Šta je novo?

4:3 VS 16:9

Air-max

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2010
Poena
349
Pozdrav narode, zanima me šta mislite o formatima tableta koji postoje. Meni lično 4:3 izgleda kao idealan odnos stranica za tablet, štaviše ne vidim nikakvu prednost kod 16:9 osim kod gledanja filmova, što i ne radim na tabletu. Za sve ostalo - net, knjige, stripove, aplikacije itd, 4:3 mi ima daleko više smisla na tabletu.

Mislim da je 16:9 počeo da se koristi kod Android tableta pre svega zato što su prvi tableti koristili Android namenjen telefonima, a za telefone bi naravno 4:3 bilo neprirodno. Ni kasnije verzije Androida nisu bile prilagođene odnosu stranica 4:3, pa su i drugi proizvođači išli tom logikom i dobili smo poplavu tableta sa ovim formatom. Tek sa pojavom ICS-a je google sredio malo stvari, izbacivanjem OS-a koji je prilagođen različitim rezolucijama i formatima ekrana, nakon čega je više proizvođača počelo da predstavlja Android modele sa odnosom stranica od 4:3.

Šta vi mislite?

Meni licno 4:3 mozda malo vise odgovara ali 16:9 mi ne smeta, skroz mi je ok. Ma sve je stvar navike.
Najvise mi odgovara 7" 16:9, dok mi je za 10" 4:3 bolje resenje, ali ne verujem da cu vise kupovati 10" tablet, mozda nekad...

Svakako je najbolje resenje ono sto je Apple uradio, 4:3 uz bolesnu rezoluciju, sta ces bolje?

Poslednja izmena:
I ja se slazem da je 4:3 idealan format za tablet, tj. za pracenje sajtova, citanje e-izdanja casopisa, knjiga i sl.

+1 za 4:3. Koristio sam ranije Android tablete sa 16:9 i onda sam prešao na 4:3 iPad i mnogo mi je lakše za korišćenje.

Slazem se, probao sam Android 16:9, sada koristi 4:3 IPad i mnogo mi je bolji za citanje knjiga, pregled internet stranica.......

pa za 7" je tesko uklopiti 4:3 bar ja tako mislim.
Po mom misljenju sve ispod 10" (ili 9.7" da budem precizniji) nije za 4:3.
Ali, da je Apple ubo u sred srede sa 4:3 i extra dobrom rezolucijom... JESTE!!!
Mozda ga i nabavim jednog dana, ko zna 😉

Kao što kaže Emix, sve je stvar navike, ali generalno važi to pravilo: 4:3 ako vam je prioritet čitanje, 16:9 ako vam je prioritet video
Osim ako vam sva literatura nije u ebook formatima gde je veličina slova skalabilna, ne bih ni preporučio 7" tablet za čitanje, premali je za duže čitanje pdf fajlova. Čitanje na telefonima neću ni da komentarišem 😉
Evo napravio sam par screenshotova sa ipada, naravno optimalno iskustvo je na Apple-ovom ibooksu, potom Kindle aplikacija i strip (Comic Zeal):

drawback -crna polja u landscape modu pri gledanju filmova, evo jednog filma u 1280x688 u AVPlayerHD:

Nista nije dobro za citanje kao Amazon kindle 🙂 manite se ovih ekrana, ja se nadujem posle duzeg citanja i na iPad-u i na Prime-u haos... Nadam se da ce uskoro spustiti color eink za nas smrtnike - do tada konjuktivitis 😀
I po mogucnoscu uvek traziti epub (ebook) verzije nekih knjiga, casopisa sta vec, nije bas preporucljiv pdf (znam da je nezamenljiv u mnogim situacijama 🙁 )

4:3 je bolji za surf i za citanje, 16:9 je bolji za filmove i igre. Uz to, tableti 7" sa 16:9 su mobilniji zato sto su uzi nekih 3cm u odnosu na 7" 4:3 tablete. Pa sta ko voli.

Što niko ne pominje 16:10? Koliko videh dosta Android tableta je 16:10 (1280x800) što nije tako odvratno kao 16:9 🙂

Meni lično ovaj 9,7 4:3 ekran nekako više godi. prvenstveno za čitanje. posebno skeniranih stripova i sl.

A za filmove, nešto malo filmova sam viđao u 16:9, jedino ako su rađeni za TV, obično su za bioskope, pa je format širi od 16:9 i crne linije ne ginu ni na jednom tabletu ili uopšte računarskom ekranu. Jedino su serije uglavnom 16:9.

Pa i ovi 7" ,koji se najvise prodaju kod nas, imaju odnos stranica 5 : 3 a ne 16:9 (800x480)!

Da bi bilo 16:9 rezolucija treba da bude 800 x 450.

Poslednja izmena:
A za filmove, nešto malo filmova sam viđao u 16:9, jedino ako su rađeni za TV, obično su za bioskope, pa je format širi od 16:9 i crne linije ne ginu ni na jednom tabletu ili uopšte računarskom ekranu. Jedino su serije uglavnom 16:9.

Jeste da ne ginu ni na jednom tabletu, ali nije isto kad je ta traka debela 5 i 2cm

Nije losa ova tema , za one koji nameravaju da kupuju tablet, da se lakse odluce. 7-ice su bar sto sam ja video sve 16:9 , skoro, ne uklapaju se bas u milimeter u ove proporcije. A 8-ice su Sire 7. Tu je odnos najcesce 4:3 u nekoj srednjoj i nizoj klasi. Ovi 9.7 takodje su 4:3 kopira se svi znamo koji tablet 🙂 Imaju naravno i 9. 10 i 10.1 ali sa njima nisam dolazio u kontakt pa to prepustam drugima da komentarisu.

Za 7" 16:10 je odlično, jer onda može da se drži u jednoj ruci.
Za 10" mi je više manje svejedno, ali ovo je kategorija ipad vs ostali, a on tu pobeđuje hands down.

Ретки су, али ал' постоје и 7" 4:3, нпр. Wayteq xtab70 🙂
Не треба заборавити резолуцију, 8" 4:3 можда има приметно већу површину него 7" 16:10, ал' скоро сви имају ушљиву 800х600 резолуцију, једино Archos 80 G9 има 1024х768, ал' сам уређај је крш. Паметни људи су овде одавно рекли да је екран најважнији део таблет уређаја, зато сматрам да пре величине дијагонале треба гледати густину пиксела и углове гледања. Ја имам 10" 1280х800 и веома сам задовољан, FullHD на овој величини сматрам издркавањем, ал' ако успеју и њима да оборе цену, а да седмицама постане стандардна ова резолуција с које ово куцам зашто да не, с друге стране 1024х600 би дефинитивно било премало на овој дијагонали.
Многи хвале iPad retina екран, а заборављају да су дуго времена андроид таблети имали 1280х800 док је iPad дуго времена имао "свега" 1024х768, већ неко време постоје 1920х1200 андроид таблети, а Samsung је најавио оно зло од 2560х1600 😀 тако да је итекако добро да постоји оволика конкуренција и да се међусобно утркују.
Очекујем да ће се за неких годину дана појавити андроид таблети са 2048х1536 који ће "копирати" iPad као што су то већ урадили са 1024х768 IPS екранима. Из истог разлога бих волео да избаце iPad mini па да се појави више седмице тј. осмица са 1024х768.

glasine za ipad mini su bile 7.85" i 1024x768
što se tiče dimenzija ekrana, to bi trebalo da izgleda ovako, ako se uopšte ostvari:
xlarge.jpg

Nazad
Vrh Dno