Šta je novo?

3G ruter

Nocna ptica

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2004
Poena
619
Koji ruteri mogu da se nadju kod nas, a da podržavaju telekom/telenor/vip USB internet?

Potrebno mi je da sa udaljenom lokacijom napravim VPN izmedju rutera u kancelariji i rutera na terenu koji će se često šetati.

Mozes pojuriti da ti neko donese iz Nemacke Vodafone EasyBox 800 ili 801. Uz njega dolazi HSDPA modem koji se moze otkljucati za sve operatere. Takodje ovaj ruter mozes koristiti i da bude GSM gateway - odnosno da radi preusmeravanje poziva sa fiksne telefonije na mobilnu kada recimo zoves mobilni. Ima i VoIP gateway koji radi rudimentarno [samo jedan SIP provajder]. Prava je muka konfigurisati ga, ali kad ga napravis hoce da radi. Kod nas mu se cena krece od 800 do 2000 dinara. I da dolazi kao iskljucivo Annex B, bez mogucnosti konverzije ali ima i 3G i WAN port.

Toliko, pozdrav.

i noviji Vodafone modeli EasyBox 802,803 koji rade i sa kablovskim modemima

Nisam naveo njih posto su oni bas novi i u Nemackoj kostaju preko 100 evra uz ugovor o koriscenju VDSLa kod Vodafone-a.

Hvala vam na odgovorima.
Nije problem što je annex B, jer mi treba isključivo kao mobilni ruter za 3G internet nekog od naših operatera i mogućnošću VPNa sa centralnim ruterom. Bitno mi je samo da neko provereno zna da može da radi sa našim operaterima.
Ja sam probao sa nekim Linksys ruterima, i nijedan nije uspeo da izadje na internet sa MTS modemom.
Ne znam da li bi mogao neki Mikrotik router board da se natera da radi...
Cena mi isto tako nije mnogo bitna (prvo što je ne plaćam, a i za firmu je, pa dolaze u obzir i skuplje varijante).

Mikrotik radi sa 3g modemima, postoji par modela sa USB portovima.

Ako vec imas te Linksys modele, onda samo potrazi koji tacno modem podrzavaju i kupi taj modem. To ti je najlakse.

Ili daj napisi ovde o kojim modelima je tacno reci i ja cu videti dal ima odgovarajucih modema kod nas - u svakom slucaju ces morati da otkljucas modem ali to nece biti problem.

Pozdrav.

Da li firmver za linksys uopste podrzava 3g modeme? Kao sto je vec receno, moze biti da sluzi samo kao USB port za print server?

Ako ne, moze da se instalira openwrt koji provereno podrzava USB 3g modeme. DD-wrt vec neko vreme izbegavam jer je, da tako kazem, polu-besplatan; za neke modele se i dalje ne naplacuje, ali za vecinu ipak - da. Openwrt je potpuno free a ako se ne varam podrzava mnogo vise hardvera nego drugi slicni besplatni projekti.

TP-Link ima nekoliko modela.
Pogledaj u Netiksu ili Nebo ITS. Mislim da je najjeftiniji ispod 30€. Dodaš modem i vozi :)

@PJ, pitanje je koji drajver ti TP-Link imaju u sebi, tj podrsku za koji tacno modem/e - nisu svi isti.

@salac, isto vazi za OpenWRT, morao bi sam da edituje firmware i ubacuje drajvere.

Bolje ovako vidi sta je podrzano, kupi modem za 5 do 10 evra i miran, nego da se izlaze i dodatnom trosku i potrebnom vremenu da to namesti da radi.

Moze tp-link, model je TL-MR34320 i ne kosta puno, oko 20 evra, a ima ga u netiksu. Potrebno je downloadovati drajvere sa tp-linkovog sajta i trebalo bi da radi.

@ribizla
Ne mora da se edituje firmver i ubacuju drajveri, drajveri su deo linux kernela koji koristi openwrt/ddwrt/whatever. Potrebno je doinstalirati kernel modul (drajver) za USB podrsku, sto moze da se uradi i kroz GUI i naravno podesiti parametre 3g konekcije.

Ribizla, koliko sam video, svi popularni Havajci radi, počev od onog starog (prvog kod nas) E220 i najpopularnijeg E1550. Nisam lično probao.

@salac, @PJ, Ako je tako onda je ok, bitno je to napomenuti zbog kompatibilnosti sa hardverom koji covek vec poseduje.

Hvala na dopuni, pozdrav.

Nazad
Vrh Dno