliko podizanje temperature, a mizerno dizanje taktova... a opet, ono sto je najbitnije - napon jezgra se tom prilikom ne podize (sto bi bilo za ocekivati, mozda bar zbog onog "Turbo" naziva), proveravao Rivom i RBE-om.

Tako da onda tih 6-7 stepeni se nabije samo zbog 25MHz povisenog takta jezgra, odnosno, 50MHz povisenog takta memorije... cudno mi to... mnogo je, majku mu...

Poslednja izmena:
Ma auto-tune nadje, kao sto si i rekao, vrednosti malo vece od turbo mode-a.
T memorije se poveca za 5-6C, 1000MHz u odnosu na 950MHz :).
Ma nije ni bitno, ne moze se u igrama mnogo ni dobiti, sve i da je vozim na 800/1100MHz.

Vreme je da predjes na HD 4890 :D i razvalis se od overclock-a, da naplatis za svo mucenje koje si sa tim Gainward-o prosao! :p

Nikad vise Ati :mad: :D.
Rado bih presao na GTX 260 216sp, ali kad bih ovu moju prodao za bar 135e.

Pusti ti Car-a sta prica :p predji na GTX 260 core 216 isto kao ja i vise te ne boli glava. ;)

Mene glava nije bolela ni sa tim bangavim Gainward-om, jedino mi sa aspekta overkloka nije odgovarao :), a sad sa HD 4890 mi je tek pesma :smoke:

Da ne otvaram novu temu, imam Sapphire 4870 1GB, stigao mi je Accelero S1 rev.2, na njega planiram da nakalemim jednu ili dve 12ice. Pitanje je: koje klokove mogu da očekujem? Iz Riva tunera sam sa fabričkim hladjenjem došao do oko 840/1100MHz, na fan 100% :D

Kao i koliki su dobici overklokovanjem i kako to da proverim?

Niko to ne zna... to ces ti nama reci. Mozda pak i bas te iste (odlicni klokovi, BTW), samo bez buke ovoga puta... jer Accelero za to i sluzi ;)

Samo povedi racuna o hladjenju naponske jedinice, Accelero je malo tanak na tom polju, vidi da ostavis onaj masivni fabricki hladnjak...

Nazad
Vrh Dno