Šta je novo?

3850 vs 3870

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Asus 3850 TOP ( koji ide do neverovatnih 820mhz/2340mhz) VS. Palit 3870 (default klokovi)?
Cena ove dve kartice je priblizno ista, obe su oko 90 eura. E sad, interesuje me da li je ipak bolje uzeti ovu vanila verziju 3870 pa je klokovati, ili je ovaj 3850 brzi? Uopste, sta je bolje kroz odnos performansi/struje/grejanja/kvaliteta komponenti?

Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, bolje ti je uzeti 3870.;)

Da, ali stvar je u tome sto je na ovoj 3870ici isto gddr3 ili ddr3 (nisam siguran, ali sigurno nije gddr4) tako da je diskutabilno koliko bi mogla da se klokuje. Default klokovi su na njoj nizi nego na ovoj 3850ici (!)

A ove klokove 820/2340 kazu likovi na benchu da su postigli (round-up 3800 kartica test)..

Da, ali stvar je u tome sto je na ovoj 3870ici isto gddr3 ili ddr3 (nisam siguran, ali sigurno nije gddr4) tako da je diskutabilno koliko bi mogla da se klokuje. Default klokovi su na njoj nizi nego na ovoj 3850ici (!)

A ove klokove 820/2340 kazu likovi na benchu da su postigli (round-up 3800 kartica test)..

Pazi, nadji onda 3870 sa DDR4 memorijom, mislim da imas gainward-ovu za oko 95 evra

Evo sad sam bas isceprkao nekog Gainwarda 8800gt 512 ddr3 (600/1900mhz). On bi tebalo da je brzi right? Kosta isto koliko i gore pomenute. E sad, jedini problem je neverovatno mali overklok, singl slot hladjenje i monstruozne temperature 60/90C!!!:mad:
Sta mislite, da li mi se isplati da uzmem nju (iako je to vec matora, ali i dalje dobra kartica) ili da uzmem neku od ovih novijih, cak mozda i 4670? mali potrosac, hladna kao led? Ili bi optimalno bilo 8800gt + neki custom cooler?
Pomagajte braco, izludeh :D

Evo sad sam bas isceprkao nekog Gainwarda 8800gt 512 ddr3 (600/1900mhz). On bi tebalo da je brzi right? Kosta isto koliko i gore pomenute. E sad, jedini problem je neverovatno mali overklok, singl slot hladjenje i monstruozne temperature 60/90C!!!:mad:
Sta mislite, da li mi se isplati da uzmem nju (iako je to vec matora, ali i dalje dobra kartica) ili da uzmem neku od ovih novijih, cak mozda i 4670? mali potrosac, hladna kao led? Ili bi optimalno bilo 8800gt + neki custom cooler?
Pomagajte braco, izludeh :D

8800GT je odlicna kartica. Samo ja mislim da ona kosta oko 115 evra. Ako nadjes za 100 onda uzmi obavezno, ili ako imas da dodas. TO sto je signle slot hladjenje pa sta? Neka se i greje malo vise, kakve veze ima, sigurno ti nece smetati dok igras to sto je malo toplija.

I nemoj da gledas te megaherce toliko. 8800GTX kartica radi na 550mhz pa je bolja od svih tih kartiza zajedno.

Dakle ovo je redosled

3850
3870
8800GT

Na 4670 zaboravi, ta karta je u rangu 3850 od 256mb. Znaci uzmi ili 3870 DDR4, ili 8800GT 512

Hvala komsho, legenda si ;)
Mislim da cu definitivno da uzmem ovog gainwarda. Nasao sam ga za 95jura..u prodavnici :D Pa cu kad budem imao kesa da skarabudzim neki custom cooler, a do tada cu da kuvam kafe i pikam novi Diablo i Starcraft (cim izadju naravno).

Mislim da cu definitivno da uzmem ovog gainwarda. Nasao sam ga za 95jura..u prodavnici :D Pa cu kad budem imao kesa da skarabudzim neki custom cooler, a do tada cu da kuvam kafe i pikam novi Diablo i Starcraft (cim izadju naravno).

Nema potrebe za novim kulerom. U defoultu ce ti raditi sasvim okej. Bolje ti je da.. ako vec hoces da das pare za kuler, onda uzmi ATI 4850 za oko 140 evra (mislim da ima da se nadje po toj ceni). To ima da radi kao zmaj...

Pre bilo kakvog kuvanja nabavi neko "pismenije"napajanje jer Gainward zna lepo da "potegne"a inače OC na njemu je misaona imenica pa bi ti ja ipak savetovao da za keš koji si naveo uzmeš Sapphire ili Powercolor ja lično nisam zadovoljan sa Gainwardom ali to je već iz mog ugla možda će se tebi svideti,ja sam zadovoljniji bio sa Sapphirom 3850 on me nikada ni u kom smislu nije zezao !Ali eto videla Žaba da se miš potkiva:D

Odluka je pala na Inno3D iChill 8800gt sa accelero x1 fabricki ugradjenim kulerom (700/2000mhz). Danas stize kartica. A inace, nasao sam je za 90e novu novcijatu..Kaze raja po stranim reviewima da je ovo najhladniji 8800gt i jedan od najbrzih. Jedina zamerka je klok shadera, koji umesto na 1800 radi na 1500, ali kao ima lufta i moze da se dize...Ma braco za ove pare..ko da je dzabe.

Hvala svima!:banana:

Odluka je pala na Inno3D iChill 8800gt sa accelero x1 fabricki ugradjenim kulerom (700/2000mhz). Danas stize kartica. A inace, nasao sam je za 90e novu novcijatu..Kaze raja po stranim reviewima da je ovo najhladniji 8800gt i jedan od najbrzih. Jedina zamerka je klok shadera, koji umesto na 1800 radi na 1500, ali kao ima lufta i moze da se dize...Ma braco za ove pare..ko da je dzabe.

Kako to mislis "umesto na 1800". Pa defoult i jeste tako negde oko 1500. Ni jedna ne radi na 1800, izuzev fabricki overklokovanih.

Ja sam je platio 4100 dinara u Subotici pre dva meseca.

kada je evro bio ispod 80 lol ... mada i to je prava retkost. Ja ti garantujem da zoves sve firme u beogradu da ni jedna nece prodavati ispod 60 evra. Sto posto. To sto si ti uzeo je mozda bila i promocija neka, ko zna.

Poslednja izmena:
kada je evro bio ispod 80 lol ... mada i to je prava retkost. Ja ti garantujem da zoves sve firme u beogradu da ni jedna nece prodavati ispod 60 evra. Sto posto. To sto si ti uzeo je mozda bila i promocija neka, ko zna.

Ne...u to vreme sam menjao evro po 82.30 tako da je bilo i manje od 50 eur.

Kako to mislis "umesto na 1800". Pa defoult i jeste tako negde oko 1500. Ni jedna ne radi na 1800, izuzev fabricki overklokovanih.

Jeste fabricki za kartice koje rade na 600 za gpu, ali njegova je u startu na 700/2000, to i jeste cudno da su joj spustili klok shejdera?

@Pobesnelo Pile, odlicna cena za odlicnu karticu.

Super je što si je uopšte našao dobra karta za te pare dosta muzike:wave:

Jeste fabricki za kartice koje rade na 600 za gpu, ali njegova je u startu na 700/2000, to i jeste cudno da su joj spustili klok shejdera?

@Pobesnelo Pile, odlicna cena za odlicnu karticu.

pa dobro, ali poenta je da nije nize od klasicne 8800gt. Uvek sam moze da digne shejdere... do duse jedini problem je single slot hladjenje, ali cak i u defoultu za te pare vala to je odlicna karta.

pa dobro, ali poenta je da nije nize od klasicne 8800gt. Uvek sam moze da digne shejdere... do duse jedini problem je single slot hladjenje, ali cak i u defoultu za te pare vala to je odlicna karta.

Ama, dal' ti razumes o cemu se ovde radi, klokovi recimo kod mene 700/1750/, kod njega je 700/1500, da je 600/1500 to bi bilo normalno, medjutim nema veze, ne bi bilo lose da on proba da podigne shejdere na 1750-1800 cisto da vidimo, pretpostavljam da ce kartica normalno da radi.

Njegova nije single slot, vec ima onu cepanku od kulera, odlicna kartica.

Ja sam uzeo mozda jedan dan pre njega, Gainward 8800GT 512DDR3 za 93€, za Nish to je tek neverovatna cena, kartica je u bulk pakovanju, samo kesica ali ima sve pratece kablove i adaptere cak i za HDMI, kartica je 'ladna ko spricer i necujna, kao da je pasivna u pitanju, dual slot, fabricki 600/1500/1800, radi stabilno na 700/1750/2100. Odusevljen sam, pisana garancija 36 meseci. I stvarno prelepa kartica.

Poslednja izmena:
Odnosno mumara, mi radi na 2000 stabilno, verovatno zato sto na mem. cipovima nema klasicnih hladnjaka vec samo plocica.

Ama, dal' ti razumes o cemu se ovde radi, klokovi recimo kod mene 700/1750/, kod njega je 700/1500, da je 600/1500 to bi bilo normalno, medjutim nema veze, ne bi bilo lose da on proba da podigne shejdere na 1750-1800 cisto da vidimo, pretpostavljam da ce kartica normalno da radi.

Mozes li mozda jos 3 puta da ponovis jedno te isto? :D

A zasto si ti zapeo da to mora da bude sihronizovano overklokovano? Ti mozes da overklokujes 750/1520/1020 ... ili mozes da overklokujes 700 da underklokujes shejdere na 1200 i ostavis na defoult memoriju. Mozes da radis sta hoces. Gde pise pravilo da ako je overklok grafickog procesora na 700 da MORA da bude overklokovan i shejder? Mislim... jeste neobicno, ali nista vise od toga. Moze sam to da overklokuje, jos ako ima odlicno hladjenje pa tek onda moze.

Ja sam samo rekao da to nije nikakav big deal, on po odlicnoj ceni kupuje karticu kojoj je fabricki overklokovan graficki procesor i memorija, a shejderi su na defoultu. I eto sta je tu nejasno?

EDIT:

Jedino ako ti mislis da ti imas identican model kartice, i da ti je zbog toga chudno, jer su kod tebe i shejderi overklokovani. U tom slucaju ili se on nesto zeznuo, pa su i shejderi overklokovani, ili nemate isti, vec slican model kartice. Mada onda bi pre rekao da je ovo prvo.

Poslednja izmena:
Ма јок то је то он само има смањене шејдере, али као што се напокон објаснисмо :D, он то лако може да дотера до 1750. Картице су обе 8800ГТ, али су од различитог произвођача, с тим што он има најбоље могуће хлађење у тој серији.

Hehe..al ste se raspisali. Evo i ja da napiskaram nesto..Utisci? Hmmm...Fenomenalno! Salu na stranu, grafa stvarno radi extra. Klokovi su 700/1500/2000 default, s tim da sam je jas jos malo nasvirao i sad je 735/1675/2160. Stabilna i ladna kao spricer. Temp u idle-u na 100% snage kulera (1500rpm) je 46C u vrh glave, a pod opterecenjem vrlo retko predje 55-60C. Kuler je relativno tih, ali se opet primeti razlika kada ga utisam na 80% pri cemu pod opterecenjem kartica ne prelazi 75C. E sad, negde sam procitao da su default radne tempereture za 8800gt oko 80-90C, da li to znaci da jos imam lufta da dizem klokove? Mislim sta god da sam joj do sada radio, cak i sa 70% snage kulera ja ovih magicnih 80C nisam video.

p.s. Inace stvarno sjajna kartica, pikao sam Assassins Creed i GRAW2 na 1280x960 sve full..shljaka kao blesava!

Moja kartica kao sto ste mozda mogli da vidite iz drugih tema koje sam zapoceo, je bila felericna, dali mi drugu i ona felericna, tako da izbegavajte bulk pakovanje Gainward 8800GT, planiram kao sledecu verovatno 4830 Radeon, sem ako ne padne cena nekim Nvidiama...

Vrh Dno