Šta je novo?

3Dmark 2003/2001; Chudna pojava ??

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Skupio sam konacno par sati vremena da maltretiram komp i dosao sam do vrlo cudnog zakljucka sto se tice 3Dmarkova.

Znaci stvar je sledeca.

Na R9800Pro mi 3Dmark2003 bez problema i bez (vidljivih) artefakata prolazi na 450/800, koliko god puta probao, dok 3Dmark2001 nema nikakvu zelju da prodje na vise od 420/740, ma koliko se trudio 😀

Najgore je sto mi 2001 ne prolazi uvek ni na default clock-ovima.
Normalno sistem je WinXP sp1 i oba Marka su patch-ovana.

Jel imao neko ovakvu pojavu kod sebe ili sam ja jednostavno baksuz ????? :S:

Koliko sam do sad video svima mark2001 prolazi na mnogo vecim klokovima nego 2003.

Ne znam za 9800Pro ali meni se isto desilo sa 6800LE i takodje patchovanim 3D Markom, trojku je vrteo bez problema par puta u 350/900 a keca nije hteo ni jednom, kucao se na prvom ili drugom testu...

Probaj da deinstaliras 3DM'01, probaj ponovo, pa javi.
Do sad mi se desavalo samo da mi pri preteranom OC-u puca 2003 iako 2001 prolazi ceo bez problema. Nikad nije bilo obrnuto!

Pozdrav!

edit: Imam R9800Pro i Win2k sp4.

Poslednja izmena:
Ma kako tebi igre rade. Prave li ti one probleme? Quake III, Call of Duty....

Sigurno ti je nesto do drivera. Probaj da promenis drivere za plocu (na 5.10), instaliraj nove Catalyst-e... Ja sam imao 9800pro i nikad mi 2001 nije pravio probleme, ustvari ni 03 mi nije pravio probleme.

U svakom slucaju, proveri ti igre, instaliraj nove drivere. Ako nista ne pomogne formatiraj disk pa instaliraj sve po redu.

Koja su ploča i memorija ?
Probaj sa jednim modulom memorije, znači da nije dual channel, pa javi.

Poslednja izmena:
Evo sad jedan post za notaxa, Milana i sve ostale... (prepoznace se vec oni, ZBOG CEGA! :d)

Ah, taj ATi... :d:d:d

notax je napisao(la):
Koja su ploča i memorija ?
Probaj sa jednim modulom memorije, znači da nije dual channel, pa javi.

NF7-S v2.0.
Isti djavo sa 2xGEIL UP 512 ili 2xCorsair CMX3500 256 ili 1x bilo sta od toga.

Ostalo radi kako treba, jedino 2001SE prolazi iza svakog 3-4 pokusaja.
Na 450/800 cak i DOOM 3 radi kako treba (pojavi se po neka 'tackica' na teksturama povremeno :d ).

Poenta je da i na default kloku kartice (pa i celog sistema) mark2001 pravi isti problem.

CAR je napisao(la):
Evo sad jedan post za notaxa, Milana i sve ostale... (prepoznace se vec oni, ZBOG CEGA! :d)

Evo ja sam se prepoznao 😀 😀

I ima da se prepoznajem sve dok ne dodje neki pismen FX6800 a onda cu opet da 'pljujem' po ATI-ju..... 😛 :d

Probaj sa isključenim "fast writes" u biosu. Za sada nemam drugih ideja.

Meni se dešavalo da je prvi znak nestabilnosti sistema 3dm01. 3dm03 prolazi bez greške, rade igre, a iz 2001 ispadne na desktop. Meni je to bilo vezano za kombinaciju Epox ploča - dual channel, tj. konkretna memorija i ploča se nisu voleli u DC, u SC radi bez problema.

notax je napisao(la):
Meni je to bilo vezano za kombinaciju Epox ploča - dual channel, tj. konkretna memorija i ploča se nisu voleli u DC, u SC radi bez problema.
Samo na višim magistralama ili i na defaultu (200)?

Kod mene na 4PCA3+ samo na visim magistralama ne radi DC. Na defaultu radi.
Jel to zbog memorije samo (Corsair XMS PC4000)?

Vojkan je napisao(la):
Samo na višim magistralama ili i na defaultu (200)?

Nisam siguran. Nije me mnogo zanimalo da držim ispod 215. 😀

Blago nama intelovcima, nemamo problema sa nekompatibilnoscu. :,,:

borab je napisao(la):
Blago nama intelovcima, nemamo problema sa nekompatibilnoscu. :,,:

Ko da si rekao da je AMD topliji od Intela, eto toliko si me(nas) potresao i toliko je istina:d :d

CAR je napisao(la):

Eh Care, pa u poslednje dve godine Ati je bio bog i batina sto se tice drajvera, stabilnosti i brzine 😉 . I dalje je X800XT brzi od 6800U i mozda bi se iznendio kada kada bi znao da imam 6800gt u masini trenutno. Ono sto radi bolje to ce biti kod mene. Ova karta (Asus) radi izuzetno stabilno , nema problema ni sa jednom igrom(uvek imam sliku i ne bavim se voodoo magijom da bih se izigrao malo), O/C se ko blesava i hladna je ko spricer zato ce verovatno i da ostane ovde. Jedino zasto jos malo oklevam je sto posle Ati-ja, Nvidijin tv-out izgleda kao los DivX :S: a to je za mene jedna od bitnijih stavki. Tako da imao sam sve u masini i najaci dojam na mene su ostavile Ati karte.

Milan je napisao(la):
Eh Care, pa u poslednje dve godine Ati je bio bog i batina sto se tice drajvera, stabilnosti i brzine 😉 .
Ajde brzine, to ti (njima) priznajem... ali stabilnosti i drajvera?!?
Daj, nemoj *****avati... nema tu ATi sta da trazi pored nVidia-e.

Ni ove godine, ni prethodne, ni one tamo...
Milan je napisao(la):
I dalje je X800XT brzi od 6800U i mozda bi se iznendio kada kada bi znao da imam 6800gt u masini trenutno.
Naravno da ne bi, ipak si ti prodana dusa! :d

Ides onome ko ti da vise para 😀😀😀
Milan je napisao(la):
Ono sto radi bolje to ce biti kod mene.
Ako, tako i treba da bude.

Pozdrav

CAR je napisao(la):
Ajde brzine, to ti (njima) priznajem... ali stabilnosti i drajvera?!?
Daj, nemoj *****avati... nema tu ATi sta da trazi pored nVidia-e.

Ni ove godine, ni prethodne, ni one tamo...

Da Nvidia nije imala problema sa drajverima vec sa losim performansama:d. Ajde nemoj da pricas, u poslednjih godinu i po dana sa 9700 nisam morao(mada sam menjao) da menjam drajvere dalje sa 3.4 da bi sve radilo.

CAR je napisao(la):
Naravno da ne bi, ipak si ti prodana dusa! :d
Ako, tako i treba da bude.
Pozdrav

Naravno, strani placenik-petokolonas😀

:wave:

Milan je napisao(la):
Da Nvidia nije imala problema sa drajverima vec sa losim performansama:d. Ajde nemoj da pricas, u poslednjih godinu i po dana sa 9700 nisam morao(mada sam menjao) da menjam drajvere dalje sa 3.4 da bi sve radilo.
Pa ja tek nista nisam menjao sa ovim FX-om!!!
Evo, ne znam ni sad koje drajvere imam... sad cu da pogledam... neke 56.72. I - rade 😉

A recimo, drugar mi je kukao kako njemu na 9600XT ispada Doom na desktop posle animacije... pa sam morao JA da dolazim i JA da mu namestam najnovije Catalyste na njegovom sakatom ATi-ju :d:d

Naravno, "problem je nestao kao rukom"... 😉
Milan je napisao(la):
Naravno, strani placenik-petokolonas😀

Ne mozes ti da budes strani placenik, ti si samo domaci izdajnik... :d:d

P.S. Samo si me maaaalkice lose kvotovao...

Ono "Ako, tako i treba da bude" sam napisao kao odgovor na tvoje "Ono sto radi bolje to ce biti kod mene." 😉

CAR je napisao(la):
...

....
Pozdrav

Mala ispravka, ide onome ko mu 'uzme vise para'
:d

jaksa je napisao(la):
Mala ispravka, ide onome ko mu 'uzme vise para'
:d

Neko hardware a neko felne 😀

Dobro, momci, u redu je... kupicu te felne vise... :d

Malo se sa zakasnjenjem ukljucujem ali "nikad nije kasno da se ... strasno" 😛

Elem, imam isto iskustvo kao i ostali: 3DMark 2001 pocne da pokazuje greske usled overklokinga mnogo ranije nego 3DMark03. Iz tog razloga ja "2001" koristim kao test kada je "dovoljno", tj. masina mora da mi prodje taj test da bih je smatrao stabilnom.
Jedno je sigurno: 3DMark03 je skoro 90% (a mozda i vise) zavistan od graficke kartice, dok je "2001"-ca onako sveobuhvatan test (mnogo merodavniji) koji se podjednako oslanja i na CPU i na FSB ...

Znaci to nije nista cudno i dobro je sto je tako, bar imate nesto sto vam pokazuje kada je dosta u :bottle: (da se razumemo, ja sam anti- :bottle: ) 😀 .

P.S.
Da dodam da se "pucanje" zbog preteranog O/C u "2001"-ci najbolje primecuje kod Nature testa: pojavljuju se geometriski oblici, kao deformacije na teksturama, koje koliko se secam pocinju iz sredine ekrana. U prvom testu sa ona dva automobila: pojave se kockasta polja-teksture sa vertikalnim straftama u jarko zeleno-narandzasto-crvenkastim prelivima i to mi je vec dovoljan pokazatelj da sam na "ivici". Kod "zmaja" su takodje geometriske deformacije tj. citava polja tekstura kao u Nature testu (ili nestaju, zamenjuje ih solid color ili pocinju da trepere).

Poslednja izmena:
maxer je napisao(la):
Malo se sa zakasnjenjem ukljucujem ali "nikad nije kasno da se ... strasno" 😛

Elem, imam isto iskustvo kao i ostali: 3DMark 2001 pocne da pokazuje greske usled overklokinga mnogo ranije nego 3DMark03. Iz tog razloga ja "2001" koristim kao test kada je "dovoljno", tj. masina mora da mi prodje taj test da bih je smatrao stabilnom.
Jedno je sigurno: 3DMark03 je skoro 90% (a mozda i vise) zavistan od graficke kartice, dok je "2001"-ca onako sveobuhvatan test (mnogo merodavniji) koji se podjednako oslanja i na CPU i na FSB ...

Znaci to nije nista cudno i dobro je sto je tako, bar imate nesto sto vam pokazuje kada je dosta u :bottle: (da se razumemo, ja sam anti- :bottle: ) 😀 .

Ma nisi se kasno ukljucio.

Ovi se bas rasplinuli oko Atija i nVidije a i neke felne spominju :d , a ja se i dalje cheskam za 3Dmark.

maxer je napisao(la):
P.S.
Da dodam da se "pucanje" zbog preteranog O/C u "2001"-ci najbolje primecuje kod Nature testa: pojavljuju se geometriski oblici, kao deformacije na teksturama, koje koliko se secam pocinju iz sredine ekrana. U prvom testu sa ona dva automobila: pojave se kockasta polja-teksture sa vertikalnim straftama u jarko zeleno-narandzasto-crvenkastim prelivima i to mi je vec dovoljan pokazatelj da sam na "ivici". Kod "zmaja" su takodje geometriske deformacije tj. citava polja tekstura kao u Nature testu (ili nestaju, zamenjuje ih solid color ili pocinju da trepere).

Vidis meni je sasvim OK mashina, znaci skroz stabilno ali me 3Dmark2001 ubija u pojam.
Nema problema sa teksturam i slicno. Jednostavno ispada u desktop na prvom testu u high details. Ako prodje taj test onda normalno odvrti sve ostalo.
Ovo se desava bez obzira na o/c, vec i kad je na default-u.

Posle 3-4 uzastopna pokusaja (uvek ispada na istom testu) prodje mi mark2001 ceo bez problema, i nadalje nastavi da radi normalno do sledeceg restarta.

Stojcha, jel' ti je overklokovan procesor?
Kolika ti je magistrala?

3DMark2001 ume da bude osetljiv na te "parametre".

Edit: desava se u nekom kombinacijama ploca/graficka, ali samo na visim FSB-ovima.

Poslednja izmena:
Stojcha je napisao(la):
Skupio sam konacno par sati vremena da maltretiram komp i dosao sam do vrlo cudnog zakljucka sto se tice 3Dmarkova.

Znaci stvar je sledeca.

Na R9800Pro mi 3Dmark2003 bez problema i bez (vidljivih) artefakata prolazi na 450/800, koliko god puta probao, dok 3Dmark2001 nema nikakvu zelju da prodje na vise od 420/740, ma koliko se trudio 😀

Najgore je sto mi 2001 ne prolazi uvek ni na default clock-ovima.
Normalno sistem je WinXP sp1 i oba Marka su patch-ovana.

Jel imao neko ovakvu pojavu kod sebe ili sam ja jednostavno baksuz ????? :S:

Koliko sam do sad video svima mark2001 prolazi na mnogo vecim klokovima nego 2003.
Verovatno te zeza memorija na grafickoj kartici kada je "opletes" . 3D Mark 2003 mnogo vise zahteva rad unutrasnjih funkcija grafickog cipa kao sto je vertex i pixel shader. 3DMark2001 daleko vise maltretira memoriju zbog visokih framerate-a. Meni recimo 9600pro radi perfektno Mark03 i Mark05 sa core-om na 533 Mhz, a Mark01 radi na 520, dok memorija ne izbacuje artifakte ni na 780 u marku03, a u marku01 maks. stabilno je nekih 700. Druga stvar, 3DMark2003 skoro da nije uopste osetljiv na klok memorije.

Delija je napisao(la):
Stojcha, jel' ti je overklokovan procesor?
Kolika ti je magistrala?

3DMark2001 ume da bude osetljiv na te "parametre".

Edit: desava se u nekom kombinacijama ploca/graficka, ali samo na visim FSB-ovima.

Pitanje je na mestu :d

Naravno da je overklokovan, kao i sve ostalo u masini.
Ali nije to problem, jer mi se isto desava i na default-u i na underkloku (FSB100,...).

A inace je sve super stabilno i isprobano svim mogucim ostalim programima (koji god se setis sam probao 😉 ) i nema problema.
Samo glupavi mark2001.

Kad imam malo vremena izvadicu sve visak komponente pa da vidim ko je odgovoran za glupost.

P.S. Sad mi pade na pamet da probam neki ABIT oficijelni BIOS :S: to stvarno odavno nije bilo kod mene...

Stojcha je napisao(la):
Ma nisi se kasno ukljucio.

Ovi se bas rasplinuli oko Atija i nVidije a i neke felne spominju :d , a ja se i dalje cheskam za 3Dmark.

Vidis meni je sasvim OK mashina, znaci skroz stabilno ali me 3Dmark2001 ubija u pojam.
Nema problema sa teksturam i slicno. Jednostavno ispada u desktop na prvom testu u high details. Ako prodje taj test onda normalno odvrti sve ostalo.

Posle 3-4 uzastopna pokusaja (uvek ispada na istom testu) prodje mi mark2001 ceo bez problema, i nadalje nastavi da radi normalno do sledeceg restarta.

Meni se to dešalo (i sa mark01 i u nekim igrama) kada se V-Data 2 X 256 Mb nije volela sa 8RDA3I pločom. Pošto me je mrzelo da prodajem memoriju i da kupujem drugu, ostavio sam ih u plotove 2 i 3 u single channel, i sada tako radi OK.

Zar nisi prodavao tu memoriju?

Stojcha je napisao(la):
...Vidis meni je sasvim OK mashina, znaci skroz stabilno ali me 3Dmark2001 ubija u pojam.
Pa na osnovu ovog sto si rekao i na osn. mog iskustva sa "2001"-com, mislim da ti imas neku delimicnu "gresku" u kompu. Ne ozbiljan problem ali nesto definitivno ne moze da izdrzi 100% opterecenje koje mu namece 3DMark2001.
Mislim da instalacija softwer-a na tvojoj masini sa konkretnim problemima nema veze i pretpostavljam da bi samo gubio vreme da reinstaliras sve od nule. Verovatno je hardware u pitanju ali na tvoju srecu nista ozbiljno tj. ne pogadjate u normalnom radu.
Stvarno mislim da je 3DMark2001 najbolji test stabilnosti i kvaliteta neke masine (ja bar neznam za bolji).

Znaci ne lupaj vise glavu, makina radi i to je to. Ako bas hoces, mozes da menjas memoriju pa da vidis sta ce se onda desiti ali mozda je i CPU ili graficka ili ... ma zabole te uvo - cim sve ostalo radi 😀

Nazad
Vrh Dno