Šta je novo?

4.4 Ghz za 35e!

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
350
Dopao mi je šaka neki novi E3200 (naravno ne planiram da ga koristim) pa rekoh daj da vidimo šta može i gle iznenađenja. Sa 2.4 na 3.2 bez dizanja napona, što i nije nešto posebno, ali kada "malo" podignete napon desi se sledeće.

Na 1.3V dostiže 3.6 Ghz, na 1.4V dostiže 4 Ghz, a na tračavih 1.55V celih 4.4 Ghz.
Naravno na ovom taktu ne prolazi Prime95, ali Win radi bez problema. Ne pomaže ni 1.6V a preko toga već nisam hteo da idem. A da ne zaboravim za hlađenje sam koristio CM Aquagate Max, pa otuda i temp od celih 38C.

Što se tiče stabilog takta dođe negde oko 4.3 (*** kasno i nemam vremena da ga sad čačkam, ako stignem sutra okačiću celokupne rezultate). Na 4.3 dok se vrti Prime95 temperatura nije prelazila 50C.

Prilozi

• 4.4.JPG
    4.4.JPG
    271.4 KB · Pregleda: 542
@Sharpshooter
1.56v ce lose uticati na zivotni vek 45nm procesora, jako pogubno za jako kratko vreme, od nedelje dana do mesec dana sigurno degradira sa OC potencijalom. Ono sto budes postigo sa 1.45v sa tempereturom ispod 70c to je maksimum, bez obzira na klokove koje si naveo, barem sto se tice klokova 24/7.
Bilo bi dobro da ne postavljas nista sto si radio sa naponima preko 1.45v zbog ljudi koji ne znaju ovaj podatak a imaju u planu da kupuju nesto od 45nm intelovih procesora, ili ih imaju pa ce na osnovu onoga sto vide pokusti da klokuju na taj nacin i vremenom upropaste svoje procesore.

Poslednja izmena:
@Sharpshooter
1.56v ce lose uticati na zivotni vek 45nm procesora, jako pogubno za jako kratko vreme, od nedelje dana do mesec dana sigurno degradira sa OC potencijalom. Ono sto budes postigo sa 1.45v sa tempereturom ispod 70c to je maksimum, bez obzira na klokove koje si naveo, barem sto se tice klokova 24/7.
Bilo bi dobro da ne postavljas nista sto si radio sa naponima preko 1.45v zbog ljudi koji ne znaju ovaj podatak a imaju u planu da kupuju nesto od 45nm intelovih procesora, ili ih imaju pa ce na osnovu onoga sto vide pokusti da klokuju na taj nacin i vremenom upropaste svoje procesore.

Što se tiče napona to znam, ovo je bilo samo testiranja radi, a što se tiče temperatura rekoh max 50C. Mada je to zbog vode prvenstveno. Hajde baš ću da vratim stari GeminII da probam sa njim.

moze to josh... daj 5 icu da vidimo...

Ja sam lepo govorio da je nov celeron best bay u low segmentu, ovi rezultati to i potvrdjuju...

kakav low segment sa vodenim hlađenjem, naponom napucanim u nebo i deluxe pločom :d i još nestabilan na sve to :d

kakav low segment sa vodenim hlađenjem, naponom napucanim u nebo i deluxe pločom :d i još nestabilan na sve to :d

pa poenta da ce bilo koja ploca sa G31 dogurat isto (3500din), celeron trosi jakooo malo struje tako da i 4 fzane ploce ga guraju bez problema, hladjenje za 1800din (CM tx2 na primer) ce gurat 4-4.2Ghz bez problema dok ce stock kuler gurat 3.6Ghz
AMD po tim cenama moze samo da sanja OC

tesko ce bas na G31 na ide na 4Ghz. bas optimisticna izjava.

tesko ce bas na G31 na ide na 4Ghz. bas optimisticna izjava.

sto ne bi, mnozilac kod celerona je ogroman pa sa malim FSB stizes do 4Ghz
na primer za e3200 mnozilac je 12x 200Mhz = 2.4Ghz
tako sa 12 * 340 = vec blizu 4Ghz
a FSB od 340 za G31 nije nista jer je on fabricki predvidjen da gura bar 333Mhz i vise jer podrzava e8xxx procesore..

PS: http://xtreview.com/addcomment-id-9941-view-Celeron-e3200-overclocked-performance.html evo 4.4 na vzaduhu sa dosta manjim naponom...

Poslednja izmena:
mozda moze da gura E8x00 ali na defaultu. ovde se dize i fsb i napon sto je arcenje ploce, pogotovu slabasne G31...

mozda moze da gura E8x00 ali na defaultu. ovde se dize i fsb i napon sto je arcenje ploce, pogotovu slabasne G31...

G31 nije slab vec je osakacen za sata2 portove, itd... sto se tice OC-a do FSB-a od 400Mhz sasvim je prikladan samo treba paziti da ploca ima manualno podesavanje voltaze, a i cak da nema vecina e3xxx ce ici od 3.2 do 3.6Ghz na default voltazi

nesto sumnjam da je to bas tako inace bi svi klokeri kojima ne treba preko 400Mhz FSB uzimali G31 za 40e. ovaj primerak ide na 3.2Ghz bez dizanja voltaze.

nesto sumnjam da je to bas tako inace bi svi klokeri kojima ne treba preko 400Mhz FSB uzimali G31 za 40e. ovaj primerak ide na 3.2Ghz bez dizanja voltaze.

