Šta je novo?

3d animacija - prosvetlite me ...

Haludza

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Ovako , spaljujem sa 3dmax-om i mayom neko vreme tako da sam skapirao dosta ali imam nekih RUPETINA koje svaki samouki lik ima u svom znanju . Nekako sam za sada vise baziran na 3d max . Interesuju me stvari koje neko pocetnik MORA da zna . Znaci ovako : Sta je to brazil i kako se koristi ? Kako da ubrzam rendering ? Kako da sto vise iskoristim graficku u 3d programima ? Kako se koriste plug-inovi itd... Onda me interusuju sledece stvari : posto bih 3d programe koristio za izradu spotova (u pocetku ne zahtevnih) interesuje me koji su programi najbolji za sklapanje 2d snimka u 3d svet to jest kako da napravim da covek stoji u 3d okruzenju i da se reflektuje na zidove , senke itd. Kako se to najbolje i najednostavnije radi . Onda snimanje sa vise kamera i morfing snimka (matrix efekat) uz pomoc kog programa ? Cuo sam za neki softimage da se on dosta koristi za to . Onda koje su prednosti maye nad maxom i koji je program bolji i zasta ? I jos nesto uopste ne mogu da skontam u max-u : recimo imam figuru kraljice i ocu da je morfujem u figuru konja . Cak i ako nastelam isti broj vertex tacaka i dalje dobijam nebulozan morfing !? Kako to da izvedem , jer to uopste moguce ? I dal postoje diskovi sa gotovim modelima-texturama-avi-mov animacijama koje se mogu koristiti kao maping . Znam da postoji neki disk sa "nebom" u milion varijacija - visokobudzetni snimak . Ako neko ima te diskove rado bih pravio razmene - kupio - itd ...

Uh....zapoceo si dosta veliku i siroku temu. Ali da evo probam da ti makar nesto razjasnim.

1. Brazil je raytrace/radiosity/gi plugin render za 3d studio (i od skora za Rhino). To ti je render u kome mozes da simuliras fizicki tacno svetlo i njegovo prelamanje/odbijanje kroz razne povrsine, u sustini jedna mocna stvar. Ali nije jedini u tom poslu, tu su i mentalray (koji ide zajedno za maxom od verzije 6), vray, final render, maxvell render, renderman....ima ih............Kako se koristi? E pa to je vec malo komplikovanije, posto sama upotreba zavisi od onoga sto tebi treba, ali nije tezak za kontrolu. Po meni je cak i najlaksi za setup od svih ovde gore pomenutih.

2. Render mozes da ubrzas samo optimizacijom i nicim vise. Znaci pametan modeling pre svega. Moras da pazis sta radis sa poligonima, da znas gde da ih stavis vise, gde manje, jel sto manje poligona to ti je brzi render. Ali tu optimizacija ne staje. Svaki render ima neka svoja interna podesavanja koja itekako uticu na vreme rendera. Postoje neka opste prihvacena setovanja koja funkcionisu u 95% slucajeva, ali ces samo vezbom i praksom moci da znas koja setovanja u kojim situacijama da koristis.

3. Graficku mozes iskoristiti za sto bolji/veci prikaz poligona u samom viewportu nekog 3d programa, sto je karta jaca/brza to ce ti sa lakocom prikazati veci broj poligona. Iz mog iskustva ti preporucujem da to bude neki od NV modela, zato sto su njihovi openGL drajveri daleko ispred ATIja, jos plus neke NV karte mozes soft-modovati u Quadro (profi 3d karte) i time dobiti jos vece ubrzanje i 3d studio. Od skora postoje i renderi koji iskoriscavaju snagu grafickih karti za svoje potrebe, kao sto su npr nvidia gelatto (veoma komplikovan render za sada), a cini mi se da i najnoviji mentalray ima te mogucnosti.

4. Pluginovi se instaliraju kao i svaki obicni programi, a koriste na nacin koji je svojstven svakom pluginu zasebno. Jel te interesuje neki plugin posebno?

5. Za spotove ce ti za pocetak biti dovoljna kombinacija 3d studio + after effects + premiere. Sto se tice refleksa i senki, sve se to uglavnom radi u post-produkciji.

6. Sto se tice morfinga, najbolje ti je da snimis to sto imas, odgovarajuce frejmove prebacis u film i onda npr za realviz retimer-om dobijes glatke prelaze izmedju frejmova, samo imaj na umu da ce ti trebati dosta kamera za to.

7. Izbor programa je sasvim subjektivan, u svakom programu mozes da uradis sve, i tu nema rasprave, jedino razlika je u kom programu mozes da uradis nesto brze/lakse, ali i to je sve subjektivno, jedini nacin je da probas sve i vidis koji ti najvise "lezi"

8. Sto se tice morfinga u maxu, on je malo komplikovan kada hoces da morfujes neki model u neki drugi model, najbolje resenje ti je da uzmes pocetni model i da ga "izvajas" u zavrsni ali ne menjajuci broj poligona

9. Net ti je pun gotovih modela, textura, animacija....

10. Taj disk za nebom su takozvane artbeats texture i nema samo nebo vec i milion drugih stvari, ne znam ko ih ima......

11. Ako te jos nesto interesuje pitaj slobodno, ili dodji na mIRC (irc.rstel.net) na kanal #animax i tamo nadji nekog (_ZO_, ji4tze, pailhead, dlc17, DamjanMX), svi cemo ti rado pomoci.....

poz
DMX

E hvala covek , uvek se javljas na moje nedoumnice sa maxom -
Mozes li mi objasniti proceduru koriscenja pluginova . Znaci najprostije , recimo neki konkretan primer - ako oces recimo to , napravis sferu , ides na nesto bla bla i desi se to . Sta je "realviz retimer" jer to neki plug-in ? Moze li neki link gde imaju free ali kvalitetni modeli , tj ne samo modeli nego i scene , naprimer unutrasnjos vulkana , livada , zalazak sunca itd . 5- dodavnje seki u postprodukciji - to znaci afterefects ? Interesuje me sledeca fora : Lik stoji na disku (koji je izrendan u maxu) disk se rotira i lik se rotira sa sve diskom , senke i svetla projektuju i disk i lik kao da je lik stvarno snimljen na tom disku sa sve svetlima ? Tj. lik koji je snimjen kamerom da bude tretiran kao 3d model . Na koju foru i u kom programu ? Da li treba vise kamera za tako nesto i koliki bi bio minimum kamera da se to izvede ? Gde ima dobra literatura za 3dmax , tj sta bi mi ti preporucijo ? Jel ima kod nas neki dobar kurs - profesor za max ?

Drago mi je da mogu da pomognem....

1. Pazi, imas dve vrste pluginova. One koje skines sa neta i koji su uglavnom u obliku jednog fajla (.dlo,dlm,...) i njih instaliras tako sto ih iskopiras u 3dsmax\plugins direktrojium. I oni drugi koji se instarliraju i uglavnom sami nadju mesto gde treba da se snime. Bez obizira koje je vrste, on ce se negde u maxu pojaviti (novi modifajer, novi materijal, novi enviorment efekat.....novo nesto...), ot toga gde se pojavi zavisi nacin njegove upotrebve. Evo npr ako instaliras brazil redner plugin, on ce da ti se pojavi u render podesavanjima (imas tamo choose render: brazil r/s). Ili npr skines sa neta neki free plugin, neki modifajer (npr bulge). Lepo napravis objekat, odes u modifayer tab, i tamo medju svim onim modifajerima ces naci i taj novi (buldge), samo ga izaberes i on ce se automatski primeniti na objekat a njegova podesavanja ce ti se otvoriti na desnoj strani ekrana........ovo je naravno najbanalniji primer, nadam se da si nesto ukapirao, da bih ti nesto detaljno objasnio moraces da mi kazes neki plugin konretno....

2. Realviz Retimer, nije plugin, vec je stand-alone (zaseban) program, koji radi jednu veoma mocnu stvar. Evo zamisli da npr imas neki filmic snimljen u 15 fps. On naravno ne lici ni nasta jer se samo 15 fps primecuje golim okom. Ti ga lepo ubacis u taj program koji odradi pixel2pixel frame blending i ti lepo dobijes filmic sa npr 30fps koji sada lici na nesto. Ili npr imas neki snimak i hoces da ga usporis, npr da bude 4x sporiji ali da ne secka, nego da zadrzi broj frejmova po sekundi koje ima. Opet ga lepo ubacis u retimer i on sve to uradi za tebe. Samo pazi, te operacije nisu ni malo lagane za procesor, pa mogu i da potraju........

3. Free a kvalitetne modele ces malo teze naci, jer se svaki iole kvalitetniji model uglavnom placa, mada ih ima. Cele scene ces gotovo nemoguce naci. Evo pogledaj ove sajtove za pocetak:

www.3dtotal.com
www.3dcafe.com
www.the3dstudio.com

4. Pazi ti kada snimas nesto za kasniji kompositing ti to snimas na chroma key-u (plavo/zeleno platno), kada to prodje odradu ti dobijes samo tog lika u obliku layera koji posle mozes da kopiras i od njega pravis senke i refleksije. Ako snimas da se vide i noge, onda ces verovatno imati i stvarne senke na toj zelenoj/plavoj pozadini koje mogu da se iskoriste u daljoj post-produkciji. Sto se same rotacije tice, tu postoji jedna druga fora. Tog koga snimas stavis na neku plocu koja se preko motora okrece i tako ga snimis. Samim tim ti ne treba zeleno/plavo platno u rasponu od 360 stepeni, ali je imperativ da se taj koji se snima ne pomera.

5. Bas dobre literature za max (one knjige koje su se specijalizirale za neku oblast tipa modeling, mapping, osvetljenje....) nema kod nas, tako da ti u tom slucaju ostaje samo narucivanje preko neta. Ali u svakoj knjizari mozes naci neku 3ds max "bibliju" gde ti objasnjavaju njegove funkcije (nekada povrsno), ali su te knjige odlicno mesto za pocetak popunjavanja tih pocetnickih rupa. Ne bih ti preporcio neku knjigu specijalno, jer u njima manje vise iste stvari pisu.....otidji do neke knjizare (CET npr) i vidi koje knjige imaju i kupi sebi najnovije izdanje.

6. Sto se kurseva tice, moj savet ti je da ih preskocis. Jer se ti kursevi svode na prepricavanje i odradjivanje jedne od knjiga, sto sa malo volje i truda mozes i sam da uradis. Ali ako mislis da ti treba neko da te tera da radis ona kurs i nije toliko los izbor. Svaka malo veca kompjuterska skola ima i kurs za 3dstudio. Ako te ne mrzi, prosetaj hodnicima elektrotehnickog i arhitektonskog fakulteta, vidjao sam tamo reklame za razne kurseve.

7. Ponavljam, kad mozes dodji do #animax , kad god sam na netu, tamo sam....

poz
DMX

za te sitne pluginove koji nemaju (un)installer lepo napravis podfolder, recimo 3dsmax6/plugins/free i kopiras ih tu, onda ediujes plugin.ini i samo dodas putanju do foldera:
[Directories]
Standard MAX plug-ins=C:\3dsmax6\StdPlugs
Additional MAX plug-ins=C:\3dsmax6\plugins
Dodatni=C:\3dsmax6\plugins\free

da bi bio posle miran, secam se pre jos verzije 4 ili 5 sam tako trpao i trpao u plugins folder, posle kad je poceo da puca program, nisam mogao da se snadjem. Ovako mozes lepo da ih kategorizujes (ne mora chak ni da ti stoje tu na C) a mozes ih probe radi uchitavati po potrebi (Customize/Plug-In Manager/pa desni klik na prazno polje pored liste i LoadNewPlugin). Dlo su pluginovi za objekte, dlt za texture, dlm za modifikatore, dli za import format itd...

DamjanMX je napisao(la):
5. Za spotove ce ti za pocetak biti dovoljna kombinacija 3d studio + after effects + premiere. Sto se tice refleksa i senki, sve se to uglavnom radi u post-produkciji.
Vise godina unazad koristim samo After Effects za obradu i montazu (kracih spotova) pa me interesuje zasto pominjes oba programa (After i Premiere).
Pitam, jer Premiere nisam startovao godinama pa me zanima da se nije pojavila neka interesanta funkcija neizvodljiva u After-u.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno