Šta je novo?

3D Televizori - opsta tema

tomazino

Čuven
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
619
Ortak je bio na nekoj Samsung prezentaciji u Becu, i kaze da 2d>3d konverzija ne izgleda kao pravi 3d sadrzaji, ali isto tako i da je bio prijatno iznenadjen, i da izgleda mnogo bolje nego sto je ocekivao. Jedino kaze da se javlja zamucenje pri brzim pokretima. A pravi 3d sadrzaji ce doci mnogo brze nego sto mnogi misle. Ja definitivno ne bih menjao sadasnju plazmu za neki model koji ne podrzava 3d.

Ja znam da bi se primio na 3D samo tako, i da bih jurio samo 3D plazme. Ono sto isto znam da bi dva puta stavio te naocare i gledao 99.9% 2d sadrzaj... Navuku nas lako ;)

Ortak je bio na nekoj Samsung prezentaciji u Becu, i kaze da 2d>3d konverzija ne izgleda kao pravi 3d sadrzaji, ali isto tako i da je bio prijatno iznenadjen, i da izgleda mnogo bolje nego sto je ocekivao. Jedino kaze da se javlja zamucenje pri brzim pokretima. A pravi 3d sadrzaji ce doci mnogo brze nego sto mnogi misle. Ja definitivno ne bih menjao sadasnju plazmu za neki model koji ne podrzava 3d.

Ja odavno rekoh da sada ne bi ni uzimao TV koji nije 3D, bas me cudi da se ljudi tako slabo interesuju za to i ne konstatuju da recimo G serija ne podrzava 3D. Pa 28 utakmica svetkosg prvenstva ce se prenositi u 3D, englezi ce sada poceti da svake nedelje prenose po jednu utakmicu u 3D, ovo postaje normalna pojava jako brzo. Vec ove godine ce biti pozamasan broj 3D filmova, po meni je recimo ako godisnje odlgedam 8-10 3D filmova i 20 utakmica, vec vise nego dovoljno da kazem da je itekako potrebno imati 3D TV.

Sve to stoji i slicno razmisljamo... samo naocare su problem. Meni se stvarno ne da nositi to stalno na glavi da bi gledao 3D TV :) Ok je to kad ono lepo isplaniras ceo ugodjaj, spremis kokice, zatamnis sobu, iskljucis telefone... ali iskreno meni to smeta u svakom drugom scenariju... a ne secam se kad sam se bas spremio i naostrio da tako spremljen gledam TV...

Zaista nemogu da zamislim da mi dodje drustvo, a ja idem redom i svima podelim naocare i sad mi kao gledamo 3D. Svako bi se odrekao svog para naocara samo da nemora da ustaje i donese pivo :))

A 3D ce uvek imati premium cenu, i uvek ce biti iznad makar samo zbog ekstra para naocara. Tako da bi 3D bio imperativ jedino ako je to jedini nacin da se dobije pristojan 2D...

Da ne bude da nema različitih mišljenja evo po meni 3D uopšte nije bitan toliko u ovom trenutku, drugo glupo je očekivati da G serija bude 3D ako se zna da je ona ipak neka viša srednja klasa a 3D je najnovija tehnologija. Na kraju i ono najbitnije, koliko će realno biti dostupan 3D materijal, pa nama je još uvek nedostupna HD tehnologija koja postoji već par godina. Nisam upućen koliko je Britanski Sky dostupan putem satelita? Da ne bude zabune, svako ko ima para i želi neka kupi 3D TV pa makar uživao par puta godišnje, to je sasvim ok za onoga ko to voli i može sebi da priušti. Ali hoću da kažem da po meni ne gube ništa oni koji u ovom trenutku kuper dobar 2D TV i sačekaju još koju godinu sa uvođenjem 3D tehnologije. Pozdrav!

Poslednja izmena od urednika:
Sve to stoji i slicno razmisljamo... samo naocare su problem.....

Slicno razmisljamo, samo sto je meni nezamislivo da TV platim 30% vise i onda jos dam par stotina evra za dodatne naocare. Kad podvucem crtu, ne vidim se u 3D... jedva.

Kao sto ATG rece, stavljati naocare nije problem kada se ceo dogadjaj isplanira, kokice, zamraci soba... Upravo zato rekoh desetak filmova godisnje, dvadesetak utakmica. Naravno da za svakodnevno gledanje ne dolazi u obzir. Takodje primeticete da se 90% testova vrhunskih TV-a upravo radi u idealnim uslovoma, tj kako se TV ponasa kada ga gledamo u mraku sa super filmom i sl, tako da mi je sasvim logicno i 3D posmatrati u ovim uslovima.

E sad, zasto ja jako zameram sto G20 serija nema 3D, vi kazete niste spremni da platite 30% vise za 3D i to je premium... Za ovo nema nikakvog razlog, proizvodnja 3D televizora kosta isto kao i 2D, panel je isti, sve je isto, samo sto omoguce da na ulaz prihvata 120Hz koje prosledjuje na ekran, umesto sadasnjih 60 od kojih onda sam pravi i po 200. Dakle pre bih rekao da je 2D televizorima namerno onemoguceno da pustaju 3D. Kontam da bi cak i sa firmware updateom mogli omoguciti 3D.
Cena naocara je vec sada 80e za Nvida 3D vision, istina u Srbiji je i dalje bezrazlozno skupo, ali nece jos dugo.
Uglavnom, samsung ce vec od serije 7 podrzati 3D, tako da ce ovo postati jeftinije nego sto je sad.

Poslednja izmena od urednika:
Niko oko mene još nije k'o svet gledao ni pravi HD. Možda su oko mene neki zaostali primitivci, ali, uglavnom, ne znaju ni šta je to HD. Kakav crni 3D? Sem demo filmića samih proizvođača televizora, šta i kada će moći da se normalno nabavlja/prima (kroz kabel ili antenu/tanjir) i gleda u 3D po našim sobama?!?

Ja odavno rekoh da sada ne bi ni uzimao TV koji nije 3D, bas me cudi da se ljudi tako slabo interesuju za to i ne konstatuju da recimo G serija ne podrzava 3D. Pa 28 utakmica svetkosg prvenstva ce se prenositi u 3D, englezi ce sada poceti da svake nedelje prenose po jednu utakmicu u 3D.

Samo jedan kanal u Engleskoj, i to samo kanal koji je namenjem pubovima, ne može se fizičko lice pretplatiti na njega, a i pretplata košta boga ova, tako da to baš i nije tako idealno kao što se misli.

treba još sacekat isa tehnologijom 3d-a. sv eje još t osveže i nežno :) može da se polomi lako :)

Ja gledam da kada kupim TV da ga ne menjam bar 5 godina, vecina ljudi ce i mnogo duze drzati TV. Ako i ovo uzmemo u obzir a ne samo situaciju danas i narednih par meseci onda je po meni situacija malo drugacija.

polako, stizu 3D tv za koje netje trebati naocare :) ja gledao svojim ocima... tajvanci... cudo od naroda :d

po ovim cenama koje je samsung objavio pre neki dan bolje da ih ni ne izbacuju na tržište, 32" neka C serija (600 ili 500) za samo 1000€
No spank you

PN50C7000 ce u usa biti $1,799.99 a u eu je preporucena cena 1699eur. Imajuci u vidu da je nova tehnologija u pitanju to su sasvim korektne cene, a pride mozes da igras nove igre tipa metro2033 u 3d-u :D
vise infoa na http://www.samsung.com/us/consumer/...ZA/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=features
Btw mnogo je interesantniji LED 46C7000 al sa preporucenom cenom od 2299 EUR ne verujem da ce ga uopste i uvoziti u srbiju.

Poshto se bavim vishe od 6 godina 3D displejima i televizorima mogu da konstatujem sledece:

1. 3D televizori za kucnu upotrebu ce u sledecih 5-10 godina da budu samo sa naocharima. Kvalitet 3D slike televizora sa naocharima je jednostavno mnogo bolji od onog shto trenutno daju televizori bez naochara + TV sa naocharima moze opushteno da radi i u 2D, dok je kod TV-a bez naochara to veliki problem jer se koristi 3D filter na ekranu. Philips je, naprimer, imao jedan od najboljih televizora bez naochara, ali su skapirali da nece moci da ga "proguraju" na consumer market i zatvorili su to odeljenje proshle godine iako su ulozili mnogo miliona evra u istrazivanje i marketing... Imam srecu da mi je ostalo nekoliko primeraka ovih monitora poshto su jako udobni za rad sa stereo kontentom.

2. 3D displeji za digital signage (reklamu na javnim mestima) ce biti bez naochara (shto je i logichno jer niko nece nositi naochare da bi gledao reklamu).

3. Ne postoje tehnichki problemi da se od bilo kog digitalnog HD TV kanala napravi stereo HD kanal. Osnovni problem je 3D kontent koga ima veoma malo.

4. Vec su se pojavile prve profesionalne 3D kamere, ali je problem shto postoji jako malo kamermana koji umeju da snimaju stereo.

5. Realtime konvertacija 2D u stereo za sada daje jako loshe rezultate. Postoje metode da se kvalitetno konvertuje 2D u stereo, ali je to josh uvek skup i dugotrajan proces (ovo znam poshto mi je to specijalnost trenutno). Verovatno ce se u sledecih 2-3 godine pojaviti neko hardver/softver reshenje koje ce moci da radi realtime konvertaciju.

6. Rano je sada kupovati 3D televizore poshto josh uvek nisu postavljeni konkretni standardi za naochare - da li ce raditi sa TV-ima od 120 ili 240 Hz, naprimer. Jedino shto postoji standard za Stereo 3D Bluray (tj. S3D).

7. To shto nam trenutno serviraju kao 100 ili 200 Hz nema preterano mnogo veze sa pravim 120 ili 240 Hz. To je frekvencija treperenja pozadinskog svetla ekrana. Kada jednom sednete za "true" 120 Hz monitor, oseticete razliku.

Poslednja izmena:
Evo da se i ja ukljucim u diskusiju, posto sam pocetkom decembra na zrebu za grupe Svetskog prvenstva imao priliku da prisustvujem Sony demonstraciji 3D televizije i sa jedne strane jesam, sa druge bas nisam odusevljen.

Naravno za gledanje u 3D se nose naocare, a slika je i pored toga dovoljno svetla. Efekti su na pocetku impresivni ali posle se naviknes pa vise obracas paznju na samu sliku. Naravno, demo snimci su pravljeni upravo da se prikaze sto vise 3D "prednosti", bilo sa snimcima iz prirode gde su u prvom planu neke gazele sto piju vodu a tamo prekoputa lavovi koji ih vrebaju ili su neki snimci iz grada gde u prvom planu ljudi piju kafu i pricaju a u pozadini ljudi setaju ili obavljaju svoje poslove.

S obzirom da je ceo event bio okrenut najavljenim prenosima Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. u 3D tehnici, mene je upravo taj fudbal najvise i razocarao. Prikazivani su snimci sa Kupa konfederacija gde su kamere bile one standardne "odozgo" i dole iza gola. Kod ovih iza gola snimci stvarno izgledaju dobro. Recimo, slobodni udarac, pa se u prvom planu vidi Kaka kako se sprema da ga izvede, a tamo malo dalje zivi zid, a tamo jos dalje golman koji crkava od nervoze i pokusava da vidi sta mu se sprema.

Medjutim, kod standardnog snimanja fudbala "odozgo" 3D efekat prakticno ne postoji. S obzirom da 90% vremena utakmice prenos i ide sa te kamere gore sa tribina, zaista ne vidim zasto bi neko pljunuo pare i kupio toliku skalameriju - bar kad je fudbal u pitanju.

HD je naravno druga prica, jer gledam sve sto mogu od fudbala u HD i tu je naravno ugodjaj fantastican.

U prici za 3D sam akcentirao fudbal jer je to bilo i glavno na Sony prezentaciji. Verujem da ce za filmove koji budu snimani u 3D formatu to biti interesantno.

Ono sto je naravno najveci problem, to je da ce "obicna" televizija i dalje ostati u najboljem slucaju u HD formatu. Razlog tome je pre svega sto su televizije sirom sveta pljunule ogromne pare da svoje kamere, miksete i svu ostalu opremu (ukljucujuci i predajnike!) prebace sa PAL/NTSC u HD format. Nema sanse da ih vec sada neko natera da opet svu tu opremu menjaju u nesto novo, pa makar to bilo i 3D.

Verujem da ce HDTV biti standard bar narednih 10 godina, ali isto tako i da ce se 3D agresivno nametnuti u filmskoj industriji, pre svega kao odlican nacin za borbu protiv pirata koji eventualne kopije jednostavno nece imati gde da gledaju! Zato mislim da ce 3D biti interesantan pre svega za filmove, a za sport znatno manje.

@zerbah: Ne znam samo o kakvim problemima sa kamermanima pricas? 3D kamera koju je Sony prikazao na toj prezentaciji je manje-vise standardna kamera sto se kamermana tice. Jedina razlika je sto je kockasta a ne izduzena, ali sa one zadnje strane gde sedi kamerman njemu je potpuno svejedno - sve komande su iste, zoom, focus, brightness itd... To sto je slika na kraju 3D njemu ne menja nista, on snima kadar i to je to.

Medjutim, kod standardnog snimanja fudbala "odozgo" 3D efekat prakticno ne postoji. S obzirom da 90% vremena utakmice prenos i ide sa te kamere gore sa tribina, zaista ne vidim zasto bi neko pljunuo pare i kupio toliku skalameriju - bar kad je fudbal u pitanju.

3D ima problema sa panoramskim scenama, a za fudbal je to default ugao.

Ono sto je naravno najveci problem, to je da ce "obicna" televizija i dalje ostati u najboljem slucaju u HD formatu. Razlog tome je pre svega sto su televizije sirom sveta pljunule ogromne pare da svoje kamere, miksete i svu ostalu opremu (ukljucujuci i predajnike!) prebace sa PAL/NTSC u HD format. Nema sanse da ih vec sada neko natera da opet svu tu opremu menjaju u nesto novo, pa makar to bilo i 3D.

Pa fazon je u tome da oprema ostaje ista u HD i 3D HD, samo se na izlazu stavi dodatno parche hardvera. Nema tu nekih velikih ulaganja u opremu, chak i profesionalne TV kamere Sony kao opciju imaju stereo objektive koji se lako instaliraju. Niko nije toliko lud da menja svu TV opremu pod 3D ;)

@zerbah: Ne znam samo o kakvim problemima sa kamermanima pricas? 3D kamera koju je Sony prikazao na toj prezentaciji je manje-vise standardna kamera sto se kamermana tice. Jedina razlika je sto je kockasta a ne izduzena, ali sa one zadnje strane gde sedi kamerman njemu je potpuno svejedno - sve komande su iste, zoom, focus, brightness itd... To sto je slika na kraju 3D njemu ne menja nista, on snima kadar i to je to.

Nije problem u kameri, vec u nachinu snimanja - poshto radim sa Mosfilmom (ruski analog Holivuda), bio sam u prilici da budem na prezentaciji profesionalne stereo kamere Panasonic. Japanac, koji je doneo kameru u Moskvu na nekoliko dana, zamolio je organizatore prezentacije da uzmu dobrog kamermana i snime neke demo snimke u Moskvi. Likovi su uzeli jednog od najiskusnijih kamermana i dali mu kameru da snima - kada su gledali materijal posle, Japanac je prokomentarisao sledece "Sve razumem, ali zashto ste studentu dali da snima na nashu kameru?!?"
Da bi video materijal izgledao efektno u 3D, treba znati mnogo raznih pravila snimanja koja ne postoje u 2D. Tek sada se formira baza znanja tih pravila i tek za nekoliko godina ce pocheti da se masovno snima kvalitetan stereo materijal.

Ja ne ocekujem od fudbala neki dobar 3D efekat, cak mislim da je los izbor za demonstraciju ove tehnologije.

Kada sam imao priliku da testiram naocare probao sam 3 FPS igre (Crysis, FC 2 i UT3) i u svakoj je utisak bio "meh", na momente je ok ali u globalo nista posebno. Ali zato u igrama iz treceg lica (Tomb Raider) je efekat bio fantastican. Pretpostavljam da je to tako zbog nacina funkcionicanja mozga, da ce se mnogo verniji utisak steci ako postoji neki objekat nepostredno ispred posmatraca, koji se zatim uporedjuje sa objektima u daljini sto dalje bolji osecaj dubine prostora. U FPS igrama toga nije bilo, vec su svi objekti nekako u daljini pa nema pravoj osecaja dubine kao kada je igrac ispred vas.

Nisam imao priliku da vidim fudbal, ali sam maltene siguran da ce u kadrovima sa tribina efekat isto biti "meh", dok u kadrovina sa strane terena gde je uglavnom jedan igrac ispred kamere a ostali udaljeniji efekat biti dosta bolji.

3D efekat se lepo vidi kod objekata koji su nam blizu. Objekti koji su daleko gotovo uopšte nemaju 3D utisak. Ovo pričam ukoliko se snima neki realan, živ događaj nekom 3D kamerom.

Ukoliko se snima neki film, kada se ima vremena za za'ebanciju, 3D efekat se može veštački pojačati dodatnim razmicanjem objektiva stereo kamere ili (ukoliko su scene renderovane) kompjuterskom obradom.

Daleko smo od kućne 3D televizije. Sem demo filmića proizvođača consumer elektronike.

Poslednja izmena:
Ima dobar tekst u februarskom BUG-u koji je sad kod nas na kioscima (narandžasta naslovnica) vezan za 3D televizore, ko ga pročita odmah će se predomisliti ako je uopšte i planirao da pazari neki 3D tv. Zaključak je - ako hoćete iole dobar 3D da gledate idite u bioskop sa Dolby-jevom tehnologijom, jer ovo što će biti na televizorima je kerov qurac

a ovaj test iznad je dobra fora, Blu-Ray officijelni sajt kaže kako je 3D Blu-Ray just too good technology, ma dajte molim vas. Oni uvode taj standard, pa naravno da neće reći da je loš ili čak štetan za oči.
i nVidia na svom sajtu kaže da je Fermi odličan :D

Poslednja izmena:
Zasto bi bio los? Blu-ray.com je uglavnom ugledan review sajt koji se uglavnom bavi review-ima bluray diskova, tj. filmova i serija i svega sto izlazi na tom medijumu. Nije to sajt bluray asocijacije vec je ovaj: http://www.blu-raydisc.com.

U svakom slucaju, dok se nesto ne vidi svojim ocima ne moze se reci kakvo je. Ali za sad, ovo je relativno jedini pouzdan review dok ne pocnu da izlaze 3D bluray filmovi, npr. ocekivani Avatar.

Gledao sam Avatar u Zagrebu 3D i nije mi nesto leglo, a sada nesto mislim da tv nikad nece moci dati ni priblizan efekat kao u kinu sa dva projektora pa bih i tim samim bio razocaran i vise.

kažem vam jedina tehnologija koja prija očima i na kojoj može film da se gleda bez glavobolje je bioskopska, ovo što će ugrađivati u televizore je neka osakaćena varijanta da bi se novci uštedeli. a opet i sa tom uštedom oni lupaju žestoke cene za te uređaje.
Ja znam da zbog toga što nosim naočare nikad neću kupiti 3D televizor ali u Arenu(NS) ću ići sigurno pošto sam čuo da će biti Dolby3D a taj je u praksi ispao najbolji.
Naravno ako ikada neko implementira Dolby-jevu tehnologiju u televizore to će biti odlično ali i preskupo koliko sam video.

Kameron pretvara Titanic u 3D a i sam kaže da kad bude premijera, na 100-godišnjicu potonuća, neće biti tako dobar kao Avatar. Kaže: Shvatite to kao 2.8D a ne 3D.
Mislim da im je obnavljanje tog 3D-a omogućio da bar malo ožive bioskope, što se sad i televizori moraju mešati u to. Bolje bi bilo da kad odeš u bioskop da to bude jedinstven doživljaj.

Kao sto neki clan rece, dosta njih ne zna ni sta su HD filmovi, a kamoli 3D. A mi tu pametujemo ko da cemo svi za mesec dana imati 3D televizore i filmove, kanale... :D
P.S. Ne mogu da zamislim sebe sa naocarima u sobi i gledam film. :d

Tacno tako, sve je to otimanje para i ja se nemogu zamisliti sa cvikama kad god hocu nesto da pogledam.

Nije ta tehnologija toliko loša. Imao sam prilike da vidim kako radi NVidia 3D Vision i neke sempl 3D film sekvence. Meni isto više prija Dolby3D, ali s obzirom da se XPand3D isto masovno koristi u bioskopima (Kolosej kod nas), a radi na tom principu, ne vidim čemu otpisivanje u startu.

Za bioskope je druga prica. Pogotovo sad "Arena" kad se otvori. To je dozivljaj otici. A sebi ja da stvorim priblizno to u kucnoj varijanti, trebalo bi mi para i para + nije to ni zazivelo, pa se pitam cemu? Da je to uveliko krenulo i skromnije cene, naravno da bi se zainteresovao.

Osnovni problem 3D-a je nedostatak kvalitetnog sadrzaja koji bi mogli da gledamo kod kuce. U poslednje vreme se mnogo resursa ulaze u konvertaciju 2D materijala u 3D.

Vrh Dno