Pa vidi jel znas koliko Q6600 trosi a koliko e3200 ?
G31 vecina ploca imaju 4 fazno napajanje koje moze gurat Q6600 na defaultu bez problema, pa samim tim zakljucujemo da celeron i tesko OC-ovan ne predstavlja problem za G31 chipset/plocu
I naravno intelova politika zanemaruje low end ponudu maximalno sto je jos jedan razlog zasto ljudi bacaju pare na 2-3x skuplje dual core procesore...

PS: eno vec dokaza: http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1950424&postcount=6
P31 (isto sto i G verzija samo bez integrisane grafike) chipset na 3.6

Poslednja izmena:
Dobro evo prebacio sam dotični E3200 baš u jednu G31 ploču, tačnije Gigabyte G31M-ES2C. Samo da završim instalciju Win do kraja i skeniranje sistema pa ću da ga nagarim na ovom kršu. Baš da vidimo razliku između prve vožnje i ove gde će sve biti u low end fazonu, čak i hlađenje (stock cooler).

ta Gigabyte i nije toliki krs koliki je bio onaj ojadjen Asus G31...

Evo provrteh ga malo:

Stavim lepo na 1.4V i pravac 4 Ghz i radi bez problema, sa sve stabilnim Prime95 i temperaturama do 62C. Već sam pomislio da sam dao xyz stotina eura za ploče i ostale gluposti kada i sa krš komponentama dostiže 4 Ghz bez problema, ali džabe sam se nervirao. Max OC ovog E3200 na dotičnoj k-r-š G31 ploči, sa stock coolerom je "samo" 4.1 Ghz pri 1.5V i sa temperaturam od max 76C. Nije pomagalo ni 1.6V za proc, ni podizanje napona ploče za 0.2V. Preko toga ni da makne.

Naravno 4 Ghz pri 1.4V i normalnim temperaturama na ploči od 35e nije ni malo loš rezultat. Nije mi loš primerak dopao ovog puta. Chinaski sledeći put pusti mene da ti kupim proc, vidiš da me sere sa dobrim primercima. :smoke:

A naravno evo i sličice.

Prilozi

• 4.1.JPG
    4.1.JPG
    143.2 KB · Pregleda: 212
vuna je napisao(la):
Chinaski sledeći put pusti mene da ti kupim proc, vidiš da me sere sa dobrim primercima. :smoke:
lol, tebi se vise isplati da das ortaku svoj matori E6420 i da vozis tog celeronceta na 4Ghz za svaki dan :p jos kada bi se ratosiljao svoje ploce, pa da ti sredim 3% popusta za G31 u Bench house-u :d hahahahaha :D
aj, vidimo se sutra...

Poslednja izmena:
@Sharpshooter
Jedno pitanjce.
Ako si vec vrteo Prime95 na 4ghz zasto to nisi slikao sa temperaturama da i mi vidimo kako izgleda:)
Na ovoj slici koju si postavio ne vidi se koja je ploca u pitanju, mogao si sve lepo sa uslikas to su 2 kompletne slicice, nista komplikovano, cisto da upotpunis sve sto si rekao.

Sve je to lepo , nego aj izvrti neki 3d mark da vidimo ima li neke vajde za igrice ;) .

Sve je to lepo , nego aj izvrti neki 3d mark da vidimo ima li neke vajde za igrice ;) .

Na čemu? Na G31 sa 7200GS!!! Ha ha ha ha :smash: :smash:
To je neka krš mašina koju sklapam komšiji.

Inače moj komp nije trenutno u funkciji. Uspeo sam da iskrivim pinove na mojoj P5E Deluxe tako da sutra moram da posetim servisera da vidimo da li joj ima spasa. Najbolja fora je u tome da ploča sa mojim standardnim E6420 nije htela da radi sa par pinova manje, a sa ovim ubogim E3200 radi bez problema. A sutra takođe ovu drugu ubogu mašinu E3200+G31 dajem starom-novom vlasniku tako da neću biti više u prilici da pržim dotični Celeron.

Poslednja izmena:
@Sharpshooter
Jedno pitanjce.
Ako si vec vrteo Prime95 na 4ghz zasto to nisi slikao sa temperaturama da i mi vidimo kako izgleda:)
Na ovoj slici koju si postavio ne vidi se koja je ploca u pitanju, mogao si sve lepo sa uslikas to su 2 kompletne slicice, nista komplikovano, cisto da upotpunis sve sto si rekao.

Bre *******i ti baš sitničariš, šta ima da vas ložim za buđavi Celeron, nije ni neki rekord pa da se naganjamo. Inače ploča je gore pomenuta GigaMega G31.

Ako stignem pre kreveta da ga još jednom provrtim uslišiću ti molbu, pa da možeš na miru da spavaš.

Evo *******i za tvoj miran san, sve u jednoj slici.

Laku noć.

Prilozi

• 4.1.JPG
    4.1.JPG
    269.5 KB · Pregleda: 394
^
Ne budi sarkastican, nema potrebe za tim:) prosto je ovako mnogo bolje, preglednije i na kraju krajeva ubdjivije;)

Koliko je potrebno drzati prime 95 da vidis da je komp stabilan tj cpu:p:type:

Po mom iskustvu Prime95 puca jako brzo. Ako ne pukne u prvih 10 min 99% ti je stabilan proc.

bogami meni je jednom na athlonu XP pukao posle 22h :D

Nazad
Vrh Dno