Šta je novo?

486 i malo alternative

• Začetnik teme Začetnik teme cesar millan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
C

cesar millan

Guest
iskopao sam iz ormana svoj 486 (120Mhz, 500mb hdd, sb pro 2.0,...), irekoh da ga vratim u zivot (na neko vreme). imam dos 6.22, medjutim iskopao sam i dos 6.3 (ibm pc dos). takodje, mislim se na nabavim os/2, pa ako neko ima iskustva sa os-om ili ima jos neki predlog let me know

predlog: win95 ili win nt 4.0, ako imas 16 ili vise mb ram

a sto ti tu ne stavis 95-icu i radice bez vecih problema. ako se ne varam meni je i 98-ica radila ok.

ma znam, i 95 i 98ca rade extra, nego bas bih hteo da ga poteram kako je to nekada bilo, dok smo svi imali cdove sa 1cifrenim brzinama citanja, kad nismo imali scrolove, kucali setup.exe da bi namestili grafiku/zvuk,...

pa u os/2 ti je namestanje kao i u win95
ako oces da budzis uzmi nt 4.0 😉

ili linux 🙂

znaci hoces da se osecas u duhu starih vremena. Pod jedan za to ti treba stari "veeeliki" flopi sa dos-om ili jos bolje win 3.11 na njemu. e onda je to pravo uzivanje, i jos po neka stara igra 😀

....i mono monitor se podrazumeva 😀
i naravno Win 3.11

5.25" flopy imam, imam i win3.11, i neki 486 u podrumu (ako ga pacovi nisu pojeli).
@cesar millan
ipak je ovo tehnika i pokupi to djubre i baci negde ili ga cuvaj za uspomenu.
Nije to nikakvo umetnicko delo koje dobija na vrednosti vremenom, vec djubre za koje ces kroz neko vreme morati da platis da bi ga reciklirao.

Jedina stvarka koju cuvam je C64 (u krevetu) i ne planiram da ga bacim jer nema slicnosti (ni estetskih ni funkcionalnih) sa danasnjim PC racunarima, a i bio mi je prvi racunar.

cudo je moj prvi komp tako da, razumes me, nemogu tek tako da ga se otarasim. sto se tice software-a, imam ga brdo. cak imam i dosamp i winplay3 (mp3 player za 3.11)

Čuvaj to, dobro je za stare igre (sigurno bolje nego zezanje sa Dosboxom).

kako ne, u dobroj meri moze da se koristi i kao office masina

a ako nista zauzima i vise prostora od dosboxa 😉

Da ti ne bih davao linkove pokusaj da iskopas TinyXP Beast Edition na Netu, XP u minimalcu bez ogranicenja u RAM-u i ostalome, i dobio si lep i funkcionalan XP na 486 🙂

Imajte u vidu da postoji i standalone DOS 7.1, koji radi i pod FAT32, a s njim radi i Win 3.1 bez problema (isto na FAT32). Naravno, ovaj DOS je made in china, reč je o DOS-u koji ide uz Win98. Uz tu distribuciju ide i instaler koji automatski postavlja multiboot ako otkrije još neki Win OS instaliran. Nemam pojma odakle može da se skine (stari home page je ugašen).

mislim da je ovaj hdd fat16, i da kad sam hteo da ga furnem u fat32 nije moglo, al ne bi trebalo da pravi ikakve probleme

a c a je napisao(la):
Da ti ne bih davao linkove pokusaj da iskopas TinyXP Beast Edition na Netu, XP u minimalcu bez ogranicenja u RAM-u i ostalome, i dobio si lep i funkcionalan XP na 486 🙂

Mislim da taj PC moze bolje da se iskoritsti -> CPU - privezak za kljuceve, ploca - zidni casovnik, kuciste - saksija za cvece 🙂

okrenem monitor i eto ga 1 side akvarijum, divno

cesar millan je napisao(la):
mislim da je ovaj hdd fat16, i da kad sam hteo da ga furnem u fat32 nije moglo, al ne bi trebalo da pravi ikakve probleme
Trebalo bi da DOS 7.1 radi bez problema i na FAT16, ali sam morao da napomenem kao kuriozitet da radi i na FAT32 (još je zanimljivije da s njim i regularna verzija Win 3.1/3.11 for WG takođe radi pod FAT32).

Inače DOS 7.1 je poslednja MS verzija DOS-a koja može da radi standalone. Postoji i standalone verzija DOS-a iz Win ME (mislim da je oznaka DOS 8.x) ali da bi ona radila samostalno neophodno je patchovati neke fajlove. Ovu verziju nikad nisam isprobao.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
još je zanimljivije da s njim i regularna verzija Win 3.1/3.11 for WG takođe radi pod FAT32.
Pa naravno da radi kad je Win 3.x bio samo shell za DOS.
Ako instaliraš ntfsdos onda Win 3.x radi i sa ntfs particijama.

AUUUU, ja jos uvek kucam setup.exe jer nemam *****i bootabilni XP CD, a LINUX-a mi je pun kkk.

jel se seca neko virtualnih drajvova iz vremena dosa i magicne komande subst ? 🙂

danas samo instalias damon tools ili neki drugi virtual sa sarenim okruzenjem, dok u to vreme subst predstavlajo za moje drustvo i mene nesto neshvatljivo, ali nesto neophodno za teranje "vecih" igrica (30 disketa & such)

Nazad
Vrh Dno