Šta je novo?

3G net + MTU + Proxy

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Već dosta dugo imam problema sa 3G netom i pod XPom i pod Mac-om. Jednostavno sajtove ne mogu da posetim. Međutim bez microsoft.com i nekako mogu, ali imam druge sajtove na kojima moram da budem zbog poslnovnih obaveza. Do sada sam se snalazio kako sam znao i umeo, ali od danas više ni to ne pomaže.

Pre svega kod.
Kod:
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 1500 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 1500 bytes of data:

Packet needs to be fragmented but DF set.

Ping statistics for 192.168.0.1:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 1492 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 1492 bytes of data:

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 1480 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 1480 bytes of data:

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 1400 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 1400 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 576 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 576 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

C:\Documents and Settings\Nemanja>ping -f -l 514 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 514 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

C:\Documents and Settings\Nemanja>

Koliko sam čitao o MTU (Maximum Transmission Units) se koristi kada korisnici ne mogu da učitaju neke sajtove, a koriste deljenu internet mrežu, tada se koristi PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet), koji je ugrađen u WindowsXP. Ako sam dobro razumeo.

E sad. Radi se o tome da kroz terminal/konzolu/prompt može se ispitati koja vrednost za MTU odgovara Vašoj mreži tj. kompjuteru na kome ste.
Ja sam probao to iznad i u gornjim granicama puca, u donjima ne radi.

Inače Microsoft ne preporučuje da se ide ispod 1400 za Windows XP, donja granica može da bude toliko niska vrednost, kao što je 576.

Problem je da su meni iz Telekoma poslali na mejl MTU.reg sa podešavanjem... Neka mi neko ovo rastumači, molim Vas.
Ovde vrednost može biti 514 ili 800.
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NdisWan\Parameters\Protocols\0]
"PPPProtocolType"=dword:00000021
"ProtocolMTU"=dword:00000514
"ProtocolType"=dword:00000800

Treba mi neki proxy ako imate kao privremenu meru. Do sada sam koristio http://www.ninjacloak.com/ ali mi on ne vrši posao.

Ako imas problem sa MTU, proxy u principu nece da pomogne. Nizak MTU unosi veci overhed ali radi se o jednocifrenim procentima razlike - tesko da ces primetiti razliku osim ako ne stavis mnogo nisku vrednost tako da je resenje da zaista koristis onaj MTU koji ti mreza dozvoljava.

MTU problemi umeju da budu gadni zato sto MTU ka jednom sajtu moze biti drugaciji od MTU-a ka nekom drugom. Zbog toga i postoji poruka koju dobijas (Packet needs to be fragmented but DF set). Ali kod tebe je problem verovatno "blizu" tebe tako da kada to resis, trebalo bi da budes OK za dalje.

Postoji dva nacina da se resi problem. Cela stvar bi trebala da radi tako sto tvoj racunar dobije icmp poruku da je paket odredjene velicine odbacen i u toj poruci se sugerise velicina paketa koja moze da prodje. Tvoj racunar tada smanji velicinu paketa (izdeli podatke u vise manjih paketa) i to najcesce prodje. Moze da se desi da proces smanjivanja mora da se ponovi ali se sve to desava u prvih nekoliko desetina-stotina milisekundi i kada se jednom utvrdi MTU, veza funkcionise bez problema i zastoja. Vrednost MTU-a za taj host se kesira i koristi ubuduce. Problem najcesce nastaje kada neki firewall izblokira icmp poruke koje govore racunaru da je paket odbacen i resenje je da se taj firewall prekonfigurise i dozvoli prolazak icmp type 3 code 4 (http://www.iana.org/assignments/icmp-parameters) poruka. Ti eventualno mozes da proveris firewall na svom racunaru / 3G ruteru. Ostalo bi trebalo provajder da proveri. Ovo je "pravi" nacin da se stvar resi posto ces tako koristiti maksimalni MTU ka svakom pojedinacnom "sagovorniku"

Posto ljudi najcesce ne mogu da prekonfigurisu mrezne uredjaje provajdera (srecom :) ), alternativa je da ti na svom racunaru smanjis MTU. Samo nemoj da ides mnogo nisko posto MTU ispod 250-300 neki security uredjaji smatraju za DOS napad. Kako naci pravi MTU?

Packet needs to be fragmented but DF set je ocekivana poruka kada koristis -f -l 1500 zato sto si tada pokusao da posaljes 1528 bajtova sto na malo kojoj mrezi prolazi. Kada je MTU standardnih 1500 bajtova, najveci ping (iz Windowsa) koji prolazi je 1472 bajta (na tih 1472 bajta WinXP doda 8 bajtova ICMP protokola i 20 bajtova IP headera tako da je ukupna duzina paketa 1500 bajtova).

Dakle krenes od 1472 i ides na nize dok ping ne prodje. Koji je najveci ping koji prolazi? Na tu vrednost dodas 28 bajtova i to je MTU koji imas i koji mozes da postavis na konekciju ka Internetu.

Pozz Nemanja,imao sam slichan problem,reshih ga u podeshavanjima control panela,netv.and int. conn.-internet options-internet propertis-u connections mts 3gdata treba da ti je default,pa shtiklirano never dial con.a lan podeshavanje na automatic,podesi tako ako ti vec nije pa javi shta se deshava.Mene je raspametio taj modem na mom kompu ali kod druga je u startu radio ok,znachi da si odlutao kao i ja jer je modem podeshen da radi automatski nema potrebe da ga specijalno podeshavash,javi shta si uradio.

Nazad
Vrh Dno