Mislim da su imale eventualno mid segment. Ako se dobro secam vudu nije imao nista sto bi moglo parirati gf 2mx karti.
V4 4500 je bio u tom rangu. GF2MX SDR je bila sporija od GF256 DDR. Ne znam kako se kotirala Daytona VSA101
The only other member of the Voodoo 5 line, the Voodoo 4 4500, was as much of a disaster as Voodoo Rush, because it offered performance well short of its value-oriented peers combined with a late launch. Voodoo 4 was beaten in almost all areas by the GeForce 2 MX — a low-cost board sold mostly as an OEM part for computer manufacturers — and the Radeon VE.
Mislim da te dve situacije nemaju veze jedna sa drugom, ATI nije bio puk'o pa ga je AMD kupio.Ne treba smatrati nVidiu neprijateljem, naprotiv, 3dfx zivi kroz NV, i verujem da je dobar deo svega sto NV izbacuje plod i delo onih istih inzenjera i njihovih ucenika. NV je kupovinom 3dfx dobila isto ono sto i AMD preuzimanjem ATIja ili obratno: ATI je dobio preuzimanjem od strane AMDa. Dakle, NV nikako i nikada ne bi bila to sto jeste da 3dfx nije "propao" i bio preuzet (kako i zasto je do toga doslo je posebna tema), zato se NV i zove sukcesorksa firma, isto tako AMD ne bi nikada ni bio blizu Intelu ili ga cak i potukao sa K7 jezgrom da nije bilo Alpha propasti i tih stotinak inzenjera koji su napravili dostojan, brz i najpre stabilan CPU kakvi K5 i K6 svakako nikada nisu bili...
Mislim da te dve situacije nemaju veze jedna sa drugom, ATI nije bio puk'o pa ga je AMD kupio.
Takodje ovo za inzenjere i njihove ucenike takodje mislim da je (veliko) preterivanje. Da nisu i ovi iz ATIja njihovi ucenici?:d
Jedino sto je nV dobila kupovinom 3dfxa je gasenje istog tj. uklanjanje konkurenta i SLI licenca.![]()
Sta fali wikipedii?Al ti je izvor, Wikipedia, kazem ti iz profesionalnog iskustva, benchovi obicno nemaju veze sa realnosti, pogotovo oni od pre 5-10god. Osecaj u igrama je gotovo isti, evo ja sam uporedjivao V5 sa R8500 i V3 sa GF2MX i to je u igrama razlika nekih 10% sto se ne vidi. NV i ATI su bili u prasini sve vreme dok je 3dfx harao a to je od 1995-2001.TO JE CINJENICA A NE VEROVANJE ILI NECIJA ZELJA. Ako neko tvrdi suprotno onda je on ili lud ili glup, treceg ne mogu da se setim. NV je dobila MNOGO kupovinom 3dfx, da do toga nije doslo danas bi situaciju SIGURNO bila obratna u odnosu na ATI, da nije NV preuzela Voodoo ATI bi sada a i pre 9 godina sa NV brisao prasinu, ali je ipak obratno: NV ima bolje karte od ATI. I to je FAKAT. Budimo realni i prihatimo stvari onakve kakve su bile. Nemojmo glorifikovati neke brandove koji pocivaju na korenima i izdancima revolucionarnih ideja u tom segmentu. 3dfx je imao u to doba najbrze, najkvalitetnije i najizdrzljivije graficke podsisteme i tu nema zbora. Kome se to ne svidja, pa, zaboga to je njegov problem i trip :smoke:
Sta fali wikipedii?
Niko ovde ne glorifikuje neke brendove, sem vas koji glorifikujete 3dfx.
3dfx harao a ovi bili u prasini?:d Pa sto su propali ako su harali? Zasto su ljudi masovno kupovali gf2 mx? Zato sto su glupi, neupuceni, sta?
Ako je nV dobila mnogo kupovinom 3dfxa, sta je i cime je ATI dobio? ATI je ozbiljnije pripretio nV tek sa R8500 i posle, gde su bili pre nego sto je nV kupila 3dfx?
Pa sad da nV ima bolje karte od ATIja, oko toga se moze raspravljati.
Nije bas da je 3dfx imao najbrze kartice, tukla je njih nV cesto.![]()
kad je to bilo?Kada je 3dfx harao nije postojala ni tnt a kamoli gf2mx (smece)
I nije bas prijateljski sto su prva dva vudua bili 3D only kartice.Kad su uvideli da od toga nema vajde, poceli su da prave 2D/3D karte
Kakav je odnos u kvalitetu 2d prikaza izmedju voodoo-a i matrox-a?
Koristio sam matrox G200 jedno vreme i znam da sam jednom stavio nvidiu tnt2 radi probe i znam da nisam mogao da verujem da postoji tolika razlika u kvalitetu 2d prikaza. Posto znam da matrox pravi karte koju su neprikosnovene za 2d prikaz interesuje me kakav je odnos u kvalitetu 2d-a izmedju njih i voodoo-a?
Ne, ti bi trebalo da to uradis.Sada je pravo vreme da uradis isto sto i tvoj avatar![]()
Ima istine oko krs brendova, pretpostavljam da je nV to radila da bi se omasovila na trzistu, i bila pristupacna sa cenom.Ko je hteo bolje imao je Diamond i Elsu.Mala digresija. 3dfx je prilicno strogo birao brandere, zato je kvalitet prikaza bio izvanredan. A ne kao u to vreme NV koja je svima prodavala chipove, ja ne znam ni jednu kartu koja je ovde kod nas prodavana a da je imala iole gledljiv i "citljiv" 2D a kamo li 3D: LuckyStar, inno3D, Eagle, gomila no-name, STlab...pa i sugavi MSI i GA. ATI je uglavnom radio sam kao i Matrox. Voodoo jeste prodavao i chipove ali najvecim delom samo probranim firmama. NV jeste imala ekskluzive sa odlicnim kartama u vidu Elsa, Gainward, Hercules, Diamond, VisionTek. 3dfx je tada ubijao sve sa STB, Diamond, Orchid, a da ne pominjem miro, Canopus i Quantum3D, znace oni koji se profesionalneo bave ili su se bavili video editingom...kod nas su bili veoma prodavani i cini mi se najbolji Diamond Viper i Elsa Erasor ali je po performansama i kvalitetu 2D/3D prikaza, iako odlicne karte, to bile samo pokusaj da se priblize Voodoo 3 karticama. Voodoo RUSH je bio takodje kombinovan Voodoo1 + 2D karta, i on je iako se mnogi zale radio super, ja sam imao nekoliko Macronix kartica, trebalo je samo umeti da se nateraju drajveri, u tom i jeste lepota, kada se malko pomucis ali onda sve ide glatko...jendom recju cak i ATI a kamo li NV i u najboljim izvedbama su imale tako kljakavu sliku da me je bilo sramota sto sam na 22" Mitsubishi DiamondTron okacio TNT2 Ultra pa cak iako je bio potpisan od strane cuvenog Diamond Multimedia...V3 i V5 su razbijali sa slikom na 1600x1200@85Hz i sto se tice jasnoce i sto se tice koloritne game, a ne da daju boje kao isprane Speedo gacice. Ne secam se da je u bilo cemu NV tukla Voodoo, to samo Garson zna i niko drugi, nesto je samo ruzno sanjao...Voodoo je do propasti ostao na tronu NAJBOLJEG, to sto je nakon nekoliko meseci izasao GF2 Ti/Ultra pa po brzini preuzeo titulu je nesto drugo, od kraja 1995 do kraja 2000 3dfx je suvereno rulao 2D/3D scenom. Ne znam ni jedan NV i ATI akcelerator koji je bio u klasi sa V kartama. Ako neko misli drugacije, ozbiljno je vreme da se obrati nekom dobrom psihijatru:wall:
Ne, ti bi trebalo da to uradis.Jedino ako si ti nekako uspeo da nateras Voodoo 1 ili Voodoo 2 da rade bez 2D kartice.
![]()
I nije bas prijateljski sto su prva dva vudua bili 3D only kartice. Kad su uvideli da od toga nema vajde, poceli su da prave 2D/3D karte
kad je to bilo?
Da je gf2mx bio smece ne bi ga toliko kupovali.![]()
Isto toliko ako ne i više je neprikladno da ti nekom pretiš na forumu samo zato što si Moderator....
A ti se pripazi na izrazavanje i obracanje, neprikladno je da drugima preporucujes psihijatra.![]()
NV jeste imala ekskluzive sa odlicnim kartama u vidu Elsa
...jendom recju cak i ATI a kamo li NV i u najboljim izvedbama su imale tako kljakavu sliku da me je bilo sramota sto sam na 22" Mitsubishi DiamondTron okacio TNT2 Ultra pa cak iako je bio potpisan od strane cuvenog Diamond Multimedia...
Ne, ti bi trebalo da to uradis.Jedino ako si ti nekako uspeo da nateras Voodoo 1 ili Voodoo 2 da rade bez 2D kartice.
![]()
Cekaj ti zaista mislis da ja ne znam kada su se pojavile voodoo karte i koja je 2D/3D a koja samo 3D?Vec ti je mig delom odgovorio, Voodoo Rush, rodjen izmedju Voodoo1 i 2.
I evo opet sta si rekao:
Prva dva Voodooa su bili Voodoo i Voodoo Rush
I ako niodceg drugog, 3dfx je upravo od Voodoo1 i 2 imao vajde..![]()
Gde sam ja poredio voodoo 1/2 sa GF2mx?Vodoo1 pocetak 1997, Kupio sam je u februaru-martu ako se dobro secam, pa 1998 mart voodoo 2 sli ali gf2 mx se pojavila 2000 a tada 3dfx nije bio sto i za vreme voodo 1 i 2 serije.
Gf 2mx je u startu bila ekonomsko resenje dok je voodoo1 bio revolucija a voodoo2 ubrzavanje iste, porediti ih je smesno koliko god je ljudi kupovali ili ne.
Gde sam ja to nekom pretio?Isto toliko ako ne i više je neprikladno da ti nekom pretiš na forumu samo zato što si Moderator.
Znaj da "i od jačeg ima jači" i tvoj zadatak je da spuštaš tenziju, ukaziješ na greške i ispravljaš ih, sve fino i kulturno kao da si zaposlen u nekoj maloprodaji.
Nemoj da se ljutiš što ovo pišem javno ali ovo nije prva tema gde dolaziš u konflikt sa "običnim članovima".
Ako možeš shvati me dobronamerno, npr. silver i Ji 4Tze bi sve to bezbolno rešili preko PM-a.![]()
Nemam nameru da provociram bilo koga, ako ti mislis da sam ja poznat kao provokator na ovom forumu ok tvoj problem.Što se tvojih tvrdnji tiče (koje imam utisak da su tu samo da isprovociraju nešto), GF2 MX jeste bio smeće. To je činjenica jer ni jedna tada aktuelna igra nije mogla da se igra normalno, sa svim efektima a prodavao se zato što je bio povoljan i svi su mogli lepo da se omaste na njemu, svi od nV do maloprodaje! Da ne pričamo o tome da su samo neke (prilično skuplje) brendirane (kao Gainward) imale zadovoljavajući 2D.
Ne mora da bude, ja sam imao jefin 17" monitor a pogledaj opet ovaj post:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1900963&postcount=58
Cekaj ti zaista mislis da ja ne znam kada su se pojavile voodoo karte i koja je 2D/3D a koja samo 3D?
Kada sam rekao prva dva voodoo-a mislio sam prva dva po oznaci, tj generaciji, dakle voodoo 1 i voodoo 2. Od generacije 3, to su bile 2D/3D karte, iako je bio pre njega banshee.
Gde sam ja poredio voodoo 1/2 sa GF2mx?
Gde sam ja to nekom pretio?Rekao sam mu lepo da malo promeni nacin komunikacije, preporucivanje psihijatra povecem broju ljudi je uvredljivo, ne licno za mene.
Neko od moderatora bi mu bez objasnjenja lupio kaznu.
Ja i pokusavam da spustim tenziju, nikome ne trebaju postovi gde neko tvrdi da je nesto najbolje zna, a da oni koji to ne znaju su mentalno bolesni.
Iskreno, nemam vremena za PM prepisku, samo sam ga lepo i dobronamerno savetovao da su mu takve recenice suvisne.
Zasto bih se ljutio?Ne vidim problem da ista javno napises.
Hm, pa ti onda znas nesto sto ja ne znam. Ne secam se da sam u konfilktu sa nekim "obicnim clanom".
Nemam nameru da provociram bilo koga, ako ti mislis da sam ja poznat kao provokator na ovom forumu ok tvoj problem.
Problem je sto kad je neko fanboy necega, tesko prihvata misljenje nekoga ko nije. Toga ima na svakom koraku, AMD vs Intel, ATI vs nVidia, a ovde i 3dfx vs ostali.
gf2mx je karta koja je napravljena da ima dobar odnos cena/kvalitet, zato se i toliko prodavala. Razumem da je nekome smece, nekome ko danas vozi 4870x2 ili gtx295, i 4850 je smece.![]()
Cekam da mi navedes samo jednu kartu do sredine 2000 koja je bila bolja (brza, kvalitetniji prikaz i sl.) od voodoo kartice u tom konkurentskom rangu.
http://www.sk.rs/1999/02/sktd03.htmlOsnovne prednosti u odnosu na Voodoo II su mogućnosti rada do rezolucije od 1600 x 1200 (zamislite Quake II u toj rezoluciji na 21-inčnom monitoru!), zatim pravi OpenGL ICD (što nema nijedna druga testirana kartica) kao i AGP 2x podrška (za dolazeće igre). Sa druge strane, TNT je dosta procesorski zavistan i svoju pravu snagu pokazuje tek na jačim mašinama. Iz samih testova vidi se da su performanse TNT-a u OpenGL-u u rangu Voodoo II performansi (Voodoo II SLI je i dalje ispred) dok je u Direct3D-u TNT dosta brži od Voodoo II i približava se performansama Voodoo II SLI.
Vrlo interesantan text na koji sam se nasmejao jos tada
Grafikoni u donjem desnom uglu su 640x480 i 800x600.Vrlo interesantan text na koji sam se nasmejao jos tada
Iako se ovde spominje 1600x1200 to je cisti sf jer ko igra igru u 2-3fps![]()
Da ali nvidiji je trebao cpu 2 puta brzi od p1-233 da bi pokazao isti fps (iako rezultate nesmatram merodavinim bar za V2 V2=200+ v2sli=400+) a sem togaGrafikoni u donjem desnom uglu su 640x480 i 800x600.![]()
suvise su mali skorovi za V2 (mislim kad smo se vec spustili na nivo da "dokazujemo" da je nvidia agp bolja od pci voodooNe, nego cu da vozim voodoo 2 na 486 procesoru.
Zasto rezultati nisu merodavni?
kad je to bilo?
Da je gf2mx bio smece ne bi ga toliko kupovali.![]()
Hajde "eknomisto", zasto se mx prodavao tako dobro?Ovaj "argument" uopste nema veze s vezom (kao i slicne price "sto je propao 3dfx kad su bili tako dobri.."). Isto kao kad bi neko sad probao da dokaze kako su willamette procesori bili bolji od k7 ili pak od obicnog coppermine-a, samo zato sto su se vise prodavali...
Kvalitet proizvoda i njegova prodaja nisu nuzno u korelaciji, cak te dve stvari su povezane mnogo redje nego sto ti mislis. To mozes da procitas u bilo kom udzbeniku iz ekonomije.
I da GF2MX i GF4MX su dve sestrinske djubre karte.
Jedan Kyro je prao MX-a u svim aspektima
Ogromna prodaja te dve kartice je bukvalno unazadila trziste igara...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari