Šta je novo?

4+8 GB?

axel-junior

Slavan
Učlanjen(a)
13.02.2013
Poena
225
Moja oprema  
Laptop
M1 MacBook Pro 13
Mobilni telefon
Galaxy S25
Pozdrav svima. Na mašini (u potpisu) imam 4gm rama,transcend cl11 1600mhz. Želim da ubacim jedan modul od 8gb,dakle ukupno 12. Kakvi problemi se tu mogu javiti?
Mislim,ako su memorije razlicitih kapaciteta,proizvodjaca,latencija i sl. Ili da prodam ovo a uzmem nesto od 8gb pa posle da dodajem jos.
I da li bi ova maticna mogla da radi sa npr. 4 modula od 8gb

Poslednja izmena:
Mogu da ne rade a mogu i da rade. Niko ne zna.
Verovatno ce sve biti u redu. Ja bi ti preporucio da budu bar od istog proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Mozes na toj maticnoj 4x 8gb.
Radice ti i 4+8, sto ne bi radilo... Jedino ako se bas ne budu slagale,ali to se desavalo ranije sa levim markama... Ako sada uzmes nesto sto kod nas ima u ponudi,radice ti sigurno... Jedino sto ce ti raditi na cl11 iako budes uzeo recimo lc9 ili cl10,ali razlike u radu nema.

Nasao sam isti model,znaci Transcend CL11 na 1600mhz,samo modul od 8gb. Hvala obojici.

radice 4+4 u dualchannel-u a to restlo 4gb u singlchannel-u,za brzine i latencije su ti rekli,a kao i da je bitno,sto vazi i sa dual i singlechannel.imaces 12gb memorije i mocices da se raspojasas skoro u svemu zivom i nezivom.

kuku majko, šta reče, crni sine !

kako da radi u dual + singl režimu ?

axel, pazi ovamo - da bi 2+1 kombinacija radila u dual channel modu (128bit ) ,

prvi slot (najbliži cpu-u) ostavi prazan.
neparni ram stavi u drugi slot
uparene memorije stavi u dimm 3 i 4

Ma radi to sve bez problema ;)
Vidi kod mene u potpisu primer Kinstone dva totalno razlicita modula i Patriot na kraju outsider :p
Sve memorije različitih frekvencija.
2x2gb su Kingstone Grey 1600mhz - 4gb Kingstone Hyper X 2400mhz - 2gb Patriot 1333mhz
You get the point :p
Uzimaj slobodno...

Poslednja izmena:
izvinjavam se,DeRadicci mi preneo vajt blajndnes,gledam a citam samo ono sto se meni cita,maj bed.

Šta ti dečko radiš :zgran:

Mislim, OK, ali najbolje je kad je ista :crash:
Pa tako se potrefilo Patriot se vuko u fioci pa sam ga ubo da ne skuplja prašinu:p,
onda mi se npr. potrefio lik 2x4gb Kingstone Hyper X 2400mhz lik prodavao za 3000din :eyebrows: pa sam zadržao jednu pločicu a od kad sam uzeo ovaj setup original je 2x2gb Grey Kingstone.

Tako da sada furam 10gb :p :wave:

Kokan dezurni sudija, lol. :D

Menjati monitor i lampu u sobi zarad ocuvanja vida.

Poslednja izmena:
kuku majko, šta reče, crni sine !

kako da radi u dual + singl režimu ?

Ne znam za AMD, ali to kod intela godinama tako radi. U pitanju je tzv. flex mode.

Ako u prvi slot ubaciš 4GB, a u drugi 8GB, 4GB u prvom slotu i prvih 4GB iz drugog slota rade kao dual-channel, dok preostalih 4GB od 8GB modula radi kao single mode. U ovom slučaju adresni opseg 0-8GB ima bolje performanse od opsega 8-12GB.

Uputstvo za ploče sa Intel čipsetovima kako se ređaju memorije:

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-011965.htm

Poslednja stavka objašnjava flex mode. Ako se ne varam, prvi čipset koji je podržavao flex mode je bio 945.

Ovo je sa mog laptopa u kome je 4+8GB.

asymdc.jpg

Jedino nikako da nađem i dobijem odgovor od onih koji imaju AMD da li kod njih postoji flex memory mode tj. ekvivalent istog?

