Šta je novo?

3D igre u 8-bitnom svetu

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poruke
951
Poena
330
Pokusavam da nabrojim sve 3D igre pa ako se setite jos koje, slobodno pomozite.
Nisam nabrajao zanr kome pripada Elite-a, Starstrike, i takve igre ali ga mozete dodati (poceo sam samo sa avanturama jer trazim jednu za debeljka, u kojoj se vodilo vise likova, kao neki role-play. Btw, zbog slabijeg procesora retko koja je i postojala za C64. Izuzev Last Ninja, i ovih igrica dole sa loptom, Hard Drivin' je postojao ali je bio potpuno neigriv zbog sporosti)


Avanture :

3d Ant attack
fairlight
head over heels
sentinel
sweevo's world
rasputin
last ninja 2
glider rider
great escape
batman puaje edition (spanska)
movie
phantom club (2 igre nasih programera)
total eclipse
....

ultimate (koji je ponajvise pravio ovakve igre ali i neke druge tipa
atic atac, jetpac, pssst itd.)

alien 8
knight lore
underwurdle (ili tako nesto)
pentagram

simulacije voznje

hard drivin'

i par igrica sa lopticom, tj vodjenje lopte kroz 3d platforme

quazatron (gyroscope 2)
revolution
spindizzy
......



sta vam jos padne na pamet, napisite ovde. Ove igre su tada predstavljale pravu malu revoluciju koja je godinama trajala. Danas izgledaju smesno ali ih tada nije bilo ni na automatima.
 
Elite i Mercenary.
 
poceo sam samo sa avanturama jer trazim jednu za debeljka, u kojoj se vodilo vise likova, kao neki role-play.
Jedine koje se sećam da vodiš više likova su Maniac Mansion i Zak McKracken and the Alien Mindbenders. Možda ima još koja, ali se baš i ne sećam...
 
ultimate (koji je ponajvise pravio ovakve igre ali i neke druge tipa
atic atac, jetpac, pssst itd.)

alien 8
knight lore
underwurdle (ili tako nesto)

Underwurlde je 2d

Underwurlde_2.gif


Knight Lore je posebno bio poznat na našim prostorima (spectrumovskim) jer ga je Zoran Modli ladno pustio na radiu (kao i gomilu drugih igara) da igrači mogu da snime na kasetofone i igraju za dž. (sad bi za to "odvalio" bar mesec dana pritvora :p)

Knight Lore is a computer game developed and released by Ultimate Play The Game in 1984. The game is the third in the Sabreman series, following on from his adventures in Sabre Wulf and Underwurlde. Unlike the earlier games in the series it used Ultimate's filmation engine to achieve a 3D look using isometric projection. In the game Sabreman has to find the ingredients for a magic potion. The game was written by Tim and Chris Stamper.

Knight Lore was regarded as a revolutionary title and was the first of the "isometric adventure" genre, by displaying a detailed 3D world using isometric perspective. It was extensively copied by other publishers, and was described as being the second most cloned piece of software after WordStar.

btw Highway Encounter

highway_encounter.png


Sećam se dobro jer mi je zadavala dosta muka da je "razbijem" za sestriće a onda mi je Eli Kabiljo (saradnik gomile časopisa i pisac copy programa) poklonio Genija (disassembler) za Multiface One i svi pokići su postali "piece of cake"


Danas izgledaju smesno ali ih tada nije bilo ni na automatima.

Pa gle obzirom da je do tada (Spectrum-Debeljko) "pristojan komp" koštao i do 20.000 US$
Sve te igre su izgledale fantastično (a po duhu neke su ostale neprevaziđene do danas) jer su ih radili pravi programeri direktno se "obraćajući" hardveru
Današnji programeri su smešni za ondašnje koliko su nesposobni da optimizuju kod

btw ko je zaboravio Gomile igara za Spectruma online
 
Poslednja izmena:
Jedine koje se sećam da vodiš više likova su Maniac Mansion i Zak McKracken and the Alien Mindbenders. Možda ima još koja, ali se baš i ne sećam...

3D? A jel bio neki Enigma Team ili Enigma Force? Btw, BlueMax izgleda fenomenalno ,
mi smo docnije imali nesto slicno - Zaxxon (A oda avantura mi pada na pamet jos naslednik Great escape,koju sam presao 10+ puta - Where time stood still, vode se 3 lika , likusa: })

@bozzap - nisam bas bio bistar sa presnimavanjima, znam da sam koristio Multicopy 2.2 i nisam znao kako da presnimim headerless delove. Koje je to pacjenje bilo, sumnjam da su i oni koji su znali engleski znali sta znaci ta cudna rec. Posle sam se izvestio i presnimavao sa nekim Copy 2.0. A Poke-ove, bez multiface-a sam znao kod Spec-Mac sistema, gde se samo zaustavi kas posle prvog bloka : - P

Zar nije idealan nacin da se program zasiti od kopiranja - da se snimi upravo tako da je velik tacno 48k , tj. da nema mesta u memoriji za kopi-program?
 
Secam se neke pucacine ala descent u kojoj vozis nesto slicno x wing-u kroz 3d tunele i to ne vektroske vec je postojao neki nivo teksture (zapravo sprajta), sve je to islo koliko se secam vrlo glatko za c64..
 
Ma mačku to o rep sa simulacijom 3D looka pomoću izometrije. "Pravi" 3D su bile igre koje su imale neki 3D prostor, bilo da su imale izvedbu putem wireframe modela poput te Elite ili objekte popunjene nekim meshom poput Drillera ili ovog Castle Mastera. Inače bi za svaku drugu igru mogao čovek da kaže da je bila "3D", uključujući i Pit Stop 2 ili Match Point ili Barbariana (jer je baja u pozadini sedeo na "izometrijskoj stolici", iako se gameplay izvršavao u 2d).
 
Koliko se secam 3D igra na spektrumu po toj definiciji je bila neka voznja motorom kroz sumu, ali ne mogu da joj se setim imena da me ubijes... (skleroza, ebg :d )

Ah, da setio sam se :D 3D Deathchase - 1983



Sad kad su secana navrla, tu su bili i Sentinel, Tau Ceti ili Mercenary...... Lepo je setiti se sta je sve moglo da se uradi na 4 Mhz i 48 Kb.....
 
Poslednja izmena:
Tomahawk je bio 3D simulacija helikoptera a Starglider arkadna simulacija nekog svemirskog broda.
 
Poslednja izmena:


Starstrike na Iphone-u ! (Ne znam da ovde ubacim tagove za youtube pa ako neki mod vidi...)
 
Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
jos jedna : total eclipse

izmoetrijske 3d : fairlight , rasputin


,,,ne znam tagove za youtube : [

inace sam se zacudio da je i Amstrad imao colour-clash problem
 




Obratite paznju na ime autora. Malo ko je i onda znao da je ova igrica osvojila 96 posto (tadasnji rekord) u Your Sinclair , ili Crash
 
Poslednja izmena od urednika:
@pailhead Terminator 1 ot bethesde

Ne mogu da nadjem nista o toj igri


sto se Amstrada tice , gledao sam Match Day 2 koji smo pomenuli ovde i bas su se mesale boje. No , ako nije tako , na tom kompu bi mogla da se nadje i najlepsa 3d igra
mozda ?
 
Ovo u Match Day 2 je neki cudan efekat. Nikad to nisam uzivo video u drugim igrama. Ako je snimak stvarno sa Amstrada (mislim bas racunar, ne emulator), mozda je los port sa neke druge platforme. Problem sa Amstradom je bio sto se programeri nisu previse trudili tako da su neretko igre bolje izgledale na drugim racunarima.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno