Šta je novo?

3G i EDGE

milanlj

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Danas je zvanicno na 063 pusten EDGE u komercijalnu upotrebu sa protokom od oko 200kbit/s, a 3G je u test fazi i brzina je oko 350kbit/s. Moram vam reci da onaj video poziv izgleda jako interesantno i da lepo radi. Striming malo secka, ali je prihvatljivo. Jos samo da nabavimo svi EDGE telefone sa kamerom koja se rotira... :0)
Sve u svemu korak napred. Jos da se vidi koja ce biti cena koriscenja...

Da li moze neko da mi objasni par stvarcica :)
Izvinjavam se na neznanju.

Da li su 3G i EDGE 2 razlicite tehnologije, ili je EDGE deo 3G-a?
Da li je neko konfigurisao EDGE na svom (hi tech :) ) telefonu i koliko je to zaguljeno. Ja sam sa velikom mukom konfigurisao moj telefon da radi sa GPRS-om. :(
Da li (kao kod GPRS-a) racunar preko Blue Tootha moze da se poveze sa telefonom i da se telefon koristi za surf kao sto to moze sa GPRS-om.

Pogledao sam onaj casopis koji stize uz racun mom caletu, gde je ovog meseca pisalo dosta toga o EDGE-u i 3G-u, ali mi je onaj tekst veoma nejasan, kao da ga je pisao neko iz mobtelovg PR-a :) , pa ako ima neko ovde ko se dobro razume, bilo bi super da nam u nekoliko crta objasni sustinu ove nove tehnologije.

poz!

Pa potrebno je zameniti sve bazne stanice tamo gde bi trebalo da radi UMTS/3G !? Koliko se ja secam u tome je i glavni problem za prelazak na 3G mrezu, otkud sada ovo u Srbiji ? Ja licno mislim da ovo nema veze sa pravim 3G vec je samo odredjeni marketinski trik za neuku sredinu, stvar prestiza ...

Nego, voleo bih da se javi neko ko aktivno koristi EDGE prenos, da li to stvarno radi ili ne, koja je realna brzina prenosa, koji telefon itd., ...?

Boyce je napisao(la):
Da li je neko konfigurisao EDGE na svom (hi tech :) ) telefonu i koliko je to zaguljeno. Ja sam sa velikom mukom konfigurisao moj telefon da radi sa GPRS-om. :(
Da li (kao kod GPRS-a) racunar preko Blue Tootha moze da se poveze sa telefonom i da se telefon koristi za surf kao sto to moze sa GPRS-om.
poz!

Ako imas telefon koji podrzava EDGE a vec si podesio GPRS onda nemas sta da podesavas jer se telefon sam prebaci na EDGE. Tako bi bar trebalo da funkcionise na vecini telefona.

A sto se tice surfa preko BT-a sve je na istom principu kao i kod GPRS-a. Mislim... shvati to ovako: GPRS ti je kao Modem, EDGE ti je kao ISDN² a UMTS ti je kao ADSL. :eyebrows: Znaci samo se povecava brzina a nacin funkcionisanja i primena naravno ostaju isti.

Zamislite sada ovu situaciju (teoriju zavere):
Telekom treba da se privatizuje a to znaci i dolazak konkurencije. Naravno Mobtel koristi to i da bi zeznuo Telekom i ugrabio dobru poziciju u ISP vodama minira Telekom-ov ADSL i daje godinu dana promotivnog perioda EDGE/UMTS pristupa netu. Za to vreme se ubrzano radi na prosirenju infrastrukture da bi za recimo godinu dana postao glavna faca u cable, wifi, voip provajdingu u Srbiji. Kako samo lepo zvuci... uh... :D

Poslednja izmena:
Blade Runner je napisao(la):
Pa potrebno je zameniti sve bazne stanice tamo gde bi trebalo da radi UMTS/3G !? Koliko se ja secam u tome je i glavni problem za prelazak na 3G mrezu, otkud sada ovo u Srbiji ? Ja licno mislim da ovo nema veze sa pravim 3G vec je samo odredjeni marketinski trik za neuku sredinu, stvar prestiza ...

Nego, voleo bih da se javi neko ko aktivno koristi EDGE prenos, da li to stvarno radi ili ne, koja je realna brzina prenosa, koji telefon itd., ...?

