Šta je novo?

4 PC-a u mrezi

gervasius

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2006
Poena
319
Dakle, 4 PC-a su mrezi preko svica.
Radna grupa je: GAMER.
IP1: 192.168.0.1,
IP2: 192.168.0.2,
IP3: 192.168.0.3 i
IP4: 192.168.0.4,
SUBNET MASK: 255.255.255.0.
Linkovi su OK, ping OK, nema Interneta, nema Firewall-a, podeseni deljeni resursi.
Kada pokusam da pristupim nekom racunaru da vidim deljene resurse kaze da nemam pravo pristupa i da se obratim administratoru !???? Sta??

U radnoj grupi za svakog korisnika morash imati nalog na svakoj masini,ali ako je igranje igrica namena napravi nalog npr. "igre" daj mu obavezno pass npr. opet "igre" i dodaj ga u administratorsku lokalnu grupu, to ponovi na svakoj mashini i neces imati problema i imaces samo trosak vremena pri pravljenju 4 naloga umesto 16 i zarad jednostavnosti loguj sa sa tim nalogom na svakoj mashini.

To može da mu reši problem, ali generalno... koliko sam skapirao čovek je stavio akcenat na nešto sasvim drugo. Problem je u tome što deljenim resursima ne može da pristupi... verovatno uz poruku "access is denied". S obzirom kako je konfigurisao mrežu, trebalo bi da može u okviru mreže sa jednog kompa da pristupi deljenom resursu na bilo kom drugom kompu.
Imao sam sličan problem u jednoj firmi i rešenje sam našao na netu... ne mogu da se setim sada tačno šta sam uradio (ali kod kuće sam negde zapisao proceduru, pa kada dođem, pogledaću i javiću... znam samo da se sam češrkao nešto po Administrative tools).
Koji su ti operativni sistemi? Ako su Win XP, da li imaš home varijante na nekom od njih?

Da, kada pristupam deljenim resursima na jednom racunaru doceka me poruka access denied i da se obratim administratoru i kao nemam pristup bla,bla i samo mogu opciju OK. Mislim, ne razumem - u istoj sam radnoj grupi, podesavanja OK, nema firewalla ni antivirusa, nema Internet konekcije, svi racunari su Windows XP Pro SP2 i dozvolio sam da se resursi dele na svim racunarima. Kakva glupost...

Da, kada pristupam deljenim resursima na jednom racunaru doceka me poruka access denied i da se obratim administratoru i kao nemam pristup bla,bla i samo mogu opciju OK. Mislim, ne razumem - u istoj sam radnoj grupi, podesavanja OK, nema firewalla ni antivirusa, nema Internet konekcije, svi racunari su Windows XP Pro SP2 i dozvolio sam da se resursi dele na svim racunarima. Kakva glupost...

Prijatelju ako imas operativni system XP bez sp2 moze da bude problem bas taj access denied,u pocetku nove instalacije radi ali samo kratko.
pokusaj da ovako skines access denied:
start\run\regedit
pa HKEY_LOCAL_MACHINE
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa
nadji kljuc "restrictanonymous" REG_DWORD i stavi ga na 0 (ako je 1) pa restart!
Meni je pomoglo!
pozdrav

Poslednja izmena:
Opet kazem za to su ti potrebni nalozi sa passwordima na svkom kompu...

Nisu potrebn,i samo podesavanja,imam u mrezi 15 racunara dva imaju naloge sa passwordima ostali nista ,cista instalacija i shairing!

Opet kazem za to su ti potrebni nalozi sa passwordima na svkom kompu...

Može sa nalozima, ali nisu neophodni. Moralo bi da radi i bez naloga... jednostavno ono što se sharuje vidiljivo je svuda u mreži. Nedavno sam sređivao mrežu od 6 kompova u jednoj firmi i funkcioniše sve besprekorno bez naloga.

Pa ne moraju nalozi ali to je jednostavnije objasniti nekom ko ne zna,nego ga zbunjivati menjanjem lokalnih grupnih polisa preko registara a to je ona procedura koju si naveo gore.Problem je sto XP odbija udaljeni pristup preko naloga bez pasworda u slucaju da se ta lokalna gupna polisa primenjuje.To je moze da koristi samo u slucaju da te bas bruga sta se desava na mrezi i ko ima kakav pristup,samo za lan *******ciju,ili mozda za LAN sistem jedne prodavnice suvih kora za pite :p ili mesare :d :D .

Nije neka bitna mreza, kucni uslovi. Svi korisnici su imali naloge sa svojim siframa (razlicito na svakom kompu), onda sam stavio da svi imaju isti username i password i ista stvar. :mad: Probacu da malo cacnem u registry-ju po vasem savetu.:crash:

Pozdrav

Ovakav problem sam imao na par mesta. Luci imas pivo od mene za ovo objasnjenje, resavao sam ga dodeljivanjem user-a i pass-a ali ipak je Luci to objasnio da bi se to podiglo na profesionalni nivo. Hvala

Resio sam problem. Hvala svima. Luci je bio u pravu. Inace sam negde nacuo da mreza deljenih resursa u radnoj grupi bez servera zna praviti probleme ako se jedan PC ne postavi da ''simulira server'' (nesto kao gateway)? Mozda se misli na ulogu jednog racunara kao DHCP servera?

Mora da si cuo neku pricu iz naroda,zanci nije radilo dok nisi uradio onu proceduru koju je Luci naveo,ako je tako evo shta si uradio>dozvolio si pristupanje mreznom deljenom resursu bez passworda podeshavanjem lokalne grupne polise kroz registre.Imas skracenicu start>run>mmc.exe>add/remove Snap-in/add >group policy>i tu imash svasta.
Sto se tice problema u radnoj grupi moze da dodje samo zbog "broadcasta".To je vid komunikacije gde nepostoji DNS server koji bi "usmeravao" komunikaciju,i svaki komp mora da pri
inicijalnom pokusaju kontaktiranja nekog drugog kompa da poshalje saobracaj svima koji ga "cuju".I onda svi "vicu" i to mu dodje kao soba u kojoj svi pokusavaju da pricaju sa svima.
Zagushenje mreze broadcatom bi trebalo da se pimeti vec preko 10-20 racunara u radnoj grupi.

DHCP dinamicki dodeljuje IP adrese.
Gateway je tacka gde se moze "izaci van mreze"(na neku drugu mrezu).

Inace na svakom racunaru postoji Server servis i Klijent servis,tako da ti je svaki komp i server i klijent,samo od situacije zavisi sta ce biti u tom trenutku.

Ja sam ovaj problem resavao na par racunara time sto sam disejblovao u Local Security Settings: Account: Limit local account use off blank password to console logon only.

Nazad
Vrh Dno