Šta je novo?

4.4 Ghz za 35e!

sto bas od novih ATI-ja? nVidia ne moze da se upari sa E3300?

Pregledao sam temu, ali nigde nisam nasao cime hladis proc ? Posto pretpostavljam da je neki kuler od minimum 30 evra, zasto ne bi neko jednostavno uzeo za tih 35 evra koliko kosta proc i jos dodao tih 30 na kuler i uzeo proc koji kosta 65 evra, koji ce verovatno moci da se OC i na box kuleru i verovatno da razbije tog nesrecnog E3200 na clock-u ?

Pozdrav!

hladi sa kulerom od 20e ali vredi dati i kuler od 30e za taj CPU iako zvuci sumanuto. za 65e ima da se kupi mozda E6300 u najboljem slucaju a opet njega neces nagurati na vise od 4GHz s'tim sto je ludost ici na taj klok sa box kulerom (ako uopste i moze).

Svi polaze od pretpostavke da ljudi kupuju mašinu od nule. Šta ako on već ima i ploču i cooler? Zašto bi dao extra 30e za procesor sa 1 mb keša više i manjim OC potencijalom.

Elem ostali pentium krshevi se ne klokaju toliko dobro kao E3200/E3300. Od serija E5000 i E6000 retko koji da stiže do 4ghz na normalnoj voltaži. Tih 1 mb keša više očigledno da utiče značajno na OC potencijal.

hladi sa kulerom od 20e ali vredi dati i kuler od 30e za taj CPU iako zvuci sumanuto. za 65e ima da se kupi mozda E6300 u najboljem slucaju a opet njega neces nagurati na vise od 4GHz s'tim sto je ludost ici na taj klok sa box kulerom (ako uopste i moze).

Može i na BOX-u ali će da potraje jedno 15 min. :) Šalim se naravno. Onom mom bivšem E6300 je za stabilnih 4 ghz trebalo dobranih 1,415 V napona, što na BOX cooleru dođe preko 80C u full load-u

Poslednja izmena:
1mb kesa u proseku donosi vise 1-10% u proseku 6%... e3300 nadoknadjuje taj hendikep vecim OC potencijalom..
Dobitak daljim povecanjem L2 kes memorije je neznatan, na primer sa 2MB na 6MB dobitaj neverujem da je veci od 6-7%, jedino se enormna razlika vidi u sintetici koja stane u tih 6MB

Od serija E5000 i E6000 retko koji da stiže do 4ghz na normalnoj voltaži.
ja ne znam da moze bilo koji na defaultu na 4GHz.

Može i na BOX-u ali će da potraje jedno 15 min. :) Šalim se naravno. Onom mom bivšem E6300 je za stabilnih 4 ghz trebalo dobranih 1,415 V napona, što na BOX cooleru dođe preko 80C u full load-u
koliko bi samo urlao box kulercic pri toj T :d

Ne na def-u. Pod normalnom voltažom za E6300 mislim sve ispod 1,375 V

Pregledao sam temu, ali nigde nisam nasao cime hladis proc ? Posto pretpostavljam da je neki kuler od minimum 30 evra, zasto ne bi neko jednostavno uzeo za tih 35 evra koliko kosta proc i jos dodao tih 30 na kuler i uzeo proc koji kosta 65 evra, koji ce verovatno moci da se OC i na box kuleru i verovatno da razbije tog nesrecnog E3200 na clock-u ?

Pozdrav!

Pa i nije bas tako, ja ovaj moj E3300 teram na 3.9GHz sa box kulerom bez dizanja napona,CM TX 3 je malo preko 15evra ,cena kulera se taman uklapa da bi se zadrzao smisao jeftine gaming masine.Sad mi je prioritet da uzmem grafu pa taj kuler onda ide arcenje procesora preko 4GHz.

Evo mog posta super pi 4GHz bez dizanja napona, box kuler, ali nije prime stabilan posle 5 min testa puca drajver od integruse ali ne javlja gresku na procesoru :D
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=108175&page=9

E6300 ima 1MB L2 kesa vise, sto automatski znaci da je na istom clock-u bolji od E3200. Inace dignes ti E3200 na 4.0 GHZ stabilno, tesko da ce moci vise, dignes E6300 na 3.4 GHZ sa box-om, 0.6 GHZ je sasvim korektno, mozda bi bio E3200 malo brzi, ali ipak ti si digao E3200 za 1.6 GHZ a E6300 za 0.6 GHZ :), mozda dobro hladis E3200, ali OC od 1.6 GHZ u odnosu na stock clock nije naivan.

Inace kakav procesor mozes za 75 evra u AMD taboru mozes da uzmes x2 550 koji ako se otkljuca moze da pojede oba intela x 2 :).

Inace da vidimo koji ce pre da se proda polovan E3200 ili E6300 :).

Pozdrav!

sta ti naprica gile :)

To da li si CPU digao za 3 GHz ili 300 MHz je nebitno zaista... u sustini bitno je sta je limit tehnologije... a to kako je fabricki oznacen je samo trenutna potreba trzista....

Inace kakav procesor mozes za 75 evra u AMD taboru mozes da uzmes x2 550 koji ako se otkljuca moze da pojede oba intela x 2 :).

Inace da vidimo koji ce pre da se proda polovan E3200 ili E6300 :).

Pozdrav!

Ja tebe ne razumem sta ovim zelis da kazes?
1. Jel AMD ima CPU koji laganica ide 4.4Ghz sa normalnim naponom (kuler od 15e), nema...
2. Jel AMD ima odgovor na platformu od 70e (ploca + CPU+kuler box)) koja se ladno OC-je na 3.9-4Ghz (prakticno stock napon realan iz CPU-Z, dignut u biosu nesto malo zbog pada) samo sa povecanjem FSB-a i smanjivanjem mnozilaca za ram
3. AMD x2 550 je koliko ja vidim preko 80e a i pitanje koji procenat procesora se otljucavao i da li se ti procesori uopste mogu kupiti a da se mogu otkljucati kao i to da treba dostaaaa vise za takvu plocu a da ne spominjemo kuler i granicu OC-a kod njih koja sigurno nije 4Ghz vec manje

Sta vise moj ide na 4.5Ghz ali me ogranicava memorija koja je nestabilna nakon 470Mhz a minimalan mnozilac je 2.66 na Gigabyte G31 ploci.. (mozda nadjem nekog da mi edituje bios.. pa cu i to resiti)

PS: prodavao sam e4300 pre godinu dana i laganica sam dobio 40e za njega, danas prodao q6600 njih petoro se javilo za CPU laganica za 100e... toliko o prodaju intel CPU-eva

Poslednja izmena:
@zeljko

1.AMD mozda nema CPU koji se dobro clock-uje, x2 240 je malo brzi CPU od E3200, E3200 se naravno bolje klokuje, ali E3200 ima upgrade 0, dok sa x2 240 ima veoma dobar upgrade.
2. Ajde da vidim tog Intel-a koji ce da ide sa box kulerom na 4 ghz :), evo ja imam E8400 i na 3.6 GHZ box kuler sam posle 3D Mark 2006 imao temp 73, 3D Mark 2006 nije neki test za CPU to moras priznati :).
3. Evo ti 75.81 evra :), azurirano juce :) :

http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=x2+550

I da kako sam zaboravio da bi dobro OC CPU ti treba dobra ploca ne mozes da se igras na nekoj G31 ploci :), sto automatski povlaci vise novca za bolji CPU :). Nadam se da je sad malo jasnije :).

Pozdrav!

Ma to lošija-bolja ploča je voema diskutabilno. Kao što možeš videti ja sam moj E3200 terao na box-u na preko 4ghz, na G31 pa je preživljaveo. Njegov E3300 ide na 4 ghz sa mnogo manjim naponom tako da box može da ga izgura tih 4ghz bez problema.

Uostalom ovo je tema o klokovanju E3200/3300, a ne o tome šta je isplativije Intel ili AMD.

@zeljko

I da kako sam zaboravio da bi dobro OC CPU ti treba dobra ploca ne mozes da se igras na nekoj G31 ploci :), sto automatski povlaci vise novca za bolji CPU :). Nadam se da je sad malo jasnije :).

Pozdrav!

Vidi za bilo koji dual core intel-a ti ne treba bolja ploca od G31... ja sam bas posle umiranja P35-DS3 ploce (izgorela naponska sekcija za PCI-e - mosfet u kratkom spoju) odlucio da ustedim i sacekam narednu generaciju...

To konstatacija mozda stoji za AMD kojim ima ocaj jeftine ploce sa nekim krsem od matorih chipsetova....

Sto se tice upgrada socket 775 je po meni isto aktualan kao i AM... ni manje ni vise, ko zeli da ide na phenom II x6 samo napred al ja nevidim dobitak sa time nikakav
Sto se tice narednog CPU-a AMD-a vrednog koji izadje za godinu dana ja se kladim da nece raditi na AM2 i AM3 plocama i ako i rade performanse ce biti debelo limitirane... bas kao i kad neko ubaci Phenom II CPU na neki skart od 45e sa nvidia matorim chipsetom

G31 daleko od toga da je skart i da je limitiran po bilo cemu kad su u pitanju performanse i OC

Ma to lošija-bolja ploča je voema diskutabilno. Kao što možeš videti ja sam moj E3200 terao na box-u na preko 4ghz, na G31 pa je preživljaveo. Njegov E3300 ide na 4 ghz sa mnogo manjim naponom tako da box može da ga izgura tih 4ghz bez problema.

Uostalom ovo je tema o klokovanju E3200/3300, a ne o tome šta je isplativije Intel ili AMD.

Potpisujem, svaku plocu koju sam kupio a da je bila iznad 100e uginula je nakon ~3 godine... sto samo dokazuje da cene nije merilo kvaliteta vec merilo dodatnih funkcija koja ta ploca nudi... sta vise vise su sanse da takve ploce riknu jer imaju bar 50% vise komponenti pa samim tim veca je sansa da nesto otkaze

Ja sam tog pomenutog celerona odvrnuo BASH na g31 plochi.... i to najdresh od svih dresheva koji ima da se kupe... MSI g31-p21t i to je stabilno kao crna zemlja....

@Chinaski: Rekoh novi ATI jer novi |NV| koshta previshe atm.....

Ja sam tog pomenutog celerona odvrnuo BASH na g31 plochi.... i to najdresh od svih dresheva koji ima da se kupe... MSI g31-p21t i to je stabilno kao crna zemlja....

@Chinaski: Rekoh novi ATI jer novi |NV| koshta previshe atm.....

Do koje voltaze ima da dizes CPU i DDR2?
i da li imas sve delioce za memoriju 2x, 2.66x, 4x?

Ne znam sto ste se ufatili toliko oko tog overclocka bez dizanja napona:whip: Pa sta ima lose u tome. srz overkloka uspesnog i stabilnog je i podizanje napona. Svaka cast ako moze i bez dizanja, ali sto ne podici naravno do propisanih granica i uz dobro hladjenje clock potencijal bi bio jos jos veci...:wave:

Inace pomenutom Celeronu svaka cast, ja sam uvek pre za to da das do 50ak evra za proc i kloknes ga oko 4-ke, nego 140e za neki recimo 8400 a razlika ce biti gotovo samo u sintetici...:guitar:

Dobro de neće biti razlika u sintetici samo, ipak E8400 ima 6MB keša, a E3300 samo 1MB. Tolika razlike već ume da se itekako oseti u igrama.

Evo napokon je izašao 3. deo teksta o odnosu CPU-a i GPU-a na:
http://www.tomshardware.com/reviews/balanced-gaming-pc-overclock,2625.html

U prvom delu taman se može videti razlika između E6300 (2 MB) i E8400 (6MB) u igrama, pri korišćenju različitih grafičkih kartica.

odličan test, gde se može videti da je za rez 1680x1050 i veće e6300 na 3,9GHz tek za frejm ili dva sporiji od core i7 ili core i5 na 4 GHz čak i sa 5870 grafom, tek kada se igru uključe dvoglave vga pentium postaje vidljivo usko grlo
- šteta što nisu prikazali i min fps jer se tu bolje vide ograničenja u količini L2 cache-a
- takođe i podatak o potrošnji spada u edukativne jer se vidi da je potrošnja sistema sa oc c2q i oc 5870 u igrama jedva 300W

- ovde se mogu uporediti karakteristike cpu na def vrednostima, zanimljivo je da e3300 oc na 4GHz duže računa Super PI (1M) od e8400 na def. nije sve u GHz-ima

Da al je ovaj iz naslova teme 30 a ovaj 130 evra...:D Naslov teme jeste vezan za kolicinu PARA a ne L2...,)

Ne znam sto ste se ufatili toliko oko tog overclocka bez dizanja napona:whip: Pa sta ima lose u tome. srz overkloka uspesnog i stabilnog je i podizanje napona. Svaka cast ako moze i bez dizanja, ali sto ne podici naravno do propisanih granica i uz dobro hladjenje clock potencijal bi bio jos jos veci...:wave:

Skroz si upravu i slazem se. Ali s'obzirom kako se box kuleri lose pokazuju cak i sa minimalnim dizanjem napona otuda ovo fatanje za klok bez dizanja napona cisto da se docara neka slika koliko moze da ide bez ikakvog dotatnog ulaganja u kuler.
Najvise sto bi isao sa dizanjem napona na box kuleru je kompenzacija V-dropa,mozda ni to jel mi i ovako bez toga linx nabija temp na 70-71C (kad su bile ove vrucine),

Nekom se ne isplati,neko iz principa nece da kupuje bolji kuler za CPU koji kosta 35evra.Po meni ako vec nemas bolji kuler vredi dati jos 15 evra za tx3, dodati mu jos corbe do pripisanih granica i iskoristiti taj vec odlican potencijal do maximuma

prosto sam zadivljen kako je Tom izbacio kompletan test (govorim o prvom iz serijala). 6 grafika, 4 procesora, 7 igara i 4 rezolucije. koliko je to razlicitih testova odradjeno? mislite o tome ;)

zato sto je jeftin :d

Dobro de neće biti razlika u sintetici samo, ipak E8400 ima 6MB keša, a E3300 samo 1MB. Tolika razlike već ume da se itekako oseti u igrama.

Evo napokon je izašao 3. deo teksta o odnosu CPU-a i GPU-a na:
http://www.tomshardware.com/reviews/balanced-gaming-pc-overclock,2625.html

U prvom delu taman se može videti razlika između E6300 (2 MB) i E8400 (6MB) u igrama, pri korišćenju različitih grafičkih kartica.

Mozda nisi primetio ali procesori su razlicito klokovani e6300 radi na 500Mhz manje od e8400... steta, po meni bi test bio odlican da su uspeli sve procesore da naguraju na istu frekvenciju i da su onda testirali... tako bi se tacno videla razlika u arhitekturi...

Ima i tih testova, samo ih treba naći.

Iskopaće njega Billy....

Nazad
Vrh Dno