Da EDGE radi kako treba, a sto se tice UMTS-a video sam licno da radi, ali je ogranicen na Beograd i na neke zaposlene u Mobtel-u za sada. Onaj video striming ne moze da radi na obicnom GPRS-u.

Boyce je napisao(la):
Da li je neko konfigurisao EDGE na svom (hi tech :) ) telefonu i koliko je to zaguljeno.
kao sto ti je neko vec rekao: to samo aktivira, kad podesis GPRS (i ako telefon i operater podrzavaju EDGE)

inace, ne mora telefon da bude hitech za EDGE - EDGE ima npr. Nokia 3200 (samo se kod Nokije to zove Enhanced GPRS - EGPRS)

Telekom da se privatizuje?Hahahahhahaha koja sala!E da je srece da tako bude,i da jos pored toga mobtel kupi vodafone pa da uzivamo svi kao ljudi

Nije bukvalno potrebno zameniti bazne stanice vec zameniti neki k*urac na njima.Aj provericu danas na poslu pa cu vam tacno javiti sta i kako

DjuRaSiN je napisao(la):
Telekom da se privatizuje?Hahahahhahaha koja sala!E da je srece da tako bude,i da jos pored toga mobtel kupi vodafone pa da uzivamo svi kao ljudi

Vidis... pre sam mastao o parama, cicama, kolima... a sada mastam o privatizaciji. :D Eh sta mi uradi taj telekom, poceo sam da bezim iz realnosti. :bottle:

UMTS funkcioniše potpuno drugačije, mora SVE da se menja, tj. ne menja se, nego se dižu nove BTS. Za EDGE ne mora sve da se radi iz početka, jer već postoje Packet Control Units od GPRS-a već se samo menja (da pokušam da uprostim) CODEC chip na BTS, tako da ima bolju kontrolu greške i bolju kompresiju. Koga interesuje, nek pogleda malo na ericsson.com neke whitepapers koji objašnjavaju kako šta radi ...

Za 3G se koriste vec postojece bazne stanice, samo se dodaje jedna mala aparatura (tipa nekog konvertora???) i kako se to bude ugradjivalo tako ce se i prosirivati po Srbiji! Koliko zanam i Telekom je poceo sa sredjivanjem svojih B.S., tako da ce ubrzo obe nase mreze imati iste mogucnosti! Samo se namece pitanje kako ce sve to raditi, jer u Telekomu nikako GPRS da se sredi, kamo li 3G!

E bre kolega pretece me sa odgovorom.Ipak si ti TEHNIKAL :D

E kad biste znali koliko ima problema

da se pusti UMTS..
WCDMA je potpuno drugaciji, ima velikih problema
sa handoverom, a oni posto-poto hoce iste stubove da iskoriste..
Telekom : pustio na 22 mesta u BG i NS
Mobtel: pustio na 6 mesta u BG i NS

Telekom: komercijalno u drugoj polovini 2005.
Mobtel: ?

Edge nisam probao.

UMTS 3G lepo radi surf cak do 260kbps (max384 teorijski)
sa Z1010 aparatom i MSI Bluetooth- zadovoljan sam.
Telekom ima poseban portal Mondo3G i profi je odradjen.
Mobtelov Vivo3 nisam video jos..

bw

Izvinjavam se, jos jedno pitanje:
UMTS standard; da li je to jos naprednije od EDGE-a. Koje su prednosti UMTS-a u odnosu na EDGE (sem brzine).

pozdrav.

A jel' ima neko adrese tih 3G portala ... malo da vidimo kako to izgleda?

Mislim, jedno je na televiziji, a drugo je uživo!

Evo ti i adrese

Mobtel EDGE, za telefone koji podrzavaju Edge npr. Nokia 6230
wap.mobtel.co.yu/xG3
(pazi na caps locks)
Ako si u Beogradu, trebalo bi da lepo radi streaming
cena po protoku kao GPRS, i ista podesavanja.

Za Telekom ti nista ne znaci da ti dam IP adresu, jer nemas USIM karticu.
064/5900-xxx samo je 100 komada napravljeno za VIP...
Ako nabavis karticu, javi :)

pozzz,
D

Taj video stream ima da pojede kredit za nekoliko sekundi.

D li je nekome uspelo da vidi program BK uzivo ili nesto slicno i na kom telefonu? Linkovi postoji na portalu, ali meni ne radi. U call centru su mi rekli da je to ipak samo reklama i da ce tek krenuti. Dakle?

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
D li je nekome uspelo da vidi program BK uzivo ili nesto slicno i na kom telefonu? Linkovi postoji na portalu, ali meni ne radi. U call centru su mi rekli da je to ipak samo reklama i da ce tek krenuti. Dakle?

pa jel imas edge telefon?

Kad odem sa fonom na onaj mobtelov sajt za G3 (6230), odem na TV, izabrao sam Top Speed i kad pritisnem lead dobijam poruku "check connection settings". Sta to jos treba da namestim?

milanlj je napisao(la):
pa jel imas edge telefon?
Naravno,sigurno ne bih postavila onakvo pitanje da mi telefon ne podrzava EDGE (Nokia 6230). Jedino podesvanje koje sam primetila da postoji na mom telefonu jeste Streaming sett. u Media player-u gde je potrebno izbrati active connection settings, gde sam ostavila ista podesavanja koja vec postoje za GPRS. Mozda je potebno promeniti nesto od podesavanja ili ipak video streaming jos uvek ne funkcionise?
Meni se posle Load pojavi Connecting to Mobtel, i onda samo:Operation faild...

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Naravno,sigurno ne bih postavila onakvo pitanje da mi telefon ne podrzava EDGE (Nokia 6230). Jedino podesvanje koje sam primetila da postoji na mom telefonu jeste Streaming sett. u Media player-u gde je potrebno izbrati active connection settings, gde sam ostavila ista podesavanja koja vec postoje za GPRS. Mozda je potebno promeniti nesto od podesavanja ili ipak video streaming jos uvek ne funkcionise?
Meni se posle Load pojavi Connecting to Mobtel, i onda samo:Operation faild...

Potrebno je, koliko se secam, samo da podesis pravilno GPRS konekciju, a mobilni ce sam da aktivira EDGE ako ga mreza podrzava...

drasko je napisao(la):
Mobtel EDGE, za telefone koji podrzavaju Edge npr. Nokia 6230
wap.mobtel.co.yu/xG3
(pazi na caps locks)
Ako si u Beogradu, trebalo bi da lepo radi streaming
cena po protoku kao GPRS, i ista podesavanja.

Za Telekom ti nista ne znaci da ti dam IP adresu, jer nemas USIM karticu.
064/5900-xxx samo je 100 komada napravljeno za VIP...
Ako nabavis karticu, javi :)

pozzz,
D
Ko je tebi dao tu informaciju da mi je znati samo :D

milanlj je napisao(la):
Potrebno je, koliko se secam, samo da podesis pravilno GPRS konekciju, a mobilni ce sam da aktivira EDGE ako ga mreza podrzava...
EDGE mi je radio jos pre par meseci, download je isao i do 14-15KBps (jos uvek radi, ali ga ne koristim aktivno jer nije free :) )...Moje pitanje se konkretno odnosilo na VIVO G3 portal i njegove sadrzaje.

Pa kolege koje rade

u Mobtelu i MTS (odgovor za Djurasin) :whip:

Sto se tice streaming-a Mobtela,
radi lepo na mom Z1010
Live BK
ispise Connecting to media server ..Connected
i pichi. Bez zastoja, ali samo u centru Beograda, za sada
tj svuda gde imas pusten i UMTS, jer ako pogledas
u Connections, Networks, videces 2 Mobtela i 2 MTS-a
ali oni sa plavim kruzicima su UMTS

Ja stvarno ne znam kako vam ide taj streaming. Meni kaze check connection settings i kad sam pitao ribu na 9863 rekla mi je da je jos u test fazi. Dakle na koju foru gledate live tv?

@drasko Mislio sam na informaciju za kartice od koga si dobio?

@Djurasin
Kakve kartice ?
Mislis na vreme kada ce USIM postati komercijalno dostupan ?
Naravno da su to samo njihove procene
2.polovina 2005.

Vrh Dno