Poslednja izmena:
Pa tako se potrefilo Patriot se vuko u fioci pa sam ga ubo da ne skuplja prašinu:p,
onda mi se npr. potrefio lik 2x4gb Kingstone Hyper X 2400mhz lik prodavao za 3000din :eyebrows: pa sam zadržao jednu pločicu a od kad sam uzeo ovaj setup original je 2x2gb Grey Kingstone.

Tako da sada furam 10gb :p :wave:

Garantujem da si jedini na svetu sa takvim setupom :d

majti:

da,tako je i kod mene,bar je tako na 990fx cipsetu,zato napisah,jer sam mislio da je jedan stik od 4 plus jedan stik od 8gb u pitanju.bar uvek je tako kod mene bilo odkad imam posla sa ddr3,pre nisam obracao paznju.

flex memory se , na soketu 775, zvao 128-bit mod , kod neuparenih modula memorije, različitih kapaciteta. danas je to moguće i kod amd i kod intela.

u svakom slučaju nemoguće je da ram radi u 64-bit i u 128-bitnom modu (tj. dual i single ch.) istovremeno . na to sam mislio .

Poslednja izmena:
Mozes naravno. Zasto ne bi radilo?!
Samo trazi slican ili identican model memorije.

Mozes naravno. Zasto ne bi radilo?!
Samo trazi slican ili identican model memorije.

Cuo sam sledece ovako ide prica nije bitna frekvencija nego latencija mora da bude ista latencija moja latencija ide 9-9-9-28, cuo sam da je to malo teze namestiti ako nisu iste ?

A i cinjenica je da imam 4 slota i da sva 4 treba da rade u paru ako imam 2 slota popunjena i treci ponunjen a cetvrti prazan da mi nepravi probleme zbog toga?

Poslednja izmena:
Nece ti praviti probleme ako je cetvrti prazan.

Ni latencije ni frekvencije nisu bitne. Samo je pozeljno da budu iste.

treba stiki tema da se napravi za ovo,pisem bar treci put istu stvar u fazon 5 dana.

pozeljno je da je ista,jer se najlakse namesti tj najverovatnije da ce da radi iz prve.moze i razlicita,u 90 posto slucajeva ce da radi.ono sto treba da se gleda ako se pari memorija razlicitih proizvodjaca:

1.prvo i najosnovnije - napon.primera radi - ako je postojeca memorija na 1.5v a stavlja se memorija iste brzine i slicnih latencija (klokova,kako hocete) postoji sansa da nece ova sa 1.5v da rad na vecem naponu,a ova na 1.65 nece na tim latencijama i toj brzini da radi na 1.5v,i najcesce brzina mora da se obara na najmanju mogucu da bi radilo,ili nece uopste da rade.

2.brzina.primera radi hocete da dobudzite na postojecu 1600mhz jos.sejfest bet bi bio da se kupi brza sa zategnutim latencijama (primera radi 2133mhz cl9) koja ce 99,99999 posto da radi na 1600mhz na ama svakom naponu i latencijama.caveat je sto je najcesce skuplja brza memorija.

3.latencije (klokovi).slicno kao sa brzinom,gledati sto zategnutiju tj sa nizim latencijama,jer su ogromne sanse da ce da radi na podesavanjima postojece.

dualchannel i latencije prosecan korisnik u 99 posto slucajeva nece ni da oseti.takodje,brzinu oni koji imaju zasebnu graficku karticu i koji nemaju haj end racunar takodje.brzinu gledaju oni koji imaju amd APU,brzinu i latencije oni koji se bave profi sa posebnim softverom koji je zahtevan sa memorijom,i mi entuzijasti koji nemamo pametnija posla u zivotu bez da lickamo racunar i da nam sve bude tip top.

ako ko ima jos sta da doda konstruktivno,neka samo navali.i onda da se spakuje ovo u jedan stiki ovde i na "sta da kupim..." i sve bude lepo kao u bajci.

Ne verujem uzeo ja juce gledao oglase ono nema nista ispod 75 e za 2x4GB Kingston moje memorije,i juce slucajno naletim postavi lik za 6000 din, nov oglas,nasli se i sve super lik mi rekao da ga je u medjuvremenu zvalo jos 15 ljudi ,ja sada ugradio milina komp mi pojeo odmah 4 GB bez pomuke :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno