Šta je novo?

3D Kvalitet 3dfx VS Nvidia

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Napravio sam screenshotove u 3Dmarku 2000, sa 3dfx Voodoo5 5500 i Abit Siluro MX440SE. Nvidia u potpunosti podesena na HIGH, dok je Voodoo na "sredini". Format je PNG loseless (manje slike, identicne originalu 1024x768) / JPG (vece slike, kompresovane i smanjene na 640x480).

Sada pogledajte u kojoj meri je Nvidia ofucala drajvere silnim "optimizacijama". Ako gledate naizmenicno slike pomislicete da je u pitanju reklama za naocare ili kontaktna sociva - Voodoo daje daleko lepsu i ostriju sliku.

Evo i Nvidie...

Evo manjih slika... Voodoo...

...I nvidia...

Ma ajde, otkako su izasle ove 4x.xx serije Detonatora slika na Nvidia-i je uzasna. I pre je bila dno, ali sada je dno dna :beat: 3D Mark izlgeda totalno drugacije na Ati-ju i na Nvidia-i...

Nisi me pustio da zavrsim... ATI ima znatno lepsu sliku od NV, ali je i dalje iza Voodooa. Nemam trenutno ATI kartu, pa ne mogu da uradim shot; ali i ATI ima "nijansiranje", odnosno udaljenost teksturiranja koja se moze podesavati sa anisotropic filteriranjem. Voodoo renderuje sve, sto drasticno smanjuje performanse, ali i isto toliko povecava kvalitet prikaza.
Sve u svemu - bruka da jedna karta iz 1999 god ima lepsu 3D sliku nego najnoviji Radeoni (ne racunam GF FX jer nema smisla :mrgreen: )

Veliki gubitak je bio kad je 3dFx zatvorio bussiness. Bili su ahead of time.
Voodoo i dan danas ima najbolji prikaz 2D slike, i ko zna sta bi od njih imali da su ostali na trzistu, vjerovatno bi koristili AA 8x sa 0 performance hit :)

A sta sam ja pricao svojevremeno ? :)
nV ima Motion Blur u hardveru direktno i to bez reklame, a 3Dfx je to ubacio da trke lepse izgledaju :)
btw Ati sux sa svojim drajverima ili sta vec, imam par igrica koje koriste 16bit texture i ako je namesteno da koriste 32o bit-ne (gta:vc). Tako da prelaz nije iznijansiran, vec se tacno vidi kako se boje smenjuju sa linijom izmedju :(

vlasta je napisao(la):
...
Potpisujem !!!
Potpisujem i ja. I 2D i 3D slika je ubedljivo najviseg kvaliteta... Fantasticno...

Poz

Freak_Power je napisao(la):
Veliki gubitak je bio kad je 3dFx zatvorio bussiness.
Englez ne pise se tako rec bussiness nego business:) Vidim volis da brljas srpski i engleski pa reko` da te ispravim da se ne brukas kao poliglota i ljubitelj atija;)

Voodoo 2D je bio majka za oci !
Ali vreme ga je pregazilo i to je FAKAT !

3DFX je poceo da se gubi i dobro je da ga je neko kupio da ne bi ti inzenjeri "propali".

Voodoo karte jesu bila na vrhuncu sa svojim V3 serijalom, a onda su poceli da idu nanize. Voodoo 4500 je bila prva njihova karta koja niti smrdi nit' mirise, a za masne pare. V5 je bilo samo koriscenje iste tehnologije, samo vise procesora na jednoj karti - znaci opet nista mnogo novo. Imali su priliku, povukli su druge, ali je ispalo da su i sami zagrizli koliko nisu mogli da progutaju.

silverglider je napisao(la):
3DFX je poceo da se gubi i dobro je da ga je neko kupio da ne bi ti inzenjeri "propali".

Voodoo karte jesu bila na vrhuncu sa svojim V3 serijalom, a onda su poceli da idu nanize. Voodoo 4500 je bila prva njihova karta koja niti smrdi nit' mirise, a za masne pare. V5 je bilo samo koriscenje iste tehnologije, samo vise procesora na jednoj karti - znaci opet nista mnogo novo. Imali su priliku, povukli su druge, ali je ispalo da su i sami zagrizli koliko nisu mogli da progutaju.

Potpuno se slazem :) Samo, nije bas moralo da bude tako, zamislite da se u ovu trku izmedju Nvidia-e i Ati-ja nalazi i 3DFx. ;)

srdjan_r je napisao(la):
...

Potpuno se slazem :) Samo, nije bas moralo da bude tako, zamislite da se u ovu trku izmedju Nvidia-e i Ati-ja nalazi i 3DFx. ;)

mmmmmm... Vec zamisljam... Rang lista na Madonionu prvih 1-100 mesta 3dfx, 100-150 ATi i 150-200 NV... Mmmm... 8)

Ja sam vec pisao pricu sto se tice v4 i v5, ali ponovicu je ukratko. Marketing menadzer ne treba da govori inzinjerima sta da rade i da ih premesta sa projekta na projekat kao sto malo dete razbacuje kockice.
U tome lezi propast 3Dfx-a, a krenula je sa, nepotrebnim, razvojem Banshee-ja.

Gresis samo u jednoj stvari - nije 4500 Vudu bio prva serija koja niti smrdi niti mirise a posle njega dosao Vudu 5, V5 je prvi izasao na trziste a za njim Vudu 4500, zbog potreba da se 3dfx nosi sa GTS-om.

I koji ste vi foleri - sad kao nikome ne valja slika na NV-u ? :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):
...

Gresis samo u jednoj stvari - nije 4500 Vudu bio prva serija koja niti smrdi niti mirise a posle njega dosao Vudu 5, V5 je prvi izasao na trziste a za njim Vudu 4500, zbog potreba da se 3dfx nosi sa GTS-om.

Iskreno mi nikada nije valjala, ali sta da radim kada nista drugo nije valjalo ?
Bolje da mi je slika malo mutnija nego da razbijam glavu o zid zasto neka igrica ne radi (Ati - drajveri, tada).

OptiPlex je napisao(la):
...

Nisam uopste mislio na redosled izlazenja, nego na to da je 4500 bio njihova prva karta ni na nebu ni na zemlji; po specifikaciji je trebalo da bude svakome prvi izbor, a nije bio nista posebno. Sa druge strane V5 jeste bio jaka stvar za to vreme, samo u malom broju i po nerealnoj ceni.

OptiPlex je napisao(la):
...

Meni nikada nija valjala, pa sam prelomio - posle dugogodisnjeg koriscenja "NV trasha" predjoh na ATi i odlucih da ostanem na ATi strani. Sledeca kartica, krajem godine, bice mi opet ATi. Doduse, meni 3D performanse nisu primarne prilikom izbora kartice, pa mogu da se zadovoljim i nekom mid-class karticom.

...

Nisam uopste mislio na redosled izlazenja, nego na to da je 4500 bio njihova prva karta ni na nebu ni na zemlji; po specifikaciji je trebalo da bude svakome prvi izbor, a nije bio nista posebno. Sa druge strane V5 jeste bio jaka stvar za to vreme, samo u malom broju i po nerealnoj ceni.

V4 je bio V3 sa omogucenim radom sa 32bit-nim texturama, a drugo nista nije promenjeno. Nije moglo da se ocekuje od karte koja ima isti fill rate kao v3 da izgura bilo sta u 32bit-a.
Tako da je gosn Silver 101% upravu.

Nazad
Vrh Dno