Šta je novo?

48÷2(9+3) = ??

Rezultat 48÷2(9+3) = ??

• 2

Glasovi: 46 22.4%
  • 288

Glasovi: 159 77.6%

• Ukupno glasača
    205
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Al' posebno je relevantan onaj prvi forum :d

Ko sto se i ocekivalo na benchu su najbolji matematicari :D

Never forgive never forget.

duuuuude.jpg

Oh my God this forum is full of ****ing ****heads.

<-- Math major

I'll solve it 2 ways for you wonderful people.

Distribute the 2 into the 9 and the 3....
48 / 2(9+3) = 48 / (18 + 6) = 48 / 24 = 2

Parenthesis first, which also means what the parenthesis is being multiplied by. Which means multiply the parenthesis by the 2 after adding the 9 and the 3.
48 / (2 * 12) = 48 / 24 = 2

This makes me a little worried about my generation... at least I'll have job security since most people can't even do basic math.

Kolko covek moze biti glup ili zatucan da ne zna da procita pravilo
Parenthesis first, which also means what the parenthesis is being multiplied by.

Pa po ovome 2*3+(2+2) bi bilo 2*7 =14
I jos hiljade bisera samo na toj strani

No sa takvog foruma nisam ni ocekivao da vecina ima mozga.

Ne mora biti glup. Nema nigdje eksplicitno pravilo da je 2X=2*X ili da je 2( isto što i 2*(.

Ja jesam možda pogriješio, kao i ostali što tipuju na 2, al' treba uzeti u obzir da čak i ja (tako i ostali) koji su prošli matematičku gimnaziju nismo nikad u zadatku sreli nešto kao ovo što je tema ovde. Dakle trik pitanje.

Hoću da kažem, da iako nema dokaza kako je ispravno, čak i ako jeste 288 rezultat, ne znači da smo glupi mi što smo tvrdili da je 2.

Ne mogu da verujem koliko stranica oko gluposti. Kao da se prica o nuklearnoj fizici.
Mislim da je ovde glavna zabuna oko znaka /. Covek kada pogleda ovaj znak automatski u glavi postavi da je sve sa leve strane brojilac a sa desne imenilac. Kada se stavi znak ÷ to sve vizuelno deluje drugacije. Vidim da i neki kalkulatori pogresno "shvataju" izraz. Moj Casio kalkulator daje tacan rezultat.

Kao sto je vec receno dosta ljudi kad vidi znak za deljenje shvati ga kao razlomacku crtu i sve levo od njega gleda kao iznad crte, a sve desno kao ispod crte i onda dobiju 2.
Druga grupa kad vidi broj ispred zagrade bez znaka za mnozenje shvati da je to zajednicki faktor izvucen iz zagrade po pravilu distributivnosti koji treba da se mnozi sa rezultatom iz zagrada pre nego sto se nastavi dalje i opet dobiju 2.
Ovaj izraz je namerno napisan ovako sa ciljem da zbuni ljude i uspesnije zbunjuje ljude koji su navikli na komplikovanije matematicke zadatke jer oni, vecinom, ne bi nikad ni napisali ovakav izraz, a isto tako sam ubedjen i da se niti jedan profesor matematike ne bi uopste trudio da desifruje ovakav izraz vec bi ga jednostavno precrtao kao netacno napisan i nastavio dalje.
Treba imati u vidu i da se anglosaksonska matematicka notacija razlikuje od ostatka zapadne civilizacije tako da je mozda ovakav izraz uobicajen u Americi, ali kod nas sigurno nije. Prelistao sam malo svoje zbirke i nigde nisam nasao na nesto slicno ovome.

Paz' stvarno. Nek pitaju rondzu i stvar je resena. Ne umeju da omanu! :d:d

Meni je ovaj zadatak sve vise zanimljiv :d
48/2(9+3)=48/((9+3)+(9+3))=48/(2*(9+3))=2

ali 48/2*(9+3) je bez sumnje =288
Zavisi kako se postavi zadatak ali posto je postavljen bez * ja sam i dalje za 2. Ne znam stvarno dali se ove dve postavke matematicki razlikuju, to sto ja pravim razliku ne mora nista da znaci.

Nije lepo od mene sto nisam citao temu, ali kad vidim da se i posle vise od 200 poruka jos uvek raspravlja o ovome i da tema nije zakljucana... :lupko:

Ljudi, uprosceno receno - 24 x 12 = 288 :trust:

Ovaj zadatak nije napisan kako treba. Vidim vi množite rezultat ispred zagrade i onaj u zagradi, a nigde nepiše da ta dva rezultata treba da se množe.
Znači; nepravilno napisan zadatak=nerešiv!

Dobro moja greška, podrazumeva se da je množenje ispred zagrade.

Neverovatno ... toliko vas je dalo 2 za odgovor. Ako je covek " picajzla " onda je neresiv posto nema znaka ispred zagrade a ako opet posmatra stvari normalno onda je mnozenje ispred sto nikako ne dovodi do 2 kao rezultat.

Poslednja izmena:
Kako ne, pa prvo zagrada, pa pošto se podrazumeva množenje ide rezultat iz zagrade puta 2 jer je množenje prioritet pa je to 24 i onda dolazi delenje 48 sa 24 jer se uvek veće deli ili oduzima sa manjim što daje 2. ;)

Da li bi mi neko napisao zadatak rečima? Onako kako ga čitate, to me zanima.

Da li je četrdesetosam podeljeno sa dva što množi devet plus tri

ili

četrdesetosam podeljeno sa dva, puta devet plus tri

Ja ga čitam kako je napisano u gornjoj rečenici, i rešenje je 2.

Zbunjenost nastaje ako se odlucis da dvojku dodelis operaciji u zagradi, ali ako se radnje rade po nekom redosledu, sleva na desno, dobija se 288.
Nisam neki matematicar, ali jednostavno nemogu da razumem zasto bi tu dvojku dodelio zagradi ako je prva stvar koju vidis (gledajuci sleva na desno) 48 podeljeno sa 2

Dakle, po nekima, pored množenja, deljenja, sabiranja i oduzimanja, postoji i peta operacija koja se ne piše, računa se kao množenje ali ima najveći prioritet. :d:p:D

Zadatak jeste trik pitanje zasnovano na nepravilnom pisanju, ali ipak ima samo jedno rešenje =288. Da ima još jedan par zagrada oko 2(9+3) tada bi rešenje bilo =2.

Ajde sad svi sto ste rekli da je tacan rezultat 2 jedno pitanje za vas:

-Jel sumLJate u tacnost vase racunice :d

Nemam reci, sem da ljudi ovde imaju previse vremena :lupko:

48/2X=24/X

48/2*X= 24X

Razlomci i postoje da se ovakve stvari ne bi desavale. Ko zeli da pise u jednom redu mora bolje da definise zadatak.

Nemaju, već koriste Operu mini v5 pa im se može. :d

Auuuu pa koliko ovde ljudi ne zna osnove matematike strasno :shock::shock::shock:

Zagrade imaju prvenstvo nad ovim zadatkom ali nakog toga postu su deljenje i mnozenje istog prioriteta onda vazi pravilo sleva na desno(ako mi neko ne veruje da su istog prioriteta jednostavno se moze dokazati deljenjem ili ti mnozenjem razlomka). ovaj problem za one koji ne znaju najlakse je napisati kao razlomak 48/2 to je broj 24 kao sto mozemo da napisemo broj 10, 100/10. Dvojka bi bila rezultat ako bi postojale dve zagrade znaci 48/2(2*(9+3)) zasto pa jednostavno je to onda znaci da je imenioc 2*(9+3) a u nasem slucaju imenioc je 2. uprosceni izraz jeste 48/2(9+3)=48/2*12(a posto nije 1/12 nemoze nikako da se krati 48 i 12 rezultat ispada)=24*12=288

Pozdrav nadam se da sam vam objasnio detaljno zasto i kako je 288.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno