Šta je novo?

3dfx Rampage

DeanXP

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
619
3dfx Rampage Preview
http://www.nexthardware.com/news3.php?artID=588&numpag=1

rampage_3dfx.jpg

Pa dobro vidi se koliko je svojevremeno 3DFX bio ispred vremena i toliko. :)

Mogu ja kod mene na masini (190 MHz FSB CAS2, Athlon XP 2285 MHz) da probam Voodoo 5 5500 (onaj sa dva GPU-a...). Sumnjam da bi u 3D Mark 2k1SE presao 3000 poena.

delimir je napisao(la):
Mogu ja kod mene na masini (190 MHz FSB CAS2, Athlon XP 2285 MHz) da probam Voodoo 5 5500 (onaj sa dva GPU-a...). Sumnjam da bi u 3D Mark 2k1SE presao 3000 poena.

Nije fora u 3dmarku,jer je u njemu v5 6000 lose prosao,ali kada su dosle igre on je jednostavno na nivou gf3.A pokreni ti sa V5 5500 UT u glide-u i pokreni UT sa radeonom 9700pro u opengl-u i mislim da ce V5 imati veci framerate od radeona(jeste da nije neko poredjenje,ali...)

The pocetnik je napisao(la):
...

Nije fora u 3dmarku,jer je u njemu v5 6000 lose prosao,ali kada su dosle igre on je jednostavno na nivou gf3.A pokreni ti sa V5 5500 UT u glide-u i pokreni UT sa radeonom 9700pro u opengl-u i mislim da ce V5 imati veci framerate od radeona(jeste da nije neko poredjenje,ali...)

Upravo tako. 3dmark iz nepoznatih razloga diskriminise V5. Po gore navedenom testu, V5 6000 lesi sve redom u Serious Samu u OGL modu. Grehota sto karta nije optimizovana za D3D... Mada zamislite sta bi bilo da je Glide dogurao do bar trece verzije! Bio bi tri koplja ispred DX-a 9 sa efektima (kao sto je bio i prvi Glide)... Nostalgija... Sad mi zao sto sam prodao svog prvog Voodooa 1... Al sam picio MiG-a 29 za YUPS :mrgreen:

Darko je napisao(la):
...3dmark iz nepoznatih razloga diskriminise V5

Voodoo5(VSA-100x2 ili cak x4, svedno) ne podrzava Enviroment Bump-Mapping i hardverski T&L.Ova dva skidaju podosta poena u 3dmarkovima, ali koga zabole za to :) , dovraga.

Voodoo ima Glide, neprevazidjen FSAA i uopste odlican kvalitet 2D i 3D-a barem za to vreme...da je samo bilo srece da je 3dfx poziveo pa da smo videli jos verzija 'magicnih' drajvera, heh ;)

Sto se tice Rampage postoji samo jedna verzija drajvera i to u alfa fazi(bez glide2x,3x drajvera) i to samo za Win98, koji su bili u mogucnosti da pokrenu Quake3, tako da nisam siguran koliko ce taj test biti opsiran :)

delimir je napisao(la):

Osh da probas ? :)
3D mark ce da te razocara, ali kada budes video kvalitet slike u odnosu na tadasnje gf 2/3 ima da padnes na dupe (dobro nije toliko bolje :), ali je dovoljno bolje).

Vocko je napisao(la):
...

3D mark ce da te razocara, ali kada budes video kvalitet slike u odnosu na tadasnje gf 2/3 ima da padnes na dupe (dobro nije toliko bolje :), ali je dovoljno bolje).

2D sam probavao pre, ali nisam tada imao krstene drajvere da pustim 3DMark ;) Slika jeste dobra, ali je npr. Hercules Prophet GF2 Ti ipak bolji!

Vocko je napisao(la):
...

Ocu ja! :boom:
P.S. u fazi sam pregovora za kupovinu V5 5500... Wish me luck :mrgreen:

Zamislite samo V5 6000 sa ddr memorijom(jeste da je nemoguce) na nekom taktu od mem300 gpu300.Mislim da bi se takva karta nosila sa gf4ti bez problema(sada cete zamisliti i radeon9800pro na taktu gf fx5800 ultre....mljac).

p.s.Da li je neko probao obsidian x-24 na nekoj jakoj masini tipa xp 2x00+ ili p4 na 2.xGHz?

Darko je napisao(la):
...

Ocu ja! :boom:
P.S. u fazi sam pregovora za kupovinu V5 5500... Wish me luck :mrgreen:

Pazi tih v5 5500 u BG-u ima oko 10kom maximalno, ako ih toliko ima u Srbiji.
Ja bih voleo da mogu da nadjem PCI verziju.

The Pocetnik je napisao(la):
Zamislite samo V5 6000 sa ddr memorijom(jeste da je nemoguce) na nekom taktu od mem300 gpu300.Mislim da bi se takva karta nosila sa gf4ti bez problema(sada cete zamisliti i radeon9800pro na taktu gf fx5800 ultre....mljac).

p.s.Da li je neko probao obsidian x-24 na nekoj jakoj masini tipa xp 2x00+ ili p4 na 2.xGHz?

Ma ne bi trebao v5 6k za to. Najveca mana Voodoo-a u njegovo vreme bio je nedostatak DDR memorije. Oni su imali prototip kartice sa DDR memorijom (Rampage i Daytona), ali je propast kompanije omela njihov izlazak, kao i izlazak novih i boljih(brzih) drajvera kako bi parirali nV-u.

Sto se tice Obsidian-a X-24 on je zastareo, ako se dobro secam on je bio radjen na Voodoo2 tehnologiji tj 2xVoodoo2 aka SLI.
Aalchemy treba naci i probati, jer je to preradjeni v6 6000 :)

Inace buduci cipovi koji su bili u najavi od 3Dfx-a Sage i Spectre su bili po specifikacijama slicni i malo bolji od gf 3/4, ali im je prednost bila ta sto im je t&l mogao naknadno da se doda kao dodatni cip (tako su makar bili zamisljeni), a i bilo je price o tome kako su hteli da naprave graficku kojoj bi ste menjali sam GPU kada bi ste hteli da je upgrade-ujute, umesto celu graficku da menjate. Sto je ako nista drugo, interesantan koncept.

[quote/b] Vocko wrote:
Sto se tice Obsidian-a X-24 on je zastareo, ako se dobro secam on je bio radjen na Voodoo2 tehnologiji tj 2xVoodoo2 aka SLI [/b]

Dobro se secas.Kod mene na staroj masini(celeron 400/543) je u vecini malo starijih igara bila brza od gf2mx400(halflife,q2,i UT).A UT je isao preko 60fps u 1024x768 u glide-u naravno.Sada ce ortak koji mi je pozajmio kartu probati UT na xp2000+ i uporedice je sa radeonom 9000pro(glide vs opengl) i vec znam ko ce pobediti.

p.s.Cudno je da nema Drivera:))

The pocetnik je napisao(la):
p.s.Cudno je da nema Drivera:))

Covek presao sa Honde na Yuga :), sa Intel na AMD O:) , sa Voodoo na Ati ctp;, sada mi jos fali ovde nesto da prica :mrgreen:

Vocko je napisao(la):
Pazi tih v5 5500 u BG-u ima oko 10kom maximalno, ako ih toliko ima u Srbiji.
Ja bih voleo da mogu da nadjem PCI verziju.

Ma ne bi trebao v5 6k za to. Najveca mana Voodoo-a u njegovo vreme bio je nedostatak DDR memorije. Oni su imali prototip kartice sa DDR memorijom (Rampage i Daytona), ali je propast kompanije omela njihov izlazak, kao i izlazak novih i boljih(brzih) drajvera kako bi parirali nV-u.

Najveca mana Voodoo 5 serije je to sto je zakasnila 6 meseci u odnosu na plan. U trenutku kada se pojavila ne bi joj ni DDR2 pomogao.
Sto se tice V5 5500 secam se da je par tih kartica skupljao prasinu u M&D Profy-ju barem godinu dana. Zar je postojala PCI verzija?

Evo ja imam u drugoj masini jedan V5 :)
Postojao je u PCI varijanti, naravno. Cak postoje i Macintosh drajveri za Voodoo.

Dandy je napisao(la):
Evo ja imam u drugoj masini jedan V5 :)
Postojao je u PCI varijanti, naravno. Cak postoje i Macintosh drajveri za Voodoo.

AGP na Voodoo-u je stavljen radi fore, bukvalno. Voodoo ne koristi nikakve prednosti AGP-a, a razlike izmedju PCI i AGP verzije nema, sem te razlike u koji se slot guraju.

Ma samo chitam, muka me uhvati kad posle takve karte moram da gledam smeshni vidijin D3D chak i posle ovoliko vremena..

Shto se tiche igara, PS2 je neshto shto je ekvivalentno glideu...Xbox moze da bude koliko hoce grafichki superioran, kada i dalje radi preko najgoreg APIja ikad napravljenog...

Nazad
Vrh Dno