Šta je novo?

4.4 Ghz za 35e!

Po mom iskustvu Prime95 puca jako brzo. Ako ne pukne u prvih 10 min 99% ti je stabilan proc.

Nadam se da ovo nisi ozbiljno mislio, ako jesi sve mi se cini da je ovim forumom zavladala neka kolektivna glupost:p
Da budem precizan, ovo sto si izjavio ne moze nikako da bude tacno. Lepo sam te upozorio da ne radis neke stveri sto se tice setovanja prilikom klokovanja, da se neko nebi istripovao da tako treba a sada i ova izjava, ove je vec ozbiljna glupost koju neko moze da procita i pomisli da je tako.
Pre svega ne treba testirati Prime95 vec LinX-om, u slucaju ovog procesor samo iz razloga sto ce pre pokazati nestabilnost, 75 prolaza sa kompletnim zauzecem memorije ce biti dovoljno.

^
Treba biti temljan kada se nesto radi. Ja nisam hto da krtikujem sliku prime95 koju je postavi i temeprature koje prelaze 77c, ispasce da cepidlacim, ali kako tema odmice covek sve vise otkriva da ustvri nije bas pouzdan:) narocito nakon ove laijicke izjave o nacinu testiranja prime95 programom.

Poslednja izmena:
pa sad ne vredi da cepidlacimo jel 100-200MHz gore dole...ne radi se ovde o nekom takmicenju, oni koji uzmu slican CPU za sebe mogli bi priloziti tacnije rezultate..
ali po meni malo ko je objektivan, svi lazu kad se radi o OC-u neki manje, neki vise :)

zasto da lazu kad postoji validacija... lepo okachish validaciju i nema frke umesto da te prozivaju jeste ili nije..

Poslednja izmena:
^
Znaci ovde ipak nesto nije uredu, mozda je ovaj svinjski grip uticao na forumsku populaciju:D
Kakva bre validacija bre bre:p, znas ti sta je stabilnost za 24/7 a sta znaci validacija? i o cemu mi ovde uopste pricamo:p znaci ne verujam, kolektivna amnezija:D

Zahvaljujući dobrim ljudima iz SBB-a opet nisam imao net 2 dana, čim padne neki kijamet (jača kiša ili sneg) mogu da se pozdravim sa signalom.

Elem dođem posle dva dana na forum i imam šta da vidim.

Što se tiče stabilnosti u zadnjih 5-6 godina koliko se bavim OC-om nikada mi se nije desilo da bilo koji procesor pravi probleme u radu na datoj frekvenciji ako je izdržao Prime95 test od 1 sata. U stvari po mom iskustvu u 99% slučajeva ako nije stabilan pući će u prvih 10 minuta.

Ovde moramo da napravimo razliku između stabilnosti procesora za realan rad 24/7 i stabilnosti procesora za podnošenje Torture Test-a 24/7. Što se mene tiče za realnu upotrebu (igranje) 24/7 ako prođe 1 sat Prime95 procesor je položio ispit.

Otrpilike toliko je i meni dovoljno da bi bio siguran da nece brljati u realnom radu. Eto vec skoro 2 godine radi na 8x400Mhz(1600 bus) i nije ni jednom blokirao.

Inace sto se ploce tice, p31 chipset je sasvim dobar za overclock i nema potrebe za skupljim plocama(jedino ogranicenje je max od 4GB rama). Idealna je kombinacija sa ovim procesorom i drzanje na 4Ghz ili koliko vec izvuce, ploca nece ogranicavati...

Tako da ako se komp koristi najvise za igre, dosta se moze ustedeti sa ovim procesorom i uzeti dosta brza graficka. Recimo do neke 4890\GTX260...

Samo da nema ono "Celeron u nazivu" bio bi jos bolji :D

Pa koliko je ok da se drzi 2,3,4,5,6 sati mislim da ne bude dugacko ,a da znas odprilike stanje:p

Evo šta kaže Wikipedia o stabilnosti Prime95:

In the overclocking community a rule of thumb is often used to determine how long to run Prime95: test the CPU (8KB FFT) for 10 hours and the memory (4096KB FFT) for 10 hours, and if the system passes, there is a high chance that it is stable. 24 hours' testing is recommended to be sure, as errors may show up after 16 or more hours of testing (compared to, say, just 4 hours of testing).

Znači svi rezultati bez min testiranja od 10 sati se ne priznaju. Žao mi je :wall:
E ima da odem do lika čiji sam komp radio i da mu otmem dotični "Celeron" samo zarad mirnog sna.

^Dobro je, ispravio si se. :)

Bas sam ja tom "10min." logikom klokovao Celeron 420 koji mi je privremeno u masini. Odvrnuo samo FSB na 380, proslo 15min. blend testa i ja mislim dosta je, ionako ga menjam uskoro. Uzeo da kompresujem muziku u MP3 za mobilni i posle 5sec eto plavog ekrana, puce download na 80% i ja ostadoh zatecen sa "da ne verujes" facom :D

Evo šta kaže Wikipedia o stabilnosti Prime95:

In the overclocking community a rule of thumb is often used to determine how long to run Prime95: test the CPU (8KB FFT) for 10 hours and the memory (4096KB FFT) for 10 hours, and if the system passes, there is a high chance that it is stable. 24 hours' testing is recommended to be sure, as errors may show up after 16 or more hours of testing (compared to, say, just 4 hours of testing).

Znači svi rezultati bez min testiranja od 10 sati se ne priznaju. Žao mi je :wall:
E ima da odem do lika čiji sam komp radio i da mu otmem dotični "Celeron" samo zarad mirnog sna.

10 sati valjda mogu tolko se strpiti kad budem svoj phenom na 3.5 (samo da uzmem hladnjak neki) onda cu pustiti 10 sati:D

Pa nece biti anmnezija, pre ce biti 100ti post i to za manje od 2 meseca:p

mozda nemam milion postova kao ti , ali mi je jasno da nece da ga drzi na 4.4 za 24/7 u svakom slucaju bio stabilan ili ne. Te je i meni dosta validacija bolje i to nego da sumljaju u overclock...sto je imalo veze sa nekim drugim postom ali sad nije bitno. Meni u stvari bilo zao sto se nasao neko ko je izrazio sumlju u coveka kad je napisao koji overclock...

Poslednja izmena:
Evo *******i za tvoj miran san, sve u jednoj slici.

Laku noć.

jel me to ochi varaju, il' si ti to pustio chitava 3 minuta prajm i to blend test? :trust:
i pri tome ti je temp 77c :zgran:
To ti je druze daleeeko od bilo kakve stabilnosti.
Nego ti to spusti na nekih razumnih 3.7ghz ili nabavi bolju plochu i bolje hladjenje pa ga teraj na 4+ghz, u suprotnom riknuce ti najverovatnije prvo matichna, a potom cesh degradirati cpu, kao shto kolega zahebani kaze.
Takodjer, koristi LinX za test, a to ti ne govorimo zbog nas vec zbog tebe ;)

ps nategni malo tu memoriju, cl6 @900mhz je slabo

Poslednja izmena:
jel me to ochi varaju, il' si ti to pustio chitava 3 minuta prajm i to blend test? :trust:
Nego ti to spusti na nekih razumnih 3.7ghz ili nabavi bolju plochu i bolje hladjenje pa ga teraj na 4+ghz, u suprotnom riknuce ti najverovatnije prvo matichna, a potom cesh degradirati cpu, kao shto kolega zahebani kaze.

To je bilo na nekoj mašini sa G31 pločom kojoj je taj Celeron bio namenjen. Onih 4.4 Ghz je postignuto na mašini iz potpisa u koju sam ubacio Celeron čisto testa radi i bio je hlađen vodom.

77C nije strasno, iako bi ga linx nagurao na ~85-90C, u realnom radu temeratura tek sa max zauzecem ce biti manja od prima ili tu negde... drugo je pitanje dal bi prosao prime 5-6h ali ako nece 4.1 , ~4Ghz bi sigurno islo sa stock kulerom,
ne zaboravite da se GPU-evi greje drasticnije vise i zagrevaju celu plocu dok je kod CPU-a on prakticno samo ugrejan tako da ljudi preteruju od straha ... a i CPU je veoma mali potrosac tako da i pri OC ploca ne trpi

PS: a i ne zaboravimo termalnu zastitu koja sasvim fino radi i drzi ga na 99C sto i dalje za provodnike nije smrtno, pre ce ga ubiti prevelik napon nego temperatura a i ja trebam da vidim slucaj da je neko ubio CPU na ovaj nacin a da napon nije digao za 50%

Poslednja izmena:
mozda nemam milion postova kao ti , ali mi je jasno da nece da ga drzi na 4.4 za 24/7 u svakom slucaju bio stabilan ili ne. Te je i meni dosta validacija bolje i to nego da sumljaju u overclock...sto je imalo veze sa nekim drugim postom ali sad nije bitno. Meni u stvari bilo zao sto se nasao neko ko je izrazio sumlju u coveka kad je napisao koji overclock...

Ja osim prve recenice uopste ne razumem sta si hteo da kazes:bottle:prvo covek je samo testirao domete doticnog celerona na svojoj ploci i ocigledno je da ga ne bi koristio uopste jer nije njegov proc:D, a ovde se vodi prica o tome koliko dugo i pod kojim uslovima se podrazumeva da je proc stabilan (dakle koji stress test, koliko dugo, sa kojim temperaturama itd). Ti si ovde odvalio ako sam dobro razumeo da je dovoljno da se postavi validacioni link i da je to sasvim dovoljno da se vidi da je proc oc stabilan, :bottle::bottle:. Taj validacioni link se obicno koristi da se pokaze maksimalni
takt, a koliko je to stabilno to je vec druga prica.

Ma jok, kakvih 10minuta, pa to se nije cestito ni "progrejalo". daj mu vremena da ugreje CPU, CIpset, Elektrolite, "energetiku" ploce, samu plocu (PCB), da ugreje kuciste, limariju, bukvalno sve. Tek kada to postigne max temperature onda pocinje "brojanje vremena". Cenim da ca totalno zagrevanje treba bar 1 sat, pa se tako ispada prvi sad ne moze racunati. Posle toga lepo "odvali" 12sati i ako valja to je dovoljno, ako ne, pa smanji takt 5% i reseno. AKo tih 5% bilo ko oseti bez bencharkovanja svaka mu cast.

^
Ma nevredi ni sat vremena... tako sam ovog Athlon XP-a drzao sat vremena Orthosa i izgurao je, udjem u Crysis, ucita level, puf BSoD. (resio sam problem i sad je stabilan na 2.03 :eyebrows:)
Pa nek kaze neko da je 1 sat dosta:)

Poslednja izmena:
Kakve li su performanse tog procesora naklokovanog u odnosu na X2 550BE@3,7 ? Gaming me interesuje.

Pozdrav, da li ovaj CPU moze na ASUS P5B, i isplati li se mijenjati za ovaj moj E2140!?

Mislim da može da ide na P5B, a da li se isplati to već zavisi za koliko možeš da prodaš svoj procesor. Koliko vidim imaš E3300 na akciji za nekih 36e, dok taj E2140 mislim da možeš da prodaš za nekih 20-25e. E sad da li ti se isplati, lično mislim da ne bi video neko značajnije ubrzanje u igrama. Ovih 3Ghz je sasvim dovoljno za tu 8800GT koju imaš.

Mislim da može da ide na P5B, a da li se isplati to već zavisi za koliko možeš da prodaš svoj procesor. Koliko vidim imaš E3300 na akciji za nekih 36e, dok taj E2140 mislim da možeš da prodaš za nekih 20-25e. E sad da li ti se isplati, lično mislim da ne bi video neko značajnije ubrzanje u igrama. Ovih 3Ghz je sasvim dovoljno za tu 8800GT koju imaš.

OK, hvala ti, zasad mi sve igre fino rade :)

OK, hvala ti, zasad mi sve igre fino rade :)

Pa na 17" monitoru nemas zime. Jedino sto bi osetio je da predjes na procesor sa 4 jezgra i to samo u aplikacijama koje znaju da uposle 4 jezgra. Bolje bi ti bilo da juris grafu. Utopis tu sto imas pa da uzmes 4870 ili gtx260. Ali za to ti treba bar 50 evra na cenu za koju mozes da utopis tvoju graficku.

Ja sam zbog nemilih dogadjaja privremeno presao (na duzi period) na e3300 i Gigabyte G31m-es2c, montirao sve sa cooler masterom TX2 i prakticno ga na defaultu digao na 3.75, na 4.4Ghz za 24/7 pod linxom mu treba napon od 1.376V pod load-om (bios 1.425v)... naravno testirano linx-om + prime.
Na 4.5Ghz se dize i radi linx nekih 5 minuta i tu se spuca al nisam probao napon da dizem vise od 1.45v sto verovatno znaci da bi na ~1.5v i na 4.5Ghz bio stabilan ali ostaje i pitanje koliko mi memorija moze nagurat posto je minimalan mnozioc 2.66... a ovaj geil ultra sto imam za max oc trazi 2.3V a domet ploce je 2.2v za DDR2

Prilozi

• e3300OC.jpg
    e3300OC.jpg
    315.9 KB · Pregleda: 118
Lepo, lepo, svaka čast. Odličan primerak. Čak ni temperatura nije loša.

pored ovog E3300 ne treba traziti dalje ako je masina sklopljena za gaming.

Ja sam zbog nemilih dogadjaja privremeno presao (na duzi period) na e3300 i Gigabyte G31m-es2c, montirao sve sa cooler masterom TX2 i prakticno ga na defaultu digao na 3.75, na 4.4Ghz za 24/7 pod linxom mu treba napon od 1.376V pod load-om (bios 1.425v)... naravno testirano linx-om + prime.
Na 4.5Ghz se dize i radi linx nekih 5 minuta i tu se spuca al nisam probao napon da dizem vise od 1.45v sto verovatno znaci da bi na ~1.5v i na 4.5Ghz bio stabilan ali ostaje i pitanje koliko mi memorija moze nagurat posto je minimalan mnozioc 2.66... a ovaj geil ultra sto imam za max oc trazi 2.3V a domet ploce je 2.2v za DDR2

Bas fin i jeftin CPU.
Da mi nije crkla 775 ploca, sada bi bio u mojoj masinici :S:

OFF (ako moze da se ne brise): Kako stoji Sempron 140 (unlock@X2) u odnosu na ovaj E3300?
Uglavnom mislim na gaming pa da ulozim lovu u neku grafu...
Hvala :wave:

Poslednja izmena:
Ja sam sa tim chedom od procesora na 4.2 postigao identichne rezultate kao stock e8500 u super pi, unigineu i par igara... iscedio je svaku kap frejmova iz 9600gt-a i po mom mishljenju izvanredan kombo za male pare. Mozhda bi neka od novijih Atija mogla lepo da usluzhi ovaj procesor...

Nazad
Vrh Dno